WikiCheese

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page WikiCheese and the translation is 96% complete.

Translation of the crowdfunding campaign WikiCheese

Het project

Wikimédia France kondigt WikiCheese aan!

De grootste encyclopedie in de wereld ontmoet het land van kaas. Wanneer je op Wikipedia leest, merk je dat de artikelen over kaas maar weinig geïllustreerd zijn of helemaal niet. Maar ken jij alle kazen in jouw kaaswinkel? Hoe ziet een brie noir eruit? Een couronne Lochoise? de Trappe Échourgnac? Of de tymbsoro.

Ervaren bewerkers hebben het WikiCheese-project bedacht om artikelen verder te ontwikkelen en ten minste 200 kaassoorten op Wikipedia te illustreren.

Deze campagne, onder leiding van Wikimédia France, bestaat uit financiering van de aankoop van kazen, fotografische apparatuur en boeken, zodat vrijwilligers de artikelen kunnen uitbreiden en illustreren. Iedere donor zal een (Frans) afschrift ten behoeve van de belastingen ontvangen.

Geboorte van een project

Net als veel projecten, begon alles rond een glas... en een kaasplankje! Een aantal vooraanstaande Wikimedianen besloten om te beginnen met het fotograferen van voedsel en voorwerpen, die op Wikipedia ontbreken en ze begonnen een fotostudio. Het is leuk om veel artikelen te hebben, maar het is altijd beter als ze worden geïllustreerd!

Masterclass, foto- en proefsessie

Pyb, lid van de non-profit organisatie, heeft de beste schrijvers en vertalers bijeengebracht. Deze vrijwilligers zullen hoog-kwalitatieve foto's van kaas maken vanuit iedere hoek en zo helpen de encyclopedie Wikipedia verder te ontwikkelen.

Eenmaal per maand wordt een sessie georganiseerd in het kantoor van Wikimédia France in Parijs. Tijdens elke sessie zullen 10 kazen worden gefotografeerd en de vrijwilligers van het project zullen leren artikelen te bewerken over deze traktatie - en ze ook proeven.

De foto's zullen de meertalige encyclopedie Wikipedia illustreren.

Alle foto's zullen in high-definition worden gepubliceerd op Wikimedia Commons, de multimedia-database van Wikipedia. Gepubliceerd onder een vrije licentie, zullen ze over de hele wereld worden bekeken, omdat zij Wikipedia in alle talen zullen illustreren. Deze foto's mogen door iedereen vrij worden gebruikt.

Waarom financieren?

We hebben uw steun nodig om ten minste 200 soorten kaas, de nodige foto-apparatuur en een aantal boeken te kopen om Wikipedia-artikelen te schrijven.

Aan het einde van het project (WikiCheese zal 18 maanden rijpen) zal de apparatuur uitgeleend worden aan leden van Wikimédia France om hen te helpen Wikipedia te illustreren en een heel wat geweldige dingen te doen onder een vrije licentie.

We zouden het project willen laten groeien. Onze doelstellingen:

  • €5.000: 200 type kazen + foto-apparatuur + boeken
  • €8.000: 300 type kazen + betere foto-apparatuur + boeken
  • €9.500: 365 type kazen + een documentaire over de ambachtelijk bereiding van kaas + betere foto-apparatuur + boeken

Wie zit er achter dit project

Pyb: als langdurig Wikipediaan (2004), werd ik verliefd op dit gekke project omtrent kennisverspreiding. De voorbije jaren hield ik me vooral bezig met het verbeteren van de illustraties van de encyclopedie door middel van sportfotografie, opstellen van een foto-inventaris over de kunst op het kerkhof Père Lachaise en het ontwikkelen van samenwerkingsprojecten (WikiGrenier, Wiki takes het Louvre, etc).

Auteursrechten:

  • Portret van Pyb: Marie-Lan Nguyen, CC-BY 2.5
  • Kazen: Coyau / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0