Jump to content

Chapters Dialogue/Insights/Measuring success/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Chapters Dialogue/Insights/Measuring success and the translation is 100% complete.
Dialoog verenigingen

Succes meten

Hoe meet de Movement "succes"?

Impact is een andere term die vaak werd gebruikt, maar waar we niet veel consensus zagen over de betekenis en meting ervan. De discussie over impact en metingen is zeer prominent aanwezig in de Movement, en draait om de vraag: Welke data en metingen zijn nodig om het succes of falen van activiteiten aan te tonen?

Het is natuurlijk moeilijk om metricen te definiëren als de essentiële en fundamentele vraag zonder antwoord blijft: "Wat zijn de juiste dingen om te doen?". Zelfs de activiteiten en projecten die goedkeuring hebben gekregen (door middel van subsidies, door opeenvolgende of herhaalde uitvoering of door in de pers te worden gepubliceerd) hebben derhalve geen definitieve impact.

De WMF staat onder druk van haar stakeholders en moet zorgen voor een verantwoorde omgang met het geld van donoren, wereldwijd. Ze moeten "het zwarte schaap opsporen" dat de openheid van de Wikimedia-beweging zou kunnen uitbuiten. Daarom moeten er regels zijn: metrieken, metingen en aanvraagprocedures. Vanwege de hoge complexiteit kunnen ze niet allemaal worden aangepast aan de behoeften van de individuele context. WMF is van plan om processen te creëren die eerlijk en participatief zijn en worden gebruikt als een advies- en leermiddel. Samen met programmaleiders uit de gelederen van Verenigingen en de gemeenschap ontwikkelt de WMF evaluatie hulpmiddelen en leerpatronen.

De verenigingen hebben echter moeilijkheden met het toepassen van metricen en processen om hun begroting te rechtvaardigen en de impact van hun activiteiten te bewijzen.

Zoals eerder beschreven, worden de doelen en waarden beïnvloed door de individuele context van elke Wikimediaan of Wikimedia-organisatie. En met verschillende doelen zijn er verschillende opvattingen over succes. Bovendien worden de meeste Wikimedianen gedreven door het vrijwilligerswerk, door het grote gevoel om iets goeds te doen. Al deze activiteiten voeren ze vaak uit in hun vrije tijd, naast hun fulltime baan of universitaire studie. Voor sommigen is het al een succes om een actieve vrijwilliger te zijn en deel te nemen aan verschillende activiteiten.

In de ogen van veel verenigingen moet deze vrijwilligersgeest worden gevierd, maar in plaats daarvan - zoals velen het zien - wordt geprobeerd om het te meten en te vergelijken met metricen en processen, met kadervormen voor efficiëntie en effectiviteit. Voor veel Wikimedianen voelt het alsof ze zich moeten "force" in de gevestigde metricen van het WMF, om op de een of andere manier te passen.

In veel gevallen zijn de verenigingen bezig met "op de grond" basiswerk in termen van Vrije Kennis (uitzoeken van nieuw gebied). Het is bekend dat op sommige gebieden, zoals het onderwijs, zeer traag op elke verandering reageert en dat de huidige activiteiten hun effecten slechts over tien of twintig jaar kunnen tonen. De activiteiten van de verenigingen hebben derhalve geen onmiddellijke resultaten. Voor korte termijn activiteiten kan men het resultaat meten in een tekst van een kilobyte die in het kader van een project is gemaakt, maar hoe zit het met het werken met een impact op de lange termijn? Sommige activiteiten worden vanaf het niets gecreëerd, zonder een blauwdruk van andere organisaties, en het is moeilijk te zeggen hoe hun impact kan worden gemeten. Veel ondervraagden hebben verklaard dat zij moeite hebben om hun activiteiten rechtstreeks in succesmaatregelen te vertalen. In deze situatie vrezen de verenigingen dat ze misschien nutteloos en mislukt lijken - en dit voedt de bestaande onzekerheid.

Kortom: de onderwerpen metrices, metingen en rapporten zijn een grote bron van frustratie onder de verenigingen. Tegelijkertijd, ongeacht of het WMF, de FDC of de gelieerde organisaties zijn, gaat de hele beweging door de uitdaging om haar werk op een adequate manier te evalueren. De belangrijkste vraag blijft: hoe kan de beweging experimenteren en nieuwe gebieden verkennen met solide metricen combineren?

Learn more about
Or go back to