Wikimedia Sverige/Årsmöte/2007/Kandidater/Lars Aronsson

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Lars Aronsson vid Internetdagarna, november 2007. Foto Johan Schiff (CC-SA)

Jag heter Lars Aronsson och kandiderar till styrelsen i Wikimedia Sverige.

Jag bor i Linköping och är datakonsult i egen firma. Jag har tidigare bott i Örebro och Götene (i Västergötland). Jag har varit aktiv i olika föreningar sedan mellanstadiet, men allra mest i Lysator som är studenternas datorförening vid Linköpings universitet. Där driver jag Projekt Runeberg, ett webbarkiv för inscannad nordisk litteratur, som i höst firar 15-årsjubileum och förmodligen är Sveriges äldsta ännu aktiva Internetprojekt. Jag är bekant med många andra svenska "Internetveteraner" och är medlem i ISOC-SE, den svenska lokalföreningen av Internet Society.

På Wikipedia och tillhörande projekt är jag verksam under signaturen LA2 sedan våren 2001. Jag var från starten mycket entusiastisk över Wikipedias möjligheter, men frustrerad över hur långsamt det utvecklades. Därför grundade jag på hösten 2001 avhopparprojektet susning.nu, en svenskspråkig wiki-sajt som på den tiden fungerade smidigare och växte snabbare än Wikipedia. Den var världens tredje största wiki-sajt fram till hösten 2003, då tyska Wikipedia växte förbi. Men Wikipedia kom ifatt, mina idéer tog för tillfället slut och vandaliseringen tilltog, varför jag stängde allmänhetens möjlighet att redigera susning.nu i april 2004. Det var ett svårt beslut, men underlättades av att jag visste att de seriösa susning-användarna hade svenska Wikipedia att gå till.

Jag har också varit delaktig i några andra Internetprojekt, nu senast OpenStreetMap, där man ritar egna kartor, som blir fritt innehåll och kan kopieras på liknande villkor som Wikipedia, till skillnad från de upphovsrättsligt begränsade kartorna från Lantmäteriet. Kartan som visar vägen till konstituerande föreningsmötet kommer från OpenStreetMap.

Sommaren 2004 besökte jag konferensen Wizards of OS i Berlin. Där träffade jag Wikipedias grundare Jimmy Wales och många ledande tyska wikipedianer, som jag haft god kontakt med. Jag var också närvarande när den tyska lokalföreningen Wikimedia Deutschland e.V. grundades. Sommaren 2005 besökte jag den första Wikimania-konferensen som hölls i Frankfurt och där träffade jag fler ledande wikipedianer. Sommaren 2007 besökte jag Oslo när den norska föreningen Wikimedia Norge grundades.

I april 2005 tog jag initiativet till wiki-fika (wiki-träffar), som började firas i Linköping och sedan spridit sig till flera orter. På en wiki-fika i Stockholm sommaren 2007 började vi diskutera möjligheten att grunda en svensk förening. Jag menar att vi behöver en förening för att kunna göra saker som kostar pengar. Som exempel brukar jag nämna en monter på bokmässan. Jag kan inte lova att vi klarar detta 2008, men utan förening kommer vi inte att klara det. Om en sådan förening grundade sig själv, skulle jag gärna stå vid sidan och titta på. Men som världen nu är beskaffad, är jag beredd att hjälpa till.