Shared Knowledge/mk

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search


Лого на „Споделено знаење“

Споделено знаење е организација на викимедијанци основана во март 2014 со главна цел да раководи со иницијативи и проекти на територијата на Македонија. Организацијата е составена од членови на заедницата и поранешни членови на Викимедија Македонија, а нејзиното основање било официјално поддржано од заедницата по изгласаната недоверба на моменталната Викимедија Македонија. Моментно, во тек се преговори за добивање службено одобрување од Фондацијата Викимедија како официјален локален огранок, кој ќе го замени досегашниот и планира да го промени името во „Викимедија Македонија“, откако Фондацијата ќе го одземе од моменталниот огранок и ќе го додели правото на оваа организација.

Членство[edit]

Редовен член на организацијата може да стане секое физичко лице кое сака да работи активно на проектите на Здружението со пополнување на Пристапницата за членство. Во прилог на пристапницата потребно е да се поднесе и копија од лична карта или друга лична исправа на официјалната адреса на организацијата: ул. Шидска бр. 68а, Ѓорче Петров, Скопје.

Статут[edit]

Статутот на организацијата е достапен тука.

Тела[edit]

Собрание на Здружението[edit]

Собранието на Здружението го сочинуваат сите редовни членови.

Извршен одбор[edit]

Извршниот одбор на Споделено знаење го сочинуваат пет члена:

Вработени[edit]

  • Dandarmkd — Раководител на заедницата
  • Ivan Żivkoviḱ — Административен и логистички раководител

Програми[edit]

Проектите и активностите на организацијата се поделени во три програми: Образование, ГЛАМ и Заедница.

Поврзано[edit]

Wikimedia Commons
Translate
Wikimedia Commons has more media related to: