Patronen leren/Verbeter je architectuurfotografie

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Learning patterns/Improving your building photography and the translation is 100% complete.
Een Learning Pattern voorphoto events
Verbeter je architectuurfotografie
ProbleemJe foto's van gebouwen zijn niet zo goed als je gehoopt had.
OplossingEen paar simpele tips kunnen al het verschil maken. Hou je camera of telefoon recht, hou hem met 2 handen vast, vermijd storende obstakels in de foto's, denk na over compositie voordat je de foto neemt, en let op belichting en focus.
OntwikkelaarMichaelMaggs
Onderschrijf
Aangemaakt op4 July 2014


Wat is het probleem?

Je foto's van gebouwen vallen tegen. Ligt dat aan de camera? Ligt dat aan de manier waarop je fotografeert?

Wat is de oplossing?

Hier is het goede nieuws: hou je aan deze eenvoudige tips en je zult merken dat de kwaliteit van je foto's met sprongen vooruit gaat. Je hebt geen dure camera nodig om goede foto's te maken - enkel wat kennis en oplettendheid wanneer je een foto maakt.

Veel voorkomende fouten - cameragebruik

Camera scheef

Camera scheef

Let erop dat je je camera recht houdt. De kwaliteit van je foto neemt enorm toe wanneer je ruim de tijd neemt om de compositie te bepalen. Hou je camera of telefoon altijd met beide handen vast wanneer je een foto neemt, in tegenstelling tot wat je anderen misschien ziet doen.

Een scheve foto is veruit het grootste probleem bij mobiele uploads. Het kan dan ook niet vaak genoeg gezegd worden: "hou je camera of telefoon met beide handen vast wanneer je een foto neemt".

Het is mogelijk om een foto met fotobewerkingssoftware nog recht te zetten door hem te roteren. Het is echter veel beter om de foto direct recht te maken.

Gebouw gedeeltelijk verscholen

Gebouw verscholen

Probeer te voorkomen dat er objecten staan tussen jou en het gebouw dat je fotografeert. Kies in dat geval voor een andere standplaats of kom op een ander moment terug als het verstorende object er misschien niet meer is (bijvoorbeeld een geparkeerde auto). Als het niet mogelijk is om auto's te vermijden, zorg er dan voor dat de nummerborden niet zichtbaar zijn. In deze foto moesten de nummerborden onleesbaar gemaakt worden om de privacy te waarborden.

Geen watermerken

Geen watermerken!

Als je camera een watermerk of een tijdaanduiding in de foto plaatst, zet dat dan uit voordat je foto's maakt voor Commons. De tijd en datum waarop een foto gemaakt is wordt ook opgeslagen in de metadata van de foto en deze worden ook opgeslagen wanneer je de foto naar Commons upload.

Bovenkant van het gebouw valt buiten de foto

Bovenkant afgehakt

Zorg ervoor dat de bovenkant van het gebouw niet buiten de foto valt.

Don't chop off the top of the building or, as some people like to say: "make sure you get the cross on top of the steeple". It can ruin a good picture if the viewer expects to see something that has been chopped off.

Let op de afstand tussen de rand van de foto en de omtrek van het gebouw. Als het hele gebouw niet op de foto past, neem dan meer afstand of probeer het vanuit een andere hoek. Als er geen goed standpunt is van waaruit je het hele gebouw kunt fotograferen, concentreer je dan op iets anders, zoals kleinere architectonische details.

Onderkant van het gebouw valt buiten de foto

Onderkant afgehakt

Zorg ervoor dat de onderkant van het gebouw niet buiten de foto valt. Het is makkelijk om de onderkant te vergeten terwijl je je concentreert op de bovenkant van het gebouw.

Als het hele gebouw niet op de foto past, neem dan meer afstand of probeer het vanuit een andere hoek. Als er geen goed standpunt is van waaruit je het hele gebouw kunt fotograferen, concentreer je dan op iets anders, zoals kleinere architectonische details.

Lens flare

Lens flare

Probeer te voorkomen dat je in de richting van de zon fotografeert. De schittering (lens flare) in deze foto zorgt ervoor dat hij onbruikbaar is, ook al valt de zon zelf buiten de foto.

Avoid pointing the camera too close to the sun. The amount of flare in this photo makes the picture unusable, even though the sun itself is outside the frame.

Foto bewogen

Bewogen foto

In een donkere omgeving, zoals het interieur van een kerk maar ook 's avonds in de open lucht, heb je een lange sluitertijd nodig om een goed belichte foto te maken. Om te vermijden dat je foto onscherp wordt doordat je de camera beweegt tijdens het maken van de foto kun je gebruik maken van een statief, of je camera tegen een pilaar of op een bank plaatsen. Onscherpe foto's zijn van weinig waarde op Commons.

Het lijkt erop dat deze foto met één hand gemaakt is- denk aan de regel om je camera met twee handen vast te houden. Bovendien is de kandelaar aan de linkerkant afgehakt - denk aan ieder element van het gebouw of het interieur dat je fotografeert, en waar het zich bevindt in relatie tot de randen van de foto.

Veel voorkomende fouten - automatische instellingen

Onderbelichting

Onderbelichting

De automatische belichting in de camera heeft de lucht goed belicht, maar als gevolg daarvan is het gebouw te donker. Als je camera belichtingscompensatie heeft, verstel die dan 1 stop en probeer het opnieuw. Als dat geen goed resultaat oplevert, probeer de foto dan uit een andere hoek te nemen, verlaag de hoeveelheid lucht op de foto tot een minimum, of neem de foto op een ander moment.

Overbelichting

Overbelichting

Overbelichting zoals op deze foto's komt bij gebruik van automatische belichting niet veel meer voor bij moderne camera's. Als je het toch ziet, controleer dan je camera-instellingen: de "belichtingscompensatie" is mogelijk verkeerd ingesteld.

Scherpstelling

Onderwerp onscherp

Let erop dat je camera scherpstelt op het onderwerp van de foto. Op deze foto heeft de autofocus scherpgesteld op de lantaarn aan de linkerkant van de foto, in plaats van op het gebouw.

Veel voorkomende fouten - onderwerpen

Maak geen foto's van logo's

Fotografeer geen logo's!

Upload geen foto's van posters, aankondigingsborden, tekens, moderne muurschilderingen of graffiti of andere objecten met tekst en tweedimensionale afbeeldingen die auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn. Dit geldt zelfs voor tekst en afbeeldingen in de publieke ruimte - zelfs al maken anderen er wel foto's van. Foto's van oude muurschilderingen of fresco's in kerken mogen daarentegen bijvoorbeeld wel geüpload worden - deze zijn niet langer auteursrechtelijk beschermd.

In deze foto zijn de auteursrechtelijk beschermde tekst en afbeeldingen onherkenbaar gemaakt. Het is geen probleem als er ergens in een foto van een gebouw een dergelijke afbeelding of logo voorkomt, maar als het logo groot en prominent in beeld is, probeer de foto dan vanuit een andere hoek te nemen.

Geen poses

Poseren is prima voor foto's in privé-collecties, maar uploads naar Commons zijn zeer publiek

Upload geen foto's waarop mensen poseren; zelfs niet wanneer er een mooi gebouw op de achtergrond staat.

Dat ziet er al veel beter uit!

St Peter's Parish Church, Berkhamsted, Hertfordshire

De symbolen en teksten zijn relatief klein en veroorzaken daardoor geen problemen met het auteursrecht. Maar misschien kun jij nog wel een betere foto maken dan deze?

Wanneer gebruiken

  • Individueel geüploade foto's van gebouwen
  • Wiki Loves Monuments, "Wiki Takes..." evenementen en Wiki Scavenger Hunts

Onderschreven door

Zie ook

Gerelateerde learning patterns

Externe links

Referenties