برنامهٔ سالانهٔ بنیاد ویکی‌مدیا/۲۰۲۴-۲۰۲۵/اهداف

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan/2024-2025/Goals and the translation is 100% complete.

بنیاد ویکی‌مدیا در سال‌های ۲۰۲۴–۲۰۲۵ دارای چهار هدف اصلی است. آنها برای همسویی با جهت استراتژیک و توصیه‌های استراتژی جنبش ویکی‌مدیا طراحی شده‌اند و بسیاری از اهداف مشخص‌شده در برنامهٔ سال گذشته را ادامه می‌دهند. این اهداف عبارتند از:

  1. زیرساخت: دانش پیشرفته به عنوان یک سرویس. بهبود تجربهٔ کاربر در ویکی‌ها، به‌ویژه برای ویراستاران وفادار. تقویت معیارها و گزارش‌دهی.
  2. برابری: پشتیبانی از برابری دانش. تقویت برابری در تصمیم‌گیری در جنبش، پیشبرد توزیع عادلانهٔ منابع، حمایت از جوامع برای بستن شکاف‌های دانش، و تقویت عادلانهٔ ارتباطات جهانی و منطقه‌ای.
  3. ایمنی و یکپارچگی: محافظت از افراد و پروژه‌ها. تقویت سیستم‌هایی که ایمنی را برای داوطلبان فراهم می‌کنند و یکپارچگی پروژه‌ها را ممکن می‌سازند و ارتقای محیط برای دانش رایگان در پروژه‌های ویکی‌مدیا. (توجه: این مورد از سال گذشته از عنوان «ایمنی و شمول» به نام فعلی تغییر یافت.)
  4. اثربخشی: تقویت عملکرد کلی. ارزیابی، تکرار، و تطبیق فرآیندهایمان برای حداکثر تأثیر با منابع محدودتر.

زیرساخت

برابری

امنیت و یکپارچگی

اثربخشی

معیارها: اندازه‌گیری سیر پیشرفت

به منظور اندازه‌گیری سیر پیشرفت اهدافمان، مجموعهٔ محدودی از معیارهای اصلی را شناسایی کرده‌ایم که بنیاد ویکی‌مدیا قصد دارد در سال آینده روی آنها تأثیر بگذارد. این معیارها باید به کار ما انگیزه دهند و به عنوان سیگنالی عمل کنند تا نشان دهند که آیا در مسیر درستی حرکت می‌کنیم یا خیر. در جایی که تأثیری را که انتظار داریم نمی‌بینیم، کارمان را طوری تنظیم می‌کنیم که تأثیر مورد نیازمان را داشته باشد.

معیارهای اصلی با استفاده از موارد زیر انتخاب شدند:

  • معتقدیم که این معیار نشان می‌دهد که در جهت درست به سمت اهداف خود حرکت می‌کنیم.
  • معتقدیم که می‌توانیم پیشرفت خود را در راستای تأثیرگذاری بر شاخص‌ها در طول سال مالی اندازه‌گیری کنیم.
  • قادریم تغییرات معیارها را به صورت فصلی اندازه‌گیری کنیم تا بتوانیم در صورت نیاز در طول سال مالی، مسیر را اصلاح کنیم.
  • می‌توانیم قبل از شروع سال مالی، یک خط پایه را اندازه‌گیری و تعیین کنیم.

نتایج تأثیرگذارترین کارمان برای آشکار شدن نیاز به زمان دارد. به همین دلیل، پیشرفت خود را با استفاده از شاخص‌های پیشرو و نقاط عطف مرتبط با هر یک از معیارهای اصلی نظارت خواهیم کرد. علاوه بر این، نقاط دادهٔ دیگری وجود دارد که بنیاد در سال پیش رو برای مشاهدهٔ کاملتر، آن را بررسی خواهد کرد.

بنیاد ویکی‌مدیا چهار حوزهٔ اصلی معیار را برای سال‌های ۲۰۲۴–۲۰۲۵ شناسایی کرده است.

  • محتوا: افزایش کیفیت و تأییدپذیری محتوای دانشنامه‌ای.
  • مشارکت‌کنندگان: حفظ و بهبود سلامت جوامع مشارکت‌کنندگان جنبش.
  • ارتباط: اطمینان از ارتباط و پایداری ما و مخاطبان در گستردهٔ جهانی.
  • اثربخشی: اطمینان از پایداری بلندمدت و بهبود نحوهٔ عملکرد و رشد بنیاد.

محتوا: افزایش کیفیت و تأییدپذیری محتوای دانشنامه‌ای.

مأموریت ما اطمینان از گسترش دانش رایگان در سراسر جهان است، و محتوای پروژه‌های ما راهی کلیدی برای دسترسی به دانش رایگان هستند. جنبش ویکی‌مدیا تأثیر باورنکردنی در رشد داشته است و جوامع ما سال‌های زیادی را صرف بهبود محتوا در پروژه‌های ویکی‌مدیا کردند که این امر از طریق آزمایش و مشارکت انجام شده و باعث شده تا راه‌های تأثیرگذاری برای حمایت از تلاش‌های مداوم جوامع ویکی‌مدیا برای افزایش محتوای با کیفیت و قابل اعتماد پیدا کنیم. زبان‌ها، مناطق، و حوزه‌های موضوعی که به احتمال زیاد می‌توانیم در آن‌ها تأثیر بگذاریم، جایی هستند که ما نیز برابری دانش رایگان را در سطح جهانی بهبود می‌بخشیم. با توجه به اینکه اخیراً محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی افزایش یافته، ارزش دانش تولیدشده به‌دست انسان چندین برابر با ارزش‌تر است. اثربخشی روش‌های مورد استفاده برای افزایش مقیاس رشد محتوای مورد اعتماد، شاخص‌های پیشرفت سالمی است که جوامع ما می‌توانند به آنها تکیه کنند. تمرکز ما در این سال مالی بر ارائهٔ ابزارها و سیستم‌هایی است که از توانایی مشارکت‌کنندگان برای شناسایی و بستن شکاف‌های دانش پشتیبانی می‌کند.

  • هدف: این معیار با هدف سطح بالای ما یعنی برابری مطابقت دارد.
  • اندازه‌گیری: تعداد مقالات با کیفیت را در ویکی‌پدیا افزایش خواهیم داد.

مشارکت‌کنندگان: حفظ و بهبود سلامت جوامع مشارکت‌کنندگان جنبش

موفقیت ویکی‌پدیا، و دسترسیِ جهانی، به پایداری جوامع داوطلبِ ما بستگی دارد که ایجاد و نگهداری از پروژه‌ها را انجام می‌دهند. بر اساس گفتگو با داوطلبان، بر پایهٔ داده‌ها و تحقیقات، و نیز بر اساس روندها، دریافته‌ایم که در جهان خارج، پایداری جوامع ما در خطر است. بنیاد به طرق مختلف به تضمین موفقیت و سلامت جوامع کمک می‌کند: با بهبود ابزارها برای ویراستاران باتجربه، ایجاد راه‌هایی برای مشارکت سریع و مؤثر تازه‌واردان، تقویت ارتباطات منطقه‌ای و جهانی، کار بر روی محافظت از داوطلبانی که ایمنی آنها در معرض خطر است، حمایت از تصمیم‌گیری داوطلبانه، و اعطای کمک‌های مالی برای سازمان‌های وابسته به جنبش.

هدف ما پرورش چندین نسل از داوطلبان و ایجاد جوامع داوطلبانهٔ موفق است. از آنجایی که جوامع ما متنوع هستند و نقش‌های مشارکت‌کنندهٔ زیادی دارند (کارگزاران، سازمان‌دهندگان، ویراستاران محتوا، تازه‌واردها، و غیره)، از معیارهای اضافی مرتبط با معیار اصلی برای ارزیابی پیشرفت خود استفاده خواهیم کرد. این معیارها از داده‌های مشارکت در پروژه‌های ما، نظرسنجی‌های جامعه و معیارهای خروجی‌های برنامه ساخته شده‌اند.

ارتباط: اطمینان از ارتباط و پایداری ما و مخاطبان در گستردهٔ جهانی

ویکی‌پدیا منبعی برای جهان است به منظور یافتن، یادگیری و به اشتراک گذاشتن دانش رایگان. موفقیت کار ما بر اساس خوانندگان، استفادهٔ مجدد از محتوای دارای مجوز آزاد و توانایی‌مان در جمع‌آوری کمک مالی برای تداوم جنبش ویکی‌مدیاست. اهداف گستردهٔ جنبش ما و جنبش دانش آزاد با چالش‌های متعددی مواجه است. جویندگان دانش به فرم کوتاه، محتوای شخصیت‌محور روی می‌آورند. جستجو با افزایش هوش مصنوعی در حال تغییر است. پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی از ویدیو، صدا و ML مبتنی بر الگوریتم‌های توصیه به‌جای متن و وب باز برای جذب مخاطبان استفاده می‌کنند. رویارویی با این چالش‌ها مستلزم تفکر جدید در چندین جبهه است - جمع‌آوری کمک مالی، یافتن مخاطبان جدید و تعامل خلاقانه با دنیای در حال تغییر.

  • اهداف: این معیار با هدف سطح بالای ما یعنی زیرساخت مطابقت دارد.
  • اندازه‌گیری: تعداد دستگاه‌های منحصر به فرد را در ویکی‌پدیا افزایش خواهیم داد.

اثربخشی: اطمینان از پایداری بلندمدت و بهبود نحوهٔ عملکرد و رشد بنیاد

ما نسبت هزینهٔ برنامه‌ای را به‌عنوان معیار خود برای اثربخشی بنیاد انتخاب کرده‌ایم. این یک معیار حسابداری مالی است که معمولاً در اندازه‌گیری‌ها استفاده می‌شود و به خوبی تعریف شده تا توسط خدماتی مانند Charity Navigator برای ارزیابی اثربخشی غیرانتفاعی استفاده شود. این اقدام بر اساس اطلاعات در دسترس عموم از فرم ۹۹۰ ما به IRS است.

این معیار اثربخشی راهی را برای بنیاد برای ارزیابی مبادلات منابع کلیدی و پیامدهای آنها ایجاد می‌کند. این معیار به ما کمک می‌کند تا این مبادلات را به سهامداران خود منتقل کنیم. همچنین به ما کمک می‌کند مطمئن شویم که بیشترین بخش از بودجهٔ خود را به فعالیت‌هایی اختصاص می‌دهیم که مستقیماً از مأموریت ما در راستای یا فراتر از بهترین شیوه‌های بخش غیرانتفاعی پشتیبانی می‌کنند.

  • اهداف: این معیار با هدف سطح بالای ما یعنی اثربخشی مطابقت دارد.
  • اندازه‌گیری: نسبت هزینهٔ عملیاتی‌مان را در ۷۷٪ حفظ می‌کنیم.