Hoogtepunten Wikimedia oktober 2011

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, October 2011 and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.

Hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor oktober 2011, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Bijeenkomsten voor de Arabische Wikipedia in het Midden-Oosten

Groepsfoto bij de bijeenkomst in Qatar voor de Arabische Wikipedia

Barry Newstead, Frank Schulenburg, Moushira Elamrawy en Sara Yap van de afdeling Global Development zijn naar het Midden-Oosten gereisd om Wikipedianen uit de Arabische wereld te ontmoeten en om de uitbreiding van het Wikipedia Education Program te beginnen. Adel Iskandar, een professor van de Georgetown University die heeft onderwezen in het Public Policy Initiative (de pilot voor het Globale Educatieprogramma (Global Education Program) in Amerika) was onderdeel van het team in de ontmoetingen met professoren en Wikipedians in Qatar, Egypte en Jordanië. Tijdens deze bijeenkomsten is informatie verzameld die wordt gebruikt voor de planning voor het Arabische Educatieprogramma, dat start in 2012. Tijdens het twee weken durende bezoek aan Egypte, Jordanië en Qatar, heeft het Wikimediateam contact gehad met lokale experts, medewerkers van universiteiten, studenten en aanwezigen bij een bijeenkomst voor de Arabische Wikipedia in Doha, die was verzorgd door de WMF in samenwerking met het Qatar Computing Research Institute. Gedurende de bijeenkomst lag de focus op het zoeken naar mogelijkheden om groei met hoge kwaliteit voor de Arabische WIkipedia in het Midden-Oosten en Noord-Afrika te bevorderen.

http://blog.wikimedia.org/2011/11/08/building-a-story-for-the-arabic-wikipedia/
http://blog.wikimedia.org/2011/10/23/arabic-wikipedia-convening/
http://blog.wikimedia.org/2011/10/21/foundation-engages-in-egypt-qatar-jordan-develop-arabic-content/

MediaWiki 1.18 en HTTPS-ondersteuning uitgerold

In oktober is MediaWiki 1.18 uitgerold voor alle wiki's van Wikimedia. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe versie zijn onder andere:

 • Ondersteuning voor geslachtsspecifieke gebruikerspagina's: In talen die verschillende woorden hebben voor "Gebruiker", wordt de paginanaam anders weergegeven, afhankelijk van het antwoord op de de vraag of de gebruiker mannelijk of vrouwelijk is. Dit kan door gebruikers worden aangegeven in hun voorkeuren.
 • Betere ondersteuning voor schriftrichting: MediaWiki 1.18 maakt het makkelijker om tekst die van links-naar-rechts en van rechts-naar-links wordt geschreven op dezelfde pagina te gebruiken. Talen waar dit betrekking of heeft zijn onder andere Hebreeuws, Arabisch en Perzisch.

In oktober zijn alle wiki's ook geschikt gemaakt voor het gebruik van HTTPS, zodat URL's zoals https://nl.wikipedia.org/ werken, en toegang geven tot een beveiligde versie van onze sites.

A/B-testen om het vasthouden van gebruikers te verbeteren

Om het vasthouden van nieuwe Wikipedianen te verbeteren, hebben Steven Walling en Maryana Pinchuk uit afdeling Community samengewerkt met leden van de gemeenschap van Wikipedia's in de Engelse en Portugese talen door variaties in de formulering van waarschuwingsberichten te testen. Deze kant-en-klare berichten worden gebruikt in geautomatiseerde bewerkingshulpmiddelen om nieuwe gebruikers te waarschuwen over problemen met hun bewerkingen. A/B-tests worden gebruikt om uit te vinden of er meer persoonlijke, minder richtlijnengeoriënteerde berichten of een vriendelijkere formulering, een effect heeft op wat een gebruiker daarna doet: hoe vaak maakt een gebruiker daarna nog een bewerking die op vandalisme lijkt, neemt een gebruiker contact op met een meer ervaren gebruiker en is dat contact constructief of niet.

Bij de tests zijn de antivandalismehulpmiddelen Huggle en Twinkle betrokken, en SDPatrolBot, een robot die gebruikers waarschuwt als ze het sjabloon "nuweg" verwijderen van een pagina waar ze aan werken.een speedy. Steven en Maryana werken nu ook samen met gemeenschapsleden aan verbeteringen in de archivering van overlegpagina's voor gedeelde IP-adressen, waar veel waarschuwingen voor anonieme gebruikers worden achtergelaten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:UWTEST
https://meta.wikimedia.org/wiki/Template_A/B_testing
http://pt.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia_Discuss%C3%A3o:Huggle#Mudan.C3.A7as_nas_mensagens_no_Huggle

Gegevens en trends

Bezoekersgroei per regio van september 2010 tot en met september 2011 volgens ComScore

Wereldwijde unieke bezoekers in september:

455 miljoen (+7,5% vergeleken met augustus; +%14,2 vergeleken met vorig jaar)
(comScoregegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore geeft de gegevens voor oktober later in november vrij)

Opgevraagde pagina's in oktober:

16,8 miljard (+6,1% vergeleken met september; +15,6% vergeleken met vorig jaar)
(gegevens uit serverlogboeken, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde gebruikers voor september 2011 (>= bewerkingen in een maand):

83.164 (-2,8% vergeleken met augustus / +1,6% vergeleken met vorig jaar)
(databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, exclusief Wikimedia Commons)

Rapportkaart voor september 2011: http://stats.wikimedia.org/reportcard/

De rapportkaart wordt op dit moment opnieuw ontworpen als een volledig functioneel dashboard, waarin verschillende statistische gegevens en trends over WMF-projecten worden geïntegreerd.

Financiën

Financiële gegevens zijn alleen beschikbaar voor september 2011 op het moment van schrijven.

Inkomsten: USD 3.580.474

Uitgaven:

 • Technologie (Technology Group): USD 2.169.824
 • Gemeenschap/fondsenwerving (Community/Fundraiser Group): USD 754.685
 • Globale ontwikkeling (Global Development Group): USD 775.647
 • Bestuur (Governance Group): USD 263.091
 • Financiën, juridisch, personeelszaken, administratie (Finance/Legal/HR/Admin. Group): USD 1.416.181

Totale uitgaven: USD 5.379.428

Totaal overschot/(verlies): (USD 1.798.954)

De inkomsten liggen voor op plan vanwege de subsidie van Stantom van USD 2.8 miljoen en extra donaties van USD 427.751.

De uitgaven liggen lager dan begroot. USD 5,4 miljoen werkelijk ten opzichte van 6,7 miljoen begroot. De lagere uitgaven zijn te wijten aan onderbestedingen op de posten kapitaaluitgaven, chaptersubsidies, wervingskosten en andere activiteiten omdat we pas drie maanden in het fiscale jaar zitten.

Er is USD 16 miljoen aan contanten beschikbaar; een reservepositie van zes maanden op basis van de huidige uitgaven.

Andere hoogtepunten uit de beweging

Wiki Loves Monuments: winnende foto in Frankrijk
 • "Wiki Loves Monuments" zeer succesvol: Tal van Europese landen hebben hun finalisten bekend gemaakt in de "Wiki Loves Monuments"-wedstrijd (WLM). In september waren deelnemers uitgenodigd om foto's van het culturele erfgoed van hun land te uploaden naar Wikimedia Commons. Het evenement werd grotendeels georganiseerd door Wikimedia chapters in de 18 deelnemende landen en is ondersteund door de Foundation door speciale functies aan de Upload Wizard toe te voegen. Het aantal nieuwe gebruikers op Commons is in september meer dan verdubbeld en er zijn bijna 170.000 bestanden geüpload voor de wedstrijd. De Europabrede winnaar wordt in december bekendgemaakt.
 • Wikimedia Deutschland lanceert het "Wikidata"-project: Wikimedia Deutschland is begonnen met het werven van mensen voor "Wikidata", en ambitieus project om een centrale gegevensdatabank te ontwikkelen voor Wikimediaprojecten, te vergelijken met de rol van Wikimedia Commons als een centrale plaats voor multimediabestanden. In de eerste twee fasen worden interwikiverwijzingen en infoboxen onder handen genomen.
 • De Italiaanse Wikipedia is tijdelijk stilgelegd uit protest tegen een voorgestelde wet: Op 4 oktober 2011 heeft de Italiaanse Wikipedia gemeenschap besloten om alle inhoud op het project te vervangen door een protest tegen een wetsvoorstel dat werd besproken in het Italiaanse parlement. Het protest beschrijft hoe de wet de mogelijkheid om openlijk samen te werken in het delen van kennis bedreigt. De Wikimedia Foundation deelde de bezorgdheid van de vrijwilligers. Op 6 oktober is het project heropend nadat er wijzigingen waren aangebracht in het wetsvoorstel.
 • GLAM-samenwerkingen in opkomst in Israël: Een lid van Wikimedia Israël heeft gemeld dat het land zich heeft aangesloten bij de vele samenwerkingen tussen Wikimedia en instellingen uit de culturele sector wereldwijd (GLAM's - galeries, bibliotheken, archieven en musea). Er is een samenwerking gestart met het nationale museum van het land, en er zijn plannen voor een stage door een Wikipediaan bij de Nationale Bibliotheek van Israël.