Handvest van de beweging/Inhoud/Concept in een pagina

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Charter/Content/One-page draft and the translation is 100% complete.


De Wikimedia Beweging is een internationale, sociaal-culturele beweging met als missie vrije kennis naar de hele wereld te brengen. Het Handvest van de Wikimedia Beweging ("het Handvest") beschrijft de waarden, rechten, relaties en wederzijdse verantwoordelijkheden van alle deelnemers aan de gedeelde missie van deze beweging. Het Handvest is van toepassing op alle individuele en institutionele deelnemers, bewegingsentiteiten, projecten en online en offline ruimtes die officieel verbonden zijn met de Wikimedia Beweging.

Door de Wikimedia-beweging en haar waarden te definiëren, is het doel van het Handvest om het voor de belanghebbenden van de beweging gemakkelijker te maken om met elkaar te werken. Dit zal helpen:

  • een gevoel van toebehoren geven,
  • het ontwikkelen van een gedeelde strategie voor groei, uitbreiding en toekomstige mogelijkheden om de voortzetting van de creatie en de beschikbaarheid van vrije kennis te waarborgen;
  • de bescherming van de rechten van donoren en de financiële belangen van de beweging,
  • de besluitvorming te sturen en
  • het verminderen van conflicten tussen belanghebbenden in de beweging.

Het handvest kan indien nodig worden gewijzigd volgens de Amendment sectie.

Waarden

De Wikimedia Beweging omvat een op feiten gebaseerde, controleerbare, open en inclusieve aanpak van kennis. Het wordt geleid door gedeelde waarden die ons in al onze handelingen leiden. Alle besluitvorming moet deze gedeelde waarden weerspiegelen. Als praktijk is het belangrijk voor de beweging om de waarden in evenwicht te brengen om de fundamentele missie te vervullen en Wikimedia-deelnemers wereldwijd te ondersteunen.

De waarden omvatten die welke reeds aanwezig waren bij de oprichting van de gemeenschap en die die nodig zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Deze waarden erkennen het delen van kennis als een gezamenlijke onderneming.

Vrije kennis

De Wikimedia Beweging gebruikt een open licentie om alle inhoud die ze produceert, al haar software en toegang tot al haar platforms te delen. Sommige externe inhoud is ook onder verschillende licenties opgenomen. Het verbindt zich ertoe zijn missie te verdiepen door het domein van vrije kennis uit te breiden en door nieuwe en evoluerende vormen van kennis vast te leggen en te delen en te integreren, evenals door een groeiende diversiteit van inhoud.

Autonomie

De Wikimedia Beweging streeft ernaar onafhankelijk te werken, geleid door haar vrije kennismissie en niet belemmerd door vooroordelen of favoritisme. De beweging weigert haar missie te beperken veroorzaakt door commerciële, politieke, monetaire of commerciële invloeden.

Subsidiariteit en zelforganisatie

De Wikimedia Beweging vertrouwt beslissingen toe aan het meest directe of het laagst mogelijke participatieniveau, te beginnen met de vrijwilligers. Online en offline gemeenschappen over de hele wereld zouden over het algemeen zelf beslissingen moeten kunnen nemen, door middel van het principe van subsidiarity. Het ondersteunen van zelfbestuur en het vermogen om autonoom te zijn, zijn cruciale aspecten van de waarden van de wereldwijde beweging.

Evenredigheid

De Wikimedia Beweging erkent de verschillende uitdagingen op het gebied van kennisgelijkheid waar veel vrije kennisgemeenschappen mee te maken hebben en streeft ernaar om hen in staat te stellen om historische, sociale, politieke en andere vormen van ongelijkheid en misrepresentatie te overwinnen. De beweging neemt actieve maatregelen om gelijkheid in kennis te bevorderen en te bereiken, en stelt bepalingen op om middelen toe te wijzen door middel van gedecentraliseerd bestuur en gemeenschapsversterking.

Inclusiviteit

De Wikimedia-projecten worden in vele talen ontwikkeld, die veel regio's en culturen omvatten. De wederzijdse eerbiediging van de diversiteit van de deelnemers in de beweging vormt de basis van alle activiteiten en wordt door middel van maatregelen ter ondersteuning van veiligheid en inclusie geïmplementeerd. De Wikimedia Beweging is toegewijd aan het bieden van een diverse gemeenschappelijke ruimte, waar iedereen die de missie en waarden deelt, kan deelnemen en samenwerken met anderen onder een mensengerichte visie. Deze inclusieve ruimte bevordert de toegankelijkheid door middel van aangepaste technologie voor verschillende speciale behoeften.

Veiligheid

De Wikimedia Beweging geeft prioriteit aan het welzijn, de veiligheid en de privacy van haar deelnemers. Het zorgt voor een veilige omgeving die diversiteit, inclusie, gelijkheid en partnerschappen bevordert, die noodzakelijk zijn voor deelname aan vrije kennis in het online informatie-ecosysteem. Het is een prioriteit om veiligheid te garanderen in zowel online als offline ruimtes. Deze prioriteit wordt bevorderd door de uitvoering en handhaving van uitgebreide gedragscodes en de investering van de nodige middelen om deze activiteiten te ondersteunen.

Verantwoordingsplicht

De Wikimedia Beweging houdt zichzelf verantwoordelijk door middel van leiderschap van de gemeenschap zoals vertegenwoordigd binnen Wikimedia-projecten en bewegingsorganen. Dit wordt geïmplementeerd door middel van transparante besluitvorming, dialoog, openbare bekendmaking, rapportage van activiteiten en het naleven van de zorgplicht.

Veerkracht

De Wikimedia Beweging bloeit door innovatie en experimenteren en vernieuwt voortdurend haar visie van wat een gratis kennisplatform kan zijn. De beweging volgt effectieve strategieën en praktijken en gebruikt betekenisvolle maatstaven om deze waar mogelijk te ondersteunen en te stimuleren.


Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn de menselijke kern van de Wikimedia-beweging en hebben autonomie als individuen om bij te dragen aan de visie van Wikimedia. Een vrijwilliger is een persoon die tijd en energie spendeert aan Wikimedia-activiteiten, online of offline, en projecten redigeert, administratieve taken, betrokken is in commissies, of evenementen organiseert of andere activiteiten uitvoert. De vrijwilligers krijgen geen salaris voor deze inspanningen, maar kunnen een kostenvergoeding, prijzen, gadgets, steunpakketten, toeslagen of andere vormen van erkenning en/of steun ontvangen.

Vrijwilligers verbinden zich aan individuele of collectieve activiteiten in de beweging op basis van persoonlijke voorkeuren en moeten in staat zijn om te deelnemen wanneer het mogelijk is.

Verantwoordelijkheden

  • Alle vrijwilligers moeten het beleid van Wikimedia en het project volgen terwijl ze bijdragen.
  • Alle vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor hun bijdragen aan de Wikimedia projecten en zijn verantwoordelijk voor hun individuele acties.

Wikimedia gemeenschappen

Wikimedia-gemeenschappen zijn groepen mensen die online en offline bijdragen aan het bouwen en bevorderen van de Wikimedia-missie. De gemeenschappen bestaan voornamelijk uit vrijwilligers, (betaald) personeel en vertegenwoordigers van partnerorganisaties, mogelijks ondersteund door comités. Wikimedia-gemeenschappen omvatten verschillende projectgemeenschappen, taalgemeenschappen en technologie- ontwikkelaarsgemeenschappen.

Wikimediaprojectgemeenschappen hebben autonomie over het beleid binnen hun individuele projecten. Deze gemeenschappen stellen hun beleid vast binnen het kader van het wereldwijde beleid, waaronder de Gebruiksvoorwaarden voor de projectwebsites.[1] Deze autonomie biedt mogelijkheden voor experimenten om nieuwe sociale en technologische benaderingen te ontwikkelen. Van gemeenschappen wordt verwacht dat ze open zijn over hun project en het bestuur ervan, zodat iedereen in de beweging kan samenwerken als een wereldwijde gemeenschap om ervoor te zorgen dat onze processen eerlijk en onbevooroordeeld zijn.[2] Bijna alle beslissingen die worden genomen op individuele Wikimediaprojecten worden genomen door vrijwilligers, hetzij individueel of als geïnteresseerde groepen.[3]

Rechten

  • Wikimediagemeenschappen hebben volledige redactionele controle over de inhoud in hun individuele Wikimediaproject, zoals vastgesteld door het raamwerk van wereldwijd beleid, inclusief de Gebruiksvoorwaarden voor de websites van de Wikimediaprojecten.
  • Wikimedia-gemeenschappen zijn verantwoordelijk voor hun eigen geschillenoplossing en moderatieprocessen, zolang de gemeenschappen niet in strijd zijn met het wereldwijde beleid.[4]

Verantwoordelijkheden

  • Wikimedia-gemeenschappen moeten open zijn voor deelname van de gemeenschap en haar bestuur. Iedereen die zich aan het beleid houdt en voldoende tijd en vaardigheden heeft, moet worden toegestaan en aangemoedigd om deel te nemen.
  • Wikimedia-gemeenschappen moeten eerlijkheid en evenredigheid in het bestuur en het handhaven van beleid waarborgen om de algemene gezondheid van de gemeenschap te behouden.
  • Om een open evaluatie van het individuele Wikimedia-project mogelijk te maken, zijn de Wikimedia-gemeenschappen verantwoordelijk voor het verstrekken van waarheidsgetrouwe en eerlijke informatie over de staat van bestuur van het project.

Opmerkingen

  1. Andere voorbeelden van beleid zijn de Universele Gedragscode (UCoC), Privacy, CheckUser en licentievoorschriften.
  2. Een open beoordelingsproces zou mogelijk moeten zijn voor elke gemeenschap.
  3. Dit betekent "degenen die komen opdagen" om te helpen bij het nemen van een beslissing, of het nu gaat om het veranderen van inhoud of een beleid.
  4. Het communautaire beleid mag niet in strijd zijn met het globale beleid of de wettelijke verplichtingen.


Organen van Wikimedia

Wikimedia-vrijwilligers en -gemeenschappen vormen organisaties om hun activiteiten te ondersteunen en te coördineren. Deze organisaties worden in dit Handvest de Wikimedia Organen genoemd en omvatten Wikimedia organisaties zoals gelieerde organisaties (affliates) en hubs, de Global Council en de Wikimedia Foundation. De Global Council en de Wikimedia Foundation zijn de hoogste bestuursorganen, beide met hun eigen specifieke doel en verantwoordelijkheden. Alle Wikimedia organen hebben een zorgplicht ten opzichte van de Wikimediagemeenschappen waarmee ze samenwerken.

De functie Onafhankelijke Geschillenbeslechting zal worden[1] gecreëerd om conflicten op te lossen die niet kunnen worden opgelost door bestaande mechanismen, of wanneer er een onvermogen is om dergelijke beslissingen te behandelen om redenen buiten de controle van de betrokken partijen. Bij afwezigheid van deze functie zal de Wikimedia Foundation, of hun gekozen afgevaardigde, deze rol op zich nemen.

Wikimedia organisaties

Wikimedia Organisaties zijn georganiseerde groepen die bestaan om mogelijkheden te creëren voor open en vrije kennis om te bloeien in een bepaalde geografische of thematische context. Wikimedia Organisaties zijn in lijn met de missie van de Wikimediabeweging, en omvatten Wikimedia-affiliaties, hubs en andere groepen die formeel worden erkend door de Global Council[2] of via zijn aangestelde commissie.

Er zijn vier verschillende soorten Wikimedia Organisaties:

  1. Wikimedia Chapters, organisaties met een specifieke nationale dekking.
  2. Thematische organisaties die een wereldwijde of regionale dekking hebben, maar in een bepaald thema.
  3. Gebruikersgroepen die kunnen worden georganiseerd volgens regio of thema.
  4. Hubs die per regio of thema georganiseerd kunnen worden.[3]

Wikimedia Organisaties vormen een belangrijke manier waarop gemeenschappen zich kunnen organiseren binnen de beweging voor het leveren van activiteiten en partnerschappen. Professionele betrokkenheid op alle niveaus in de Wikimedia Beweging is bedoeld om de vrije kennis missie van elke organisatie die professionals in dienst heeft, te ondersteunen. Meestal wordt dit gedaan door het werk van vrijwilligers te versterken en te ondersteunen.

Bestuur

Over de samenstelling en het bestuur van een Wikimedia Bewegingsorganisatie kan de organisatie zelf beslissen, afhankelijk van de context en behoeften waarbinnen het opereert. De besluitvormer is het bestuur van een organisatie of een vergelijkbaar orgaan, dat verantwoording aflegt aan de groep die ze vertegenwoordigen - bijvoorbeeld het ledenorgaan.

Verantwoordelijkheden

Wikimedia Organisaties zijn elk verantwoordelijk voor:

  • het bevorderen van de duurzaamheid van de gemeenschappen die het lidmaatschapsorganisme ondersteunt,
  • het faciliteren van de integratie, vertegenwoordiging en diversiteit binnen hun gemeenschap,
  • het handhaven van de Universele Gedragsregeling en
  • het ontwikkelen van partnerschappen en samenwerking op hun belangenveld.

Wikimedia organisaties zijn verantwoordelijk voor het zichtbaar maken van hun werk en activiteiten door middel van publiek toegankelijke rapportages. Wikimedia organisaties kunnen ervoor kiezen om hun financiële duurzaamheid te ontwikkelen via eigen inkomstenbronnen, door dergelijke inspanningen te coördineren met andere Wikimedia organisaties wanneer dat nodig is.

De Global Council moet een reeds bestaande organisatie raadplegen wanneer er voorstellen zijn voor nieuwe Organisaties in hetzelfde werkgebied (thema of regio) en over kwesties met betrekking tot de structuur en het bestuur van de beweging.

Global Council

Doel

De Global Council[4] (GC) is het vertegenwoordigende strategische orgaan van de Wikimedia Beweging. Het stelt de gemeenschap in staat deel te nemen aan de besluitvorming om een coherente en visionaire aanpak voor de bevordering van vrije kennis beter te begeleiden.

Functies

Strategische planning[5]

De Global Council is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Strategie van de Beweging[6] evenals de communicatie hierover binnen de Wikimedia Beweging. De GC keurt de globale strategie goed die het mogelijk maakt om de visie en missie van Wikimedia te realiseren, inclusief het Strategisch Plan. De GC ontwikkelt, wijzigt, bekrachtigt en verspreidt ook de aanbevolen jaarlijkse wereldwijde strategische prioriteiten voor de Wikimedia Gemeenschap.

Administratie van organisaties en gemeenschappen van de Wikimedia Beweging[7]

De GC zorgt ervoor dat de juiste standaarden worden gehanteerd voor het functioneren van Wikimediagemeenschappen, affiliates en hubs. Om dit te bereiken stelt de GC processen op voor het erkennen en niet erkennen van filialen en hubs en houdt hier toezicht op. Ook vereenvoudigt de GC de toegang tot hulpbronnen (financieel, personeel, kennis en andere) voor een rechtvaardige versterking van gemeenschappen. De onderdelen handelsmerklicenties en contractuele overeenkomsten met betrekking tot dit proces blijven een verantwoordelijkheid van de Wikimedia Foundation.

Een commissie onder het bevoegdheidsgebied van de GC is verantwoordelijk voor het beheer en het adviseren over de erkenning of afwijking van erkenning, naleving en conflicten van gelieerde ondernemingen en centra. Het comité zorgt voor de naleving van organisatorische normen en verzorgt de conflictoplossing om samenwerkende en harmonieuze relaties binnen de Wikimedia-beweging te handhaven.[8]

Technologische vooruitgang

Het GC zal een commissie oprichten om advies te geven aan de Wikimedia Foundation, met inzichten over de visie en prioriteiten van de Wikimedia Beweging. Het technisch comité wordt opgericht door de GC in samenwerking met technische bijdragen.[9]

Verdeling van middelen

Het GC stelt normen en richtlijnen op voor de eerlijke verdeling van fondsen binnen de beweging die voldoen aan de Principes van beslissen. Daarnaast is de GC verantwoordelijk voor het toekennen van subsidies aan de gemeenschappen en de organisaties, gebaseerd op het toegewezen budget. Deze verantwoordelijkheid komt voort uit de delegatie van de autoriteit van de Wikimedia Foundation aan de Global Council om verantwoordelijk te zijn voor de rol van het verdelen van middelen binnen de Wikimedia-beweging.[10]

Structuren

De Global Council is een forum waar verschillende perspectieven kunnen samenkomen voor het grotere welzijn, en het fungeert als een aanvullend lichaam voor de Wikimedia Foundation en Wikimedia Movement Organisaties. De Global Council wordt gekozen en geselecteerd, met behulp van procedures die diversiteit beschermen, door en van gemeenschappen in de beweging.

De Global Council bestaat uit de Global Council Assembly (GCA) en de Global Council Board (GCB), die worden geselecteerd uit de leden van de GCA.

Global Council Raad

De Global Council Assembly (GCA) is het besluitvormingsorgaan van de Global Council. De leden worden geselecteerd, gekozen of benoemd om een verscheidenheid aan perspectieven en ervaringen van de Wikimedia Beweging naar voren te brengen, zoals beschreven in het lidmaatschapsbeleid van de Global Council. Behalve zoals hierin voorzien, zal de zittingstermijn voor een lid van de GCA drie jaar zijn. Leden van de GCA mogen maximaal twee opeenvolgende volledige termijnen dienen (dat wil zeggen zes jaar). Na twee opeenvolgende termijnen te hebben uitgezeten[11], komen zij niet opnieuw in aanmerking voor benoeming in het GCA totdat een periode van ten minste 12 maanden is verstreken. Het GCA bestaat uit ten minste 100 en ten hoogste 150 leden.

Jaarlijks wordt ten minste één vergadering van de Global Council gehouden, en wel binnen zes maanden na het einde van het boekjaar, tenzij verlenging van deze periode wordt toegestaan door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Tijdens deze vergadering van de Global Council presenteert het bestuur van de Global Council zijn jaarverslag over de zaken van de Global Council en de uitgevoerde activiteiten. Het legt de activiteiten met een toelichting ter goedkeuring voor aan de vergadering.

Besluitnemingsproces bij de GCA:

  • Alle beslissingen worden genomen met een absolute meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Bij staking van stemmen, wordt het voorstel verworpen.
  • Indien bij een verkiezing tussen meer dan twee personen geen absolute meerderheid wordt verkregen, wordt na een tussentijdse stemming, indien nodig, een nieuwe stemming gehouden tussen de twee personen die het grootste aantal stemmen hebben verkregen.
  • Een resolutie kan ook buiten een vergadering worden aangenomen met de schriftelijke goedkeuring van een meerderheid van alle stemgerechtigde leden van het GC en heeft dezelfde kracht als een resolutie van de algemene vergadering, mits deze is aangenomen met voorafgaande kennis van de raad.

Deze verantwoordelijkheden omvatten:

  1. Beslissingen op hoog niveau nemen binnen het kader van het doel en de functies van de GC
  2. Het GCB aansprakelijk stellen voor hun werk
  3. Zitting in de subcomités van de GC

Global Council Bestuur

De GCB is het orgaan dat ervoor zorgt dat de processen binnen het GC volgens plannen en tijdschema's verlopen; zij coördineren met anderen waar en wanneer nodig, verzorgen een overzicht van de werking van het GC, enz. en vertegenwoordigen de Global Council en ontleent hiervoor haar mandaat uit de besluiten van het GCA. Het GCB is bevoegd om verder te beslissen over de activiteiten ter uitvoering van deze besluiten.

De GCB wordt gekozen, verkozen of benoemd door en uit de GCA-leden volgens het proces dat is beschreven in het beleid voor Global Council lidmaatschap. De GCB bestaat uit minstens 5 en hoogstens 15 leden.

De ambtstermijn van een GCB-lid is drie jaar. Elk GCB-lid blijft aan tot het verstrijken van zijn ambtstermijn en tot zijn opvolger is benoemd en gekwalificeerd, of tot zijn vroegtijdig ontslag, ontheffing uit zijn functie of overlijden. Na twee opeenvolgende termijnen, komen zij pas in aanmerking voor een nieuwe termijn na een wachttijd van ten minste 18 maanden.[12]

Deze verantwoordelijkheden omvatten:

  1. Het opstellen van het oorspronkelijke strategische plan van Wikimedia Movement, onder voorbehoud van goedkeuring door de GCA, als onderdeel van de strategische planningsfunctie,
  2. toezicht houden (op de processen van) de verkiezing, selectie of benoeming van leden van de GCA,
  3. Als vertegenwoordiger van het GC in activiteiten voor betrokkenheid van belanghebbenden,
  4. Coördinatie van de jaarlijkse vergadering van het GC,
  5. Het handhaven van de verantwoordingsplicht voor de uitvoering van de taken van de Global Council, die zowel de GCA als de GCB omvat.

Commissies van de Global Council

De Raad van Bestuur van de Global Council beslist over de comités en hun lidmaatschap. Elk comité zal de meerderheid van zijn leden uit het GCA hebben. De comités kunnen extra leden benoemen die geen lid zijn van de GCA.

De leden van de commissie die geen lid zijn van de GCA kunnen ten hoogste twee opeenvolgende volledige termijnen van drie jaar per lid dienen (d.w.z. zes jaar). De leden van de GCA worden niet opnieuw benoemd tot lid van de GC totdat een periode van ten minste twaalf maanden is verstreken.[13]

Ondersteunende structuren

Adviseurs en contactpersonen

Adviseurs en verbindingsleden worden benoemd om het werk van het GC en zijn comités te ondersteunen op basis van de behoefte aan gespecialiseerde kennis en begeleiding. Adviseurs kunnen worden opgeroepen om inzichten, aanbevelingen en hulp te bieden bij het aanpakken van complexe uitdagingen en kansen binnen de Wikimedia Beweging.

De Wikimedia Foundation wijst personeel toe[14] en andere middelen om de activiteiten van de GC te ondersteunen en hen te helpen effectief te functioneren.

De Wikimedia Foundation

De Wikimedia Foundation ("de Foundation") is de non-profit organisatie die dient als belangrijkste beheerder van de Wikimedia Movement's vrije kennis-platforms en technologie. Samen met de andere entiteiten van de Wikimedia Beweging voert zij haar missie uit als een non-profit organisatie. Zij doet dit voornamelijk door haar strategisch plan te implementeren. De Wikimedia Foundation moet ernaar streven haar werk af te stemmen op de wereldwijde strategie die wordt gecoördineerd door de Global Council.

Structuur van het Bestuur

De bestuursstructuur van de Wikimedia Foundation is vastgelegd in haar statuten, die worden aangevuld door besluiten van het Bestuur en door beleidsregels die van toepassing zijn op het Bestuur, de medewerkers van de Foundation en de Wikimedia-projecten die zij host.

De Raad van Bestuur is de uiteindelijke besluitvormer, met de bevoegdheid die aan de Wikimedia Foundation Chief Executive Officer (CEO) is gedelegeerd. Als non-profit is de Stichting verantwoordelijk voor het publiek in het algemeen, waaronder Wikimedia-gemeenschappen, wetgevers en regelgevers, kennisconsumenten, donoren en het grote publiek.

De Foundation wordt geadviseerd en ondersteund door commissies zoals vermeld in haar statuten of door resoluties van de raad van bestuur. Deze comités zijn voornamelijk samengesteld uit vrijwilligers met kennis van en interesse in de specifieke thematische gebieden van de comités en worden in hun functies ondersteund door medewerkers van de Foundation.

Verantwoordelijkheden

De verantwoordelijkheden van de Foundation zijn onder meer:

  • Het beheren van de Wikimediaprojecten, waaronder het hosten, ontwikkelen en onderhouden van kernsoftware; het opstellen van gebruiksvoorwaarden en ander bewegingsbreed beleid; het voeren van fondsenwervingscampagnes; alle andere acties om ervoor te zorgen dat de projecten beschikbaar zijn en in overeenstemming met de missie; en het respecteren en ondersteunen van de autonomie van de gemeenschap en de behoeften van belanghebbenden,
  • Ondersteuning van programma's voor de beweging,
  • Juridische verplichtingen, waaronder het bewaken van het merk, het opstellen van beleid dat projecten mogelijk maakt, naleving van wetgeving, het aanpakken van juridische bedreigingen en het verbeteren van de veiligheid van vrijwilligers.

Opmerkingen

  1. Te wijzigen in "wordt gecreëerd" zodra deze is ingesteld.
  2. Voor het begin van en de overgangsperiode van de Global Council, worden Wikimedia Organisaties erkend door het Wikimedia Foundation Board of Trustees.
  3. Dit Handvest ziet Taalhubs als een vorm van Thematische Hub.
  4. In overeenstemming met de juridische beoordelingen die het Handvest in 2023 heeft ontvangen, zal de Global Council aanvankelijk niet worden opgericht als juridische entiteit.
  5. "Strategie" is inclusief grote projecten om het merk Wikimedia te veranderen.
  6. Door de aanbevelingen van de Strategie van de Beweging centraal te stellen in GC-discussies met betrekking tot planning en prioritering van strategische initiatieven, toewijzing van middelen en algemene besluitvorming.
  7. In deze context verwijst "administratie" naar het beheer van en het toezicht op de operationele aspecten van de Wikimedia Beweging. Het omvat het vaststellen en implementeren van processen, beleid en procedures om het effectief functioneren van Wikimedia-gemeenschappen, filialen en hubs te garanderen.
  8. De Global Council is verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van processen om conflictoplossing tussen verschillende Wikimedia Organisaties, waaronder gelieerde organisaties en hubs te ondersteunen.
  9. De technologische beslissingen zullen worden genomen door de entiteiten die zich hoofdzakelijk richten op het leveren van producten en technologische diensten, samen met het passende gemeenschapsgeleide bewegingsinstantie dat is geassocieerd met de Global Council.
  10. De Global Council bepaalt alle aspecten met betrekking tot deze verantwoordelijkheden, in coördinatie met de Wikimedia Foundation. Dergelijke verantwoordelijkheden kunnen bestaan uit i) het bepalen van beleid, strategie en normen voor de verspreiding van middelen voor de beweging, ii) het bepalen van regionale, thematische en andere financieringstoewijzingen, iii) het bepalen van doelen en maatstaven voor de hele beweging, en iv) het beoordelen van wereldwijde programmatische resultaten, naast andere bepaald door de Global Council.
  11. Door selectie, verkiezing of benoeming.
  12. Door selectie, verkiezing of benoeming.
  13. Door selectie, verkiezing of benoeming.
  14. Het personeel zal GCA-leden ondersteunen in hun behoefte om actief deel te nemen aan de GC. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, het ondersteunen van vertalingen en het bieden van ondersteuning voor fysieke toegankelijkheid van vergaderlocaties.


Amendement

Het Wikimedia Movement Charter is ontworpen om vele jaren te blijven bestaan. Daarom mogen de wijzigingen van het Handvest alleen worden aangebracht in buitengewone omstandigheden. De uitzondering hierop zijn kleine spel- en grammaticaal wijzigingen die de betekenis of de bedoeling van het handvest niet veranderen.

Categorieën van wijzigingen

  1. Kleine correcties.
    • Schrijf- en grammaticale correcties die de betekenis of de bedoeling van het Handvest niet veranderen.
  2. Veranderingen die alleen van invloed zijn op de werkprocessen van de Global Council.
  3. Wijzigingen die de algemene verantwoordelijkheden en het lidmaatschap van het GC veranderen.
  4. Veranderingen die de waarden van de beweging veranderen; of de verantwoordelijkheden en rechten van vrijwilligers, projecten, gelieerde ondernemingen, hubs, de Wikimedia Foundation, toekomstige Wikimedia Movement Organisaties en de bredere Wikimedia Movement.
  5. Veranderingen die zijn voorgesteld door de Wikimedia Beweging.
Wijzigingscategorie Proces Wijziging goedkeuringsinstantie Opmerkingen
1 Twee derde (2⁄3) steun voor de voorgestelde wijziging ==== Global Council Bestuur ====
2 Twee derde (2⁄3) steun voor de voorgestelde wijziging ==== Global Council Raad ==== Aanbevolen raadpleging van de Gemeenschap
3 Verplichting van de communautaire raadpleging, twee derde (2⁄3) steun voor de wijziging van de stemming na raadplegingen ==== Global Council Raad ====
4 Stemming over de hele beweging, meerderheidssteun voor verandering Wikimediabeweging Stemmingsplatform om het ratificatieproces zo nauw mogelijk te volgen, met inbegrip van steun van de raad van bestuur van de WMF
5 Voorstellen moeten voldoen aan criteria om in stemming te worden gebracht. Bewegingbrede stemming, meerderheid voor verandering Wikimediabeweging Stemmechanisme dat zo nauw mogelijk aansluit bij het ratificatieproces, inclusief ondersteunende stem van de raad van bestuur van WMF

Process for proposing Wikimedia Movement Charter amendments

De Raad van de Wereldraad kan wijzigingen van categorie 1, 2, 3 of 4 voorstellen. De Algemene Raad kan wijzigingen van categorie 2, 3 en 4 voorstellen. Categorie 5 wijzigingen worden voorgesteld door leden van de Wikimedia Beweging.


Ratificatie

Het Handvest wordt geratificeerd en treedt in werking na een stemming met het volgende resultaat:

  • Een meerderheid (meer dan 50%) van de deelnemende Wikimedia-affiliates stemt in voor het Handvest,
  • Een meerderheid (meer dan 50%) van de deelnemende bewegingsgericht kiezers stemt in voor het Handvest en
  • De Wikimedia Foundation Board of Trustees stemt voor het Handvest.

Er kunnen vertalingen van dit Handvest in andere talen worden verstrekt. In geval van twijfel of tegenstrijdigheid tussen een vertaling en de oorspronkelijke versie in de Engelse taal, geldt de oorspronkelijke versie.


Ondersteunende documenten