Викимедија Македонија

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
English Flag of the United Kingdom (1-2).svg

Wikimedia Macedonia logo mk.svg


Викимедија Македонија е локален огранок на фондацијата Викимедија во Македонија. Огранокот беше официјално признат за локален огранок на Фондацијата на 21 септември 2009, со одобрение од страна на Одборот на доверители на Викимедија.

Претседател[edit]

Потпретседатели[edit]

Извршен одбор[edit]

Надзорен одбор[edit]

 • Arwena, претседател на надзорниот одбор
 • misos,
 • Boyan

Поштенски списоци и IRC[edit]

 • wikimedia-mk(_AT_)lists.wikimedia.org, само членови на здружението
 • vikipedija(_AT_)lists.softver.org.mk, активисти на википедија

Задачи[edit]

 • Формирање на иницијативен одбор на заинтересирани за здружение Викимедија. Yes check.svg завршено
 • Пишување на статут за Викимедија Македонија (македонски ). Yes check.svg завршено
 • Средба во живо за изгласување на статутот. Yes check.svg завршено
 • Иницијатива за Основачко собрание во Скопје. Yes check.svg 28 февруари 2009 mk:Википедија:Вики средба/2009/февруари
 • Превод на статутот на англиски јазик Yes check.svg 14 март 2009 mk:Википедија:Вики средба/2009/март/14
 • Контакт со фондацијата Викимедија и претставување на статутот за негово одобрување. Yes check.svg 24 март 2009
 • Основачко собрание во Скопје. Yes check.svg 07 декември 2009
 • Добивање Решение за одобрување од министерството за правда за употреба на изразот Македонија како додаток во името на здружението. Yes check.svg 22 декември 2009
 • Депонирање на потписи на жиро сметка. Yes check.svg 22 јануари 2010
 • Регистрација во централен регистар на Македонија. Yes check.svg 1 февруари 2010
 • Изработка на печати (кружен и архивски). Yes check.svg 11 март 2010
 • Отворање на жиро сметка (денарска и девизна) во ПроКредит банка. Yes check.svg 11 март 2010
 • Прибирање на донации и други средства.
 • Преземање на контролата врз доменот wikimedia.mk (Потребно е да се достави официјално барање до MARnet после регистрацијата)
 • Дизајн и промоција на проекти кои ќе придонесат Википедија да стане пошироко позната во Македонија.

Надворешни врски[edit]