Jump to content

WMF globális blokkolási irányelv/folyamat

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page WMF Global Ban Policy/procedure and the translation is 100% complete.

Az alábbiakban a WMF globális blokkolási irányelvének végrehajtásához kapcsolódó lépések olvashatóak.

A globális blokkolás folyamata

Ugyan az egyes esetekben bizonyos lépések változhatnak, a globális blokkolásnál szükséges ugyanazon belső szabályok és irányelvek követése, ezek az alábbiakban olvashatóak:

1. Tudomásul vétel
Miután kérés érkezett egy globális blokkal kapcsolatban, azt a Támogatás és Biztonság csoport egy tagja dolgozza fel.

2. Rangsorolás
A bejelentést a többi közösségi kérés sorába tesszük, és a probléma súlyossága szerint rangsoroljuk (például, hogy egy személyt, vagy a Wikimédia-projektek egészét érintő problémáról van-e szó).

3. Kiértékelés
A kérés részleteit egy hosszú folyamat keretében a közösségi tanácsadó értékeli. Ez a lépés sok időt vesz igénybe, és szükséges lehet a bejelentővel vagy más érintettekkel történő kapcsolatfelvétel, illetve az Alapítvány publikációinak áttekintése. Ugyan az értékelést a tanácsadó végzi, munkájába mások is besegíthetnek.

4. Áttekintés
Miután az értékelés benne a szükséges lépésekkel elkészült, azt a következő személyek átnézik, akik további információkat kérhetnek, vagy kezdeményezhetik az egyes pontok újabb vizsgálatát:

  • A Megbízhatóság és Biztonság menedzsere
  • A Támogatás és Biztonság igazgatója
  • A Közösségi Részvétel vezető igazgatója.

Ha nem születik egyetértés, akkor a kérdéseket a következő szintre szánt dokumentációban listázzuk.

5. Javaslat: Nincs szükség beavatkozásra
Ha megegyeztünk abban, hogy nincs szükség beavatkozásra, az áttekintési szakasznak itt végeszakad. A későbbi ellenőrzéshez megőrizzük az esethez tartozó dokumentációt és azt is, miért nem történt beavatkozás.

6. Javaslat: Beavatkozásra van szükség
Ha a javaslat szerint globális blokk vagy más akció szükséges, akkor az esettel a továbbiakban a jogi tanácsadó vagy az őáltala kijelölt személy foglalkozik, akik további információt kérhetnek. A folyamat innen csak a jogi tanácsadó engedélyével folytatódhat.

7. Az ügyvezető értesítése
Az ügyvezetőt mindig értesítjük bármiféle döntés előtt, így hozzászólhat az esethez, viszont az ő hozzájárulása csak akkor szükséges, ha az eset nagyon összetett vagy nem egyértelmű, mit kellene tenni. Szükség esetén a kommunikációs csoportot is értesítjük.

8. Végrehajtás
Miután lezajlottak a megbeszélések, a jogi tanácsadó (vagy az általa kijelölt személy) és a közösségi együttműködési vezető engedélyével végrehajtjuk a megbeszélt műveletet.


A folyamattal kapcsolatos rövid leírást itt is közzétesszük.