Wikimedia Foundation elections/Board elections/2009/fi

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Vaalit päättyivät 10. elokuuta 2009. Ääniä ei enää oteta vastaan.
Tulokset julkistettiin 12. elokuuta 2009.
Vuoden 2009 Johtokunnan vaalit
Organisaatio

Vuoden 2009 Johtokunnan vaalit pidetään 28. heinäkuuta – 10. elokuuta 2009. Wikimedia-yhteisön jäsenillä on etuoikeus valita kolme ehdokasta kaksivuotiselle kaudelle joka päättyy vuonna 2011. Johtokunnan jäsenillä on ylin päätäntävalta Wikimedia Foundationissa, joka on 501(c)(3)-pykälän mukainen Yhdysvalloissa rekisteröity voittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö. Wikimedia Foundation hoitaa monia sisarhankkeita, kuten Wikipediaa ja Commonsia.

Vaalit pidetään turvallisesti Software in the Public Interestin palvelimilla. Äänet pidetään salassa ja ovat näkyviä vain suppealle joukolle henkilöitä jotka laskevat äänet ja tarkistavat ne. Äänestäjät antavat äänensä järjestämällä ehdokkaat suosituimmuusjärjestykseen lisäämällä järjestysnumeron ehdokkaille. Äänet lasketaan käyttäen Schulzen menetelmää jossa ehdokkaat sijoitetaan paremmuusjärjestykseen sen mukaisesti kuinka monen äänestäjän mielestä tämä ehdokas on parempi kuin muut ehdokkaat.

Vaalilautakunta on suunnitellut julistavansa tuloksen 12. elokuuta tai aiemmin. Yksityiskohtaiset tulokset julkaistaan. Kaikki kyseeseen tulevat kellonajat tällä sivulla ovat tarkoitettu olemaan 0.00 (keskiyö) UTC-aikavyöhykeen mukaisesti laskien.

Tietoa äänestäjille[edit]

Äänioikeusvaatimukset[edit]

Voit äänestää yhdeltä rekisteröityneeltä käyttäjätunnukselta joka sinulla on Wikimedian wikillä (voit äänestää vain kerran, riippumatta siitä kuinka monta käyttäjyyttä sinulla on). Äänioikeuteen vaaditaan että tämä yksi käyttäjätunnus:

 • ei ole saanut estoa
 • ei ole botti
 • on tehnyt ainakin 600 muokkausta ennen kesäkuun 1. päivää vuonna 2009 yhteensä Wikimedian wikeissä (muokkaukset voidaan yhteenlaskea useammasta wikistä, mikäli sinun käyttäjätilisi on yhdistetty)
 • ja sinun on täytynyt tehdä vähintään 50 muokkausta 1. tammikuuta – 1. heinäkuuta 2009.

Poikkeukset pääsäännöstä seuraavat henkilöt voivat äänestää yllä olevista vaatimuksista riippumatta:

 • Wikimedian palvelinylläpitäjät joilla on pääsy komentoriville
 • Wikimedia Foundationin palkattu henkilökunta jotka ovat palkattu ennen 1. maaliskuuta 2009
 • entiset tai nykyiset Johtokunnan jäsenet.

Miten äänestät[edit]

Jos olet äänioikeutettu:

 1. Lue ehdokkaiden esittelyt ja päätä, keitä ehdokkaita haluat tukea.
 2. Mene wikisivulle ”Special:Securepoll” siinä wikissä, jossa olet äänioikeutettu. Esimerkiksi jos olet aktiivisin wikissä meta.wikimedia.org, menet sivulle meta.wikimedia.org/wiki/Special:Securepoll.
 3. Toimi sivun ohjeiden mukaisesti.

Tietoa ehdokkaille[edit]

Yksityiskohtainen kuvaus siitä mistä Johtokunnan jäsenet vastaavat on luettavissa Johtokunnan toimintaohjeesta.

Johtokunnan jäsenten velvollisuudet[edit]

Johtokunnan jäsenyys Wikimedia Foundationin kaltaisessa hyvin haasteellisessa yhdistyksessä voi olla aikaaviepää. Luottamustoimi on vapaaehtoinen ja palkaton. Vaikka johtokunnan jäsenten ei odoteta tuovan omaa rahaa järjestölle, he ovat enemmän kuin tervetulleita auttamaan varojen hankinnassa.

Johtokunnan jäsenten oletetaan voivan osallistua ainakin 3–4 kokoukseen paikan päällä, osallistumaan Wikimaniaan (vuotuiseen konferenssiimme), ja osallistumaan muihin sovittuina aikoina tapahtuviin kokouksiin ja äänestyksiin verkossa. Johtokunta pitää yhteyttä intensiivisesti sähköpostitse, wikissä ja IRC:ssä. Yksittäiset johtokunnan jäsenet osallistuvat ajoittain strategiakokouksiin muiden järjestöjen ja yritysten kanssa, välittäen niiden tulokset johtokunnalle ja henkilökunnalle.

Johtokunnan jäsenten oletetaan osallistuvan henkilökohtaisesti tiettyihin toimintoihin (kuten esimerkiksi varainhankintaan, Wikimaniaan tai tilintarkastukseen) ja auttamaan kehittämään ohjesääntöjä, määritelmäpapereita ja päätöslauselmia sen kaltaisista aiheista.

Koska johtokunnan jäseniltä edellytetään tiettyjä vastuita heidän asemansa takia, ehdokkaat jotka tällä hetkellä pitävät palkallista asemaa Wikimedia-säätiössä joutuvat luopumaan kyseisistä asemistaan ennen kuin heidät voidaan nimetä säätiön johtokuntaan. Näin vältetään mahdollisia eturistiriitoja.

Ehdokkuuden ennakkoedellytykset[edit]

Jotta voit kelvata ehdokkaaksi, sinun tulee:

 • olla tehnyt ainakin 600 muokkausta ennen 1. maaliskuuta 2009 millä tahansa rekisteröityneellä käyttäjätilillä (muokkaukset usealla wikillä voidaan laskea yhteen mikäli tilisi on yhdistetty)
 • olla tehnyt ainakin 50 muokkausta 1. tammikuuta – 1. heinäkuuta 2009
 • julkisesti ilmaista oma todellinen siviilinimesi ehdokasesityksessäsi (koska johtokunnan jäsenten henkilöllisyydet ovat julkisesti kirjattuja tietoja, ei ole mahdollista hoitaa asemaa johtokunnassa anonyymisti tai salanimen takana)
 • olla ainakin 18 vuotta ja täysi-ikäinen oman maasi lakien mukaan.
Poikkeustapaukset: nykyiset johtokunnan jäsenet voivat olla ehdokkaita riippumatta ylläolevista ennakkoedellytyksistä.

Miten ryhdyt ehdokkaaksi[edit]

Jos täytät kelpoisuusehdot, voit ryhtyä ehdokkaaksi seuraavalla tavalla:

 1. Kirjoita lyhyt yhteenveto joka ei saa ylittää 1200 merkkiä, todeten mitä tekisit jos sinut valittaisiin johtokuntaan, oleelliset näkemyksesi ja kokemuksesi ynnä muu oleellisena pitämäsi. Et saa käyttää ehdokkuusyhteenvetoasi linkittääksesi siitä tukijalistoihin tai muihin laajempiin omia kantoja esitteleviin sivuihisi, etkä saa muodostaa vaaliliittoa muiden ehdokkaiden kanssa.
 2. Tarjoa ehdokkuusyhteenvetosi 6. heinäkuuta klo 0.00 (UTC) ja 27. heinäkuuta klo 23.59 välisenä aikana vuonna 2009. Heinäkuun 27. päivän jälkeen sitä ei voi muutella muuten kuin vähäpätöisten korjausten muodossa tai käännökseksi. Kaikki lisäykset tämän takarajan jälkeen merkitään aikaleimalla ja pidetään erillään ensisijaisesta yhteenvedosta ja tullaan esittämään äänestäjille ainoastaan jos ne voidaan tarjota kaikilla niillä kielillä kuin ensisijainen yhteenvetokin.
 3. Esitä todisteet henkilöllisyydestäsi Cary Bassille (vapaaehtoiskoordinaattorille) 27. heinäkuuta 2009 mennessä. Sinuun otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä vaalilautakunnan toimesta ja tarjotaan lisätiedot siitä miten toimit täyttääksesi tämän kelpoisuusvaatimuksen kun olet lisännyt itsesi ehdokkaiden listalle.

Ehdokkaat jotka eivät täytä ylläolevia ehtoja ja aikarajoja suljetaan pois vaaleista.

Järjestelyt[edit]

Aikataulu[edit]

 • 1.–30. kesäkuuta 2009: ensisijainen käännösvaihe; alakomitea koordinoi ja edistää käännöstyötä aktiivisesti.
 • 6.–27. heinäkuuta 2009: ehdokasasettelu.
 • 27. heinäkuuta 2009: viimeinen mahdollisuus lähettää todistus henkilöllisyydestä (myöhässä saapuvat tai puuttuvat henkilöllisyystodistukset johtavat ehdokkuuden hylkäämiseen).
 • 28. heinäkuuta – 10. elokuuta 2009: vaali.
 • 10.–12. elokuuta 2009: annettujen äänten tarkastus.
 • 12. elokuuta 2009: tulosten julkaisu.

Kielenkäännökset[edit]

Varmistaaksemme että edustava läpileikkaus Wikimedian yhteisöstä osallistuu tähän vaaliin, on tärkeätä kääntää vaali-ilmoitussivut ja ehdokaslausuntosivut niin monelle kielelle kuin suinkin mahdollista. Käännöksissä auttaaksesi, mene käännössivulle.