Image filter referendum/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Referendum je završio 30. kolovoza 2011. Daljnji glasovi neće biti prihvaćeni.
Rezultati su najavljeni 1. rujna 2011.

Obavijest o referendumu o filtru slika

Organizacija

Na prijedlog Wikimedijinog Vijeća povjerenika potaknut odlukom, Zaklada Wikimedija održat će referendum kako bi se utvrdilo podržavaju li članovi zajednice stvaranje i uporabu osobnog filtra za slike, koji će omogućiti čitateljima filtriranje (ne prikazivanje) određenih vrsta slika pod njihovim suradničkim računom.

Dalje pojedinosti i obrazloženje biti će dostupni uskoro. Referendum je započeo 15. a trajati će do 30. kolovoza 2011. godine, te se provodi na poslužiteljima treće strane (isto kao kod glasovanja za Vijeće povjerenika). Detalji o referendumu, uvjeti za glasovanje itd. objavljeni su na ovim stranicama

Nakon što ste pročitali informacije o glasanju, kliknite ovdje za prava na sudjelovanje i upute.

Pozadina[edit]

Vijeće povjerenika je naložilo Zakladi Wikimedije da razvije i uvede mogućnost osobnog skrivanja slika.

Njena svrha je omogućiti čitateljima da lakše skrivaju slike na Wikimedijinim projektima koje ne žele vidjeti, bilo kada ga prvi put vide bilo kroz postavke pojedinačnih preferenci. Opcija ima namjenu koristiti čitateljima tako da im da više izbora, i zbog toga će biti što je moguće više pogodna korisnicima i jednostavna. Također ćemo je učiniti što je moguće jednostavnijom za podržavanje od strane urednika.

Opcija će se razviti i biti korištena za sve projekte. Neće trajno ukloniti nijedne slike: samo će ih, po zahtjevu, sakriti od pogleda. Za ovaj razvoj smo razvili niz načelnih smjernica, ali se prednosti i nedostaci moraju otkriti kroz proces razvoja. Kako bi smo pomogli razvojnom timu da otkrije te prednosti i nedotatke, molimo Vas da nam pomognete procijeniti važnost svakog od njih kroz učešće u ovom referendumu.

Zašto je ovo važno?[edit]

U Harrisovom izvještaju 2010., dvije preporuke (7 i 9) su navele razvijanje načina da čitatelji sakriju slike koje ne žele vidjeti; i da se stvori opcija čitateljima da sakriju sav potencijalno kontroverzni sadržaj.

Postoji nekoliko razloga za ovakvu opciju. Slike koje sadrže seksualnost i nasilje su nužna komponenta Wikimedijinih projekata ukoliko one ispunjavaju svoj mandat da budu otvorene, slobodne i obrazovne. Međutim, te slike – genitalna područja i seksualna praksa na jednoj, te masovne grobnice i raskomadani leševi na drugoj strani – će neizbježno imati moć da uznemire neke gledatelje, posebno ako su oni djeca ili ako su na njih naišli slučajno. Svrha opcionalne mogućnosti osobnog skrivanja slika je smanjenje iznenađenja i zaprepaštenosti, tako da se te slike učine nedostupnima bez druge naredbe. U svijetu Wikimedije se to često naziva načelo najmanje zaprepaštenosti i najmanjeg iznenađenja.

S druge strane, vjerujemo kako bi ova mogućnost trebala samo odgoditi prezentaciju tih slika, ne spriječiti prezentaciju tih slika. Pristup informacijama na stranicama WMF treba biti kompromitiran samo u mjeri koja je potrebna da se zadovolji naša odgovornost prema poštovanju i služenju sve naše publike. Prikrivena, radije neko potpuno skrivena slika, zadovoljava takvu odgovornost.

Što će biti pitano?[edit]

Na ljestvici od 0 do 10, ako je 0 snažno osporeno, 5 neutralno a 10 snažno podržano, bit će Vam postavljeno pitanje što mislite o sljedećem:

 • Za projekte Wikimedije je važno da ponudi ovu opciju čitateljima.
 • Važno je da ova opcija bude iskoristiva i za prijavljene i za odjavljene čitatelje.
 • Važno je da skrivanje reverzibilno: čitatelje se treba podržati ako odluče promijeniti svoje mišljenje.
 • Važno je da pojedinci budu u stanju prijaviti ili označiti slike koje smatraju kontroverznim, a koji nisu kao takvi kategorizirani.
 • Važno je da opcija dozvoli čitateljima da brzo i lako odluče kakve tipove slika žele sakriti (npr. 5-10 kategorija), tako da ljudi mogu npr. odabrati skrivanje seksualnih ali ne i nasilnih slika.
 • Važno je da opcija bude neutralna u kulturnom smislu: što je više moguće, trebala bi težiti odražavanju globalnog ili multi-kulturnog gledišta kakve slike su potencijalno kontroverzne.

Također ćete imati opciju reći da nemate dovoljno informacija za odgovor.

Kako će sakrivač slika izgledati?[edit]

Kako razvoj sakrivača slika nije još započeo, samo rane skice i dizajni su dostupni. Oni su predmet promjena temeljenih na ishodu referenduma i stvarnosti koje donese budući razvoj, ali je vjerojatno da će konačno i proizvod izgledati prilično nalik ovim skicama. Ove skice pretpostavljaju tri osnovna načina na koje će čitatelji moći prilagoditi ove postavke: iz navigacije, iz prikazane slike i iz skrivene slike. Ove snimke ekrana pokazuju kako će sakrivač izgledati anonimnom korisniku.

Pravila[edit]

Pravo na sudjelovanje[edit]

Urednici

Možete glasovati s bilo kojeg registriranog računa kojeg imate na Wikimedijinoj wiki (smijete glasovati jednom, neglede toga koliko računa imate). Da bi sudjelovao, taj jedan račun:

 • ne smije biti blokiran na više od jednog projekta; i
 • ne smije biti blokiran na projektu s kojeg glasuje; i
 • ne smije biti bot;
 • morao je najmanje 10 puta uređivati prije 1. kolovoza 2011 diljem Wikimedijinih wikija (uređivanja na nekoliko wikija se može kombinirati ako su vaši računi ujedinjeni u globalni račun)
Razvijatelji

MediaWikijevi razvijatelji smiju glasovati ako su:

 • administratorima Wikimedijinih poslužitelja s pristupom ljusci; ili
 • imaju doprinosni pristup Wikimedijinom SVN-u te su barem jednom nešto uređivali (commit).
Osoblje i radnici po ugovoru

Osoblje Zaklade Wikimedije i radnici po ugovoru imaju pravo glasovati ako su zaposlenicima Zaklade Wikimedije na nadnevak kad se glasuje ili ako su bili zaposlenicima Zaklade Wikimedije prije 1. kolovoza 2011. godine.

Članovi odbora i članovi savjetodavnog odbora

Trenutni i bivši članovi Odbora povjerenika i Savjetodavnog odbora imaju pravo glasovati.

Kako glasati[edit]

Ako imate pravo na glasanje:

 1. Pročitajte pitanja i odlučite o vašem gledištu.
 2. Idite na wiki stranicu "Special:SecurePoll" na wiki gdje ste kvalificirani glasati. Na primjer, ako ste najaktivniji na wiki meta.wikimedia.org, idite na meta.wikimedia.org/wiki/Special:SecurePoll.
 3. Pratite uputstva na toj stranici.

Morate omogućiti kolačiće (cookies) na wikimedia.amellus.net kako bi vas prepoznalo glasačko sučelje, inače ćete dobiti pogrešku. Ako dobijete poruku o pogrešci koja glasi "Žalimo, niste na prethodno određenoj listi korisnika ovlaštenih da glasaju na ovim izborima.", nalazite se na pogrešnoj wiki: nastojte pristupiti "Special:SecurePoll" sa svoje matične wiki.

Organizacija[edit]

Kronologija[edit]

 • 30. lipnja 2011.: najavilo se referendum; počelo se s prvom fazom prevođenja
 • 25. srpnja 2011.: objavilo se pojedinosti o referendumu i ČPP; počela je glavna faza prevođenja.
 • 8. kolovoza 2011.: u idealnom slučaju bi se sve bilo prevelo.
 • 15. kolovoza 2011.: počeo je referendum.
 • 17. kolovoza 2011.: poslalo se poštu svim suradnicima koji imaju pravo glasovati a koji nisu odlučili ne primati poštu.
 • 30. kolovoza 2011.: referendum završava; počinje se provjeravati i prebrojavati glasove.
 • 1. studenoga 2011.: objavit će se ishod.

Prijevodi[edit]

Da bi se osiguralo da reprezentativni uzorak zajednice Wikimedije sudjeluje u ovom referendumu, važno je prevesti obavijesti i informacije o referendumu na što je moguće više jezika. Kako biste pomogli u prijevodu, molimo Vas pogledajte stranicu za prijevod. Ako govorite druge jezike, voljeli bismo Vašu pomoć.