Jump to content

Free Public Information Brochure/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Free Public Information Brochure and the translation is 100% complete.

Dit is een vertaalpagina voor deze pdf.

PUBLIEKE INFORMATIE

"Een regering van het volk, door het volk, voor het volk". - ABRAHAM LINCOLN

Wat is het probleem?

Het is niet duidelijk dat de geproduceerde openbare middelen vandaag de dag gemakkelijk beschikbaar zijn voor alle burgers. Bovendien kunnen mensen in sommige situaties betalen voor toegang. Dat betekent dat ze nog eens betalen. Wij vinden dit onredelijk en moeten zo spoedig mogelijk veranderen.

Tegenwoordig kost het iets om gebruik te maken van kaarten van de Nationale Land Survey. Zou deze vrij en vrij beschikbaar zijn, op Wikipedia kunnen worden gebruikt en nieuwe innovaties mogelijk maken. Deze innovaties kunnen bijvoorbeeld gratis apps zijn voor mobiele telefoons waar aannemers en anderen kunnen bouwen op de informatie waar de Nationale Land Survey toegang tot heeft.

Een soortgelijk probleem is dat de National Land Survey en andere autoriteiten catalogusbescherming, die 15 jaar duurt, automatisch verlengen zodra de database wordt bijgewerkt met bepaalde informatie. Dat zou betekenen dat dynamische databases nooit beschikbaar komen. Dit ondanks het feit dat het grootste deel van de informatie in de database al in 15 jaar niet is bijgewerkt! Als deze interpretatie wordt gehandhaafd, betekent dit dat veel (zo niet de meeste) openbare gegevens nooit zullen worden opengesteld, alle "oneindigheid" wordt beschermd door het auteursrecht dat verder gebruik verhindert.

Veel overheden, gemeenten en andere openbare organisaties verzamelen in de huidige situatie hun gegevens niet op een gestructureerde en machineleesbare manier en hebben duidelijker richtsnoeren en de toegang tot middelen is noodzakelijk om dit te veranderen. Open data is centraal voor groei!

Mogelijkheden?

Deze informatie is vrij beschikbaar en stelt onderzoekers, studenten, journalisten en het grote publiek over de hele wereld in staat om zonder economische of praktische obstakels deel van het materiaal te nemen. Het is belangrijk om bij te blijven met wat voor de publieke middelen wordt geproduceerd en het is in het belang van veel mensen dat het materiaal wordt verspreid. De vraag is echter nog groter.

De voordelen zijn talrijk:

Wij, het geïnteresseerde publiek, kunnen deelnemen aan het onderzoek waar we mee zijn geweest en waarvoor we betaald hebben. Door onze kennis met elkaar te delen, kunnen we ervoor zorgen dat alle mensen gelijke toegang hebben tot informatie, onderwijs en kennis.

Het stelt ook het opstellen van aanvragen en het gebruik van een derde mogelijk. Het voordeel is het toenemende gebruik van het materiaal en de bevordering van verdere verwerking. Dit geldt direct voor zowel particulieren als zakenmensen, maar er is ook veel materiaal dat Wikipedia kan verbeteren en ieders favoriete encyclopedie nog beter en geloofwaardiger kan maken. De manieren waarop dit soort informatie gebruikt kan worden zijn eindeloos, en we geloven dat de volgende Google in Zweden kan worden ontwikkeld. We willen helpen om dit mogelijk te maken.

"Informatie is de valuta van de democratie". Thomas Jefferson.

"Het veelgezinde principe: het coolste wat u met uw gegevens kunt doen, zal door iemand anders worden bedacht". - Jo Walsh

Goede voorbeelden

In verschillende andere landen is de informatie al bekend en zijn de voordelen daarvan talrijk. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de Open Data Challenge, die in 2011 in Europa werd gehouden, waarbij deelnemers aanmeldingen ontvingen met aanvragen op basis van de open gegevens die beschikbaar zijn in de EU. Een van de winnende inzendingen was Live London Underground Tube Map waar alle ondergrondse treinen in Londen hun locatie in real time tonen. Een onafhankelijke studie heeft aangetoond dat deze toepassing de Londenaren 58 miljoen pond heeft bespaard.

In 2011 kondigde New York een sollicitatiewedstrijd aan op basis van de open data van de stad. Tijdens de wedstrijd ontwikkelden zich 96 applicaties. E-services bestrijken verschillende gebieden, waaronder het plannen van fietsroutes, het melden van het probleem in de openbare omgeving, ondersteuning voor gezinnen bij het vinden van speeltuinen, locatie van de dichtstbijzijnde bibliotheek en nog veel meer.

Een beter voorbeeld is de pagina bestofsvt.se, een dienst die een top tien lijst maakt van de meest populaire programma's op de nationale televisie.

De toekomst

Er zijn verschillende manieren om te gaan; Een van de eenvoudigste is dat de autoriteiten eisen dat materialen die ze kopen onder vrije licentie worden geproduceerd. Zonder ook maar één wet te veranderen, heeft de mens ervoor gezorgd dat het materiaal hergebruikt kan worden.

U kunt ook kleine aanpassingen aanmaken in de auteursrechtwetgeving, zodat bijvoorbeeld geproduceerde foto's en kaarten auteursrechtvrij zijn. De auteursrechtwet bevat een vrijstelling voor regelgeving, meningen, besluiten en sommige vertalingen, waardoor ze vrij kunnen worden gebruikt. Maar er is een uitzondering op die uitzondering, en dat is onder foto's en kaarten. Omdat deze vaak onderdeel zijn van het document, zal het moeilijk zijn om het woord in zijn geheel te verspreiden. De oplossing is echter niet moeilijk, door de uitzonderingen van de uitzonderingsbepalingen in de tweede alinea van § 9 URL 1960:729, te verwijderen, zodat het totaal onmiddellijk heel eenvoudig wordt.

Het kan ook eisen dat onderzoek dat met openbaar geld wordt gefinancierd, vrij beschikbaar wordt gesteld. Het zou innovators, onderwijsinstellingen en anderen gemakkelijker maken om te bouwen op informatie en kennis die door openbare middelen is gegenereerd. Dit is ook in andere landen gebeurd en wij zijn ervan overtuigd dat dit ook in Zweden zou moeten gebeuren.

Rolmodellen

In de VS lanceerde de regering Obama het project data.gov waar men gegevens van verschillende autoriteiten kan vinden. Veel van deze autoriteiten hebben het ook mogelijk gemaakt om de informatie rechtstreeks te gebruiken. Naast de data hebben we zelf ook tools ontwikkeld die de database gebruiken om de transparantie in het openbaar bestuur te vergroten. Een voorbeeld hiervan is het Federaal IT Dashboard dat laat zien hoe delen van de publieke sector middelen verbruiken binnen het IT-veld.

In Chicago gaf burgemeester Rahm Emanuel een richtlijn aan de stadsregeringen dat ze openbare gegevens moesten delen op haar open dataplatform. "Als de inwoners en ontwikkelaars in Chicago meer gegevens hebben, kunnen we moeilijke administratieve en technologische barrières gemakkelijk overwinnen en zo oplossingen vinden voor de meest complexe problemen van de stad", aldus Brett Goldstein, Chicago's Chief Data Officer en commissaris van het Departement Innovatie en Technologie.

Wikimedia Sverige
Box 500
101 29 Stockholm

info(_AT_)wikimedia.se
wikimedia.se

Wikimedia Zweden is een non-profit organisatie die zich richt op het vrij beschikbaar stellen van kennis voor alle mensen, vooral door de Wikimedia Foundation te ondersteunen (Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikiversity, Wiktionary, enz.).

De vereniging werkt aan het verspreiden van kennis over deze projecten, het verbeteren van de inhoud ervan, het bevorderen van het gebruik ervan en de ondersteuning van projecten met essentiële technologie. Vrij kennis: informatie die kan worden gekopieerd, gereproduceerd en verspreid, ook voor commerciële doeleinden, zonder kosten of andere beperkingen dan toeschrijving.

Licentie, afbeeldingen en tekst: CC-BY-SA-3.0