Jump to content

Wikimedia Foundation elections/Board elections/2007/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Избори са Одбор 2007.
ОрганизацијаОво је превод званичног обавештења о изборима за Одбор повереника чији оригинални садржај (на енглеском) могу да мењају само чланови Изборне комисије.


Поздрав свима,

Процедура за избор Одбора повереника Викимедија Задужбине почеће 10. јуна 2007. Викимедијанци ће имати прилику да изаберу три појединца која ће заступати уреднике Викимедијиних пројеката са свих страна света. Три успешна кандидата ће добити мандат у Одбору повереника на две године са истеком у јуну 2009. Члановима Одбора повереника поверен је извршни мандат за доношење одлука у Викимедија Задужбини.

Избори ће користити систем гласања који се заснива на одобравању коришћењем засебног софтвера (који се тренутно разматра). Фази гласања ће претходити фаза давања подршке, у којој ће сваки кандидат морати да сакупи одређен број гласова подршке за своју кандидатуру. Током главног гласања, сваки гласач ће моћи да гласа за колико год кандидата жели. Кандидати са највише гласова биће проглашени за изабране. У случају нерешеног исхода, биће објављен други круг.

Гласање ће бити тајно (имена гласача и кандидата које су подржали неће бити доступна на викију). Пребројавање гласова ће бити спроведено од стране независне спољне организације која се тренутно контактира.

Кандидати

[edit]

Заинтересовани кандидати треба да попуне пријавни формулар на Мети између 10. јуна 2007. (са почетком у 00:00 часова) и 23. јуна 2007. (са завршетком у 23:59 часова) по Гриничком времену. Закаснеле пријаве неће бити прихватане. Да би били прихваћени као кандидат, потребно је да испуњавате три услова:

  1. Морате да сте доприносили бар једном од Викимедијиних пројеката годину дана пре 1. јуна 2007, као што то показује датум прве измене под регистрованим корисничким именом, и да сте остварили бар 400 измена са тог истог налога и на том пројекту до 1. јуна 2007.
  2. Морате да обзнаните ваше право име и морате да имате бар 18 година. (Како су идентитети чланова Одбора ствар јавних докумената, није могуће имати место у Одбору повереника анонимно или под псеудонимом.)
  3. Морате да набавите бар тражени број гласова подршке од корисника са правом гласа. Гласови подршке морају бити постављени на за то намењену страницу, од стране самих гласача током периода прихватања кандидатура.

Кандидати ће имати до две недеље да се представе остатку Викимедијанске заједнице кроз своју изјаву о кандидатури. Преводилачки координатори ће превести изјаве кандидата на известан број језика пре почетка избора. Кандидатима се саветује да поставе своје изјаве што раније, јер тиме повећавају шансу да ће њихове изјаве бити преведена на више језика пре почетка периода гласања.

Гласачи

[edit]

Да би имао право гласа, корисник мора да је доприносио бар једном од Викимедијиних пројеката три месеца пре 1. јуна 2007. (тачније, најмање од 1. марта 2007.), као што то показује датум прве измене, и мора да је остварио бар 400 измена са тим налогом до 1. јуна 2007.

Гласачи могу да дају глас подршке кандидатурама (невезано за ток главног гласања) највише трима кандидатима. Кандидати могу да дају подршку двома кандидатима осим себе. Даља упутства везана за процес давања подршке кандидатурама могу се наћи на одговарајућој страници.

Корисници не могу да комбинују измене са различитих пројеката да би достигли праг од 400 измена потребних за стицање право гласа: потребно је да имају најмање 400 измена на појединачном пројекту, и за гласање као и за давање подршке, потребно је да је прва измена са тог налога направљена бар три месеца пре 1. јуна 2007. односно за кандидате годину дана пре 1. јуна 2007.

Одвијање избора

[edit]

Пријављивање кандидата:

  • Почиње у суботу, 1. јуна 2007, 00:00 часова (UTC)
  • Завршава се у суботу, 23. јуна 2007, 23:59 часова (UTC)

Давање подршке кандидатурама:

  • Почиње у недељу, 17. јуна 2007, 00:00 часова (UTC)
  • Завршава се у суботу, 23. јуна 2007, 23:59 часова (UTC)

Гласање:

  • Почиње у четвртак, 28. јуна 2007, 00:00 часова (UTC)
  • Завршава се у суботу, 7. јула 2007, 23:59 часова (UTC)

Преводиоци

[edit]

Уколико говорите неки језик поред енглеског, ваша помоћ у превођењу овог обавештења и његовог постављања на другим Викимедијиним пројектима на вашем језику би била веома цењена. Када сте то урадили, молимо вас обавестите нас на Мети - Board elections/2007/Translations.

Уколико бисте желели да помогнете и са превођењем других обавештења, молимо вас наведите ваше име овде

Сва питања можете поставити на одговарајућим странама за разговор везаним за изборе, или се обратити било ком члану Изборне комисије (потписани ниже).

На крају, желели бисмо да пожелимо срећу свим кандидатима на овим изборима.

Искрено,
Kizu Naoko
Philippe
Jon Harald Søby
Newyorkbrad
22:42, 9 June 2007 (UTC), Wikimedia Board Election Steering Committee 2007[reply]