Grants:Modele de învățare/Cum să fotografiați mai bine clădirile

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Learning patterns/Improving your building photography and the translation is 85% complete.
Outdated translations are marked like this.
A learning pattern forphoto events
Improving your building photography
problemYour photos of buildings don't seem to come out as well as you'd hoped.
solutionA few simple tips can make all the difference in the quality of your photos: keep your camera straight and steady with two hands, avoid obstructions, think about how the elements are arranged, and be aware of exposure and focus.
creatorMichaelMaggs
endorse
created on4 July 2014


Ce problemă rezolvă modelul?

Fotografiile pe care le faceți unor clădiri nu ies așa de bine cum ați sperat. E de vină camera? Sau se datorează modului în care fotografiați?

Care este soluția?

Vestea bună este că puteți îmbunătăți mult calitatea acestor fotografii dacă țineți seama de câteva sfaturi simple. Nu este nevoie de o camera scumpă pentru a face fotografii bune – sunt suficiente câteva cunoștințe și atenție când fotografiați

Greșeli frecvente în mânuirea camerei

Aparat înclinat

Aparat înclinat

Aveți grijă să țineți aparatul drept. Dacă stați zece secunde să urmăriți compoziția (modul de aranjare în cadru a elementelor vizuale) și alinierea, veți putea îmbunătăți în mod remarcabil calitatea fotografiei. Și chiar dacă vedeți că alții nu o fac, țineți mereu aparatul (sau telefonul mobil) cu ambele mâini când realizați compoziția și când apăsați butonul pentru a fotografia.

Înclinarea camerei este cea mai mare problemă cu imaginile încărcate de pe telefoane mobile, de aceea, merită să repetăm: „întotdeauna țineți aparatul sau telefonul mobil cu ambele mâini când realizați compoziția și fotografiați”.

Chiar dacă există aplicații prin care puteți roti fotografiile ulterior, este mult mai bine să faceți fotografia bine de la început.

Clădirea parțial ascunsă vederii

Clădirea parțial ascunsă

Încercați să evitați ca diverse obiecte să ascundă vederii părți din subiectul fotografiat. Alegeți un alt unghi, sau (dacă elementul care blochează imaginea – în special mașinile parcate – ar putea dispărea) reveniți mai târziu. Dacă vă este imposibil să evitați ca automobilele să intre în imagine, din motive de protejarea vieții private, asigurați-vă că nu se văd numerele de înmatriculare (numărul de înmatriculare a trebuit să fie estompat pentru a arăta această imagine).

Evitați înscrierea datei pe imagine!

Vă rugăm, fără mărci temporale

Dacă aparatul dumneavoastră creează o marcă temporală pe imagine, vă rugăm să dezactivați această funcționalitate înainte de a fotografia.

Tăierea vârfului clădirii

Partea de sus retezată

Nu retezați partea de sus a clădirii, sau, după cum spun unii: „aveți grijă să prindeți și crucea din vârful turlei”. Puteți strica o fotografie bună dacă privitorul se așteaptă să vadă ceva ce ați tăiat la încadrare.

Gândiți-vă cât de departe sunt marginile clădirii de cadru. Dacă nu încape în cadru întreaga clădire, dați-vă înapoi, sau încercați un alt unghi. Dacă nu aveți unde să mergeți pentru a face o fotografie completă, concentrați-vă pe altceva, cum ar fi detaliile arhitectonice mai mici.

Tăierea părții de jos a clădirii

Partea de jos retezată

Nu retezați partea de jos a clădirii decât dacă nu se poate evita. Este ușor sa uitați de partea de jos atunci când îndreptați aparatul spre acoperișul clădirii.

Dacă nu încape în cadru întreaga clădire, dați-vă înapoi, sau încercați un alt unghi. Dacă nu aveți unde să mergeți pentru a face o fotografie completă, concentrați-vă pe altceva, cum ar fi detaliile arhitectonice mai mici.

Reflexii

Flare

Evitați să îndreptați camera spre soare. Reflexiile ce apar pe fotografie o fac inutilizabilă, chiar dacă soarele nu apare în cadru.

Tremurul aparatului

Mișcarea aparatului

Pentru a evita mișcarea aparatului, mai ales în interioarele întunecate de biserică, sprijiniți aparatul pe ceva. Imaginile șterse cum este aceasta nu prea sunt bune de nimic. Chiar și în exterior, uneori avem norocul să avem ceva solid cum ar fi o bancă sau un gard amplasat convenabil; dacă găsiți un astfel de obiect, încercați să așezați aparatul pe el pentru a mări stabilitatea, și să vedeți dacă merg compoziția și alinierea din acel unghi.

Această fotografie se pare că a fost făcută cu o singură mână; țineți minte regula de a ține mereu aparatul cu două mâini? Observați ce supărător este sfeșnicul tăiat din dreapta; din nou, gândiți-vă la fiecare element în legătură cu marginile cadrului.

Greșeli frecvente – setări de expunere automată

Subexpunerea

Subexpunere

Aparatul a expus automat cerul în mod corect, dar clădirea rămâne mult prea întunecată. Dacă aparatul dumneavoastră are funcție de ajustare a expunerii, măriți expunerea cu aproximativ un pas și mai încercați o dată. Dacă problema nu se rezolvă nici așa, fotografiați dintr-un alt unghi și încercați să prindeți cât mai puțin din cer.

Supraexpunerea

Supraexpunerea

Supraexpunerea ca în exemplul acesta, nu este foarte frecventă la aparatele moderne. Dacă vedeți acest fenomen, verificați setările aparatului: s-ar putea să fi setat greșit funcția de compensare a expunerii ("exposure compensation").

Verificați pe ce focalizează aparatul

Focalizare greșită

Aici, funcția de focalizare automată s-a concentrat pe lampa din stânga în locul clădirii.

Greșeli frecvente – subiectul

Vă rugăm, nu fotografiați semne

Nu fotografiați semne!

Vă rugăm să nu încărcați fotografii cu afișe, aviziere, semne, picturi murale moderne, sau orice altceva are text sau imagini bidimensionale ce pot fi protejate de drepturile de autor. Aceasta se aplică chiar și textelor sau imaginilor dintr-un spațiu public – chiar dacă și altcineva le mai fotografiază. Picturile murale vechi din biserici sunt OK: ele nu sunt sub incidența drepturilor de autor.

Aici, textul și imaginile protejate de drepturile de autor au fost blurate. Este OK dacă fotografia pe care o faceți unei clădiri conține și un semn neintruziv ce pare mic în imaginea finală, dar dacă semnul pare mare sau proeminent, vă rugăm să fotografiați din alt unghi.

Nu pozați

Pozele sunt bune pentru colecțiile private, dar imaginile încărcate pe Commons sunt cât se poate de publice

Vă rugăm să nu încărcați imagini în care pozează persoane, chiar dacă în fundal se găsește o clădire frumoasă!

Așa arată mult mai bine!

Biserica parohială Sf. Petru din Berkhamsted, Hertfordshire

Semnele sunt mici în compoziție și nu pun probleme de drepturi de autor. Poate că se poate și mai bine?

Când să folosești modelul

  • Imagini încărcate individual, înfățișând clădiri locale
  • Wiki Loves Monuments, evenimente „Wiki Takes ...” și „Wiki Scavenger Hunts”

Endorsements

Vezi și

Modele legate de acesta

Legături externe

Referințe