Talk:Wikimedians of Bulgaria/National-Meeting-2016

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Регистрационна форма[edit]

Регистрационната форма преди или след получаване на финансирането да бъде направена? --Lord Bumbury (talk) 08:03, 8 August 2016 (UTC)

По-скоро преди, за да имаме повече яснота при писането на проекта, може би? Spiritia 20:45, 10 August 2016 (UTC)
Т.е. финансиране на 1 декември, готов проект три седмици по-рано, регистрационна форма до края на октомври? --Lord Bumbury (talk) 16:34, 17 August 2016 (UTC)

Нужда от транспорт/нощувка[edit]

За съжаление, никой не обърна внимание на забележката ми в Talk:Wikimedians of Bulgaria, че е хубаво също записалите се да уточнят дали имат нужда от транспорт и/или нощувка. Обаче ми се струва, че това е особено важна информация, предвид амбицията на срещата и необходимостта от планиране, затова направо го добавих в таблицата. Сорри, но ще трябва да помоля вече записалите се @Ivanov id, Лорд Бъмбъри, StanProg, and ShockD: да допълнят и това. Тнх! — Luchesar • T/C 09:44, 8 August 2016 (UTC)

Благодаря ти. Spiritia 20:45, 10 August 2016 (UTC)

10 август - Etherpad протокол[edit]

Със Стан обсъждахме и водихме протокол. За следващата седмица ще се подготвим по-добре по засегнатите въпроси; който може и желае да присъства, адресът ще е същият: https://hangouts.google.com/call/o67qbprgujcivfgaj72fvssbpme Spiritia 20:47, 10 August 2016 (UTC)

Теми на лекции / дискусии / обучения[edit]

Как да пишем за живата природа в Уикипедия[edit]

Заглавен слайд на презентацията

Считам, че мога да проведа обучението и да модерирам дискусията по темата, защото имам магистърска степен по „Ветеринарна медицина“, професионална квалификация по „Педагогика“ и над 50 публикации в областта на селското стопанство и храните, в различни научни, и популярни издания (сп. Животновъдни науки, сп. Животновъдство, в-к Български фермер, в-к Мляко плюс, в-к Хоби фермер). Мога да събера и да подготвя самостоятелно целия учебен материал по темата. За представянето му ще ми е необходим мултимедиен проектор и екран, които не мога да осигуря сам и ако темата бъде одобрена, ще разчитам на съдействието на общността да ми намери проектор за 2 часа. Благодаря за вниманието на всички, които прочетоха това съобщение до края :) Иван (talk) 00:21, 8 August 2016 (UTC)

Допълнение:при липса на проектор мога да проведа лекцията с личния си лаптоп, с екран с диагонал 15,6" и бяла дъска/флипчарт, и маркери (ако има осигурени). Иван (talk) 18:16, 8 August 2016 (UTC)
Второ допълнение: вече съм подготвил двайсетина слайда, цялата презентация вероятно ще съдържа около 60-80 слайда, ако темата бъде одобрена. Не съм запознат в подробности с процедурата, но ако ще изнасям лекция в края на декември, трябва да знам със сигурност най-късно до 20 ноември 2016 дали темата е одобрена или не. Точната продължителност на лекцията не е проблем, защото винаги може да се съкрати материал или ако се окаже, че има повече време, на място да напишем няколко нови статии на проектора, като демонстрация с обсъждане. Иван (talk) 20:00, 5 September 2016 (UTC)

Нетикет, правила за връщане на версии и изтриване на статии, функции на патрульори и администратори[edit]

Предложение от Иван.

Иване, би ли обяснил какво по-точно би разказал в тази сесия, особено частта с „нетикет“? Благодаря предварително! --Lord Bumbury (talk) 17:07, 18 August 2016 (UTC)
Нямам желание да водя тази лекция, просто ми се струва уместно да отделим поне един лекторски/дискусионен час за правилата в Уикипедия. Обикновено Спири ги преподава тези неща, както и уикикода. Иван (talk) 22:10, 19 August 2016 (UTC)

Как се работи с архивите[edit]

Предложение от Ilikeliljon.

@Ilikeliljon: Това може да се оформи като 15-минутна лекция на конференцията (за зарибяване) и (примерно) половиндневно мероприятие в някой от работните дни след конференцията с посещение направо на място в Архива. Как мислиш? Spiritia 16:11, 17 August 2016 (UTC)
Мда, звучи добре, особено ако наистина има показно на място в архива.--Ilikeliljon (talk) 20:44, 17 August 2016 (UTC)
Идеята ми харесва много. --Lord Bumbury (talk) 17:10, 18 August 2016 (UTC)

Сандъче с инструменти[edit]

Описание: Работилница за обмен на знания и опит с работата с различни инструменти - категориен майстор, различни инструменти за патрулиране, CatScan, инструменти от Общомедия.

Продължителност: 1,5 часа

Желаещи да водят работилницата?

 • За някои инструменти от Общомедия: Спири
 • За инструменти за патрулиране и категорийния майстори: Лорд Бъмбъри

Заинтересувани участници:

Отворени врати[edit]

Фотомаратон[edit]

Вандали, отворени проксита...[edit]

Описание: ...или как да оцелеем сред дивата Природа Уикипедия.

Продължителност: 2 часа (?)

Желаещи да водят?

 • Лъчезар евентуално би могъл, но засега идеята е съвсем обща.

Заинтересувани участници:

 • група вандали
 • --Lord Bumbury (talk) 10:50, 22 August 2016 (UTC)
 • други?

Необходимо оборудване[edit]

WiFi[edit]

 • Имам личен таблет с 6 GB трафик през 3G мрежата на Vivacom със скорост download - 42 Mbps, upload - 5.74 Mbps. След изчерпване на 6 GB скоростта се ограничава до 64 Kbps. Мога да си взема таблета и някой ако донесе читав рутер, може да си направим локална Wi-Fi мрежа през мобилен Hot-Spot. За края на декември мога да обещая връзка само на минималната скорост - 64 Kbps. Според мен това е задължително като резервен вариант, в случай на непредвидени проблеми с доставчика на нета на място. Още двама-трима ако донесат устройства с мобилен интернет и два-три рутера ако съберем, може да се получи нещо. Иван (talk) 20:28, 8 August 2016 (UTC)

Бюджет[edit]

Хартиен формуляр за попълване[edit]

За фактическите участници на място предлагам да си направим един формуляр А4 и да го разпечатаме в 200 (или 300?) екземпляра. Реално пристигналите на място участници, гости, журналисти и т.н. ще го попълнят ръчно. Така ще можем да си направим реален отчет и статистика за посещението и полезния ефект от мероприятието. Иван (talk) 21:55, 8 August 2016 (UTC)

Формулярите за обратна връзка на уикисъбитията са винаги електронни, ние сме онлайн общност. И с онлайн попълнени формуляри може да се направи „реален отчет и статистика“. Бройки като „200 (или 300?)“ са нереалистично високи. Spiritia 16:08, 17 August 2016 (UTC)
Гости, журналисти?? Струва ми се, че тази среща няма да бъде принципно различна от всички досегашни уикисрещи и семинари, включително и като присъстващи. Ползата (и смисълът от бюджет) е да се включат и неколцина редактори извън София. Предлагам да го караме максимално прагматично, пък ако се получи добре, за следващ път вече може да мислим и за по-грандиозни планове. — Luchesar • T/C 17:25, 17 August 2016 (UTC)
И аз съм за прагматичност. Проучването можем да направим чудесно с Google Forms или предлагания от Фондация Уикимедия софтуер Qualtrics, за който имам акаунт. --Lord Bumbury (talk) 17:13, 18 August 2016 (UTC)

Гланцирана програма[edit]

Гланцирана брошура с логото на Уикипедия и програмата с указани място, дата и часове, според мен е задължително поне стотина бройки да разпечатаме и да раздадем на място на участниците. Формат А4, сгъната на три. Естествено, ще направим и електронен вариант в интернет. Иван (talk) 21:55, 8 August 2016 (UTC)

Програмата на една конференция е консуматив, а не сувенир, няма нужда да е нещо бомбастично и гланцирано. Дали ще е точно сгънато на три, смятам, че е рано да дискутираме. Spiritia 16:08, 17 August 2016 (UTC)
Ако въобще я печатаме. По един лист A4 на едно-две централни места + програма онлайн е напълно достатъчно. Не виждам смисъл в това участниците на конференция на хора, които живеят в интернет, да получават програма на хартия. --Lord Bumbury (talk) 17:14, 18 August 2016 (UTC)
Ако ще я печатаме и слагаме на централни места, нека да е поне А2 (420 х 594 мм), по-малко просто няма смисъл, нека да си бъде само онлайн тогава. Пълноцветно разпечатване на А2 струва около 6 лв. Иван (talk) 22:29, 19 August 2016 (UTC)
A2 ми звучи добре. --Lord Bumbury (talk) 10:50, 22 August 2016 (UTC)

Бели вратовръзки[edit]

 • бели вратовръзки с тъмносив десен тип „пъзел“, тъмносиви букви от различни езици в пъзел и логото на Уикипедия за кавалерите и кърпи за дамите (да си измислите дизайн) (идея на Ivanov id)
Аз уикипедианци с вратовръзки на уикипедиански събития не съм виждала, а не е като да не съм присъствала няколко пъти на Уикимании с по около осемстотин люде събрани накуп. Така че идеята може да си я хареса и реализира който иска, но от собствения джоб, няма да се плаща от бюджета на конференцията. Spiritia 16:08, 17 August 2016 (UTC)

Триизмерно лого[edit]

триизмерно лого – глобусът с пъзел на Уикипедия, разпечатан/изработен на 3D-принтер в размер примерно 50х50 см ще изглежда много представително и мотивиращо на конференцията, и естествено ще ни послужи и друг път. Само не знам колко струва отпечатването на 3D, ако е скъпо, може да минем и без това. Иван (talk) 22:04, 8 August 2016 (UTC)

Чудесна идея от сферата на фантазиите. Нека там си остане. Spiritia 16:49, 17 August 2016 (UTC)

Тениски[edit]

тениски? (идея на Spiritia)

според мен е по-добре вратовръзки и кърпи, защото се връзват с повече видове облекло и се носят върху другите дрехи, но ако все пак държите да се пуснете по тениска в края на декември няма да възразявам, даже ще ми е много интересно да ви погледам :) Иван (talk) 21:55, 8 August 2016 (UTC)
Тениските са сред нещата, които почти винаги се подаряват на уики конференции и събития, никой не е казал, че трябва в края на декември човек да остава по тениска. Така или иначе идеята би била трудно изпълнима с оглед различните размери и склонността на хората да решават дали да участват в национални конференции често в последния момент. Още повече и при намаления бюджет на рапид грантовете от 2000 на 1500 долара. Spiritia 16:08, 17 August 2016 (UTC)
Тениските са традиционен сувенир на уикиконференции. Със смесени чувства съм относно даването на пари за това, но принципно можем да го опитаме веднъж. --Lord Bumbury (talk) 17:19, 18 August 2016 (UTC)

Платнени торбички[edit]

платнени торбички? (идея на Spiritia)

леко излишно, според мен. Иван (talk) 21:55, 8 August 2016 (UTC)
Отново, един от най-често раздаваните артикули на уики конференции по цял свят. Практичен, защото не зависи от индивидуален размер и пол, екологичен и траен. Част от торбичките могат да са щампирани само с логото, така че ако останат в повече могат да се ползват и в бъдеще при други поводи. Spiritia 16:08, 17 August 2016 (UTC)
Със смесени чувства съм, защото от една страна дават безплатна реклама на Уикипедия когато някой си ги носи, от друга страна не мисля, че голяма част от хората биха ги ползвали. --Lord Bumbury (talk) 17:20, 18 August 2016 (UTC)

Шапки[edit]

Бели шапки с козирка и логото на Уикипедия? (идея на Иван)

Според мен много повече хора биха си сложили и носили шапка с логото на Уикипедия през лятото, отколкото да ползват платнената торбичка по начин, който да допринесе за популяризацията на Уикипедия. Иван (talk) 22:38, 19 August 2016 (UTC)

Карточетци[edit]

карточетци (идея на Иван)

Не е нужно да се купуват, може да се носят. Spiritia 19:55, 10 August 2016 (UTC)
И аз така мисля. --Lord Bumbury (talk) 17:20, 18 August 2016 (UTC)

Разклонители и удължители[edit]

разклонители и удължители (идея на Иван)

Не е нужно да се купуват, може да се носят откъщи. Spiritia 19:55, 10 August 2016 (UTC)
Може да се носят от вкъщи. --Lord Bumbury (talk) 17:21, 18 August 2016 (UTC)

Дъски и маркери[edit]

 • Предлагам да си купим една-две дъски и три комплекта маркери за бяла дъска от бюджета за срещата, ще ни трябват и друг път. Иван (talk) 20:31, 8 August 2016 (UTC)
  • Не и с бюджета, с който ще разполагаме. Spiritia 19:55, 10 August 2016 (UTC)
   • Когато някой ден имаме офис, можем да си купим дъски и маркери; разходът, особено за дъски, е неоправдан за една конференция. Маркери – може би е окей. --Lord Bumbury (talk) 17:22, 18 August 2016 (UTC)

Стикери[edit]

Според протокола.

Химикалки[edit]

Според протокола.

Финансиране[edit]

Поради промяна в програмата за финансиране на Фондация Уикимедия вероятно най-подходящият вид финансиране е Conference & Event Grants, които са предвидени за финансиране на „National conferences like WikiConference India“ и позволяват финансиране до 30 000 щатски долара в рамките на месец. Пледирам да не прекаляваме и да не надминаваме бюджет от 4000 лева. --Lord Bumbury (talk) 05:56, 13 August 2016 (UTC)

Финално решение за датите?[edit]

Мога ли да приема, че датите са избрани за да мога да си купя самолетни билети (17-18 декември)?VladislavNedelev (talk) 20:22, 4 September 2016 (UTC)