Wikimédia-társzervezetek/Beszámolók/Wikimédia Magyarország/2011-es éves jelentés

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia chapters/Reports/Wikimédia Magyarország/2011 Activity Report and the translation is 100% complete.

A közhasznú tevékenység bemutatása

Összefoglaló

Az egyesület a korábbi évekhez hasonlóan 2011-ben is szerteágazó, több területre kiterjedő tevékenységet folytatott, melyek közül a legfontosabbak:

 • pályázatokat írt ki a szabad tartalmak bővítése és a kulturális örökségünk megőrzésének elősegítése érdekében;
 • előadásokat, bemutatókat tartott, melyeken előadóink a Wikipédiával és társprojektjeivel kapcsolatos ismereteket adtak át a hallgatóságnak;
 • találkozókat, összejöveteleket szervezett és támogatott az önkéntes szerkesztői közösség munkájának segítésére és motiválására, valamint a nemzetközi közösséggel való kapcsolattartás elősegítésére;
 • nagyszabású konferenciát szervezett a Wikipédia társadalmi elfogadottságának növelése érdekében és kiállításon vett részt a Wikimédia-mozgalom projektjeinek megismertetéséért;
 • sajtóközleményeket adott ki, interjúkat adott, weboldalt, blogot és közösségi oldalakat (Facebook, Twitter, Google+ stb.) üzemeltetett a tevékenységének és projektjeivel kapcsolatos tájékoztatás érdekében;
 • tevékenységének javítása és bővítése érdekében aktivistái több képzésen részt vettek (szervezetfejlesztéssel, adománygyűjtéssel kapcsolatos képzések), beszerzett egy nagy teljesítményű szervert és egyéb eszközöket (projektor, vetítővászon, rollupok), több tájékoztató kiadványt készített és jelentetett meg, számos ajándéktárgyat és szóróanyagot tervezett és gyártatott le, valamint az év végén felvette első alkalmazottját;
 • több partnerségi megállapodást, szerződést kötött és együttműködési lehetőséget dolgozott ki hazai és nemzetközi szervezetekkel, cégekkel és kormányzati szervekkel.

Tevékenységünk

Pályázatok

Wiki Loves Monuments

A 2011-es egyesületi pályázatok közül a legtöbb résztvevővel a Wiki Loves Monuments elnevezésű nemzetközi fotópályázat büszkélkedhetett, melynek célja az európai kulturális örökség megőrzésének és megismerésének elősegítése.

A pályázat során a résztvevők az országos műemléki védettségű építményekről fényképeket készítettek és azokat szabad licenc alatt tették közzé. A kezdeményezés nemzetközi támogatói az Európa Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Digitális Könyvtár, a Carare projekt vagy az Europa Nostra voltak.

A fotópályázat magyarországi díjait a Wikimédia Magyarország ajánlotta fel, megvalósításához a műemléki adatbázist a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal biztosította, a pályázat fotómegosztó partnere az Indafotó volt.

A pályázatra nemzetközi szinten rekordszámú, 170 ezer pályamű érkezett, míg a hazai pályázatra is több mint 5000, műemlékről készített fénykép érkezett be. A hazai pályázat válogatott képei a nemzetközi mezőnyben is állták a versenyt, a nemzetközi forduló szecessziós képekre kiírt különdíját pedig egy magyar kép hozhatta haza.

Utazási támogatás

2011-ben két utazási támogatást ítélt oda az egyesület.

Ösztöndíjban támogattuk NaTToMi Open Street Map-szerkesztőt, hogy részt vegyen a bécsi State of the Map Europe konferencián. NaTToMi a részvételéről részletes beszámolót készített.

Továbbá 2011-ben egy fő számára részleges ösztöndíjat nyújtottunk a 2011-ben Haifában megrendezett Wikimánián, a Wikimédia-közösség évente megrendezett nemzetközi konferenciáján való részvételhez.

Költségtérítési pályázat

A legrégibb, folyamatosan működő egyesületi pályázat a költségtérítési pályázat, mellyel a Wikipédia-cikkekkel szorosan összefüggő, kisebb összegű költségeket támogatjuk, ezzel is segítve a cikkek megszületését, fejlődését, az új tartalom létrejöttét.

A pályázatra 2011-ben 1 darab pályázat érkezett Bináris becenevű szerkesztőtől, aki botja segítségével már több tízezer hibát javított a Wikipédián, és munkája hatékonyságának növelésére egy, a magyar helyesírásról szóló és az Osiris Kiadó által megjelentetett Helyesírás című kötet megvételét támogatta az egyesület.

Előadások

2011-ben a következő előadásokat tartottuk:

 • Januárban, a „Tíz éves a Wikipédia” konferencia részeként egyesületünk elnöke az „Az emberi tudás új útja” címmel tartott előadást.
 • Február folyamán két előadást tartottunk az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), előbbit a nyelvész szakos, utóbbit a szerkesztői szakos hallgatóknak.
 • Április folyamán előadásokat tartottunk az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégiumban 7–9. osztályos tanulók és a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészettudományi Karán, Jászberényben informatikus könyvtáros szakos hallgatók, végül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói előtt.
 • Júniusban előadásokat tartottunk a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban a megyei könyvtárosoknak a Wikipédia történetéről, szerkesztői közösségéről, működéséről és használatáról.
 • Szintén júniusban egy egyesületi tagunk és egy kollégája előadásában az érdeklődő tagok és wikipédisták megismerkedhettek az MTA SZTAKI egyik Wikipédiához kapcsolódó fejlesztésével, a Sztakipédiával, annak aktuális állapotával és a jövőbeli tervekkel; ennek a szoftvernek a célja a MediaWiki felületének kiegészítése egy olyan eszközzel, mely a szerkesztőket segíti kategóriák, belső és külső linkek, hivatkozások automatikus felajánlásával és beillesztésével.
 • Júliusban, a második Wikitábor részeként egyesületünk négy tagja is tartott előadást különböző, Wikipédiával és társprojektjeivel kapcsolatos témákban.
 • Októberben egy egész napos lexikoníró-képzést tartottunk az ELTE vezér úti kollégiumában a fenntarthatósági műhely tagjai, valamint egy egyetemi előadást a BME média- és kommunikáció szakos hallgatói számára.
 • Novemberben ismét az ELTE-n tartottunk előadást a Wikipédia szerkesztéséről és szerzői jogi kérdéseiről, ezúttal az andragógia szakos hallgatóknak.

Az előadásokon változó létszámú, de egyenként átlagosan 40-50 fős közönséget értünk el.

Találkozók, összejövetelek

A Wikimédia-projektek és az egyesület tagjai jellemzően online felületen kommunikálnak, azonban a közös munka hatékonyságát javítja, ha van lehetőségük személyesen is találkozni.

2011-ben nagyobb szerkesztői találkozót tartottunk januárban a „Tíz éves a Wikipédia” konferencia után a Wikipédia tizedik évfordulójának kötetlen formában történő megünneplésére Budapesten, valamint a magyar Wikipédia 200 ezredik szócikkének elérését követő ünnepi wikitalálkozón, október 1-jén, Győrben.

Az év folyamán (az elnökségi üléseken kívül) több egyesületi munkamegbeszélést tartottunk, rendszerint valamilyen konkrét, készülő rendezvény vagy eseményhez kapcsolódóan. Kisebb szerkesztői összejövetelt tartottunk novemberben Josh Lim, fülöp-szigeteki wikipédista Budapestre látogatásával egybeszervezve.

Elnökségi ülések

Az egyesület elnöksége 2011-ben a következő időpontokban tartott elnökségi üléseket:

További fontos (szűkebb körű) egyesületi megbeszéléseknek tekinthetőek a szervezetfejlesztési képzés keretében szervezett találkozók, valamint az ezeket előkészítő megbeszélések is.

Közgyűlés

2011-ben a két közgyűlést a következő időpontokban tartottuk:

A júniusi közgyűlés a 2010-es évről szóló közhasznúsági jelentés és beszámoló elfogadása mellett új gazdasági alelnököt választott és módosította az egyesület alapszabályát felügyelőbizottság felállításával, valamint kibővítette az egyesület képviseletének jogát az elnökön kívül az ügyvezető alelnökre is.

A szeptemberi közgyűlés a 2012-es éves terv elfogadása mellett megválasztotta a felügyelőbizottság tagjait, módosította az egyesület székhelyét, valamint a tagdíjakra vonatkozó szabályokat.

Wikitábor

2011-ben második alkalommal rendeztük meg a Wikitábort, mely egy többnapos találkozó, egész napos szervezett programokkal. 2011-ben július 14. és 17. között Miskolc adott otthont a tábornak. A táborban az idegenvezetéssel egybekötött városnézések (Miskolc, Eger és környékük), múzeum-, kiállítás- és templomlátogatások, erdei kirándulások, borkóstoló mellett érdekes előadásokat is hallgathattak a tábor résztvevői.

Berlini chaptertalálkozó

Egyesületünk idén is két tagjával képviselte magát a Wikimédia-szervezetek éves összejövetelén, a március 25. és 28. között megtartott berlini chapterkonferencián, melynek fő célja a nemzetközi szervezetek közötti tapasztalatcsere és a közös programok (mint a Magyarországon is megrendezett Wiki Loves Monuments) ismertetése. A konferencia programját 2011-ben egyesületünk alelnöke, Damokos Bence szervezte.

Wikimánia

A Wikimánia-mozgalom legnagyobb, évente megrendezett találkozója a Wikimánia, melynek 2011-ben Haifa adott otthont. Az augusztus első hetében megrendezett találkozóra 56 országból több mint 700 szerkesztő érkezett. A magyar Wikipédiát hat-nyolc fő képviselte; egyikük az egyesület által nyújtott utazási támogatásnak köszönhetően.

PR-események

„Tíz éves a Wikipédia” konferencia

2011. január 15-ére a Wikimédia Magyarország Egyesület konferenciát szervezett az angol nyelvű Wikipédia létrehozásának 10. évfordulója alkalmából. A konferencia célja a Wikipédia társadalmi beágyazottságának és elfogadottságának növelése volt az oktatás, a tudomány és a média szereplőinek körében.

A konferenciát a Budavári Palota F épületében, az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében tartottuk meg körülbelül 150 néző előtt. A konferenciát Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke nyitotta meg, a köszöntő beszédet Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója videóüzenetben mondta el, a vitaindító előadás Frank Schulenburg, a Wikimedia Foundation új közösségek megszólításáért felelős igazgatója tartotta.

Ezt követte egy három érdekes előadásból álló panel (Gervai Péter, a Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke, a magyar nyelvű Wikipédia alapítója; Ludassy Mária, filozófus, egyetemi tanár; Vicsek Tamás, biofizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja) és egy kerekasztal-beszélgetés (Csányi Vilmos etológus, író, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja; Kiss Endre filozófus, egyetemi tanár; Lattmann Tamás nemzetközi jogász, egyetemi adjunktus) követte.

A konferenciát sajtóbeszélgetés követte, majd egy egész estés wikitalálkozó zárta tortával és a szerkesztőknek szánt ajándékokkal. A rendezvény komoly médiavisszhangot kapott, és az eddigi egyik legsikeresebb egyesületi rendezvénynek tekinthető. Az előadások és viták teljes anyaga, valamint a rendezvényeken készített képek és videofelvétel bárki számára elérhetőek.

200K

A magyar Wikipédia életében a 100 ezer szócikkszám 2008. júliusi elérését követően a következő nagy mérföldkő a 200 ezres szócikkszám elérése volt. Ennek megünneplésére és kommunikálására már a várható időpont előtt hetekkel elkezdődött a felkészülés: ünnepi logó, ünnepi banner, landing page, sajtóközlemény és blogbejegyzés készült, az esemény megünneplésére egy ünnepi szerkesztői összejövetelt szerveztünk október 1-jére, Győrbe, vetélkedővel, ajándékokkal és tortával.

A mérföldkövet a szerkesztők szorgalmának köszönhetően végül szeptember 10-én, pár nappal az előzetes várakozásokat megelőzően érte el a magyar Wikipédia. Az esemény jelentős médiajelenlétet eredményezett (pl. techline.hu, index.hu, nyest.hu, hirado.hu), a találkozó pedig nagy sikert aratott a szerkesztők körében.

Szabad szoftver konferencia és kiállítás

Az egyesület a szervezők meghívására 2011. november 12-én kiállítóként részt vett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megrendezett „Szabad Szoftver Konferencia 2011” című rendezvényen. A kiállításra a MediaWikiről, a szemantikus MediaWikiről, a Translatewikiről, a Wikipédiáról és a Wikimédia-közösségről szóló tájékoztató szóróanyagokkal, a Wikipédiát és a Wikimédia Magyarországot népszerűsítő rollupokkal, valamint a magyar Wikipédia közösségének legtöbb műszaki érdeklődésű szerkesztőjével együtt érkeztünk.

Médiajelenlét

Sajtóközlemények

A 2011-ben kiadott sajtóközlemények:

Interjúk

 • Szombathelyi Nyugat Rádió – 2011. január 13.
 • Lánchíd Rádió – 2011. január 13.
 • Heti Válasz – 2011. január 14.
 • Kossuth Rádió – 2011. január 18.
 • MR6 rádió – 2011. június 22.

Webes megjelenés

 • Egyesületünk egy publikus weboldalt és egy, a tagok számára elérhető belső wikit üzemeltet.
 • A Wikipédia, társprojektjei és a Wikimédia Magyarország közös blogján rendszeresen jelennek meg kötetlenebb stílusú bejegyzések.
 • Az egyesület több közösségi oldalon is jelen van: Facebook, Twitter, Google+, YouTube, LinkedIn, Identi.ca.
 • Egyesületünkkel, a Wikimédia-mozgalommal és projektjeivel kapcsolatos hírekkel számos média, weboldal vagy éppen blog foglalkozik rendszeresen.

Szervezetfejlesztés

Szervezetfejlesztési képzés

Egyesületünk 2011 folyamán részt vehetett egy, a Wikimedia Foundation által finanszírozott szervezetfejlesztési képzésen. A képzés első részére január 16-án került sor Anna Royon-Wiegelt irányításával, mely a szervezetet múltját és jelenét, valamint az egyesülettel kapcsolatos legfontosabb aktuális kihívásokat mérte fel, a második részére pedig egy egész hétvégés megbeszélés keretében szeptember 17–18-án került sor Sebastian Moleski, a német társszervezet elnökének vezetésével. Utóbbi az egyesület jövőjének megtervezésével foglalkozott, célokat állítva fel a következő időszakra. A képzés hatékonyan járult hozzá a szervezet működési hatékonyságának javításához és a 2012-es programterv és költségvetés összeállításához.

Adománygyűjtéshez kapcsolódó képzések

A szervezetfejlesztési képzésen kívül egyesületünk néhány tagja június folyamán két képzésen is részt vett annak érdekében, hogy szervezetünk adománygyűjtése hatékonyabbá válhasson a jövőben:

Egy későbbi döntés eredményeképpen az egyesület végül közvetlenül nem gyűjtött adományokat a 2011-es év végén, de ezeken a képzésen megismertek ettől függetlenül segítik egyesületünket az adományozókkal való megfelelő kapcsolattartásban és kommunikációban.

Toolszerver

2011 legnagyobb értékű egyesületi beszerzése egy saját szerver volt, melyet az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT) egy 2010-es célzott támogatása tett lehetővé. A szerver toolszerverként (eszközszerverként vagy eszközkiszolgálóként) fog üzemelni, segítségével a felhasználók a Wikipédia működését támogató olyan feladatokat láthatnak el, mint

 • botok futtatása;
 • adatbázis-lekérdezések futtatása;
 • adatbázis-lekérdezések megjelenítése webes felületen;
 • háttérkutatások, elemzések, tesztek végzése.

A szerver kiválasztására a támogatás elnyerését és kiutalását követően 2010 őszén került sor, azonban a megrendelés leszállítása már áthúzódott 2011 februárjára.

A hosztingot biztosító cég kiválasztására, a szerződés megkötésére és a szerver üzembe helyezésére április-május folyamán került sor (a hoszting első két éves finanszírozása szintén az ISZT támogatásából történik).

Az egyesületi szerveren futó első projekt a Wiki Loves Monuments fotópályázat kiszolgálása volt szeptember és október folyamán. A wikipédiás botgazdák decemberben vehették birtokba a szervert.

Eszközök

Az egyesület 2011 folyamán több eszközt is beszerzett tevékenysége segítéséhez. Ilyen volt egy projektor és egy vetítővászon beszerzése június folyamán. A projektor és a vetítővászon beszerzését a WMF egyik pályázatán elnyert támogatás tette lehetővé.

Az előadásaink, képzéseink, találkozóink és egyéb egyesületi megjelenéseink másik fontos eszközeiként szeptember folyamán wikipédiás és wikimédiás rollupokat rendeltünk.

Kiadványok

2011-ben két saját kiadványt jelentetett meg az egyesület. Az egyik az „Üdvözlünk a Wikipédiában” kiadvány, mely a Wikipédiát és szerkesztésének alapvető tudnivalóit mutatja be könnyen érthető formában, a másik a „Wikimédia Magyarország – Beszámoló 2008–2010” című kiadvány, mely az egyesület első két és fél éves működését és tevékenységét kívánja bemutatni az érdeklődőknek.

Előbbi kiadvány két kiadásban is megjelent, előbb az év elején a WMF, majd az év második felében frissített tartalommal az NCA támogatásával, a beszámoló kiadvány pedig év első felében a WMF támogatásával.

Ajándéktárgyak, szóróanyagok

2011-ben a meglévő ajándéktárgy készleteink felhasználása mellett, több egyedi alkalmakra készített ajándéktárgyat is szétosztott. Külön készült póló a 2011-es, második Wikitáborban részt vevők számára, valamint a magyar Wikipédia 200 ezredik szócikkének megünneplésére rendezett wikitalálkozón részt vevők számára is.

További, egyedi ajándéktárgyakat oszthattunk szét pl. a Wikipédia alapításának 10. évfordulója alkalmából Wikipédia-pólók, kitűzők és más, szerkesztők számára értékes tárgyak találtak gazdára a Wikimedia Foundation által küldött csomagból, valamint a Wiki Loves Monuments fotópályázat szervezői a német egyesület által küldött egyedi pólókban részesültek.

Az ajándéktárgyakon kívül oktatásainkon, előadásainkon, konferenciáinkon és a kiállításokon való megjelenéseinken a Wikimédia-mozgalommal, a Wikipédiával és társprojektjeivel kapcsolatos nyomtatott szóróanyagokkal készültünk.

Alkalmazott

Az egyesület hosszabb ideje tervezte, hogy az önkéntesek által szabadidejükben működtetett és irányított szervezet munkáját fizetett alkalmazott segítse, az irodavezetői állásra vonatkozó pályázatot októberben írta ki az egyesület elnöksége, és a pályázat eredményét a nyertes pályázóval való szerződéskötést követően december végén tette közzé. Az új, részmunkaidőben foglalkoztatott munkatárs széles feladatköre elsősorban a precíz adminisztráció és a törvényes működés biztosítására vonatkozik, ezzel mind az ügyvezető, mind a gazdasági alelnök munkáját szükség szerint segítve, valamint megbízás alapján feladata az egyesület kapcsolattartási, képviseleti és PR-feladataiban való részvétel is.

Szerződések, megegyezések, partnerségek

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nagylelkű ajánlatának köszönhetően januárban az OSZK dísztermében tartottuk a Wikipédia születésének 10. évfordulójára szervezett konferenciánkat.

Január és február folyamán megbeszéléseket folytattunk az MTA SZTAKI egy kutatójával a KOPI Plágiumkereső wikipédiás felhasználásáról és ennek fejlesztési, valamint ezzel összefüggésben szükséges anyagi és technikai igényeiről. A Sztakipédia projekt fiatal kutatóinak támogatására támogató levelet írtunk az MTA SZTAKI-nak, amit követően a projekt megkapta a szükséges támogatást. A projekttel kapcsolatos igények megismerése érdekében márciusban egy közös szerkesztői felmérést végeztünk.

Egy jogi segélyt kérő felhasználó megkeresésére márciusban tárgyalásokat folytattunk az Axel Springer Magyarország Kft.-vel. A megbeszélések során kiderült, hogy a felhasználóval szembeni fellépés jogtalan volt, a követelést visszavonták, és ígéretet tettek arra, hogy a jövőben az ilyen eseteket igyekeznek elkerülni.

Az év elején vásárolt toolszerver elhelyezése és szolgáltatásának megfelelő biztosítása érdekében márciusban kétéves colocation-szerződést kötöttünk a GTS Datanet Kft.-vel.

A Kitchen Budapesttel együttműködve a McLuhan-centenárium programsorozatának részeként áprilisban wikisprintet rendeztünk a Műcsarnokban, ahol a feladat a Marshall McLuhanról szóló Wikipédia-cikk megírása volt.

Április folyamán egyesületünk stratégiai partnerségi megállapodást kötött az Arcanum Adatbázis Kiadóval a szabad kulturális tartalmak interneten való közzététele érdekében. A megállapodás bejelentésére a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon került sor.

A BME könyvtárával, a BME OMIKK-kal kötött 2010-es együttműködésünket folytatva 2011 májusában kilenc újabb kiadvány 15 példányát adtuk át a könyvtárnak a Wikikönyvtár bővítésére.

Hosszú egyeztetést követően az egyesület májusban bérleti szerződést kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME). Ennek keretében az Egyetem hozzájárult, hogy az egyesület székhelyét az egyetemi kampusz területére jegyezze be, valamint június hónaptól a székhely céljait szolgáló irodahelyiséget használjon a Szociológia és Kommunikáció Tanszéken.

A Wiki Loves Monuments (WLM) fotópályázathoz kapcsolódóan szeptemberben együttműködési szerződést kötöttünk a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal (KÖH) és az indafoto.hu fotós portált üzemeltető INDA Labs Zrt.-vel.

Az egyesület az októberi alkalmazotti pályázatot megnyerő jelentkezővel december folyamán határozatlan idejű irodavezetői munkaszerződést kötött.

Támogatóink

A Wikimédia Magyarország Egyesület működését, tevékenységét több forrásból származó bevétel tette lehetővé a 2011-es évben is.

A szokásos, év végi adománygyűjtő kampányunkban projektjeink nagyszámú használói és támogatói kisebb összegű adományokkal segítik közhasznú tevékenységünket és világméretű mozgalmunkat, melynek célja a szabad tudás eljuttatása a lehető legtöbb ember számára. A 2010. év végi adománygyűjtés 2011 januárjában ért véget, így még jelentős forrásunk származott a 2011-es évben is belőle (az akkori szerződésünk szerint a Wikimédia Magyarországnak juttatott adományok felét továbbutaltuk a Wikipédiát és társprojektjeit üzemeltető Wikimedia Foundationnek). A 2011. év végi adománygyűjtés már egy új szemléletű szerződés keretében történt, ahol az adományok mindegyike az amerikai Alapítvány számlájára érkezett, és ebből pályázhattak a társszervezetek támogatást. A 2011. év végi adománygyűjtésben így a fordítási (felhívások, adománygyűjtő oldalak), honosítási és helyi tájékoztatási (blogbejegyzés, adományozókkal levelezés) feladatokat láttuk el.

A Wikimedia Foundation az egyesület céljainak megvalósítását már a korábbi években is támogatta különböző pályázatokon keresztül. Ilyen volt az egyesületi projektor és vetítővászon megvásárlását, az egyesületi ajándéktárgyak legyártatását, a 2011. januári „Tíz éves a Wikipédia” konferencia megvalósítását elősegítő támogatás vagy egy szervezetfejlesztési és stratégiai tervezés elsajátítását oktató képzés is. Az egyesület 2012-es elfogadott programjának végrehajtásához az alapítvány már 2011 végén átutalta az elnyert támogatási összeget.

Az adózók személyi jövedelemadójuk 1%-át 2011-től egyesületünk számára is felajánlhatták. Az adózók 2011-es (2010-es adóévről szóló) felajánlásaikat az adóhivatal az év végén juttatta el számunkra.

A 2010-es év sikeres pályázatai után az egyesület 2011-ben is pályázott a Nemzeti Civil Alap támogatásaiért, melyek közül 2011-ben a működési költségekre vonatkozó pályázatot nyertük el. A gyakorlatban ez a pályázat egy tájékoztató kiadványunk második kiadásának megjelenítését tette lehetővé.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa 2010-es célzott támogatása tette lehetővé számunkra, hogy 2011 januárjában az egyesület egy saját szervert vásárolhasson. A támogatás ezen felül a szerver két éves üzemeltetési költségeire is fedezetet nyújt.