Jump to content

Help:Transwiki/sl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Other languages:
Stran opisuje standardizirani postopek za prenašanje strani med wikiji. Glej tudi stran s pomočjo za povezovanje med wikiji in dnevnik transwikizacije na Meta.

angleščina | japonščina | nizozemščina | slovenščina

Transwikizacija pomeni prenos strani iz enega wikija v drugega na spodaj opisani standardizirani način. Prvotni in tarčni wiki zaradi preprostosti imenujemo 'prvotni' in 'ciljni'.

Etimologija[edit]

Besedo transwiki je konec leta 2003 skoval uporabnik Eclecticology (glej [Wikipedia-l] Transwiki), uradno pa v MediaWiki uvedel Brion Vibber sredi leta 2005 kot del funkcije Posebno:Uvozi (glej change).

Postopek[edit]

Pregled[edit]

Postopek omogoča prenos strani na drug wiki na standardiziran način. Vsak projekt Wikimedije ima imenski prostor ali navidezni imenski prostor »transwiki«, ki služi kot začasno mesto za članke, ki so bili preneseni iz drugih wikijev. Ta imenski prostor omogoča prenos strani iz prvotnega na tuj (ciljni) wiki, vendar pa daje tujim uporabnikom možnost, da jih pred zaključkom prenosa pregledajo in oblikujejo. Vsako transwikizacijo (transwiki-prenos) je treba zapisati v dnevnik ciljnega wikija, dosegljiv prek preusmeritve na »transwiki«.

Izdelava strukture[edit]

Ta korak je nujen samo kadar ciljni wiki še nima strukture. Ali struktura obstaja, si lahko pogledate tako, da greste na »transwiki« na ciljnem wikiju. Če vas povezava preusmeri na dnevnik, lahko ta korak izpustite.

 1. Pojdite na »transwiki« na ciljnem wikiju in dodajte naslednjo kodo. 'Project' je programski vzdevek za projektni imenski prostor ne glede na določeno ime.
  #redirect [[Project:Transwiki]]
 2. Sledite preusmeritvi na »Project:Transwiki« in ustvarite stran s spodnjo osnovno predlogo (po potrebi preoblikujte). Če jezika cilja ne poznate, preprosto pišite angleško in bo besedilo prevedel ciljni uporabnik.
  To je dnevnik transwikizacij slovenske Wikipedije. Navodila in podroben opis so na razpolago na [[m:Pomoč:Transwiki|]] na Meta-Wiki. Vedite, da uporabniki članke pogosto prenašajo, ne da bi poznali pravilni postopek, zato na seznamu številnih transwikiziranih strani morda ni; glej [{{fullurl:Special:Prefixindex|from=Transwiki:}} seznam strani transwiki:].

Začetek transwikizacije[edit]

Če je med izvornim in ciljnim wikije omogočena funkcija uvoza (in imate do nje dostop), si preberite Pomoč:Uvozi. Sicer se pri transwikizaciji držite naslednjega postopka. Tako npr, ne kopirajte člankov iz sl.wikipedia.org na sl.wiktionary.org ročno, temveč zaprosite za avtomatizirano transwikizacijo.

Prestavitev

 1. Razen če imate dostop do uvoza, vsebino na ciljnem wikiju skopirajte in prilepite na stran »transwiki:imestrani«. Če obstaja relevantna pogovorna stran, skopirajte tudi to.

Zapis podatkov

 1. Na pogovorni strani cilja pod novim naslovom skopirajte in prilepite zgodovino izvorne strani (za zgled: Talk:Wikistress). S tem boste zadostili zahtevam licence Wikimedije, po kateri je treba navesti vse avtorje. Kadar je avtorjev le nekaj, jih lahko navedete v povzetku urejanja.
 2. V istem razdelku (v povzetku urejanja ali na pogovorni strani) navedite mesto izvorne strani. To omogoča uporabnikom pridobitev prvotne zgodovine urejanja ali obnovo prvotne strani (npr. za uvoz zgodovine urejanja).
 3. Pojdite na dnevnik transwikizacij cilja (dosegljiv prek strani »transwiki«, razen kadar je treba še ustvariti strukturo). Dodajte povezavo na izvorno mesto in na novo stran in se podpišite. Npr.:
  * Prestavil(a) [[w:blah]] na [[transwiki:blah]]. ~~~~
  V tem primeru sporočilo kaže, da smo v Wikiknjigah in da je bila stran prenesena iz Wikipedije (w:).
 4. Pojdite na dnevnik transwikizacij izvora (dosegljiv prek strani »transwiki«, razen kadar je treba še ustvariti strukturo). Dodajte povezavo na izvorno mesto in na novo stran in se podpišite. Npr.:
  * Prestavil(a) [[w:blah]] na [[transwiki:blah]]. ~~~~
  To sporočilo pri istem primeru nam pove, da smo v Wikipediji in da je bila stran prenesena v Wikiknjige. (w:)

Zaključek transwikizacije (lokalni uporabniki)[edit]

Preostalo delo naj opravijo uporabniki cilja. Odločiti se morajo, ali stran ustreza njihovim merilom za vključitev, jo ustrezno oblikovati in prestaviti na ustrezen naslov. Nekateri uporabniki priporočajo, da preusmeritev iz naslova transwiki: ostane, da ne pride do pretrganja povezav.

Zgled[edit]

 1. Looxix po nesreči shrani članek Lorraine v francoščini na wikipediji v angleščini.
 2. Angela to opazi in ugotovi, da bi bil morda bolj primeren za wikipedijo v francoščini.
 3. Vsebino skopira in prilepi v nov članek transwiki:Lorraine na wikipediji v francoščini.
 4. Nato gre na »Transwiki« na wikipediji v francoščini (ki preusmerja na »Special:Log/import«) in to na zgoraj opisani način zapiše v dnevnik.
 5. Nato članek Lorraine v wikipediji v angleščini označi za izbris.
 6. Potem gre Anthère (lokalna uporabnica) na fr:Wikipédia:log de transwiki in vidi nov za urejanje primeren članek.