Biblioteca Wikipedia/Newsletter/December-January 2018

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page The Wikipedia Library/Newsletter/December-January 2018 and the translation is 81% complete.
Biblioteca Wikipedia
Books & Bytes
Numărul 26, decembrie–ianuarie 2018

Abonați-vă pentru o livrare bimensuală

În acest număr, evidențiem #1Lib1Ref, noile dezvoltări la nivel global și, ca de obicei, un ciclu de știri și articole comunitare legate de biblioteci și cunoașterea digitală.

#1Lib1Ref

Desfășurată între 15 ianuarie și 3 februarie, campania #1Lib1Ref invită bibliotecarii să adauge o referință dintr-o sursă de încredere în Wikipedia. Acesta este al treilea an al campaniei și au existat sute de modificări în peste o duzină de limbi – le puteți urmări progresul folosind unealta „hashtag”. Campania este și a fost susținută de Biblioteca Wikipedia și un număr de Filiale Wikimedia din întreaga lume. Colaborăm de asemenea strâns cu rețele locale de biblioteci pentru a promova campania, prin intermediul evenimentelor de bibliotecă și de presă.

Urmăriți acest video explicativ al campaniei (în engleză)

Cum să participați în cinci pași de bază:

  1. Găsiți un articol care are nevoie de o citare. Există mai multe metode de a face acest lucru. Aici sunt câteva strategii.
  2. Găsiți o sursă de încredere care poate susține afirmațiile din articol
  3. Adăugați o citare folosind stilul de citare Wikipedia. Click aici pentru a învăța despre adăugarea citărilor și editarea Wikipedia
  4. Adăugați haștagul proiectului #1Lib1Ref în Wikipedia Edit Summary
  5. Distribuiți editarea pe social media și aflați mai multe despre biblioteci și Wikipedia.

Există și alte câteva căi de participare:

Grupul de Utilizatori

Alegerile pentru comitetul director al Grupului de Utilizatori Biblioteca Wikipedia sunt deschise. Comitetul ales va înlocui grupul membrilor fondatori (selecționat anterior de către echipa Bibliotecii Wikipedia), în ghidarea, luarea deciziilor cheie și conducerea grupului de utilizatori. Acesta va consta din cinci până la opt membri, care vor avea un mandat de un an.

Votarea este deschisă pentru toți cei care s-au înscris în grupul de utilizatori înainte de 21 ianuarie 2018. Ea se încheie la 4 februarie, iar rezultatele vor fi anunțate cel mai târziu la 10 februarie.

Global

Programul Star Coordinator este un premiu trimestrial care recompensează coordonatorii Bibliotecii Wikipedia pentru munca remarcabilă pe care au depus-o în comunitățile lor. Și câștigătorul este...

User:Bachounda, Algeria Felicitați-l împreună cu noi pe User:Bachounda care a fost desemnat Star Coordinator pentru trimestrul IV (octombrie–decembrie) 2017. Dorim să îl felicităm pentru imensul sprijin acordat atât filialei arabe cât și celei franceze a Bibliotecii Wikipedia. Concentrarea sa asupra creșterii nivelului de activitate al contribuțiilor pe Wikipedia în limba arabă l-a încurajat să se alăture ulterior Bibliotecii Wikipedia, în scopul de a furniza mai multe surse pentru comunitate. A descoperit lipsa resurselor pentru filiala arabă a TWL și a ajutat la alcătuirea unei liste de biblioteci arabe online pentru echipa Bibliotecii Wikipedia, prin care s-a obținut accesul la trei din aceste biblioteci. Își amintește că răspunsul rapid al echipei TWL a avut condus la câștigarea acestor parteneriate și a contribuit la o imensă distribuire de resurse în comunitatea arabă. Este responsabil cu traducerea în arabă a buletinului Books & Bytes și joacă un rol crucial în ținerea la curent a comunității arabe cu ultimele actualități. Speranța sa este să vadă că Platforma Library Card aduce ceea ce el numește „un card de Bibliotecă Wikipedia Online autentic care va furniza acces la o bibliotecă mondială unificată”.

Vedeți câștigătorii precedenți pe pagina laureaților Star Coordinator.

Reflector: Ce putem spicui din experiența OCLC cu personalul bibliotecii care învață Wikipedia?

Un extras din Wikimedia Blog de Alex Stinson, Fundația Wikimedia

In June 2016, a "Knight News Challenge" award for innovation in the library sector went to OCLC, the global nonprofit library cooperative, to strengthen ties between Wikipedia and libraries. Now a year in, the OCLC Wikipedia + Libraries: Better Together project has had a major impact on Wikipedia literacy among librarians in the United States, having introduced hundreds of staff to Wikipedia's policies and community practices.

At the center of the 18-month project is WebJunction, OCLC's library learning program, to research and deliver Wikipedia awareness and educational opportunities, including a nine-week online professional development course for US public library staff. To support the project, OCLC brought on a Wikipedian-in-residence: Monika Sengul-Jones, an advocate for Wikipedia literacy in education and a communication and media studies scholar working fulltime with the Seattle-based WebJunction team.

With her support, the project has successfully introduced more than six hundred library staff to the inner workings of Wikipedia with webinars and a nine-week live online course that took place during the fall of 2017. In the coming months, the project will continue to support libraries as they put plans of engagement into action, and will be hosting Citations Needed, a free live webinar open to all on January 10, 2018, on the eve of the #1lib1ref campaign.

Read Alex's interview with Monika on the Wikimedia Blog.

Bytes pe scurt

Tur de orizont comunitar

Merită citit (sau vizionat)Vă mulțumim că ne-ați citit! Pentru a primi o actualizare pe pagina de utilizator cu noile numere din Books & Bytes la fiecare două luni, vă rugăm să vă înscrieți numele pe lista de abonați. Pentru livrarea prin email a buletinelor informative, vă rugăm să vă înscrieți aici. Pentru a propune teme spre publicare în numărul următor, vă rugăm să contactați editorul, The Interior (talk · contribs) la pagina en:Wikipedia:The Wikipedia Library/Newsletter/Suggestions.