Jump to content

Wikimedia Highlights, October 2011/da

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, October 2011 and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.

Højdepunkter fra Wikimedia Foundations månedsrapport og Wikimedias tekniske rapport for oktober 2011 med et udvalg af andre betydningsfulde hændelser i Wikimedia-bevægelsen

Hovedpunkter fra Wikimedia Foundation

Møder om arabisk Wikipedia i Mellemøsten

Gruppebillede fra Qatar-træffet for arabisk Wikipedia

Barry Newstead, Frank Schulenburg, Moushira Elamrawy og Sara Yap fra Global Development-afdelingen rejste til Mellemøsten for at møde wikipedianere i den arabiske verden og sætte gang i udviklingen af Wikipedia Education-programmet. Adel Iskandar, en professor ved Georgetown University, der havde undervist ved Public Policy-initiativet (pilotprogrammet for U.S. Global Education), sluttede sig til holdet for at møde professorer og wikipedianerr i Qatar, Egypten og Jordan. Ved disse møder indhentes informationer til planlægningen af det arabiske Education Program, som vil blive søsat i 2012. Under et 14-dages besøg i Egypten, Jordan og Qatar, etablerede Wikimedia-holdet forbindelse til lokale eksperter, universitetsansatte, studentergrupper og til deltagerne i et arabisk Wikipedia-træf i Doha, som var arrangeret i fællesskab mellem WMF og Qatar Computing Research Institute. Træffet fokuserede på metoder til at katalysere vækst af høj kvalitet for den arabiske Wikipedia i hele Mellemøsten og Nordafrika.

http://blog.wikimedia.org/2011/11/08/building-a-story-for-the-arabic-wikipedia/
http://blog.wikimedia.org/2011/10/23/arabic-wikipedia-convening/
http://blog.wikimedia.org/2011/10/21/foundation-engages-in-egypt-qatar-jordan-develop-arabic-content/

MediaWiki 1.18 og HTTPS-support frigivet

MediaWiki 1.18 blev indført for alle Wikimedia-wikier i oktober. Blandt de vigtige features i den nye version er:

 • Understøttelse af kønsspecifikke brugersider: I sprog, som har forskellige ord for "Bruger" afhængigt af, om brugeren er mand eller kvinde, bliver brugersider mærket med den mandlige eller kvindelige version, såfremt brugeren har angivet sit køn under sine indstillinger.
 • Bedre understøttelse af skriveretning: MediaWiki 1.18 gør det lettere for venstre-mod højre og højre-mod-venstre tekst at sameksistere på den samme side. (Sprog, der er påvirket af ændringen er bla. hebræisk, arabisk og farsi.)

I oktober indførtes desuden native HTTPS support i alle wikier, så URL'er som https://en.wikipedia.org/ kan bruges til at tilgå den sikre version af vore sites.

A/B-test til forbedring af fastholdelse af skribenter

For at forbedre fastholdelsen af nye wikipedianere, arbejdede Steven Walling og Maryana Pinchuk fra Community-afdelingen sammen med medlemmer fra den engelske og portugisiske Wikipedia om at afprøve variationer i ordlyden af advarselsmeddelelser. Disse forberedte beskeder bruges af automatiserede redigeringsværktøjer til at advare nye brugere om problemer med deres redigeringer. A/B-tests benyttes til at finde ud af, om mere personlige, mindre påbuds-orienterede og mere venlige beskeder har indvirkning på brugernes senere handlinger: Hvor ofte de redigerer bagefter, om deres påfølgende redigeringer er vandalisme, om de kontakter den mere erfarne bruger, som har givet advarslen, og om denne kontakt er konstruktiv eller ikke.


Afprøvningerne omfattede anti-vandalismeværktøjerne Huggle og Twinkle samt SDPatrolBot, som er en bot, der advarer brugere, hvis de fjerner en hurtigslet-skabelon frar en artikel, de arbejder på. Steven og Maryan påbegyndte desuden at samarbejde med fællesskabsmedlemmer om at teste forbedret arkivering af de diskussionssider for brugere med fælles IP, hvor mange sådanne advarsler til anonyme brugere indsættes.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:UWTEST
https://meta.wikimedia.org/wiki/Template_A/B_testing
http://pt.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia_Discuss%C3%A3o:Huggle#Mudan.C3.A7as_nas_mensagens_no_Huggle

Data og trends

ComScores opgørelse af væksten i sidebesøg, opdelt efter region, september 2010 – september 2011

Globalt antal enkeltbesøg for september:

455 millioner (+7,5% sammenlignet med august; +14,2% sammenlignet med foregående år)
(data fra comScore for alle Wikimedia Foundations projekter; comScore vil frigive data for oktober senere i november)

Sidevisninger for oktober:

16,8 milliarder (+6,1% sammenlignet med september; +15,6% sammenlignet med foregående år)
(Data fra serverloggen, alle Wikimedia Foundations projekter inklusive mobil adgang)

Aktive registrerede skribenter for september 2011 (>= 5 redigeringer/måned):

92,781 (+0,1% sammenlignet med august; +5,5% sammenlignet med foregående år)
(Database data, all Wikimedia Foundation projects except for Wikimedia Commons)
"Report Card" for september 2011: http://stats.wikimedia.org/reportcard/

"Report card" omlægges i øjeblikket til et dashboard med mere fuldstændig funktionalitet (opstilling af forskellige samlede statistiske oplysninger og trends for WMF-projekter).

Regnskaber

(Regnskabsoplysninger er ved denne rapports udgivelse kun til rådighed for september 2011.)

Indtægter: $ 3.580.474

Udgifter:

 • Teknologigruppen: $ 2.169.824
 • Fællesskabs-/indsamlingsgruppen: $ 754.685
 • Global Development gruppen: $ 775.647
 • Ledergruppen: $ 263.091
 • Regnskabs-/jura-/personale-/administrationsgruppen: $ 1.416.181

Udgifter i alt: $ 5.379.428

Samlet overskud/(tab): ($ 1.798.954)

Indtægterne oversteg det planlagte som følge af donationen fra Stanton på $ 2,8 millioner og yderligere donationer på $ 427.751.

Udgifterne var mindre end budgetteret, $ 5.4 millioner mod budgetteret $ 6,7 millioner på grund af lavere kapitaludgifter samt mindre bidrag til chapters, rekrutteringsudgifter og andre aktiviteter som følge af, at der kun er gået tre måneder af regnskabsåret.

Likvide midler udgør $ 16 millioner, hvilket ved det nuværende udgiftsniveau svarer til seks måneders drift.

Andre hovedpunkter fra bevægelsen

Wiki Loves Monuments: Vindende bidrag fra Frankrig.
 • "Wiki Loves Monuments" var en stor succes: Talrige europæiske lande udpegede deres finalister i "Wiki Loves Monuments" (WLM)-konkurrencen. I løbet af september var deltagerne indbudt til at uploade fotografier af deres lands kulturarv til Wikimedia Commons. Begivenheden var i hovedsagen organiseret af Wikimedia chapters i de 18 deltagende lande og understøttet af Foundations tekniske bistand omkring specielle features til upload-hjælpeværktøjet. Antallet af nye brugere på Commons mere end fordobledes i september, og der blev uploadet næsten 170.000 filer til konkurrencen. Den samlede europæiske vinder vil blive offentliggjort i december.
 • Det tyske chapter søsætter "Wikidata"-projekt: Wikimedia Tyskland har påbegyndt ansættelser til "Wikidata", et ambitiøst projekt til udvikling af et centralt data-repository for Wikimedia-projekter i lighed med den rolle, Wikimedia Commons har som et centralt repository for multimediafiler. De første to faser vil omfatte interwikilinks og infobokse.
 • Italiensk Wikipedia midlertidigt lukkes ned i protest mod foreslået lov: Den 4. oktober besluttede det italienske Wikipedia-fællesskab at erstatte hele projektets indhold med en protest mod et lovforslag, som var til behandling i det italiensk parlament, og som beskriver, hvordan en vedtagelse ville true mulighederne for et åbent samarbejde om deling af viden. Wikimedia Foundation delte de frivilliges bekymringer. Den 6. oktober genåbnede projektet, efter at der var indført ændringer i lovforslaget.
 • GLAM-samarbejder tager fart i Israel: Et medlem af Wikimedia Israel rapporterede, at landet har sluttet sig til de talrige og verdensomspændende Wikimedia-samarbejder med institutioner fra den kulturelle sektor (GLAM - gallerier, biblioteker, arkiver og museer). Der er indledt samarbejde med landets nationalmuseum, og der er planer om en Wikipedian-in-Residence hos The National Library of Israel.