A barátságos hely irányelveinek megbeszélése, 2019

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Friendly space policy consultation 2019 and the translation is 100% complete.

Üdvözlünk a 2019-es megbeszélésen! A konzultáció során a Wikimédia Alapítvány Támogatás és Biztonság csapata szeretné a közösség véleményét kikérni a Barátságos hely irányelveinek fejlesztéséhez. A véleménykérés során a következőkre vagyunk kíváncsiak:

  • Az irányelv lehetséges változtatásai
  • A jelenlegi irányelv megfelelő pontjai
  • A jelenlegi irányelv fejlesztendő pontjai

A véleménykérés nem szavazás, hanem inkább közösségi ötletcsere. Szívesen fogadjuk a véleményedet, azonban mivel ez a Wikimédia Alapítvány által támogatott eseményekre érvényes irányelv, a végső tartalmat a WMF fogja összeállítani. Az irányelv az Alapítvány által támogatott eseményeken alkalmazott minimum; a szervezők ennél szigorúbb szabályokat is megállapíthatnak, enyhébbeket azonban nem.

Az irányelv

Először is légy tisztában a jelenlegi irányelv tartalmával:

A Wikimédia Alapítvány elkötelezte magát, hogy mindenki számára befogadó élményt nyújtson nemtől, nemi identitástól és annak kifejezésétől, szexuális irányultságtól, fogyatékosságtól, megjelenéstől, fajtól, vallástól vagy az előnyben részesített szabad licenctől függetlenül (nem korlátozva ezekre a szempontokra). Nem tűrjük el az esemény résztvevőinek zaklatását! Azokat a résztvevőket, akik megsértik ezeket a szabályokat, az eseményszervezők döntése alapján felkérhetőek arra, hogy hagyják el az eseményt.

A zaklatás magában foglalja a nemre, a szexuális irányultságra, a nemi identitásra vagy annak kifejezésére, a fogyatékosságra, a fizikai megjelenésre, a testméretre, a fajra, az etnikai hovatartozásra, a politikai hovatartozásra vagy a vallásra vonatkozó sértő szóbeli megjegyzéseket; a szándékos megfélemlítést, megfigyelést, nemkívánatos követést, zaklató jellegű fényképezést vagy felvétel készítését, a beszélgetések ismétlődő megszakítását, és egyéb hasonló eseményeket; továbbá a szexuális tartalmú képek az eseménnyel nem összefüggésben való megjelenítését, nem megfelelő fizikai érintkezést vagy nemkívánatos szexuális figyelmet. Ha valakit megkérnek a tevékenység felfüggesztésére, akkor a felhívásnak azonnal eleget kell tennie.

Ha egy résztvevő másokat zaklat, a szervezők megteszik az általuk szükségesnek vélt lépéseket, amely a figyelmeztetéstől akár a kizárásig is terjedhet. Ha téged zaklatnak, tanúja vagy más zaklatásának, illetve bármi más aggodalmad támad, azonnal keresd fel a személyzetet, akiket kitűzőik azonosítanak!

A szervezők örömmel segítenek a biztonsági szolgálat és a hatóságok értesítésében, kíséret biztosításában vagy más segítségnyújtásban, amely a zaklatott fél biztonságát szolgálja. Jelenléted fontos nekünk!

Szervezőknek: a kapcsolatfelvételi információkat eseményenként tesszük közzé.
A biztonsági szolgálat, hatóságok, zaklatási segélyvonal, segélyhívók és taxitársaságok telefonszámait a résztvevőkkel az eseményeken osztjuk meg.
A szabályok betartását minden, a Wikimédia Alapítvány által szervezett vagy támogatott esemény során elvárjuk.

-- A Wikimédia Alapítvány irányelvének hivatalos szövege az alapítványi wikin érhető el.

Megfontolandó ötletek

További ötletekért lásd a MediaWiki.orgot.

A konzultáció fő célja a jelenlegi irányelv bővítésére szolgáló ötletek összegyűjtése, amelyekkel a nagyobb eseményeken (például Wikimánia) támasztott elvárásokat az összes Wikimédia Alapítvány által támogatott eseményre érvényes irányelvbe lehetne sűríteni. A közösség tagjai és az alapítvány munkatársai is több javaslatot tettek; alább a te ötleteidet várjuk!

„Nem szeretnék a fotókon szerepelni”

A konferenciának megoldást kell találnia arra, ha valaki nem szeretne a fotókon szerepelni; ez különböző színű nyakbaakasztókkal történhet. A műszaki konferenciákon jelenleg három színt használnak: a zöld vagy fekete jelentése, hogy a személynek nincs kifogása a fotók ellen; a sárga esetén engedélyt kell kérni; a pirosat viselő pedig megtiltotta, hogy fotózzák. Az esemény fotósaitól elvárjuk, hogy az ilyen irányú kéréseket tiszteletben tartsák.

Az ötlet megbeszélése

Beleegyezés a fényképeken való szerepléshez

Az esemény fotósainak az egyes személyek hozzájárulását kell kérni a fénykép elkészítéséhez és a közösségi médiában, a Wikimédia Commonson vagy más helyen történő megosztáshoz.

A beleegyezésről kezdett megbeszélés

„Érzékeny vagyok az érintésekre” jelzés

A szervezőknek biztosítaniuk kell olyan kitűzőket, amellyel a résztvevők az ilyen irányú elvárásaikat jelezhetik: „Örömmel veszem a közeledésedet” és „kérlek, hogy kérdés nélkül ne kezdeményezz fizikai kontaktust”. A résztvevőktől ezután elvárjuk ezek tiszteletben tartását.

Már létezik a vonatkozó Phabricator-feladat.

A kitűzőkről kezdett megbeszélés

Saját ötleteidet…

… a vitalapon várjuk!

A jelenlegi irányelv előnyei

Mik azok a tényezők, ahol a jelenlegi irányelv jól teljesít, és milyen előnyökkel jár?

A jelenlegi irányelv előnyeinek megbeszélése

A jelenlegi irányelv gyengeségei

Szerinted hogyan lehetne a jelenlegi irányelvet módosítani úgy, hogy a közösség tagjait jobban védje?

A jelenlegi irányelv gyengeségeinek megbeszélése