Wikimedia Foundation elections/Board elections/2009/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Izbori su završeni 10. kolovoza 2009. Novi glasovi neće biti više prihvaćeni.
Rezultati su objavljeni 12. kolovoza 2009.
Izbori odbora 2009.
Organizacija

Izbor Odbora povjerenika 2009. održat će se između 28. srpnja i 10. kolovoza 2009. Članovi Wikimedijine zajednice imaju priliku izabrati tri kandidata na rok od dvije godine koji će se završiti 2011. Odbor povjerenika je glavni autoritet Zaklade Wikimedija, neprofitne organizacije po članku 501(c)(3) registrirane u SAD-u. Zaklada Wikimedija upravlja različitim projektima kao što su Wikipedija, Wikizvor i zajednički poslužitelj itd.

Izbori će se održati na sigurnim (u smislu https/SSL) poslužiteljima koji pripadaju nezavisnom trećem tijelu (Software in the Public Interest). Glasovi su tajni i jedino ih mogu vidjeti oni koji će provjeravati izbore i brojati glasove. Glasači će podnijeti rangirane ocjene rabeći brojeve kandidata. Glasovi će se bilježiti uporabom Schulzove metode za rangiranje kandidate na osnovu glasova glasača kojima je neki kandidat draži/bolji od ostalih.

Izborni odbor planira objavu rezultate do 12. kolovoza. Detaljni rezultati biti će dostupni. Sva vremena navedena na ovoj stranici odnose se na 00:00 tj. ponoć UTC.

Informacije za glasače[edit]

Zahtjevi[edit]

Možete glasovati s bilo kog svog suradničkog računa na Wikimediji (možete glasovati samo jednom, bez obzira koliko računa imate). Da bi ste se kvalificirali za glasovanje, taj račun mora ispunjavati slijedeće uvjete:

 • ne smije biti blokiran; i
 • ne smije biti bot (tj. imati bot status); i
 • potrebno je da je napravio najmanje 600 uređivanja prije 1. lipnja 2009. na svim Wikimedijinim projektima (uređivanja na Wikimedijinim projektima se zbrajaju ako je vaš suradnički račun ujedinjen u globalni suradnički račun); i
 • napravio najmanje 50 uređivanja između 1. siječnja i 1. srpnja 2009.

Posebni izuzeci: sljedeći mogu glasovati bez obzira na gore navedene zahtjeve:

 • Wikimedija server administratori s pristupom shellu;
 • zaposlenici (dakle ne volonteri) Zaklade Wikimedija zaposleni prije 1. ožujka 2009.;
 • trenutni članovi Odbora povjerenika.

Kako glasovati[edit]

Ako ste ispunili sve uvjete:

 1. Pročitajte predstavljanja kandidata i odlučite kog kandidata ćete podržavati.
 2. Idite na wiki stranicu "Special:Securepoll" na jednom wikiju gdje ispunjavate uvjete za glasovanje. Npr., ako ste najaktivniji na wiki meta.wikimedia.org/, idite na meta.wikimedia.org/wiki/Special:Securepoll.
 3. Pratite upute na toj stranici.

Informacije za kandidate[edit]

Detaljni opis odgovornosti članova Odbora povjerenika može se naći u Uputama odbora.

Odgovornosti članova Odbora[edit]

Biti član odbora male organizacije kao što je Zaklada Wikimedija, koja se suprotstavlja mnogim izazovima, može oduzimati dosta vremena. Pozicija je dobrovoljna i ne plaća se. Iako se od članova Odbora ne očekuje da daju svoj privatni novac organizaciji, njihova pomoć pri skupljanju novca je dobrodošla.

Od članova Odbora se očekuje da budu prisutni na bar 3-4 sastanka godišnje osobno, da nazoče Wikimaniji (našoj godišnjoj konferenciji), i budu prisutni na drugim zakazanim internetskim sastancima i glasovanjima. Odbor intenzivno komunicira preko elektronske pošte, wikija i IRC-a. Individualni povjerenici nekada sudjeluju u strateškim sastancima s drugim organizacijama i tvrtkama, donoseći rezultate nazad Odboru i zaposlenima.

Od individualnih članova Odbora očekuje se da sudjeluju u određenim aktivnostima (kao što je prikupljanje novca, Wikimanija ili nadzor) i da pomažu pri kreiranju nacrta pravila, planova i odluka o takvim temama.

Zato što članovi Odbora imaju dužnosti zbog vrline njihove pozicije, kandidati koji su trenutno na mjestu plaćenih pozicija u Zakladi Wikimedije, moraju se povući s tih mjesta prije pridruživanja Odboru povjerenika. Ovaj uvjet postoji da bi se sprječio možebitni sukob interesa.

Preduvjeti za kandidate[edit]

Da biste bili valjan kandidat, morate ispuniti sljedeće uvjete:

 • da ste napravili najmanje 600 uređivanja prije 1. ožujka 2009. na jednom prijavljenom suradničkom računu (uređivanje na više wikiprojekata se zbraja, ako je vaš račun ujedinjen u globalni suradnički račun);
 • da ste napravili najmanje 50 uređivanja između 1. siječnja i 1. srpnja 2009.
 • trebate javno objaviti vaše pravo ime, tj. napisati ga kao dio vašeg predstavljanja, odnosno kandidature (zato što je identitet članova Odbora javan, nije moguće biti član Odbora povjerenika s pseudonimom ili anonimno;
 • trebate imati najmanje 18 godina i biti punoljetni u državi u kojoj živite.
Specijalni izuzeci: trenutačni članovi Odbora povjerenika mogu biti kandidati čak i ako ne ispunjavaju gornje uvjete.

Kako se kandidirati[edit]

Ukoliko ste valjan kandidat, možete se kandidirati na sljedeći način:

 1. Napišite kratak rezime (ne više od 1.200 znakova) o tome što biste radili da ste izabrani za člana Odbora povjerenika, vaša relevantna mišljenja i iskustva, i sve ostalo što mislite da je relevantno. Ne smijete koristiti vaš kandidatski rezime da biste povezali liste i ostale platformske stranice i ne smijete se kandidirati zajedno s ostalim kandidatima.
 2. Pošaljite vašu prijavu između ponoći, 6. srpnja 2009. (UTC) i 23:59, 27. srpnja 2009. (UTC). Poslije 27. srpnja prijava ne može biti promijenjena, osim manjih ispravaka i prijevoda. Dodaci kandidaturi poslani poslije krajnjeg roka biti će označeni vremenom i prezentirani odvojeno od originalnog rezimea, i bit će prezentirani glasačima samo ako budu prevedeni na iste jezike kao i originalan rezime.
 3. Pošaljite dokaz vašeg identiteta Caryju Bass-u (koordinatoru volonteru) prije 27. srpnja 2009. Biti ćete privatno kontaktirani od strane člana Izbornog komiteta s daljim informacijama o ispunjavanju ovog uvjeta kad se prijavite kao kandidat.

Kandidati koji ne obave sve u skladu s gore navedenim zahtjevima i krajnjim rokovima biće diskvalificirani.

Organizacija[edit]

Vremenski rokovi[edit]

 • 1. – 30. lipnja 2009.: prijevod uputa; pododbor koordinira i promiče postupak prijevoda.
 • 6. – 27. srpnja 2009.: prijave kandidata.
 • 27. srpnja 2009.: rok slanja dokaza identiteta (zakašnjele ili neidentificirane prijave biti će diskvalificirane).
 • 28. srpnja – 10. kolovoza 2009.: izbori.
 • 10. – 12. kolovoza 2009.: provjera glasova.
 • 12. kolovoza 2009.: objava rezultata.

Prijevod[edit]

Kako bi osigurali da reprezentativni uzorak Wikimedijine zajednice sudjeluje u glasovanju, važno je prevesti izborne obavijesti i izjave kandidata na što je više moguće jezika. Za pomoć u postupku prijevoda, pogledajte stranicu s prijevodima.