Licensing update/Result/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Resultats sobre l'actualització de llicència[edit]

La Fundació Wikimedia (WMF per les seves sigles en anglès) ha proposat que els termes per als drets d'autor dels wikis operats per WMF - Incloent Wikipedia - es canviïn per incloure la llicència Reconeixement-Compartir Igual de Creative Commons (CC-BY-SA) a més de l'actual llicència GNU. Això inclourà tots els textos i fitxers enriquits (imatges, vídeos, sons, etc.) que actualment estan sota llicència «GFDL 1.2 o versions posteriors». Aquest canvi contribueix a la missió de WMF d'incrementar la compatibilitat i disponibilitat del contingut lliure. En la proposta d'actualització de llicències i el document de Preguntes Més Freqüents (FAQ) trobareu més detalls i els motius per avançar en aquest canvi.

Per estimar el suport de la comunitat per adoptar aquesta modificació en els termes de llicència, es va fer una votació entre el 12 d'abril i el 3 de maig de 2009. El vot va ser administrat per voluntaris vinculats amb el comitè de l'actualització de la llicència en servidors controlats per l'organització independent sense ànim de lucre SPI.

Resultats de l'enquesta sobre l'actualització de la llicència Núm. vots Percentatge
"Sí, estic a favor d'aquest canvi" 13243 75.8%
"No, m'oposo a aquest canvi" 1829 10.5%
"No tinc opinió sobre aquest canvi" 2391 13.7%
Total de vots escrutats i certificats 17462

Si els vots «sense opinió» no s'incloguessin, el percentatge de Sí/No seria de 87.9%/12.1% (15.071 vots).

Pròxims passos[edit]

Com es va acordar prèviament, el comitè d'actualització de llicència va compartir el resultat amb el consell administratiu (WMF) Board of Trustees uns dies abans de la publicació dels resultats. La comissió és responsable de donar l'aprovació final abans que es faci qualsevol canvi en la llicència de la Wikipedia.

Michael Snow, Membre de la Comissió Directiva de la Fundació Wikimedia va fer el següent comentari:

Els voluntaris que treballen en els projectes de Wikimedia han donat un gran suport a la proposta que les seves contribucions estiguin disponibles sota la llicència Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC-BY-SA) a més de la GNU Free Documentation License (GFDL). Actualitzar les nostres polítiques de llicència contribuirà a les finalitats de Wikimedia, fent que els nostres projectes siguin legalment compatibles amb altres que han triat la llicència CC-BY-SA. El nostre contingut informatiu i educatiu lliure pot ser compartit de manera més fàcil i ràpida amb tots els que el vulguin usar...

El Consell Directiu aprova aquesta resolució el 21 de maig del 2009:

Resol que:

Vist que la comunitat Wikimedia en una àmplia votació ha expressat un fort suport a la proposta de canviar els termes de llicència per als llocs de Wikimedia i vist que el Consell Directiu havia adoptat prèviament una resolució license update resolution sol·licitant que es pugui concretar aquest canvi, el Consell declara la seva voluntat d'aplicar aquests canvis. D'acord amb això, la Fundació Wikimedia fa ús de la seva opció baix la Versió 1.3 de la llicència GNU Free Documentation License per rellicenciar els llocs de Wikimedia com a col·laboracions massives d'autors múltiples sota la llicència Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0, amb efecte al 15 de juny del 2009. El Consell Directiu instrueix llavors al Director Executiu perquè tots els termes de llicència de Wikimedia siguin actualitzats i els termes d'ús siguin implementats de manera consistent amb la proposta d'actualització de la llicència (Licensing update).

Per implementar aquest canvi, s'esperen els següents esdeveniments:

Data Esdeveniment
Al començament de juny Les revisions finals dels termes d'ús proposats seran publicades per rebre comentaris. Es publicaran procediments per tractar amb contingut extern. S'anunciarà una estratègia per actualitzar les plantilles dels fitxers multimèdia afectats.
15 de juny endavant Després de les modificacions finals, s'actualitzaran les declaracions de drets de reproducció (Copyright) i termes d'ús en les wikis en anglès. Després començaran les traduccions per als projectes en els altres idiomes. També es modificarà la informació de dret de còpia dels arxius multimèdia.

Detalls dels vots[edit]

L'enquesta de l'actualització de la llicència va ser duta a terme en 3 setmanes (des del 12 d'abril fins al 3 de maig del 2009) en 32 idiomes, i va ser anunciada per una notificació vista per tots els editors d'articles que es trobaven registrats. L'enquesta va estar oberta per a qualsevol persona que s'hagués registrat en un projecte WMF amb almenys 25 edicions prèvies al 15 de març del 2009, el compte del qual no estigués bloquejada ni identificada com un bot. Els comptes que no complissin amb aquests criteris automàticament estaven excloses de la votació.

  • Resum de la proposta subministrada als votants.
  • Opcions subministrades als votants.
  • Pàgina web on s'anuncia el vot.

Certificació[edit]

Nombre de vots durant l'enquesta d'actualització de llicència.

Es va obtenir un total de 18.692 vots. Després de la votació, el comitè de l'Actualització de llicència va certificar 17.462 d'aquests com a vàlids. La majoria dels vots que es van rebutjar es va deure al fet que la persona estava intentant votar diverses vegades. En el cas que una persona faig votat diverses vegades, el vot més recent és el que es considera vàlid, descartant la resta dels vots. Això inclou 930 casos on un compte d'un wiki particular va ser usada per llançar múltiples vots. Prop de 256 vots van ser descomptats a causa de vots individuals baix un mateix compte però de diferents wikis (confirmat pels enllaços dels comptes o una altra evidència tècnica). Els altres 44 vots van ser eliminats per altres raons, incloent manipulació d'identitat.

En la revisió dels vots es va tenir en compte la identitat del compte i evidència tècnica associada. Els revisors no van tenir accés al contingut de cada vot perquè estaven xifrats. Aquesta informació només es va alliberar després d'obtenir tots els vots vàlids. Els vots rebutjats mai es van obrir.

Estadístiques demogràfiques[edit]

193 projectes Wikimedia van estar representats per almenys un vot.

Vots Percentatge Grup
16785 96.1% 102 Viquipèdies
397 2.3% 8 Projectes «Especials» (inclou Commons, [[:|Meta]], Viquiespècies, etc.)
78 0.4% 22 Projectes Viccionaris
72 0.4% 18 Projectes Viquillibres
60 0.3% 17 Projectes Viquitexts
30 0.2% 11 Projectes Viquinotícies
24 0.1% 7 Projectes Viquiversitat
15 0.1% 8 Projectes Viquidites
+Top 20 dels projectes que més van votar
Vots Percentatge Projecte
7528 43.1% Wikipedia en anglès
3104 17.8% Wikipedia en alemany
955 5.5% Wikipedia en francès
778 4.5% Wikipedia en rus
738 4.2% Wikipedia en castellà
507 2.9% Wikipedia en polonès
454 2.6% Wikipedia en italià
315 1.8% Wikipedia en xinès
274 1.6% Commons
274 1.6% Wikipedia en japonès
235 1.3% Wikipedia en holandès
210 1.2% Wikipedia en portuguès
158 0.9% Wikipedia en suec
125 0.7% Wikipedia en hebreu
125 0.7% Wikipedia en hongarès
117 0.7% Wikipedia en finlandès
111 0.6% Wikipedia en txec
105 0.6% Wikipedia en turc
98 0.6% [[:|Meta]]
78 0.6% Wikipedia en danès