Kalab Wiki Kent

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Kelab Wiki Kent and the translation is 81% complete.
Kelab Wiki Kent

Bayangkan dunia di mana setiap orang di planet ini diberi akses percuma kepada jumlah semua pengetahuan manusia. Itulah yang kami lakukan.

Kalab Wiki Kent
Tonduk do Kalab Wiki Kent

Pusat kelab
KoiyononTuaran
Approval date18 Magus 2023
Boros NokoimagonDusun Bundu-liwan, Melayu
Other language(s)Inggeris
PonorikohonJjurieee
ReportsLuputan
Instagramkelabwikikent
MottoOkon nopo ko yati, isai po? (Tabai: Kalau bukan kita, siapa lagi)

Kalab Wiki Kent nopo nga piisaan mokiikinobos Wikimedia id Institut Pendidikan Guru Kampus Kent (IPGK Kent) i sinokodung do Tinimungan Komuniti Momomoguno Wikimedia Malaysia (WCUGM).

Tudu

  • Popoingkawas boros Kadazandusun.
  • Popointutun koubasanan mogigion Kadazandusun id taang do winorun.
  • Popodigital toilaan koubasanan om boros Kadazandusun.

Sejarah ringkas

Dari Julai 2021 hingga September 2023, berbagai acara penting telah berlangsung. Linah Bagu, Ketua Jabatan Bahasa Kadazandusun, dilantik sebagai juri WikiKata pada Julai 2021. Bengkel Wikikamus bahasa Kadazandusun, acara Wikimedia pertama, diadakan di IPGK Kent pada November 2022. Pada Januari 2023, pelajar-pelajar menyertai pertandingan #100hariwiki dan seorang pelajar memenangi tempat pertama. WikiGap 2023, anjuran Kedutaan Besar Sweden di Kuala Lumpur, diadakan pada Mac 2023. Seorang pelajar menjadi pelatih di Bengkel Wikimania NYAA di Singapura pada Mei 2023. Pada bulan yang sama, Linah Bagu dicalonkan oleh KKP Wikimedia Malaysia untuk menghadiri Forum Internet Stockholm dan projek WikiBudaya Kaamatan dijalankan. Pada Ogos 2023, delegasi menghadiri Wikimania Singapura dan kelab dirasmikan. Pada akhir bulan, delegasi menghadiri pembukaan Konsulat Kehormat Sweden di Kota Kinabalu. Jawatankuasa 2023/2024 dilantik pada September 2023.

Id suang borita

Noputan labus