Image filter referendum/ro

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Referendumul s-a încheiat pe 30 august 2011. Niciun vot nu mai este acceptat.
Rezultatele au fost anunțate pe 1 septembrie 2011.

Referendum pentru filtrul de imagini

Organizare

Fundația Wikimedia organizează un referendum pentru a aduna mai multe informații în vederea dezvoltării și utilizării unui filtru de imagini personal pentru care se poate opta, care va permite cititorilor să ascundă în mod voluntar anumite tipuri de imagini strict pentru propriile conturi. O astfel de caracteristică a fost cerută de Consiliul de administrație în iunie 2011.

Referendumul a început la 15 august 2011 și se încheie la 30 august. Se desfășoară pe serverele găzduite de Software in the Public Interest. Mai multe detalii și materiale educaționale sunt disponibile pe aceste pagini.

După ce ați citit informațiile de vot, faceți clic aici pentru eligibilitate și instrucțiuni.

Cadru Organizatoric[edit]

Consiliul de administrație a direcționat Fundația Wikimedia sa dezvolte și sa implementeze o funcție de ascundere a imaginilor.

Scopul acesteia este sa permită cititorilor sa ascundă cu ușurință imaginile neplăcute pe proiectele Wikimedia, fie la prima vizionare a imagini sau anterior vizionari prin setările de preferințe individuale. Aceasta funcție este menita sa ajute cititorii prin a le oferi mai multe opțiuni, și în acest scop sa devina cat mai "user friendly" (plăcut utilizatorilor) și simplu posibil. De asemenea o sa o facem în asa fel încât sa fie simplu editorilor sa o folosească.

Aceasta funcție va fi dezvoltată și implementată pe toate proiectele. Imaginile nu vor fie îndepărtate permanent: vor fi ascunse vizionării conform cererii utilizatorului. Pentru dezvoltarea sa au fost create o serie de principii de ghidare, dar compromisuri trebuie făcute pe tot parcursul procesului de construcție. Pentru a ajuta dezvoltatorii să facă aceste compromisuri vă cerem să ne ajutați să judecam importanța fiecăreia luând parte la acest referendum.

De ce este important?[edit]

În Raportul Harris din 2010, două dintre recomandări (7 și 9) au fost de a crea o modalitate pentru cititori de a ascunde imaginile pe care nu vor să le vadă; și să existe o opțiune pentru cititori de a ascunde tot conținutul potențial controversat.

Există mai multe rațiuni pentru caracteristicile de acest gen. Imagini referitoare la sexualitate și violență sunt componente necesare ale proiectelor Wikimedia ca mandatul lor să fie deschis, liber și educațional.

Cu toate acestea, aceste imagini - a zonelor genitale și a practicilor sexuale pe de o parte, sau a gropilor comune și a cadavrelor mutilate pe de altă parte - în mod inevitabil va mai deranja unii spectatori, mai ales dacă acestea sunt copii, sau în cazul în care sunt s-a întâmplat neintenționat. Ideea de ascundere a imaginilor este de a ajuta la atenuarea surprizei și consternării, făcând ca imaginile să fie disponibile pentru vizualizare fără o a doua comandă. De multe ori, în lumea Wikimedia, acest lucru este menționat ca principiu de uimire, sau de surpriză.

Pe de altă parte, credem că această comandă ar trebui doar să întârzie, nu să preveni, prezentarea acestor imagini. Accesul la informații pe site-uri WMF ar trebui să fie compromis doar atât cât să îndeplinească responsabilitățile noastre de a respecta și de a servi întreaga audiență. Obturarea, comparativ cu ascunderea completă a imaginii îndeplinește aceste responsabilități.

Ce se va chestiona?[edit]

Pe o scală de la 0 la 10, unde 0 reprezintă opunere, 5 - o părere neutră și 10 - favorabil, vi se va cere să vă exprimați opinia cu privire cât de importantă este:

  • pentru proiectele Wikimedia de a oferi această facilitate pentru cititori.
  • funcția să fie utilizabilă deopotrivă de către cititorii autentificați și cei neautentificați.
  • ascunderea să fie reversibilă, în cazul în care cititorii decid să se răzgândească.
  • cititorii să poată prezenta un raport sau să marcheze imaginile pe care le văd ca fiind controversate și care nu au fost încă clasificate astfel.
  • această caracteristică să permită cititorilor să aleagă rapid și ușor ce tipuri de imagini doresc să le ascundă (de exemplu, categoriile 5-10), astfel ca oamenii ar putea alege, de exemplu, să ascundă imagini sexuale, dar nu și imaginile violente.
  • funcția să fie neutră din punct de vedere cultural (pe cât posibil, aceasta ar trebui să urmărească reflectarea unei viziuni globale sau multi-culturale a ceea ce reprezintă imagistica potențial controversată).

Veți avea, de asemenea, opțiunea de a spune că nu aveți suficiente informații pentru a răspunde.

Cum va arăta filtrul de imagine?[edit]

Deoarece dezvoltarea ascunderii de imagini nu a început încă, este valabilă doar pentru mock-up-uri, desene și modele. Acestea sunt supuse modificării datorită rezultatelor referendumului și a realităților de dezvoltare caracteristică, dar este probabil ca produsul final să fie similar cu aceste machete. Aceste machete vor avea trei modalități principale prin care cititorii vor putea ajusta aceste setări: de navigare, dintr-o imagine afișată, și dintr-o imagine ascunsă. Capturile de ecran prezintă modul în care va fi afișat filtrul de imagine pentru un utilizator anonim.

Reguli[edit]

Eligibilitate[edit]

Editori

Puteti vota de pe orice cont sunteți înregistrat pe Wikimedia (puteți vota o singură dată, indiferent de cât de multe conturi aveți). Pentru a se califica, acest cont trebuie:

  • să nu fie blocat pe mai mult de un proiect; și
  • să nu fie blocat pe proiectul de pe care votați; și
  • să nu fie un bot; și
  • să aibă cel puțin 10 modificări înainte de 1 august 2011 în întreaga Wikimedia (modificările din mai multe wiki-uri pot fi combinate în cazul în care conturile sunt unite într-un cont global)
Dezvoltatori

Dezvoltatorii MediaWiki se pot califica să voteze dacă:

  • sunt administratori de server Wikimedia cu acces la sursă; sau
  • au acces la Wikimedia SVN și au realizat cel puțin o înregistrare (commit).
Personalul și contractanții

Calificarea la vot a personalului fundației Wikimedia și a contractanților este posibilă dacă aceștia sunt angajați de Fundație la data votului, și au fost angajați înainte de 1 August 2011.

Membrii consiliului de administrație și membrii Comitetului consultativ

Actualii și foștii membri ai Board of Trustees și ai Advisory Board pot vota.

Cum să votați[edit]

Puteți vota dacă:

  1. ați citit întrebările și ați decis cu privire la poziția dumneavoastră.
  2. mergeți pe o pagină wiki pentru a vă califica la vot. În bara de căutare, tastați Special:SecurePoll/vote/230. De exemplu, dacă sunteți activ în paginile wiki meta.wikimedia.org, mergeți pe pagina meta.wikimedia.org/wiki/Special:SecurePoll/vote/230.
  3. clic "Go to the voting server". Această legătură vă va redirecționa pe serverul SPI pentru a vota.
  4. urmați instrucțiunile de pe acea pagină.

Trebuie să activați cookies pe wikimedia.amellus.net pentru a putea fi recunoscut de interfața de vot, altfel va fi afișată o eroare. Dacă primiți eroarea "Sorry, you are not in the predetermined list of users authorised to vote in this election.", vă aflați pe o pagină wiki greșită: încercați să accesați "Special:SecurePoll" de pe pagina principală wiki.

Organizare[edit]

Termeni limită[edit]

  • 2011-06-30: ziua anunțului; faza de traducere inițiala pornește.
  • 2011-07-25: detalii despre referendum și Întrebări Frecvente publicate ; începe faza inițială de traducere.
  • 2011-08-08: (ideal) toate traducerile au fost completate.
  • 2011-08-15: începe votarea.
  • 2011-08-17: e-mail de avertizare trimis.
  • 2011-08-30: votul se încheie; verificarea și numărarea voturilor începe.
  • 2011-09-01: anunțarea rezultatelor.

Traduceri[edit]

Pentru a asigura participarea la referendum a părților-membre comunității Wikimedia, este importantă traducerea anunțurilor si a informațiilor legate de referendum în cât mai multe limbi posibil. Pentru a ajuta la traducere, te rugăm să consulți pagina de traduceri. Dacă vorbești și alte limbi, am aprecia ajutorul tău.