Stratégia/Wikimédia-mozgalom/2018–20/Javaslatok/Iteráció 1/Szerepek és felelősségek/Dióhéjban

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Iteration 1/Roles & Responsibilities/Nutshell and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.

Ezek az ajánlástervezetek a Szerepek és felelősségek munkacsoport megállapodásával jöttek létre; szerintünk egy jövőbeli irányítási struktúrának ezek legyenek az alapjai. A részletekbe menő végiggondolhatóságért és a könnyebb megérhetőség érdekében három alternatív modellt dolgoztunk ki; a továbbiakban ezeket vizsgáljuk mélyrehatóbban. Jelenleg a „pre mortem” szakaszban vagyunk, amikor jobban gorcső alá vesszük ezen modelleket. Ha véleményed van ezen modellekről, írj a wg2030-rolesandresponsibilities@wikimedia.org címre.

Első és második javaslat

 1. A jogosultságok és felelősségek átdolgozandók az önmenedzsment (segítőkészség) elve szerint
 2. A döntéseket a lehető „legalacsonyabb”, azaz azon a szinten (folyamat/közösség/tevékenység), vagy ahhoz legközelebb kell meghozni, amelyet a legjobban fog érinteni.

Az első és második javaslat magyarázata

 • A jelenlegi privilégium-alapú hatalmi rendszer újragondolása – az északi területekre irányított figyelem csökkentése, az angolul nem beszélők szélesebb körű bevonása, valamint a döntések és az irányítás lehető legnagyobb mértékű decentralizálása.
 • A jelenlegi irányítás gyengeségeinek felmérése – a közösség szerint a WMF túl nagy hatalommal rendelkezik, a WMF szerint ők nem rendelkeznek hatalommal. A döntések gyakran konszenzussal, bürokratikus úton vagy nem átlátható folyamatok során szüketnek meg; ezek késéseket, nem elég hatékony döntéseket (vagy a döntések hiányát), illetve annak érzetét okozzák, hogy a megfelelő embereket nem vonták be a folyamatba.
 • A döntések sokkal hatékonyabbak lesznek, ha az általuk érintett közösséghez közel hozzák meg őket – a közösség alatt itt az offline és online (például felhasználói csoportok, projektek, partnerek, tematikus szervek) csapatokat értjük, akár most, akár a jövőben működnek. Ez a szélesebb, globális közösség sokszínűségére utal, és hozzájárul ahhoz, hogy a helyi közösségek az őket szolgáló legjobb döntéseket hozzák meg.

Harmadik és negyedik javaslat

 1. A döntési módszerek rendszerének felállításához az alapelveket, értékeket és irányítási szempontokat listázó chartát dolgozunk ki, amely széles körben, sokféle közreműködő által fog elkészülni.
 2. A charta tulajdonosa a globális irányítói és megbizhatósági testület.

A harmadik és negyedik javaslat magyarázata

 • Ez csak akkor lehetséges, ha a közösség megérti azon alapelveket és értékeket, amelyek a mozgalmat összehozzák és ezen döntések felé terelik, továbbá az irányító személyekkel szemben elvárt viselkedést.
 • A közösségi magyarázatot a „charta” mellett kell kidolgozni és dokumentálni; úgy gondoljuk, ez egy hosszú folyamat lesz. A charta széleskörű megértetéséhez és a célhoz (tudásegyenlőség) való hozzásegítéséhez a charta kidolgozását végző szervnek figyelembe kell vennie a munkában résztvevő mozgalom és a közösség sokszínűségét.
 • Sok esetben feltételezzük a megbízhatóságot azon személyekkel és kisebb csoportokkal szemben, akik számos döntést fognak megzoni.
 • Reméljük, hogy a charta biztosítani fogja az irányítási struktúra megváltoztatásához szükséges értékeket.

Ötödik javaslat

Az itt felsorolt elemek mindegyike elsődleges célunk (szabad tudás és annak terjesztése) támogatása érdekében létezik.

Az ötödik javaslat magyarázata

 • A vízió és a stratégiai irányzat.

Hatodik javaslat

A mozgalmi szervezeteket sokszínű, elfogadó és megbízható bizottságok (választott és kinevezett személyek elegye) fogják irányítani.

A hatodik javaslat magyarázata

 • A háttek és a nézőpontok sokszínűsége elengedhetetlen a hatékony döntéshozáshoz; úgy látjuk, hogy a charta egyik fő pontja a sokszínűség tisztelete lesz.
 • Ennek elérése a szervezetek természetén és felépítésén fog alapulni; szerintünk sok esetben a választott és kinevezett személyek elegye lesz a leghatékonyabb.
 • Reméljük és feltételezzük, hogy a megbízhatóság több irányban is működni fog, és mind formális, mind informális struktúrák esetében érvényes lesz és hatni fog az azokkal kapcsolatban álló emberekre.

Hetedik javaslat

a) A kapacitásépítés, szervezés, képzés, vezetés ezen struktúrákba lesz építve azért, hogy minden résztvevő saját tempójában haladhasson.

b) ezt a munkatársak fogják támogatni.

A hetedik javaslat magyarázata

 • Az önmenedzselő szervezetek főképp érdekeltek a csapatmunkában a problémák megoldásához. A Wikimédia eddig ezzel szinte egyáltalán nem foglalkozott, amely számos gondot okozott minden szinten.
 • A megbeszélésekhez szükséges képességek és szerepkörök kidolgozása feltétlen szükséges a többi javaslat működéséhez.
 • Számítunk rá, hogy számos mozgalmi tag jobban fog az elérésre, önkéntes fejlődésre, képességfejlesztésre és más kapacitásépítési elemekre koncentrálni.
 • Ehhez egyértelműen fizetett munkatársakra van szükség.