Jump to content

Грантове:Начало/Цели

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Grants:Start/Goals and the translation is 100% complete.
Запознайте се с грантовата програма Включете се Научете повече
Ние насърчаваме проекти, които дават възможност да се постигне целта на уикимедианското движение чрез разпространение на участието в свободната култура отвъд границите на език, пол и география. Ние търсим възможности за растеж в по-слабо представени демографски общности, в по-малки и по-нови проекти на Уикимедия, и в общностите в глобалния юг. Ние се фокусираме върху предоставянето на отделни лица от тези общности на информация и инструменти, които да им помогнат да постигнат успех.

Подкрепа на многообразието

Състояние на многообразието - Конференция на Уикимедия за многообразието от 2013 г.

Ние вярваме, че многообразието от гледни точки има решаващо значение за повишаване на качеството на ресурсите за свободно познание, които предоставя нашето движение. Грантовете могат да бъдат мощен инструмент за насърчаване на развитието на нови проекти, подпомагане на участието на нови уикимедианци от повече страни и култури, както и за увеличаване на разнообразието на приносите в рамките на вече развити проекти и в географски райони с установени общности от сътрудници.

Нашият фокус през 2014 г. е да разработим и изпълним иновативна стратегия за предоставяне на грантове, която да насърчи растежа в региони с недостиг на ресурси, както и сред новоразвиващи се региони, езици и общности в нашето движение, особено в глобалния юг. Ние също така ще подпомагаме създаването на стратегия за намаляване на разликата между половете, която да насърчи засиленото участие на жени сътрудници, включително и чрез грантове.

Разширяване на възможностите за отделни лица

Получателят на индивидуален грант Джейк Орловиц (Jake Orlowitz, User:Ocaasi) обсъжда стратегия за привличане на нови редактори с помощта на игри.

Уикипедия и движението Уикимедия показаха на света какво могат да постигнат отделните хора. Програмата за финансиране на фондация Уикимедия следва парадигмата на всички наши проекти за свободна култура, като окуражава отделни личности да работят в сътрудничество, за да постигнат позитивни промени в собствените си общности. Ние имаме доверие в получателите на нашите грантове, които замислят и ръководят собствени проекти, като им осигуряваме ресурса, необходим за техния успех.

Individual Engagement grants предоставят финансиране и менторство/наставничество на индивидуални уикимедианци, за да могат да тестват смели идеи и да пропагандират нови начини за допринасяне. Project and Event grants финансират събития за доброволци и инициативи в подкрепа на местните общности и за разширяване на обхвата на ценностите на свободното съдържание и свободната култура към нови кътчета на земното кълбо. Travel and Participation Support grants позволяват на членовете на общността да разпространяват информираността и да търсят ново знание с присъствие на събития извън движението на Уикимедия, но които са в унисон с нашата мисия. Annual Planning grants финансират инициативи за пропагандиране на индивидуалното лидерство и в подкрепа на доброволчеството в сдруженията на Уикимедия.