Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti duyuru panosu/Markalaşma hakkında Heyet Haberleri

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Board noticeboard/Board Update on Branding and the translation is 96% complete.
Bu mesaj, "Markalaşma hakkında heyet haberleri", 22 Haziran 2020'de gönderilmiştir.

Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyetinden Haberler

Değerli kullanıcılar,

Mart'tan beri Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyetinin başkanvekili olarak,[1] durumun bütün sorumluluğunu üzerime alıyorum. Endişelerini açıklarkenki tartışmaların içerisinde sıkışıp kalan gönüllülerimiz için, çalışan ve bunun gerçekten Heyetin gerçekten dikkate almaya hazırlandığı gidişat olup olmadığından ya da bunun bir parçamız üzerinde sadece bir deneme olup olmadığından emin olmayan çalışanlarımız için, bütün bu durumun yaratmış olduğu karmaşıklık gerçekten çok üzgünüm. Heyet Başkanı olarak, Heyetin topluluklara açık ve net bir açıklama ve çalışanlarımıza bir yol haritası borçlu olduğunu kabul ediyorum.

Heyet 2017'de, küresel görevimizin bir parçası olarak Wikimedia projelerinin yeni dillere, topluluklara ve coğrafyalara ulaşımının stratejik önemini kabul ederek 2030 Hareketi Stratejik Gidişatını onayladı. Haziran 2018'de ise, Heyet Wikimedia ve Vikipedi markalarına dair, bu hedeflere ulaşmakta nasıl araç olabileceklerini anlamak için araştırmaları da içerir bir Yıllık Vakıf Planını onayladı.

Kasım 2018'de de,[2] ekip Vikipedi ve Wikimedia markaları hakkındaki araştırmayı Vakfa sundu. Kişisel olarak ben, nispeten uzun süreli bir Vikipedist (ve biraz daha az süreli Wikimedian) olmama rağmen, bir marka değişiminin gerekli ve görevimizle küresel vizyonumuz için yararlı olacağına ve buna ek olarak bunun Vikipedi markasına dayandırılması gerektiğini ilişkin bulgulara ikna oldum. Orada sunulan bilgiler de Kurulu ekibin çalışmalarına devam etmesi gerektiğine ikna etti, ancak dakikalardan görebileceğiniz gibi Kurul iletişimin çok önemli olduğuna inandı, ancak Wikimedia Vakfı için yeni bir isim olasılığı zaten ciddi olarak düşünülmüştü.[3]

Burada dürüst olacağım. Sezgisel olarak, "Vikipedi Vakfı" gibi bir isim almanın, daha derin değerlendirme üzerinde anlam ifade etse de, etmese de çok anlamlı olacaktır. Ama elbette, kimse organizasyonu yeniden adlandırmayı düşünmüyordu, daha fazla tartışma gerekiyordu. Bu bizim (Heyet) için girişimin bütçesini onaylamak açısından yeterince ikna ediciydi.

2019 ve 2020 yıllık planlarında çalışmaların devam etmesini onaylamak dahil olmak üzere, Heyet çalışmalar boyunca Marka çalışması hakkında düzenli haberler aldı. Fakat Heyet, birçok topluluktan gelecek geri bildirimler ile yeni topluluklara ulaşmanın önemi arasında nasıl bir denge kuracağı da dahil olmak üzere, çalışmalar bittiğinde ne yapacağı üzerinde gayet ciddi ve açık bir tartışmayı henüz gerçekleştirmemişti. Ayrıca araştırma projesi devam ettiği (hâlâ ediyor) için nihai raporu da henüz ele geçiremedi.

Marka projesi takımı kapsamlı ve şeffaf olmak için kendi sürecini oluşturmasına rağmen, sürecin kendisi bazı gönüllülerde hoşnutsuzluk yarattı. Bazıları geleceğe yönelik olarak aldatıldıklarını ya da etkin olarak manipüle edildiklerini hissettiler. Eminim ki bunu yapmanın bir amacı yoktu. Ama, mesela, insanlar önceki anketteki bildirilen bir KPI'yı (key performans indicator, kilit performans göstergesi) topluluğu ya da Heyeti aldatma teşebbüsü olarak işaret ediyor. Heyet, bu sayıya dayanarak marka projesini destekleme kararını vermedi veya bu sayının açıklığa kavuşturulması veya bu KPI'nın kaldırılması, Heyetin proje desteğini etkilemiyor. İyi niyetli hatalar işbirlikçilerimizin niyetlerini ya da bütün sürecin amacını sarsmamalıdır. Ama bu "görmezden gelenen aşikar gerçek" hissi hepimizi, yani hem gönüllülerimizi hem de ekibimizi üzmektedir, bu yüzden bu durumun birçok tatsızlık yarattığını kabul ediyorum.

Birlite yapacağımız gelecek işimizin ne olacağı hakkında dürüst ve yapıcı bir tartışma gerçekleştirebilmeyi denemek için geri adım atmamızı istiyorum. Wikimedia Vakfının iyi niyetle hareket ettiğine dair bir güvensizlik olduğunu biliyorum. Ayrıca ekip üyelerinin topluluklarla konuşurken baskılanmış hissettiklerini de biliyorum, bu nedenle sarih bir diyaloğun kurulmasının gerçekten zor. Hepimiz bu kısır döngünün içerisindeyiz, birbirimize güvenmiyoruz. Bu nedenle dürüstçe konuşmuyoruz, dürüstçe konuşmadığımız için de bu güveni inşa edemiyoruz. Gerçekten bunun değişmesini istiyorum. Bu nedenle Vakfın yaklaşımı konusunda mümkün olduğunca açık olacağım.

Yönetim, "Yeniden markalaşma yaşanacak. Bu çoktan Heyet tarafından kararlaştırıldı."[4] Bu ne anlama geliyor? Marka projesi Heyet tarafından 2018'de onaylandı. Yeniden markalşma; isimleri, logoları, “sloganları”, renkleri, tipografiyi veya bunların herhangi bir kombinasyonunu içine alabilir. Projenin bir sonucu da önerilmiş yeni markalaşma çalışmalarının bir seti olacak. Heyet henüz herhangi bir özel tavsiyeyi onaylamadı. Fakat şurası açık olmak zorunda: Heyet kesinlikle Wikimedia Vakfının adını değiştirebilir, kararlaştırılırsa "Wikipedia Vakfı" bile olabilir.

Heyet Wikipedia Vakfının adını değiştirmeye dair bir karar aldı mı? Hayır, almadı. 2018'de Heyet Wikimedia Vakfı adının stratejik hedeflerimiz konusunda bize yardımcı olmadığını kabul etti. 2018-2020 arasında, Heyet araştırmaları inceledi ve daha iyi bir isim bulma amacına dair marka sürecinde yer aldı. Heyet Marka Projesinin sonuçlarına dair nihai raporu henüz almadığı, ya da bulguları ve ödünleşmeleri tartışma fırsatı ve ne yapacağına dair bir karar almadığı için adını bir başka adla değiştirme kararını da almadı. Bununla ilgili Heyet tartışmasının Ağustos toplantısı sırasında yapılması planlanıyor.

Heyet (onaylanırsa) acaba yeniden markalaşmanın Vikipedi'nin Ocak 2021'deki 20. yaşından önce gerçekleşmesini istedi? Evet, bir bakıma. Karar,[5] o zamana kadar yapılan işten bahsediyor, ancak markanın değişmesinin dahil olup olmadığı veya araştırmanın Vakıf tarafından tamamlanıp tamamlanmadığı gerçekten belirsiz. Heyet karar verirse zaman çizelgesi yine değişebilir.

Heyet Wikimedia Vakfının ne yapacağını belirlemek konusunda daha mı açık olmalı? Evet, öyle olduğuna inanıyorum. Bu belirsizliklerin ve düzensizliklerin bazıları tüm bu talihsiz gerilimlerin sebebi.

Heyetin ağustos ayında yapacağı toplantının markalaşmaya dair olası sonuçları neler? Heyet, 1) projeyi durdurabilir, 2) yapılan işe ara verebilir ya da 3) devam edebilir.

Heyet hâlâ ankete[6] katılmanızı istiyor mu? Evet. Şu anda açık olan anket[6] Vakfın (!) markalaşması Vikipedi merkezli ise mümkün olan en iyi sonucu bulmayı amaçlıyor, ve sizin görüşünüze de ihtiyaç var. Bu alternatifler üzerinde yapıcı geri bildirimleri sağlamak için bu anket bir fırsat. Buna dair tartışmalar içerisinde sıkışıp kaldıysanız, lütfen diğerlerine karşı nazik olun.

Hareketimiz içerisindeki tüm organizasyonlar tek düze bir isme sahip olmak zorunda mı? Heyetin 2013 tarihli kararına göre,[7] evet. Fakat bu karar Heyetin görünürlüğünü ve Wikimedia'nin bir marka olarak bilinirliğini artırma şansının olduğuna inandığı bir dönemde alınmıştı. Şu an 2020'deyiz ve bu yaklaşımı terk etmek ve hareketin içerisindeki her organizasyonun, kendi yerel bağlamlarına en iyi uyan, farklı isimler kullanmasına isim vermek için doğru zaman olabilir.[8] Ya da tek düze isimleri muhafaza edip bağış toplama amacımız için herhangi bir markamızın kullanılmasına müsaade edebiliriz. Ya da başka herhangi bir şey. Heyet, gelecek zorluklar için markalarımız dahil olmak üzere çok daha dışa dönük görünmeye ve markalarımızı da içeren kilit varlıkları optimize etmeye ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.

Hareketin dört bir tarafında 2030 hedeflerimizi gerçekleştirmek ve hareket stratejimizi inşa etmek için yapacak birçok işimiz var. Ve bu iş, ihtiyaçlarımıza istinaden Wikimedia Hareketi, Wikimedia toplulukları ve hatta yeni ismiyle Vakıf olarak yapılabilir.

Güvende kalın,

antanana / Nataliia Tymkiv
Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanvekili