Jump to content

Translation requests/WMF/Press releases/Wikipedia stable, but still dependant on your support/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Википедија је стабилна, али и даље зависи од ваше помоћи[edit]

Википедија је моћнија и стабилнија него икада до сада, захваљујући подршци наше заједнице.

Не верујте свему што прочитате - Википедија се неће угасити у скорије време. Уствари, ова интернет енциклопедија је моћнија и стабилнија него икада до сада, захваљујућу порасту популарности и подршци људи из целога света. Ипак, невезано за свој успех, Википедија се у потпуности ослања на дарежљивост својих корисника, и као већини непрофитних организација, потребан јој је новац да би наставила своју делатност.

Слободна интернет енциклопедија је постигла огроман раст у току последње године, и тренутно се налази међу 10 најпопуларнијих интернет сајтова на свету. Због тога је Задужбина Викимедија, непрофитна организација која управља овим сервисом, морала да купи већи број сервера и да повећа интернет проток да би подмирила растуће потребе.

"Тренутно Википедија има 6 милиона чланака на преко 200 језика. И тај број непрестано расте. То је огромна количина информација које треба ускладиштити, као и велики број корисника које треба услужити. Наравно, наши трошкови су многоструко порасли. Као непрофитна организација која делује у целом свету, морамо да покажемо велику креативност како би одолели изазовима који се појављују и који постају све реалнији" изјавила је председавајућа одбора Викимедија Фондације, Флоранс Девуар.

Међутим Википедијини корисници не треба да буду забринути. Како је последње скупљање новца показало, глобална интернет заједница обожава Википедију и жели да она и даље остане јака.

"У току 4 недеље смо скупили преко милион долара. Кажем преко, јер донације и даље стижу на наш рачун. Оне се састоје из великих сума које дају "велики играчи" као и донације у висини од 1 долара које дају студенти. Ово скупљање новца је показало разноврсност наше заједнице као и подршке на коју можемо да рачунамо," рекла је Девуар.

Прошле недеље, у току конференције LIFT у Женеви (Швајцарска) цитирана је изјава госпође Девуар у којој је она изјавила да Википедија поседује средства за плаћање сервера, за следећа 4 месеца. Појединци су лоше интерпретирали ову изјаву и почели да је коментаришу као објаву затварања Википедије. Ипак госпођа Девуар је наставила говорећи, да је затварање Википедије крајња, хипотетичка могућност и да сигурно неће доћи до тога у скорије време.

Госпођа Девуар је једноставно желела да представи тренутне финансијске потребе Википедије. У току последње ревизије Задужбине Викимедије препоручено је да би Задужбина у сваком тренутку требало да поседује средства потребна за опстанак Википедије за наредних најмање 6 месеци. Тренутно, Задужбина поседује средства за 4 месеца.

Информације о томе какве су тренутне финансијске потребе Задужбине налазе се на http://wikimediafoundation.org/wiki/What_we_need_the_money_for (en)

Најчешће постављана питања у вези са скупљањем пара налазе се на http://wikimediafoundation.org/wiki/Fundraising_FAQ (en)

О Задужбини Викимедија[edit]

Викимедија Задужбина је регистрована, непрофитна организација 501(c)(3) која дела у САД. Она се бави интернет сервисом Википеја, као и другим Викимедијиним пројектима.