Ask a question/Submitted questions/Governance/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Ask a question/Submitted questions/Governance and the translation is 100% complete.

Hoe ondersteunt de Wikimedia Foundation de diversiteit?

Wat is het beleid van de Wikimedia Foundation ten aanzien van "positieve discriminatie", zowel bij het aannemen van personeel als bij het werk? Hoe bevordert het diversiteit?

De Wikimedia Foundation zet zich in voor gelijkheid. Het non-discriminatiebeleid verbiedt discriminatie van potentiële gebruikers of werknemers op basis van ras, huidskleur, geslacht, religie, nationale afkomst, leeftijd, handicap, seksuele geaardheid of andere wettelijk beschermde kenmerken. In overeenstemming met haar beleid inzake pluralisme, internationalisme en diversiteit, vraagt het werknemers en contractanten van over de hele wereld en onderneemt het proactieve stappen om uit de resulterende diverse gemeenschap van werknemers en contractanten een samenhangend, functionerend team te creëren.

Wat de bijdragen van vrijwilligers betreft, is dat non-discriminatiebeleid ingebouwd in de manier waarop onze website werkt. Het lezen en bewerken van onze projecten staat open voor mensen zonder rekening te houden met hun ras, huidskleur, geslacht, religie of andere persoonlijke factoren; Omdat we geen demografische gegevens nodig hebben van vrijwillige bijdragers, weten we deze informatie niet van de mensen die ervoor kiezen om te bewerken. Dat betekent niet dat de Wikimedia Foundation niet geïnteresseerd is in deze informatie. We houden enquêtes onder redacteuren die gedeeltelijk de diversiteit van de redactiegemeenschap onderzoeken. De eerste dergelijke studie werd uitgevoerd in april 2011; De resultaten zijn te lezen. Demografische informatie begint op pagina 18. Later in 2011 werd een tweede enquête gehouden, met deze resultaten. Demografische gegevens beginnen op pagina 5. De rapportage over de enquête onder redacteuren van 2012 is nu aan de gang; We zullen een beter idee hebben van de demografische trends van onze vrijwillige bijdragers nadat dit is voltooid. (U kunt meer en ook de resultaten lezen.)

Een van de manieren waarop we diversiteit aanmoedigen, is door ons profiel over de hele wereld te vergroten en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van en toegang hebben tot onze projecten. Bijvoorbeeld met Wikipedia Zero proberen we barrières te verminderen voor toegang tot en bij te dragen aan vrije kennis in ontwikkelingslanden door te helpen bij het coördineren van mobiele toegang tot Wikipedia zonder datakosten. Voor veel lezers in ontwikkelingslanden is hun primaire (en vaak enige) toegang tot internet via mobiel. Meer informatie over dit programma is te vinden op Mobiele partnerschappen.

Steunt de Wikimedia Foundation actief een vrij en open internet? - Hoe?

Ja, de Wikimedia Foundation ondersteunt actief een free en open internet. We beginnen onze toewijding aan dit ideaal te demonstreren door het na te leven: onze software en door gebruikers gegenereerde inhoud zijn open source, gelicentieerd onder liberale copyleft licenties om hun wijziging en hergebruik toe te staan, zelfs commercieel, zolang het materiaal en alle resulterende afgeleiden vrij blijven. (Zie onze Gebruiksvoorwaarden en Missie voor meer informatie). Daarnaast bieden we af en toe steun aan bewegingen die onze missie steunen of zich uitspreken tegen maatregelen die deze bedreigen, bijvoorbeeld met onze door de gemeenschap gesteunde black-out in 2011 om te protesteren SOPA (u kunt meer zien op de Engelstalige Wikipedia-discussie) of die deelnemen aan de EU Copyright Consultation om internationale consistentie en redelijke termijnlimieten aan te moedigen. U kunt meer informatie krijgen over enkele van de belangenbehartigingsacties die door Wikimedia en de Wikimedia Foundation zijn ondernomen op Belangenbehartiging en op de Richtlijnen voor belangenbehartiging van de Wikimedia Foundation.