Jump to content

Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Актуализации/29 юни 2017 г. - Актуализация №20 в стратегическия процес на уикимеданското движение

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Съобщение от Катрин Мар

Това съобщение, „29 юни: Актуализация на стратегическия процес на уикимеданското движение (# 20!)“, е изпратено от Катрин Мар на 29 юни 2017 г.

Здравейте,

Резюме: Обобщението на дискусиите от цикъл 2 вече е онлайн.

Резюме на дискусиите от цикъл 2 е публикувано на Мета-Уики. Моля, прегледайте резюметата, те наистина са информативни! Междувременно искам да подчертая някои неща, които споделихте по време на последния цикъл:

Участници от австралийската общност заявиха, че можем да създадем достоверен източник на познания, само ако сме добра общност. Те също така обсъдиха проблеми, свързани с новите потребители, и по-подходяща помощ при първите редакции.

Някои участници в срещата за стратегията на Уикимедия Чили вярват, че без здрави и приобщаващи общности, съдържанието ще стане „невъзможно и без значение“. Марко Кореа Перес, президент на Уикимедия Чили, и езиковата връзка за испанската общност, също говори за това събитие по време на ежемесечната ни среща за измерване на показателите и дейностите по-рано днес.

Членовете на Потребителска група на уикимедианците от Корея говориха относно подобряването на човешките възможности за превод, средата за качване на мултимедийни файлове, разбирането на културното разнообразие и редактирането през мобилни устройства.

Участниците в дискусията във френската Уикипедия смятат, че трябва да включим експерти, за да подобрим проверката на съдържанието, да спрем „сблъсъка“ на хората срещу машините. Те вярват, че ако искаме Уикимедия да бъде сила в по-широката екосистема на познанията, Уикимедия трябва да си сътрудничи с институционалните участници, за да изгради легитимност.

Ще започнем цикъл 3 през следващите няколко дни. В допълнение към дискусиите на общността и организираните групи, проведохме разговори с над 150 експерти и партньори или потенциални партньори. Също така провеждаме проучвания в места, където Уикимедия е добре позната, както и в региони, където не сме.

Този последен цикъл е посветен на отчитането на констатациите от тези разговори с експерти и независимите проучвания. Искаме да разгледаме предизвикателствата и възможностите, които сме идентифицирали, и как можем да се развиваме в отговор на промените в света около нас.

Тези разговори, заедно с резултатите от цикъла 1 и 2, ще бъдат използвани от групата за черновата, за да напишат чернова за стратегическата насока, която ще бъде на ваше разположение за преглед през август.

Свързана бележка

В Съединените щати сме по средата на празнична седмица и в резултат на това някои служители на Фондацията се наслаждават на почивка със семейството и приятелите си. Поради това отговорите може да са леко забавени. Пожелавам на всички, които се наслаждават на празниците, да имат сигурно, спокойно и радостно прекарване!

Bene habeas (В превод от латински: „Нека това да е добре за теб“)
Катрин