Jump to content

Wikimedia Blog/Drafts/Wikicamp 2014 in Serbia and Hungary brings chapters together/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

This was a draft for a blog post that has since been published at https://blog.wikimedia.org/sr/2014/10/27/%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF-2014-%D1%98%D0%B5-%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%88%D0%B5%D0%BD/


Title ideas[edit]

(Depending on the English version)

  • Први Вики камп 2014. је успешно завршен/sr

Body[edit]

Учесници Вики кампа Палић - Сегедин 2014

У циљу бољег умрежавања и развијања добрих односа између огранака, ове године одржан је први Вики камп од 22. до 24. августа у организацији Викимедије Србије и Викимедије Мађарске. Последњег викенда августа, на Палићуи у Сегедину окупило се седамнаест волонтера из Србије и три волонтера из Мађарске. Неки од њих су студенти Филолошког, Филозофског и Физичког факултета. Три дана, два града, двадесет мотивисаних учесника и велики број фотографија, резултирали су са тридесет два написана чланка на Википедији на српском језику на теме везане за Србију и Мађарску. Списак свих учесника налази се овде(на енглеском и српском језику). Фотографије се налазе на Викимедијиној Остави, а ускоро се очекује да и преостале фотографије буду убачене.

Радионица уређивања Википедије

Међу учесницима Вики кампа, било је оних који до сада нису радили на Википедији, нити су били упознати са пројектима организације, што је Викимедија Србије видела као могућност едукације нових људи и то потенцијалних Википедијанаца и Викимедијанаца. „Разноврсност је оно на чему увек радимо и што подржавамо. Пријатно смо изненађени бројем заинтересованих људи и желели смо свима да дамо прилику да учествују, тако да смо први део кампа одредили за обуку уређивања на Википедији за новајлије, а затим смо наставили са планираним уређивачким маратоном.“, рекла је Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице Викимедије Србије.

Уређивачки маратон у Сегедину

На првом уређивачком маратону учествовало је двадесет Википедијанаца, направљено је тринаест чланака, од којих је осам нових и пет допуњених и сви су покривали теме које су биле везане за Србију. Идеја је била да се Википедија обогати чланцима који су битни, а нису били заступљени. Учесници из Мађарске су се касније придружили, али програм је текао по плану. Поред радионице и уређивачког маратона, одржане су и две фото туре по Суботици и Палићу, на којима је посећена Српска православна црква, Суботичка синагога и Градска кућа, а обилазак је завршен боравком у центру града. Након тога уследио је обилазак и фотографисање Палићког језера, а успешан први дан завршен је дружењем Викимедијанаца и Википедијанаца и сумирањем позитивних утисака.

Вики експедиција се наставила другог дана у Сегедину, где су учесници стигли око 12 часова. Овог пута, прво је уследила фото тура кроз град, обилазак знаменитости и музеја, где је направљен велики број фотографија. Након кратког предаха, одржан је уређивачки маратон, овог пута оријентисан на теме везане за Мађарску. Викимедијанци и Википедијанци су до касно увече уређивали чланке што је резултирало са шеснаест нових и три допуњена чланка.

Конференцијски део кампа одржан је трећег дана, када је Филип Маљковић, председник Викимедије Србије представио Викимедију Србије и њене пројекте и Андреа Тот, менаџер канцеларије Викимедије Мађарске је укратко говорила о Викимедији Мађарске. Учесници су, затим, подељени у групе у оквиру којих су решавали студију случаја, која се тицала креирања бољих начина сарадње између Викимедије Србије и Викимедије Мађарске, за чије су осмишљавање имали пола сата. Презентовањем решења од стране представника група као и поделом сертификата успешно је завршен први Вики камп 2014. Три учесника су том приликом постали чланови Викимедије Србије. Након завршетка пројекта, Филип Маљковић, Андреа Тот и Ивана Маџаревић дали су изјаву Миленку Радићу, српском новинару мађарске радио-станице.

Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице, изјавила је: „Вики камп 2014 је био први и успешан пројекат организован од стране два огранка на овом подручју. Свакако планирамо да га поновимо, имајући у виду значај сарадње огранака и јачања заједнице уопште. Увидели смо да је потребно само мало ентузијазма да би се ојачала заједница, обједињујући интересовања постојећих чланова са привлачењем нових волонтера. Вики камп се показао као успешан начин за успостављањем сарадње међу огранцима да би се обогатио садржај на обе Википедије и да би се новим волонтерима показала идеја и значај покрета Викимедије, као и вредност учествовања у њему.“

Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице Викимедије Србије.

Notes[edit]

Видео о пројекту постављен је на Викимедијину Оставу. Чланак о пројекту објављен је на блогу Викимедије Србије. Ideas for social media messages promoting the published post:

Twitter (@wikimedia/@wikipedia):

(Tweet text goes here - max 117 characters)
---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|---------|------/

Викимедија Србије/Google+

  • ...