Jump to content

Реформиране на преброяването на статии

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Article count reform and the translation is 100% complete.

Тази страница датира от 2003 г. и е остаряла в смисъл, че реформата, обсъдена по-долу, вече е изпълнена. Тя е запазена (заедно с гласуването на реформата) за исторически цели. За по-актуална информация вижте mw:Manual:Article count и Article counts revisited (2015).


Проблемът: В момента (2003 г.) броят на статиите в Уикипедия (използван на различните Начални страници и в междуезиковото сравнение) включва само статии с поне една запетая. Тази система е разработена, за да се предотврати преброяването на страници, които не са статии (например празни статии) или много малки статии.

На някои езици обаче (например японски), запетайките са много редки, така че броят статии на тези Уикипедии е много неточен. Освен това критерият за запетая кара някои от не-английските Уикипедии да вмъкват запетаи в статиите, за да увеличат броя си. (Виж: секцията CJK на Пунктуация.)

Как да го решим: Нуждаем се от нова система за броене на статии. Въпросът е дали тази система трябва да бъде по-строга или не от настоящата, за да определи какво е статия. Предложени са различни решения.

Резултатите: Гласуването е приключило и бе взето следното решение (имайте предвид, че пренасочванията и статиите, които не са в основното пространство на енциклопедиите, няма да се отчитат)

  1. Една статия се брои ако, изчистена от всички празни интервали (празни, нови линии и т.н.), е по-дълга от нула байта (не празни) И
  2. Съдържа най-малко една [[уики препратка]]

Вижте това съобщение, както и отговорите за по-нататъшен анализ на процеса на гласуване.

От исторически интерес, архив на действителните гласове е Article count reform vote.

Коментари

Можете ли да обясните как една статия може да съдържа препратка и да е празна в същото време? Както и да е, почти всички мъничета съдържат препратки (Bucuresti е столицата на Румъния, типично мъниче), така че това е изключително лош критерий. Taw 12:02 20 юни 2003 (UTC)

Прав си. Ако дадена статия "съдържа поне една препратка", тогава тя трябва да не e празна. Така че критерий 1 е излишен, а критерий 2 е единственият релевантен критерий. Den fjättrade ankan 21:05 22 юли 2003 (UTC)

Идеята е добра за празните страници, но мисля, че трябва да се броят малките статии. {Тъй като са важни за малките уикита}. Vibhijain 15:03, 8 май 2011 (UTC)

Докато имате една препратка. Включване на препратка в шаблона ви за мъниче, който сочи към страница, обясняваща какво представлява мъничето. Това е всичко, което има значение.

Тази информация е това, което търсехме в id.wikibooks. Бяхме озадачени, защото много дълги статии не бяха преброени. Чудя се дали има редактори от други проекти, които също са се сблъскали с този проблем. За да им помогна в бъдеще, ще го копирам в mw:Manual:Article count. Bennylin 05:47, 13 март 2012 г. (UTC)

Допълнителна статистика

Поддържането на допълнителни статистики е отделен проблем от броя на статиите, въпреки че често служи за една и съща цел (сравнение между езици, сравнение с комерсиална енциклопедия, маркиране на основните етапи).

За да избегнете объркване с горното гласуване, предложенията бяха преместени на отделна страница на Уикистатистики, различни от броя на статиите.