Процена дезинформација на Википедији на хрватском језику 2021.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Croatian Wikipedia Disinformation Assessment-2021 and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.

Хрватска Википедија (Хр.ВП) се већ више од деценије бори с изазовима у погледу садржаја и кодекса понашања, што је довело до растуће забринутости међу глобалном заједницом волонтера. Уз подршку Управног одбора Фондације Викимедија, Фондација је ангажовала спољашњег стручњака за процену изазова са којима се пројекат суочава. Процена, која је спроведена између фебруара и маја 2021. године, настојала је да утврди да ли је било организованих покушаја уношења дезинформација у хрватску Википедију и да ли су пројекат преузели идеолошки обојени корисници, структурално неусклађени са пет начела Википедије према којима се одређују традиционалне уређивачке поставке Википедијиних пројеката.

Croatian Wikipedia Disinformation Assessment in English
Процена дезинформација на хрватској Википедији

За разлику од других плурицентричних језичких пројеката Википедије, укључујући, енглески, француски, немачки и шпански, Википедијина српскохрватска заједница је, од 2003. године, подељена на босанску, хрватску, српску и оригиналну српскохрватску. Извештај закључује како је оваква структура омогућила локалним језичким заједницама да се поделе на пројекте према гледиштима, што се често сводило на ставове политичких странака у тим регионима. Извештај додаје и да је ова подела ускратила новоствореним заједницама уређивачку разноликост која иначе води и подржава традиционално успешни уређивачки консензус који постоји у другим плурицентричним језичним пројектима.

Процена закључује да су Хр.ВП-ом доминирали идеолошки обојени корисници неусклађени с Википедијиних пет принципа, што је потврдило забринутост глобалне заједнице у погледу интегритета пројеката. Преглед чланака на Хр.ВП и докумената који се односе на заједницу, који је обавио спољашњи стручњак, открио је да је група администратора и уредника више од деценије имала дефаkто контролу над пројектом. Докази које је он прикупио и проценио указују да су током тог периода они намерно искривљавали садржај представљен у чланцима, злоупотребљавали своја овлашћења и системски заобилазили општеприхваћене глобалне праксе Википедијине заједнице.

Док је ова истрага била у току, волонтери хрватске језичке заједнице независно су започели процес реорганизације и преузимања мера. Као резултат тога, преузет је низ административних мера против спорних администратора што је довело до једне глобалне забране и опозива. њихових администраторских права. Извештај закључује да та промена отвара пут ка могућој обнови заједнице. Он такође наводи да садашњи администратори и активни уредници уводе конкретна побољшања у неке од најосетљивијих и најспорнијих чланака.

На основу опсежног истраживања и увида у друге пројекте плурицентричних језика, извештај даје три препоруке:

  1. Подстицање хрватске језичке заједнице да настави с поновним успостављањем снажног система локалног управљања, захтевајући према потреби надзор и подршку од осталих делова Фондације Викимедија.
  2. Подстицање погођених заједница да разговарају о обједињавању избора у заједници за администраторске и функционалне улоге у укљученим викијима (босански, хрватски, српски и српско-хрватски).
  3. Подстицање погођених заједница да разговарају о могућностима поновног обједињавања босанских, хрватских и српских језичких пројеката у изворне српскохрватске језичне пројекте како би се поновно ускладили с праксама других плурицентричних језика који имају обједињене Википедија пројекте; укључујући, али не ограничавајући се на Википедије на кинеском, енглеском, немачком, шпанском, тамилском, корејском и француском језику.

У извештају су наведене предности и недостаци сваке препоруке и извучене поуке којима се може подржати снажнија и отпорнија заједница.

Шири контекст

Шта се догодило:

Група администратора Википедије на хрватском језику (Хр.ВП) имала је неприкладну де-факто контролу над пројектом најмање од 2011. до 2020. године. Током тог периода, група је намерно искривљавала садржај представљен у Википедијиним чланцима на хрватском језику на начин који је одговарао наративу политичких организација и група које се уопштено могу дефинисати као хрватска радикална десница. Ова група је систематски стварала и уређивала чланке који садрже неенциклопедијски садржај и очигледан историјски ревизионизам. Садржај се проширио и остао на Интернету толико дуго да је створио мрежу заблуде којом је утицао на морално и вредносно просуђивање читалаца на начин који је одговарао идеолошким ставовима групе. У новије време, након 2020. године, локална заједница направила је конкретна побољшања у неким од најосетљивијих и најспорнијих чланака. Међутим, још је прерано рећи да ли ће ли то бити довољно да се пројекат поновно чврсто усклади са пет принципа.

Зашто је дошло до тога:

Википедијина чињенична тачност и отпорност на дезинформације зависе од постојања функционалне и разнолике уређивачке заједнице волонтера. Већа и разноликија пројектна заједница плурицентричних језика, заснована на међусобно разумљивом језику, вероватно би спречила преузимање пројекта какво се догодило на Википедији на хрватском језику. Раздвајање пројеката омогућило је поделу једне разнолике уређивачке заједнице волонтера у пројекте засноване на идеји националне државе, што је довело до пораста националне пристрасности – а на крају и до преузимања пројекта које је у овој евалуацији забележено код Хр.ВП-а.

Како је дошло до тога:

Група је злоупотребила своја овлашћења у заједници да би отерала неистомишљенике са Хр.ВП-а. Поред тога, она је селективно проводила и кршила правила како би манипулисала институцијама Википедијине заједнице и механизмима решавања сукоба – изборима, Захтевима за мишљење (РфЦ) и локалним Арбитражним одборима. Њихове активности биле су координиране и довеле су до преузимања пројекта - готово потпуне контроле над локалном заједницом и садржајем на циљаном Викију. Зато се може закључити да је Википедија на хрватском језику више од деценије неусклађена са првим и другим принципом Википедије. Фондација се свих ових година придржавала своје политике да се не меша у самоуправљање заједнице, али је пратила развој догађаја.

Када се то догодило:

Глобална заједница волонтера Викимедије и хрватска јавност постали су свесни већ 2007. године да Википедијин пројекат на хрватском језику можда има проблеме повезане са заједницом и да садржи изразито идеолошки обојене садржаје. Забринути чланови заједнице неколико пута су покушали да реше ове проблеме уз помоћ традиционалног механизма заједнице - Захтева за мишљење (РфЦ). Ти су покушаји били су неутралисани системском и поновљеном опструкцијом РфЦ-а што је довело до даље консолидације спорне групе. У периоду између 2013. и 2019. године, садржај на хрватској Википедији био је под повећаном пажњом медија. У 2021. години, глобална забрана заједнице уз накнадни опозив администраторских права за вође групе отворила је пут новим администраторима који су спремни да се придруже пројекту и да поштују и бране пет принципа.

Шта учинити:

Извештај је анализирао локалну заједницу и динамику садржаја Википедије на хрватском језику и понудио решења која би могла да спрече да се слични проблеми у вези са заједницом и садржајем понове у будућности. Сличан приступ могао би да буде користан за праћење садржаја на другим пројектима. На крају, извештај даје заједници три препоруке и наводи предности и недостатке сваке од њих. • Охрабривање хрватске језичке заједнице да настави са поновним успостављањем снажног система локалног управљања, захтевајући према потреби надзор и подршку од осталих делова Викимедије. • Охрабривање погођених заједница да разговарају о обједињавању избора у заједници за администраторске и функционалне улоге широм укључених Викија. • Охрабривање погођених заједница да разговарају о могућностима поновног спајања босанских, српских и хрватских језичких пројеката у изворне српско-хрватске пројекте како би се поновно ускладили с праксама других Википедијиних плурицентричних језичких верзија.

Претња је можда нестала, али рањивост остаје:

Преузимање хрватског пројекта открило је и искористило рањивост у Википедијином моделу самоуправљања заједнице. Хрватска Википедија се ослободила санкционисањем збирке лажних идентитета једног од истакнутих корисника из групе која је злоупотребљавала пројекат. То је отворило прилику за поновно усклађивање других аспеката управљања у заједници укључујући и неутралност садржаја. То је важна поука за читав покрет. Она отвара питање оснаживања заједница, побољшања комуникације и проналаска решења против организованих дезинформација које ће деловати холистички. Иако повећано присуство волонтера на многим пројектима може да повећа и квалитет и шансе за спречавање сличних злоупотреба, случај Хр.ВП-а показује да би могли да се догоде слични покушаји уноса дезинформација у пројекте Викимедије, а посебно у наше пројекте са мањим заједницама. Снажнији и боље организовани покушај да могао би да буде тежи за откривање и за одбрану. Поуке извучене из случаја Хр.ВП-а подстичу заједнице и Фондацију да буду пажљивији и отпорнији у погледу одржавања интегритета садржаја у Википедијиним пројектима.

Зашто се објављује овај извештај?

Фондација Викимедија одлучила је да објави налазе у потпуности како би пружила транспарентан преглед документације у корист не само Хр.ВП-а, већ и одбора за израду УЦоЦ-а, других пројеката заједнице и осталих заинтересованих читалаца. Фондација верује и спољашњи стручњак се слаже да су недавне промене на хрватској Википедији, које је започела и води заједница, већ обрадиле неке од налаза и препорука из ове процене. Фондација жели да у будућности сарађује са заједницом на уграђивању неких од препорука како би се осигурао интегритет садржаја на Викимедија платформама.