Image filter referendum/FAQ/ro

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Referendumul s-a încheiat pe 30 august 2011. Niciun vot nu mai este acceptat.
Rezultatele au fost anunțate pe 1 septembrie 2011.

Referendum pentru filtrul de imagini

Organizare

Aceasta este o listă referitoare la întrebările și răspunsurile frecvente. Întrebările individuale și alte discuții ar trebui sa fie dezbătute aici: Talk:Image filter referendum.

Ce reprezintă facilitatea de ascundere a imagini personale?[edit]

Facilitatea de ascundere a imaginii personale oferă utilizatorilor logați și a utilizatorilor anonimi posibilitatea ascunderii rapide a imaginilor pe care acesta nu le doresc sa fie afișate în cadrul proiectelor Wikimedia.

Care sunt principiile în legătură cu crearea sa?[edit]

  1. Este o caracteristică opțională. Implicit, întregul conținut al paginii Wikimedia se încarcă în browser. Caracteristica este activată numai după ce a fost încărcat întregul conținut, și numai atunci când este solicitat în mod specific de către un utilizator.
  2. Este un sistem personal. Deciziile pe care le luați sunt doar ale dumneavoastră.
  3. Imaginile nu pot fi șterse folosind această caracteristică, ci doar ascunse. O simplă comandă poate dezvălui orice imagine ascunsă în orice moment.
  4. Caracteristica este neutră din punct de vedere cultural, și all-inclusive.
  5. Principiul surprizei se află la baza creării sale.

Care este principiul surprizei?[edit]

Principiul surprizei se referă la faptul că utilizatorii nu ar trebui să fie niciodată surprinși de conținutul pe care nu se așteptau să îl întâlnească în paginile Wikimedia. Dacă faceți clic pe un articol în care se vorbește despre bicicliști, probabil nu vă așteptați să vedeți bicicliști dezbrăcați. Dacă faceți clic pe un articol despre încuietori, nu vă așteptați să vedeți imagini grafice despre - de exemplu - robia sexuală. Caracteristica de ascundere a imaginii vă permite să luați decizii pentru dumneavoastră, care va reduce aceste posibilități.

Cum funcționează această facilitate?[edit]

Utilizatorii - atât cei conectați, cât și cei anonimi - vor putea să selecteze de la categorii pre-stabilit tipul de imagini pe care doresc să fie ascunse în paginile Wikimedia. Ele pot ascunde, de asemenea, imagini individuale din aceste categorii, atunci când provin din acestea. Aceste decizii sunt reversibile în orice moment. Imaginile selectate pentru ascundere pot fi vizualizate printr-o simplă comandă.

Care imagini pot fi ascunse?[edit]

Imaginile care pot fi ascunse vor fi grupate în categorii. Comunitatea va decide structura și va determina categoria de imagini pe care ar trebui să fie plasată în cadrul acestor categorii.

Care idee stă la baza ascunderii imaginilor?[edit]

Consiliul Director al Fundației Wikimedia a cerut fundației și comunității proiectarea și punerea în aplicare a acestei facilități în luna mai pentru includerea în toate proiectele Wikimedia, ca parte de rezolvare a acestora ca și conținut controversat.

Această hotărâre constituie răspunsul Consiliului la Raportul referitor la conținutul controversat care a fost care a fost comandat vara anului trecut pentru a ajuta Consiliul de administrație și comunitatea să combată aspecte legate de acest tip de conținut în proiectele Wikimedia, o problemă mult discutată în cadrul proiectelor. Introducerea caracteristicii de filtrare a imaginilor a fost una dintre recomandările acestui raport. Fundația a luat decizia de realizare referendum a reacției editorilor cu privire la această caracteristică.

Cum va afecta această caracteristică modul de luare a deciziilor în proiectele Wikimedia?[edit]

Nu vor fi afectate deloc. Caracteristica nu determină conținutul care va apare pe site-urile Wikimedia. Comunitatea Wikimedia, în urma politicilor actuale și a orientărilor, va stabili acest lucru. Caracteristica de ascundere a imaginilor va permite cititorilor și altor utilizatori posibilitatea de a alege să vizualizeze acel conținut într-un mod care să se potrivească preferințelor lor personale.

De ce a fost implementată?[edit]

Caracteristica este pusă în aplicare pentru a crește nivelul de satisfacție și de alegere pentru cei care folosesc proiectele Wikimedia. Astfel, este de așteptat ca această caracteristică să ducă la creșterea utilizării de proiecte Wikimedia în întreaga lume. Deoarece această caracteristică permite unor oameni să aleagă, fără a afecta negativ alternativa oricărei alte persoane, filtrul pentru imagini ne permite să ne servim cititorii și alți utilizatori într-un mod mult mai sensibil.

Este ascunderea imaginii personale o formă de cenzură?[edit]

Nu. Această caracteristică afectează doar modul de afișare pentru persoana care decide să o folosească și doar în maniera în care aceasta dorește. Nu afectează pe niciun alt utilizator. Întregul conținut Wikimedia este întotdeauna disponibil oricărui utilizator ce dorește să-l vizualizeze. Prin această caracteristică nu se elimină nici un fel de conținut de pe Wikimedia, chiar și pentru cei ce activează această opțiune. Conținutul selectat este doar ascuns temporar la vizualizare.

Care este natura întrebărilor care sunt puse în acest referendum?[edit]

Proiectarea filtrului personal de ascundere a imaginilor este în fază incipientă. Lucrările preliminare privind această caracteristică poate fi văzută pe pagina mw:Personal image filter. Aceasta se bazează pe anumite principii. Înainte de a continua proiectarea acestei caracteristici, suntem interesați în obținerea opiniilor dumneavoastră cu privire la semnificația relativă a acestor principii. Răspunsul dumneavoastră va orienta dezvoltarea în continuare a caracteristicii, care va avea loc cu participarea întregii comunități.