Adresează o întrebare/Întrebări trimise

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Ask a question/Submitted questions and the translation is 100% complete.


Modificare

Cum ajut la construirea Wikipedia?

Vă mulțumim pentru interesul de a ajuta la îmbunătățirea Wikipedia. Wikipedia se bazează pe voluntari care generează și întrețin tot conținutul, precum și creează politici și linii directoare pentru a guverna site-ul. Este un proiect de colaborare, cu oameni din întreaga lume care își aduc abilitățile și interesele pentru a se alătura la compilarea și diseminarea cunoștințelor către toată lumea, pretutindeni, gratuit. Celelalte proiecte pe care le menținem sunt, de asemenea, proiecte colaborative, care se bazează pe voluntari.

Există mai multe moduri în care vă puteți alătura.

  • Îți place să cercetezi sau să scrii? Știați că puteți contribui direct la articolele Wikipedia? Wikipedia în fiecare limbă conține informații despre contribuția la care se află în linkurile din lateral, uneori sub un titlu derulant, cum ar fi „Interacțiuni”. Tutorialul Wikipedia în limba engleză este en:Wikipedia:Tutorial.
  • Îți place să faci fotografii? Deseneaza imagini? Proiectați diagrame, hărți sau asamblați fișiere audio? Există un loc și pentru tine! Fișierele media pe care le-ați creat și care au valoare enciclopedică și pe care sunteți dispus să le donați pot fi încărcate pe Wikimedia Commons, unde pot fi folosite pe Wikipedia și alte proiecte ale Fundației Wikimedia, precum și în alte părți! Vedeți Cum să vă creați un cont (scurtă introducere de Maggie Dennis).
  • Ești programator sau dezvoltator web sau ești interesat să devii unul? Știați că până și software-ul pe care îl folosește Wikipedia este dezvoltat în mare parte de voluntari? Dacă sunteți interesat să prezentați acolo, vă rugăm să vedeți Cum să deveniți un hacker MediaWiki.

Deoarece Fundația Wikimedia este un furnizor de servicii online, nu un editor, de fapt nu luăm o mână activă în guvernarea comunităților. Majoritatea politicilor și practicilor sale sunt create de voluntari, care vă pot ajuta cel mai bine dacă aveți întrebări despre experiența de voluntariat. Dacă doriți mai multe informații, poate doriți să vizitați forumurile de „ajutor” legate în partea stângă a fiecărei pagini de pe site-ul nostru web pentru a afla unde întrebările pot fi adresate comunității sau poate doriți să scrieți info@wikimedia.org.

Se face ceva greșit într-un proiect Wikimedia, cum îl repar?

Wikipedia este o enciclopedie colaborativă (după cum este explicat la Wikipedia:Introduction), și de aceea oricine poate edita articolele acesteia. Are politici care guvernează dezvoltarea articolelor, care au fost, de asemenea, create prin colaborarea comunității. Pe scurt, informațiile din articole trebuie să fie verificabile din surse de încredere, așa cum sunt definite de comunitate și trebuie să fie scrise dintr-un punct de vedere neutru, reprezentând toate punctele de vedere majoritare și semnificativ-minoritate în mod corect și fără părtinire. (Vezi Wikipedia:Politici fondatoare.)

Nu există nicio autoritate centrală asupra Wikipedia. Mișcarea Wikimedia se bazează în parte pe premisa că articolele bune pot fi obținute prin controalele și echilibrele pe care editorii le oferă unul altuia. Atunci când editorii nu sunt de acord cu privire la modul de atingere a acestor obiective, ei trebuie să rezolve disputele prin consens, apelând la comunitatea mai largă acolo unde este necesar. Puteți citi mai multe despre procesele de soluționare a litigiilor la WP:DR. O listă a modalităților prin care oamenii pot solicita soluționarea disputelor poate fi găsită la Wikipedia:Solicitări de soluționare a disputelor. Veți observa citind acele pagini că procesul de soluționare a disputelor există și pentru a rezolva disputele comportamentale - dacă editorii consideră că alții împiedică dezvoltarea corespunzătoare a Wikipedia, comunitatea este calea de apel și pentru asta.

Dacă credeți că conținutul articolului este dezvoltat într-o manieră neconformă cu politicile discutate mai sus sau că editorii împiedică dezvoltarea corectă a Wikipedia, v-aș încuraja să vă alăturați comunității pentru a rezolva problemele din cadrul procesului de soluționare a disputelor. Nici măcar nu trebuie să vă autentificați pentru a edita, deși crearea unui cont vă oferă mai multe opțiuni și vă ajută să țineți evidența contribuțiilor. Vă puteți crea un cont la ro:Special:UserLogin/signup. Ajutor:Bun venit și Wikipedia:Tutorial sunt citiri utile pentru nou-veniți. V-aș încuraja să vă referiți la cei cinci piloni (politici fondatoare), menționați mai sus, și în special la a patra secțiune în angajamentul dvs. cu ceilalți, deoarece respectarea acestor principii este în general foarte utilă pentru o colaborare de succes.


Financiar

De unde vin donațiile?

The Huffington Post a scris pe 6 februarie că donatorii Wikipedia sunt cel mai probabil să fie din India: [1]. E adevarat? Unde locuiesc majoritatea donatorilor? De unde vin cei mai mulți bani?

Wikipedia și celelalte proiecte se bazează pe generozitatea donatorilor din întreaga lume. În 2011, au fost donați bani din peste 200 de țări diferite. Donatorii din India au fost cu siguranță generoși în sprijinul lor, cu 39.000 de oameni investind în misiune. Cu toate acestea, India nu este țara care produce cei mai mulți donatori pentru a sprijini Wikipedia și proiectele sale surori.

Se pare că această neînțelegere poate apărea din cauza unei confuzii cu privire la a recent sondaj. Fundația Wikimedia a chestionat cititorii, nu donatorii, iar cititorii care au răspuns au fost întrebați despre disponibilitatea lor de a dona. În their responses, cititorii din India (42%) și-au exprimat cel mai puternic interes de a dona pentru Wikipedia. Totuși, aceasta nu reflectă distribuția demografică reală a donatorilor mișcării.

În 2011, majoritatea donatorilor care au sprijinit mișcarea au fost localizați în Statele Unite ale Americii, cu 535.666 de persoane care au donat. Alte țări cu un număr mare de donatori - peste 39.000 - includ Germania (peste 160.000), Italia (77.200), Canada (58.141) , Australia (43.857), Regatul Unit (mai mult de 45.000) și Rusia (42.693). Statele Unite ale Americii sunt, de asemenea, țara care donează cea mai mare sumă de bani, cu donații totalizând 14.398.721 USD în 2011. Germania a fost a doua ca sumă de dolari. Deși toate cifrele s-ar putea să nu fie încă înregistrate pentru strângerea de fonduri care a avut loc la sfârșitul anului, în momentul în care scriem acest articol, suma lor totală pentru 2011 este de 5.430.724 USD. De asemenea, au completat primele cinci Regatul Unit, Franța și Canada, unde donațiile au totalizat 1.682.151 USD, 1.345.933 USD și, respectiv, 1.334.899 USD.

(Mulțumim șefului Strângerii de fonduri anuale Megan Hernandez pentru asistența acordată cu acest răspuns. Sumele în dolari sunt preluate din graficul încă în evoluție „Strângerea de fonduri 2010-2011 pe țară”. Cifrele sunt preliminare și se pot schimba, deoarece nu toate transferurile bancare și cecurile au Cifre precise pentru numărul de donatori de-a lungul anului nu sunt disponibile în prezent pentru unele zone în care capitolele locale au desfășurat strângeri de fonduri, dar în Germania și Regatul Unit numerele cunoscute depășesc 39.000.)

În timp ce anumite țări pot avea un număr mai mare de donatori și pot colecta sume mai mari, Fundația Wikimedia recunoaște și apreciază contribuțiile persoanelor de pretutindeni. Misiunea sa este globală, iar susținătorii săi sunt de asemenea globali; indiferent dacă un donator în Djibouti sau 6.500 în Polonia, 5 USD în Tonga sau 748.258 USD în Japonia, fiecare donator și fiecare dolar reprezintă angajamentul față de visul nostru comun al unei lumi în care fiecare ființă umană poate împărtăși în mod liber suma tuturor cunoștințelor.

Finanțe: diferența dintre taxa pentru servicii și cererea de donații

Care este diferența dintre a vinde Wikipedia și a cere donații? Sunt proiectele cu adevărat „gratuite” dacă ceri bani de la cei care le citesc?

Misiunea de bază a Fundației Wikimedia este de a încuraja creșterea, dezvoltarea și distribuirea de materiale educaționale și de a le oferi publicului gratuit. Fundația nu dorește să limiteze accesul la aceste resurse educaționale la cei care își permit să plătească și, de fapt, caută mereu mai multe modalități de a obține informațiile acolo, chiar și la persoanele care nu au acces la internet. Diferența dintre a cere donații și a percepe taxe pentru Wikipedia și pentru celelalte proiecte este că modelul de donator permite Fundației să adune venituri suficiente pentru a continua să ofere proiectele fără a „solicita” plăți. Oamenii pot contribui financiar dacă su

Fundația: Unde se poziționează Fundația cu privire la „Legea de încetare a pirateriei online”?

Deoarece Fundația Wikimedia are sediul în Statele Unite, este supusă legii SUA, iar propunerea Stop Online Piracy Act a provocat multe conversații între voluntarii care ne susțin proiectele. Fundația a fost rugată de mai mulți să-și clarifice poziția cu privire la proiectul de lege, iar consilierul general Geoff Brigham a lansat o declarație pe blogul Fundației Wikimedia în care detaliază câteva dintre gândurile sale despre acesta și impactul său potențial.

Finanțe: De ce nu faci publicitate?

Fundația Wikimedia este întrebată ocazional de ce nu apelează la publicitate pentru a strânge banii de care are nevoie.

Fundația nu este împotriva lumii publicității online sau împotriva altor organizații care găzduiesc reclame, dar nu crede că publicitatea aparține unui proiect dedicat educației, în special unul care este condus de valorile în concordanță cu o enciclopedie echilibrată, neutră. Comunitatea globală de voluntari a simțit întotdeauna că publicitatea ar avea un efect major asupra capacității noastre de a rămâne neutre și că în cele din urmă reclamele ar slăbi încrederea generală a cititorilor în articolele pe care le citesc. Chiar dacă agenții de publicitate nu ne exercită nicio presiune pentru a înclina articolele în favoarea lor, cititorii se pot teme că exercită o influență, conștient sau altfel.

În plus, Fundația are opinii puternice despre confidențialitatea cititorilor. Modelele actuale de publicitate web sunt incompatibile cu acestea, în special publicitatea contextuală, care citește conținutul pe care îl vizualizați. De asemenea, Fundația consideră că este intruziv să livreze reclame cititorilor în funcție de localizarea lor.

Dacă doriți să citiți mai multe despre istoria discuțiilor despre reclamele Wikipedia - inclusiv avantaje și contra - comunitatea de voluntari a scris o pagină despre aceasta la Wikipedia:Publicitate.


Guvernare

Cum susține Fundația Wikimedia diversitatea?

Care este politica Fundației Wikimedia cu privire la „affirmative action”, atât în practicile de angajare, cât și de editare? Cum promovează diversitatea?

Fundația Wikimedia este dedicată egalității. Politica de nediscriminare interzice discriminarea împotriva potențialilor utilizatori sau angajați pe baza rasei, culorii, sexului, religiei, originii naționale, vârstă, dizabilități, orientare sexuală sau orice alte caracteristici protejate prin lege. În conformitate cu politica sa privind pluralism, internationalism, and diversity, solicită angajați și contractori din întreaga lume și ia măsuri proactive pentru a crea din comunitatea diversă rezultată. de angajați și antreprenori o echipă coerentă și funcțională.

În ceea ce privește contribuțiile voluntare, acea politică de nediscriminare este inclusă în modul în care funcționează site-ul nostru. Citirea și editarea proiectelor noastre este deschisă oamenilor fără a ține cont de rasă, culoare, sex, religie sau alți factori personali; deoarece nu avem nevoie de informații demografice de la colaboratorii voluntari, nu cunoaștem aceste informații despre persoanele care aleg să editeze. Asta nu înseamnă că Fundația Wikimedia nu este interesată de aceste informații. Realizăm sondaje ale editorilor care explorează parțial diversitatea comunității de editare. Primul astfel de studiu a fost realizat în aprilie 2011; rezultatele pot fi citite aici. Informațiile demografice încep la pagina 18. Un al doilea sondaj a fost realizat mai târziu în 2011, cu rezultate aici. Datele demografice încep de la pagina 5. Raportarea privind sondajul editorului din 2012 este în prezent în desfășurare; Vom avea o idee mai bună despre tendințele demografice ale colaboratorilor noștri voluntari după ce aceasta va fi finalizată. (Puteți citi mai multe despre acest lucru și, de asemenea, puteți vedea rezultatele când sunt postate, aici.)

Una dintre modalitățile prin care lucrăm pentru a încuraja diversitatea este să ne creștem profilul în întreaga lume, asigurându-ne că cât mai mulți oameni sunt conștienți și au acces la proiectele noastre. De exemplu, cu Wikipedia Zero căutăm să reducem barierele în calea accesului și contribuției la cunoștințe gratuite în țările în curs de dezvoltare, ajutând la coordonarea accesului mobil la Wikipedia fără taxe de date. . Pentru mulți cititori din țările în curs de dezvoltare, accesul lor principal (și adesea singurul) la internet se face prin mobil. Puteți citi mai multe informații despre acest program la Parteneriate mobile.

Susține în mod activ Fundația Wikimedia un internet liber și deschis? Cum?

Da, Fundația Wikimedia sprijină în mod activ un deschis internet și gratuit . Începem să ne demonstrăm angajamentul față de acest ideal trăind-l – software-ul nostru și conținutul generat de utilizatori sunt open source, licențiate sub licențe liberale copyleft pentru a le permite modificare și reutilizare, chiar și comercial, atâta timp cât materialul și orice derivați rezultați rămân libere. (Consultați Termenii de utilizare și Misiunea pentru mai multe informații). Pe lângă aceasta, ocazional oferim sprijin mișcărilor care ne susțin misiunea sau vorbesc împotriva măsurilor care o amenință, de exemplu cu întreruperea noastră din 2011 susținută de comunitate pentru a protesta SOPA (puteți vedea mai multe la discuția Wikipedia în limba engleză) sau care participă la Consultarea UE privind drepturile de autor pentru a încuraja coerența internațională și limite rezonabile de termen. Puteți obține mai multe informații despre unele dintre acțiunile de advocacy întreprinse de Wikimedia și Fundația Wikimedia la Advocacy și pe orientările Fundației Wikimedia pentru advocacy.


Altele

Susține în mod activ Fundația Wikimedia un internet liber și deschis? Cum?

Da, Fundația Wikimedia sprijină în mod activ un gratuit și deschis internet. Începem să ne demonstrăm angajamentul față de acest ideal trăind-l – software-ul nostru și conținutul generat de utilizatori sunt open source, licențiate sub licențe liberale copyleft pentru a le permite modificare și reutilizare, chiar și comercial, atâta timp cât materialul și orice derivați rezultați rămân libere. (Consultați Termenii de utilizare și Misiunea pentru mai multe informații). Pe lângă aceasta, ocazional oferim sprijin mișcărilor care ne susțin misiunea sau vorbesc împotriva măsurilor care o amenință, de exemplu cu întreruperea noastră din 2011 susținută de comunitate pentru a protesta SOPA (puteți vedea mai multe la discuția Wikipedia în limba engleză) sau care participă la Consultarea UE privind drepturile de autor pentru a încuraja coerența internațională și limite rezonabile de termen. Puteți obține mai multe informații despre unele dintre acțiunile de advocacy întreprinse de Wikimedia și Fundația Wikimedia la Advocacy și pe orientările Fundației Wikimedia pentru advocacy.