Jump to content

Coolest Tool Award/ms

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Coolest Tool Award and the translation is 81% complete.
Outdated translations are marked like this.
unframed
unframed

Komuniti Wiki di seluruh dunia mempunyai pelbagai kes penggunaan dan keperluan teknikal. Pembangun sukarela selalunya yang pertama mencari dan menangani kes penggunaan tersebut. Mereka bereksperimen dengan idea baharu, membina penyelesaian tempatan dan global serta meningkatkan pengalaman dalam perisian kami.

Terjemahan:Anugerah Alat Paling Hebat/2/ms

Sudah tiba masanya untuk meraikan ini!

Coolest Tool Award 2024

The fifth edition of the Coolest Tool Award returns with an in-person event for the first time since 2019! The winners will be announced at Wikimania 2024.

The call for nominations is now closed. Thank you very much for your ideas & recommendation(s)!

The award is organized & selected by the Coolest Tool Academy. Members of the 2024 edition are: Gbemisola Esho, Joris Quarshie, Doğu Abaris, Tricia Burmeister, Mike Peel, Will Kent, Leon Ziemba, Tamsin Braisher, Seyram Komla Sapaty, Onyinyechi Onifade, and Deb Tankersley

Bagaimana ia berfungsi?

unframed
unframed

Akademi Alat Paling Hebat

Anugerah ini dianjurkan & dipilih oleh Akademi Alat Paling Hebat. Kumpulan ini dipilih dengan pelbagai kriteria yang memastikan kesinambungan (sehingga 2 tempat dari tahun-tahun sebelumnya), pemenang tahun sebelumnya, gabungan editor / pembangun / kakitangan Yayasan Wikimedia, gabungan geografi dan bahasa. Ini dilakukan untuk mengurangkan berat sebelah. Orang ramai yang berminat untuk menganjurkan Anugerah Alat Paling Hebat dalam edisi seterusnya dijemput untuk menghubungi kami. :-)

Proses penamaan calon

Proses pencalonan dibuka antara 2-3 minggu, untuk memberi masa kepada orang ramai menyerahkan pencalonan untuk alatan kegemaran mereka.

Anda boleh mencalonkan berbilang alat dan digalakkan untuk berbuat demikian! Lebih banyak lagi meriah, Akademi memerlukan bantuan anda untuk mengenali semua alatan hebat dalam ekosistem.

Apakah itu alat?

Alat ialah perisian dalam ekosistem Wikimedia yang berguna dari perspektif anda. Beberapa contoh alat ialah: alat, sambungan MediaWiki, tapak web dan perkhidmatan web, API, aplikasi mudah alih, aplikasi desktop, bot, buku nota PAWS, skrip pengguna, dsb.

Perkara yang paling penting ialah menyerlahkan kerja komuniti teknikal, tidak kira apa bentuk atau bentuk alat itu :-)

Proses pemilihan

Selepas proses penamaan calon selesai, Akademi berkumpul untuk membincangkan penyertaan dan proses pemilihan, kemudian mereka menyemak secara individu alat yang dicalonkan, dan akhirnya terdapat mesyuarat terakhir di mana Akademi bersidang semula dan membincangkan pencalonan untuk akhirnya memberikan anugerah dalam pelbagai kategori.

Majlis anugerah

Projek yang dianugerahkan diumumkan dalam majlis penganugerahan khusus. Bergantung pada situasi sama ada ditempatkan bersama dengan acara pergerakan sedia ada, atau jika tidak mungkin, dalam acara maya.

Edisi sebelumnya

See a full list of winners from all years at: Coolest Tool Award/Full history.

Sumber