Comunicació/Centre de Recursos/Premsa/Tenir una entrevista efectiva amb un periodista
Appearance
Outdated translations are marked like this.
Voleu ajudar a traduir? Traduïu els missatges que falten.
Centre de Recursos Comunicatius
Compartir coneixement sobre les comunicacions de Wikimedia - Afegiu-ne!
Tenir una entrevista efectiva amb un periodista
Reclutament de voluntaris per ser entrevistats
- Informar la comunitat sobre l'oportunitat de difusió dels mitjans de comunicació a La taverna local és “la manera wiki” de fer-ho, però, atès que es tracta d'una comunicació asíncrona i sovint no dirigida personalment, pot ser que no funcioni bé en casos urgents.
- En aquests casos, la millor tàctica és comprovar els canvis recents per als editors que estan en línia i que s'adapten al perfil esperat.
- Una altra opció és contactar amb els portaveus a través d'una xarxa social, com un grup de Facebook. Les persones solen consultar el seu Facebook amb molta freqüència i rebre notificacions personals immediates.
- No ho postposis, els mitjans tenen pressa. Defineix terminis estrictes, però també fomenta la participació.
Comença amb els temes bàsics
- Molta gent no sap com funciona la Viquipèdia. Tingues en compte alguns fets clau:
- Tothom pot editar! Està feta per gent com tu i com jo.
- 75.000 contribuïdors voluntaris mensuals a tot el món
- En moltes llengües
- Sense ànim de lucre amb dotzenes d'organitzacions comunitàries
Arma't d'estadístiques
- Fins i tot quan no els entenen, els periodistes adoren els números. L'experiència demostra que els periodistes solen acostar-se a viquipedistes per fer entrevistes, sense fer la seva investigació preliminar sobre el tema, o tenen algunes idees vagues/fragmentàries/esbiaixades de la comunitat que sustenta la Viquipèdia. Gairebé sempre, sobretot quan es tracta del seu primer encontre amb un viquipedista, volen aclarir la seva vaga idea, de manera que volen algunes orientacions quantitatives, mesurables i tangibles, és a dir, números. Gairebé sempre pregunten sobre el nombre de persones de la comunitat i, sovint, es mostren impressionats quan s'assabenten del poc nombre de voluntaris actius, en comparació amb l'enorme nombre d'usuaris.
Investiga
- Intenta conèixer una mica el periodista abans de l'entrevista, si és possible. Què és el que tendeix a escriure? Quin és el seu estil d'escriptura i el seu to? Quant en sap, sobre la Viquipèdia i el moviment Wikimedia?
- Investiga les seves publicacions per tenir una idea de la seva audiència. Informa principalment sobre històries tecnològiques? Històries sobre persones (d'interès humà)? Sobre una ciutat o una regió en particular? Això t'ajudarà a saber quines preguntes et podria fer el periodista, o com es podria representar la Viquipèdia i el moviment.
Tingues un missatge principal clar - diga'l aviat i amb freqüència
- Tingues el missatge principal clar en ment durant tota l'entrevista, i no tinguis por de fer-hi referència diverses vegades per assegurar-te que el públic recordi el punt principal o missatge.
- Fes respostes curtes i simples. No creguis que has de seguir parlant per omplir els buits o moments de silenci.
- Relaxa't! A vegades, poques paraules són més poderoses que una resposta llarga i incoherent.
Sigues honest, creïble, sigues tu mateix
- Sigues honest. Recolza les teves declaracions amb exemples si és possible.
- Parla sobre el que saps - evita parlar d'una cosa que no estàs familiaritzat.
- Si no saps la resposta a una pregunta, no tinguis por a dir que tornaràs a contactar amb l'entrevistador, o remet la qüestió a un altre company que podria tenir més experiència en aquest assumpte.
Fes exemples i explica històries
- Una història personal ben explicada, o un exemple de la vida real, és gairebé sempre més poderós que una xifra. Intenta relacionar el que dius amb alguna cosa que hagis experimentat.
- Si vols utilitzar una dada estadística, assegura't només d'utilitzar-ne una i que recolza fermament el teu missatge principal.
- Fonamenta idees i missatges abstractes amb un clar exemple que il·lustri el nostre discurs. Això també et pot permetre parlar més obertament amb el reporter.
Fes-ho fàcil
- Facilita la vida al periodista. Si el reporter necessita un aclariment addicional i recursos sobre temes complicats, envia-li més informació si creus que li podria servir.
- Tingues present que temes que et poden semblar naturals pots els altres no hi estiguin familiaritzats. Intenta evitar l'ús d'argot o termes tècnics, inclús paraules com "API" o "SSL". Si utilitzes un terme tècnic, ofereix una breu explicació de la paraula a la que et refereixes. (Llevat que, per descomptat, estiguis parlant amb un reporter de tecnologia).
Porta un portàtil (si pot ser, amb adhesius wiki per tota la tapa)
- A més de portar un ordinador portàtil, intenta organitzar la reunió en una zona wifi gratuïta. No només podràs respondre a preguntes específiques i mostrar estadístiques que requereixin accés a la Viquipèdia/Wikimedia, sinó que el periodista us farà una foto que editeu Viquipèdia en temps real a la vostra màquina wikinerd.
Practica, practica i practica
- Pensa per avançat preguntes que el periodista et podria fer, i practica les respostes
- Escalfa't! Demana un amic o company que et faci preguntes just abans de l'entrevista i ja estaràs en l'estat d'ànim adequat.
- Tingues un parell d'exemples o fets a punt per recolzar el missatge que vol transmetre, però enfoca't a tenir clar en el teu principal missatge.
Intenta establir relacions de llarga durada amb periodistes
- Alguns periodistes, especialment de mitjans impresos mensuals i setmanals, no pateixen limitacions de temps i poden passar molt més temps entrevistant-te i explorant la Viquipèdia. Un cop acabin amb la llista de preguntes bàsiques, potser ja estiguin tan fascinats que pugueu proposar algun tipus de col·laboració més duradora.
- Per exemple, pots planificar junts la propera entrevista en relació amb el Dia de la Viquipèdia, el 15 de gener, o l'aniversari de la teva versió local de la Viquipèdia, o la propera Wikimania o algun altre esdeveniment wiki regionalment significatiu. Als periodistes els agrada tenir ocasions "particulars", ja que això augmenta les possibilitats que el seu material es publiqui i el publiqui a través de l'intens fil de notícies.
- Pots proposar una sèrie de publicacions o entrevistes que proporcionin una visió detallada del polifacètic tema de la Viquipèdia (més probable amb ràdio, mitjans impresos, mitjans en línia).
- Pots suggerir una col·laboració d'alliberament de continguts, on els seus mitjans publiquin a Commons una part de la seva base de dades multimèdia sota una llicència lliure compatible. És raonable proposar aquesta idea, sempre que ja s'hagi establert una relació positiva no només amb el periodista individual, sinó també amb alguns altres representants dels mitjans de comunicació de la jerarquia que hi ha a sobre.
Fes la teva pròpia gravació de l'entrevista
Això t'ajuda de moltes maneres.
- En primer lloc, tindrà un registre de l'entrevista, fins i tot si per algun motiu els mitjans de comunicació es neguen o obliden proporcionar-te la seva còpia.
- En segon lloc, estudia el teu comportament retroactivament i intenta definir i corregir els vostres punts febles i els vostres errors.
- En tercer lloc, aplicable principalment als suports impresos: col·loca el dispositiu de gravació d'àudio a la taula just al costat del periodista i no facis la gravació en secret. Si el periodista és conscient que tens la teva pròpia còpia de l'entrevista, quan prepari el seu text, tindrà especial cura de no alterar les teves paraules de manera que no les puguis reconèixer. També tens una prova del que s'ha dit exactament.
Demaneu revisar el text abans de publicar-lo
- Especialment si es tracta de la primera interacció del periodista amb el món wiki, inevitablement hi haurà moltes paraules i conceptes, que els wikimedistes utilitzem diàriament, però que han quedat poc clares per al periodista. Demana permís per fer una ullada al material abans de publicar-lo i estigues preparats per a qualsevol reacció entre la negativa ofesa i el consentiment agraït.
- Alguns periodistes poden sentir la seva llibertat d'expressió amenaçada amb aquesta petició o poden excusar-se amb l'argument d'adherir-se a la política editorial dels seus mitjans. Assegura't de sol·licitar-lo només amb el propòsit de verificar la terminologia de la wiki i no introduïu canvis significatius, tret que hagis acordat explícitament aquesta possibilitat amb el periodista.