Wikimedia Foundation elections/Board elections/2009/nb

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Valget ble avsluttet 10. august 2009. Ingen flere stemmer vil bli akseptert.
Resultatene ble annonsert den 12 august 2009.
Styrevalget for 2009
Organisasjon

Valget til Wikimedias styre 2009 vil bli avholdt mellom 28. juli og 10. august 2009. Medlemmer av Wikimedia-samfunnet har muligheten til å velge tre styremedlemmer til et toårs verv, som vil avsluttes i 2011. Styret er det øverste organet i Wikimedia Foundation, som er en frivillig organisasjon registrert i USA. Wikimedia Foundation administrerer mange forskjellige prosjekter, som f.eks. Wikipedia og Commons.

Valget vil bli gjennomført på sikre servere som eies av en uavhengig tredjepart (Software in the Public Interest). Hvem som stemmer er hemmelig, og er kun synlig for noen få utvalgte personer som overvåker valget. Når man stemmer vil man rangere kandidatene etter preferanse, og stemmene telles etter Schulze-metoden for å rangere kandidatene etter hvor mange som foretrekker en kandidat over andre kandidater.

Valgkomiteen planlegger å annonsere resultatene på eller før 12. august. Detaljerte resultater vil bli tilgjengelig. Alle tider på denne siden er 00:00 (midnatt) UTC.

Informasjon til de som skal stemme[edit]

Krav[edit]

Du kan stemme fra en hvilken som helst konto du eier på en Wikimedia-wiki (du kan kun stemme en gang, uavhengig av hvor mange kontoer du har). For å kvalifisere må denne ene kontoen:

 • ikke være blokkert,
 • ikke være en bot,
 • ha gjort minimum 600 redigeringer før 1. juni 2009 på tvers av alle Wikimedias wikier (redigeringer på forskjellige wikier kan kombineres hvis kontoene har en global konto) og
 • har minimum 50 redigeringer mellom 1. januar og 1. juli 2009.

Spesielle unntak: følgende kan stemme uavhengig av kravene over:

 • Wikimedia server-administratorer med shelltilgang
 • betalte ansatte hos Wikimedia Foundation, som begynte å jobbe på kontoret før 1. mars 2009
 • nåværende eller tidligere medlemmer av styret.

Hvordan stemme[edit]

Hvis du har stemmerett:

 1. Les kandidatpresentasjonene og bestem deg for hvilke kandidater du vil støtte.
 2. Gå til wikisiden «Special:Securepoll» på en wiki der du har stemmerett. F.eks. hvis du er mest aktiv på Wikipedia på bokmål, gå til no.wikipedia.org/wiki/Special:Securepoll.
 3. Følg instruksjonene på den siden.

Informasjon til kandidater[edit]

Detaljerte beskrivelse av ansvaret til styremedlemmer kan leses på styremanualen.

Ansvar som styremedlem[edit]

Å være styremedlem i en liten organisasjon som Wikimedia Foundation kan være ekstremt tidskrevende. Stillingen er frivillig og ubetalt. Det forventes ikke at styremedlemmer skal ta med egne penger inn i organisasjonen, men de er velkomne til å hjelpe til med å skaffe donasjoner.

Styremedlemmer forventes å være med på 3–4 styremøter hvert år, være med på Wikimania (vår årlige konferanse), og å være med på andre planlagte online-møter og avstemninger. Styret kommuniserer mye via e-post, wiki og IRC. Individuelle styremedlemmer drar noen ganger på strategiske møter med andre organisasjoner og bedrifter, og rapporterer tilbake til resten av styret og de ansatte.

Hvert enkelt styremedlem forventes å være involvert i endel aktiviteter (som f.eks. donasjoner, Wikimania eller revisjon) og å hjelpe til med å skrive policyer og resolusjoner.

For at kandidaten ikke skal være inhabil, må kandidater som innehar betalte verv i Wikimedia Foundation si fra seg vervet før de kan utnevnes til styremedlem.

Krav til kandidater[edit]

For å kunne stille som kandidat må du:

 • ha gjort minst 600 redigeringer med én konto før 1. mars 2009 på (redigeringer på flere wikier kan kombineres om kontoene er sammenslåtte).
 • ha gjort minst 50 redigeringer mellom 1. januar og 1. juli 2009.
 • offentliggjøre ditt virkelige navn i kandidatpresentasjonen (det er ikke mulig å holde et styreverv anonymt).
 • være minst 18 år gammel og myndig i ditt hjemland.
Spesielle unntak: nåværende styremedlemmer kan stå som kandidater uavhengig av disse kravene.

Hvordan stille som kandidat[edit]

Om du møter kravene til kandidater kan du stille på slik:

 1. Skriv et kort sammendrag på maksimim 1200 tegn om hva du vil gjøre om du blir valgt, dine meninger og erfaringer, og andre ting du mener er relevant. Du kan ikke bruke sammendraget for å lenke til lister over personer som går god for deg eller andre plattformsider, og kan ikke stille i samarbeid med andre kandidater.
 2. Lever sammendraget mellom 6.juli 2009 00.00 (UTC) of 27. juli 2009 23:59 (UTC). Sammendraget kan ikke endres etter 27. juli utenom mindre rettelser og oversettelser. Tillegg som kommer etter dette vil merkes med tiden de kom inn og presenteres etter det opprinnelige sammendraget, og vil kun vises til de stemmeberettigede om de blir oversatt til alle de språkene som det opprinnelige sammendraget.
 3. Legitimere seg overfor Cary Bass (volunteer coordinator) før 27. juli 2009. Du vil bli kontaktet privat av et medlem av valgkomiteen med mer informaskon om dette kravet når du melder deg som kandidat.

Kandidater som ikke følger disse kravene vil diskvalifiseres.

Organisering[edit]

Tidslinje[edit]

 • 1.–30. juni 2009: første oversettelsesfase
 • 6.–27. juli 2009: kandidater kan melde seg
 • 27. juli 2009: siste sjanse til å legitimere seg
 • 28. juli–10. august 2009: valg
 • 10.–12. august 2009: stemmeverifisering
 • 12. august 2009: resultatene offentliggjøres