Jump to content

FindingGLAMs/Dokumentation

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page FindingGLAMs/Documentation and the translation is 100% complete.
    Hem     GLAM-statistik     Dataset     Partners     Engagera dig     Information för regionala arbetsgrupper     Information för GLAM-partners     White Paper     Dokumentation     Tidplan     Diskussion


Detta är en översikt av dokumentationen som skapats under vårt arbete med projektet, dokumentationen gör det lättare för personer att bidra till projektet, men är skriven på ett generellt sätt för att bygga kapacitet över Wikimedia, inklusive att arbeta med större strukturella och tekniska frågor som kommer att möjliggöra nya typer av bidrag och ett bredare utbud av utbildningsmaterial som tillgängliggörs i framtiden.

Instruktioner

  • Wikidata Guidade Turer: Interaktiva nybörjarkurser som minskar hinder för användarbidrag. Vi reparerade Tours-programvaran och ökade antalet turer från 2 till 9, vilket skapade fler turer för grundläggande Wikidata-funktioner och även specifika turer för uppgifter som rör FindingGLAMs, t.ex. att lägga till koordinater och administrativt territorium.
  • Wikidata:Kartdata: Anvisning för att importera och använda kartdata för Wikimedia-projekt. Kartdata kan användas för att visa information i Wikidata-sökningar och kartor på Wikipedia för att visa upp information på nya sätt, det gör det också möjligt för oss att registrera speciell information på ett nytt och mer exakt sätt, registrera områden istället för punkter.
  • Hjälp: Tabelldata, Omvandling av data till JSON: En lista över verktyg för konvertering till JSON-format som Commons-tabelldata använder, vilket gör det lättare för människor att bidra med tabelldata till Wikimedia-projekt.

Att bygga nya funktioner

  • Förfrågningar att kommentar/Wikidata att använda dataschema för att standardisera datastrukturen för ett ämne: Ett förslag och diskussion om hur system som gemenskapen har kommit överens om kan införas i Wikidata och vilka dokumentationer och beslutsfattande processer som behövs. Brist på systemscheman gör att det är svårt att söka efter data, upprepade misstag vid import av data och att det hindrar återanvändning för tredje parts-funktionalitet. Vi diskuterade med gemenskapen och skaparna av schemaprogramvaran hur man skapar ett gemenskapsområde för att komma överens om schema och vilken dokumentation man ska skapa för att förbättra datakvaliteten, användbarheten och förbättra gemenskapens hälsa och tillväxtfrekvens.
  • Stöd för helfärgade 3D-modeller på Wikimedia-projekt En beskrivning av det pedagogiska värdet och tillgängliga källor för helfärgade 3D-modeller för att bygga upp gemenskapsstöd och kartlägga processen för implementering och adoption inom Wikimedia-projekt.

Bästa praxis

  • Modellering av GLAM-institutioner på Wikidata: en sida som introducerar grunderna för att modellera kulturarvsinstitutioner, och som hjälper användarna att lära sig hur man börjar bidra till Wikidata om detta ämne och håller modelleringen konsekvent.
  • Verktyg och arbetsflöden: En förklaring till hur vi tar in och laddar upp datauppsättningar i olika format som en del av projektet FindingGLAMs. Detta kommer att hjälpa andra att förstå vårt arbete och låta andra följa våra processer.