Jump to content

Licensing update/Vote-header/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translators: When updating the vote header, please also update its status at Licensing update/Header tracking so the updated content will be properly copied to the vote server.
A Wikimédia Alapítvány kuratóriuma felkéri a Wikimédia közösségét, hogy szavazzon erről a javaslatról, ami megváltoztatná a Wikimédia anyagok licencelését, hogy a GNU szabad dokumentációs licenc (GFDL) mellett a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! (CC-BY-SA) licenc szerint is felhasználhatóak legyenek. A kuratórium több licencelési lehetőséget is számbavett, és ezt a javaslatot tartja a legjobb eszköznek arra, hogy elérjük közös célunkat, az oktató és ismeretterjesztő anyagok előállítását, összegyűjtését és terjesztését, és ingyenes hozzáférhetővé tételét mindenkinek, mindenkor.

A Wikimédia Alapítvány javaslata a következők változtatásokat hozná minden projektben:

  1. minden olyan tartalom, ami jelenleg a GNU szabad dokumentációs licenc alatt van („későbbi változat” kitétellel), a CC-BY-SA 3.0 alatt is felhasználhatóvá válik (ahogy azt a GFDL legfrissebb verziója kifejezetten meg is engedi);
  2. a közösség szerkesztései kettős licenc alá kerülnek, de külső forrásból átvett tartalom lehet csak CC-BY-SA alatt;
  3. az újrafelhasználók figyelmét felhívjuk arra, hogy azok a szócikkek, amik külső forrásból átvett, csak CC-BY-SA alatti szöveget tartalmaznak, nem használhatóak fel GFDL alatt.

A bevett szokásoknak megfelelően és a CC-BY-SA modellel összhangban a szerzőknek és szerkesztőknek hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy az újrafelhasználók forrásként megnevezzék őket; a megnevezés minimumkövetelménye egy link vagy URL a szócikkre.

További részleteket és az új felhasználási feltételek pontos megszövegezését a Licencfrissítés lapon, a gyakori kérdésekre adott válaszokat pedig a Kérdések és válaszok lapon olvashatod.

A kuratórium a szavazás eredményeinek mérlegelése után fog végleges döntést hozni a javaslatról. A végrehajtáshoz a szavazók legalább 50%-ának az egyetértése kell. Ha 50%-nál kevesebben támogatják, a kuratórium alternatívákat keres és további konzultációt folytat a közösséggel.