Carta mișcării/ Actori ai mișcării Wikimedia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Charter/Wikimedia Movement Bodies and the translation is 100% complete.


Structuri din Mișcarea Wikimedia

Voluntarii și comunitățile Wikimedia formează organizații pentru a-și sprijini și coordona activitățile. Aceste organizații sunt denumite Structuri ale Mișcării Wikimedia în această Cartă și includ organizații din Mișcarea Wikimedia, cum ar fi organizațiile afiliate și hub-urile, Consiliul Global și Fundația Wikimedia. Consiliul Global și Fundația Wikimedia sunt cele mai înalte organisme de conducere, ambele având un scop și responsabilități specifice. Toate structurile Mișcării Wikimedia au o Responsabilitate pentru grija față de comunitățile Wikimedia cu care lucrează.

Funcția Rezolvarea independentă a litigiilor va fi [1] creată pentru a rezolva conflictele care nu pot fi rezolvate prin mecanismele existente sau atunci când există o incapacitate de a gestiona astfel de decizii din motive care nu pot fi controlate de părțile implicate. În absența acestei funcții, Fundația Wikimedia, sau delegatul ales de aceasta, va prelua acest rol.

Structurile din Mișcarea Wikimedia

Structurile Mișcării Wikimedia sunt grupuri organizate care există pentru a crea condiții pentru ca cunoștințele deschise și libere să înflorească într-un anumit context geografic sau tematic. Structurile Mișcării Wikimedia sunt în concordanță cu misiunea Mișcării Wikimedia și includ afiliații Wikimedia, hub-uri și alte grupuri care au fost recunoscute oficial de către Consiliul Global[2] sau prin intermediul comitetului desemnat de acesta.

Există patru tipuri diferite de structuri ale Mișcării Wikimedia:

  1. Capitolele Wikimedia cu o anumită acoperire națională.
  2. Organizații tematice care au o acoperire globală sau transregională, dar cu focus pe un subiect distinct.
  3. Grupuri de utilizatori care pot fi organizate în funcție de regiune sau temă.
  4. Hub-uri care pot fi organizate în funcție de regiune sau temă. [3]

Structurile Mișcării Wikimedia sunt un mod cheie prin care comunitățile se pot organiza în cadrul mișcării pentru realizarea de activități și parteneriate. Implicarea profesioniștilor la toate nivelurile în Mișcarea Wikimedia este menită să sprijine misiunea de cunoaștere liberă a fiecărei organizații care angajează profesioniști. De cele mai multe ori, acest lucru se face prin amplificarea și susținerea activității voluntarilor.

Guvernanță

Compoziția și guvernanța unei struturi a Mișcării Wikimedia este deschisă pentru ca organismul însuși să decidă, în funcție de contextul și nevoile în care operează. Cel care ia deciziile este consiliul de administrativ al unei organizații sau un organism similar, responsabil în fața grupului pe care îl reprezintă - de exemplu, corpul de membri al acesteia.

Responsibilități

Structiurile Mișcării Wikimedia sunt responsabile pentru:

  • promovarea sustenabilității comunităților pe care organismul membru le susține,
  • facilitarea incluziunii, echității și diversității în cadrul comunității lor,
  • respectarea Codului de conduită universal și
  • dezvoltarea parteneriatelor și a colaborărilor în domeniile lor de interes.

Structurile Mișcării Wikimedia sunt responsabile pentru a face vizibile munca și activitățile lor prin furnizarea de rapoarte accesibile publicului. Structurile Mișcării Wikimedia pot alege să își dezvolte sustenabilitatea financiară prin generarea de venituri suplimentare, coordonând astfel de eforturi cu alte structuri și organizații ale Mișcării, atunci când este necesar.

Consiliul global trebuie să consulte o structură a mișcării deja existentă atunci când există propuneri pentru noi structuri ale mișcării în același domeniu de activitate (temă sau regiune), precum și în ceea ce privește aspecte legate de structura și guvernanța mișcării.

Consiliul global

Scop

Consiliul Global[4] (CG) este organismul strategic reprezentativ al Mișcării Wikimedia. Acesta împuternicește participarea comunității la luarea deciziilor pentru a ghida mai bine o abordare coerentă și vizionară pentru a avansa cunoașterea liberă.

Funcții

Planificarea strategică [5].

Consiliul Global este responsabil pentru dezvoltarea Strategiei Mișcării[6], precum și pentru comunicarea despre aceasta în cadrul Mișcării Wikimedia. CG aprobă strategia globală care permite realizarea viziunii și misiunii Wikimedia, inclusiv Direcția strategică. De asemenea, el dezvoltă, modifică, ratifică și distribuie prioritățile strategice globale anuale recomandate pentru Mișcarea Wikimedia.

Administrarea organizațiilor și comunităților Mișcării Wikimedia [7].

CG are rolul de a se asigura că există standarde adecvate pentru funcționarea comunităților Wikimedia, a afiliaților și a hub-urilor. Pentru a realiza acest lucru, CG stabilește și supraveghează procesele de recunoaștere/nerecunoaștere a afiliaților și hub-urilor și simplifică accesul la resurse (financiare, umane, de cunoștințe și altele) pentru o împuternicire echitabilă a comunităților. Componentele legate de licențierea mărcilor comerciale și de acordurile contractuale legate de acest proces rămân în responsabilitatea Wikimedia Foundation.

Un comitet aflat în subordinea CG este responsabil pentru gestionarea și consilierea privind recunoașterea sau nerecunoașterea afiliaților și a hub-urilor, precum și in discuții despre îndeplinirea rolurilor (conformitatea cu statutul) și conflictele acestora. Comitetul asigură conformitatea cu standardele organizaționale și facilitează rezolvarea conflictelor[8] pentru a menține relațiile de colaborare și armonie în cadrul Mișcării Wikimedia.

Avansul tehnologic

CG va înființa un comitet care va oferi consultanță Fundației Wikimedia, oferind informații despre viziunea și prioritățile Mișcării Wikimedia. Comitetul tehnic este înființat de către CG în colaborare cu contribuitorii tehnici.[9].

Distribuția resurselor

CG stabilește standarde și orientări pentru distribuirea echitabilă a fondurilor în cadrul mișcării, în conformitate cu Principiile de luare a deciziilor. În plus, CG este responsabil pentru acordarea de subvenții comunităților și organizațiilor mișcării, pe baza bugetului alocat. Această responsabilitate provine din delegarea de autoritate de la Fundația Wikimedia către Consiliul Global pentru a se ocupa de rolul de distribuire a resurselor în cadrul Mișcării Wikimedia.[10].

Structură

Consiliul Global este un forum în care diverse perspective se pot reuni pentru un bine mai mare, comun și funcționează ca un organism complementar Fundației Wikimedia și Structurilor Mișcării Wikimedia. Consiliul global este ales și selectat, folosind proceduri care protejează diversitatea, de către și din comunitățile din întreaga mișcare.

Consiliul global este format din Adunarea Consiliului global (ACG) și Board-ul Consiliului global (CGB), care sunt structuri formate din persoane selectate dintre membrii ACG.

==== Adunarea Consiliului global

==

Adunarea Consiliului Global (GCA) este organul decizional al Consiliului Global. Membrii săi sunt selectați, aleși sau numiți pentru a aduce în față o gamă diversă de perspective și experiențe din Mișcarea Wikimedia, așa cum este descris în Politica privind calitatea de membru al Consiliului Global. Cu excepția celor prevăzute în prezentul document, mandatul unui membru al GCA este de trei ani. Membrii GCA pot îndeplini cel mult două mandate complete consecutive (adică șase ani). După ce au îndeplinit oricare[11] două mandate consecutive, aceștia nu sunt eligibili pentru a fi numiți din nou în cadrul GCA decât după expirarea unei perioade de cel puțin 12 luni. GCA este compusă din cel puțin 100 și cel mult 150 de membri.

Cel puțin o reuniune a Consiliului global are loc anual și în termen de șase luni de la sfârșitul anului fiscal, cu excepția cazului în care GCA acordă o prelungire a acestei perioade. În cadrul acestei reuniuni a Consiliului global, Consiliul director al Consiliului global prezintă raportul său anual privind administrarea Consiliului global și activitățile desfășurate. Acesta prezintă activitățile, însoțite de o explicație, spre aprobare în cadrul reuniunii.

Procesul de luare a deciziilor la GCA:

  • Toate deciziile se iau cu majoritatea absolută a voturilor exprimate. Dacă numărul voturilor este egal, propunerea este respinsă.
  • n cazul în care, în cadrul unei alegeri între mai mult de două persoane, niciuna nu întrunește majoritatea absolută, se procedează la un nou vot între cele două persoane care au obținut cel mai mare număr de voturi, dacă este necesar, după un vot intermediar.
  • O rezoluție poate fi, de asemenea, adoptată în afara unei reuniuni cu aprobarea scrisă a majorității tuturor membrilor GC cu drept de vot și are aceeași forță ca o rezoluție a reuniunii Adunării generale, cu condiția ca aceasta să fi fost adoptată cu știința prealabilă a consiliului.

Responsabilitățile GCA includ:

  1. Luarea de decizii la nivel înalt în limitele scopului și funcțiilor CG
  2. Responsabilizarea GCB în ceea ce privește activitatea lor
  3. Participarea în subcomitetele CG

Board-ul Consiliului global

Board-ul CG (GCB) este însărcinat cu coordonarea[12] și reprezintă Consiliul Global, iar pentru aceasta, își derivă mandatele din deciziile GCA. GCB este autorizat să decidă în continuare cu privire la activitățile necesare pentru a duce la îndeplinire aceste decizii.

GCB este selectat, ales sau numit de către și din rândul membrilor GCA, în conformitate cu procesul stabilit în Politica privind calitatea de membru al Consiliului Global. GCB este alcătuit din cel puțin 5 și cel mult 15 membri.

Mandatul unui membru al GCB este de trei ani. Fiecare membru al GCB își va exercita mandatul până la expirarea acestuia și până la numirea și calificarea succesorului său sau până la demisia, revocarea din funcție sau decesul acestuia. După ce au îndeplinit oricare[13] două mandate consecutive, aceștia nu vor fi eligibili pentru a fi numiți din nou în GCB până la expirarea unei perioade de cel puțin 18 luni.

Responsabilitățile GCB includ:

  1. Elaborarea planului strategic inițial al Mișcării Wikimedia, sub rezerva aprobării de către GCA, ca parte a funcției sale de planificare strategică,
  2. Supraveghează și controlează procesele de alegere, selecție sau numire a membrilor în cadrul GCA,
  3. Reprezintă CG în activitățile care îi implică pe cei interesați în Mișcare,
  4. Coordonarea întâlnirii anuale a Consiliului global,
  5. Menținerea responsabilității pentru executarea funcțiilor Consiliului global, care include atât GCA, cât și GCB.

Comitetele Consiliului global

Board-ul Consiliului Global decide cu privire la comitete și la componența acestora. Fiecare comitet va avea majoritatea membrilor săi proveniți din GCA. Comitetele pot numi membri suplimentari care nu sunt membri ai GCA.

Membrii comitetului care nu sunt membri ai GCA pot exercita cel mult două mandate complete consecutive de câte trei ani fiecare (adică șase ani). După ce au exercitat oricare[14] două mandate consecutive, aceștia nu sunt eligibili pentru a fi numiți din nou în cadrul GCA decât după expirarea unei perioade de cel puțin 12 luni.

Structură de susținere

Consilieri și persoane de legătură

Consilierii și persoanele de legătură sunt numiți pentru a sprijini activitatea CG și a comitetelor sale, în funcție de necesitatea de a dispune de cunoștințe și îndrumare de specialitate. Consilierii pot fi chemați să ofere perspective, recomandări și asistență în abordarea provocărilor și oportunităților complexe din cadrul Mișcării Wikimedia.

Fundația Wikimedia Foundation alocă personal[15] și alte resurse pentru a sprijini operațiunile CG și a le ajuta să funcționeze eficient.

Fundația Wikimedia

Fundația Wikimedia ("Fundația") este o organizație non-profit care servește ca principal administrator al platformelor și tehnologiei pentru Mișcarea Wikimedia care promovează

cunoașterea liberă. Împreună cu celelalte entități ale Mișcării Wikimedia, aceasta își urmărește misiunea în calitate de organizație nonprofit. În primul rând, face acest lucru prin punerea în aplicare a direcției sale strategice. Fundația Wikimedia ar trebui să se străduiască să își alinieze activitatea la strategia globală coordonată de Consiliul Global.

Structura de guvernanță

Structura de guvernare a Fundației Wikimedia este stabilită în legile sale, care sunt completate de rezoluții ale Consiliului de Administrație și de politicile care se aplică Consiliului de Administrație, membrilor personalului Fundației și proiectelor Wikimedia pe care aceasta le găzduiește.

Consiliul de Administrație este cel care ia deciziile finale, autoritatea fiind delegată directorului executiv al Fundației Wikimedia (CEO). În calitate de organizație nonprofit, fundația este responsabilă în fața publicului larg, inclusiv a comunităților Wikimedia, a legiuitorilor și a autorităților de reglementare, a consumatorilor de cunoștințe, a donatorilor și a publicului larg.

Fundația este consiliată și susținută de comitete, așa cum sunt menționate în statutul său sau stabilite prin rezoluții ale Consiliului de Administrație. Aceste comitete sunt compuse în principal din voluntari cu cunoștințe și interes în domeniile specifice ale comitetelor și sunt susținute în rolurile lor de către membrii personalului fundației.

Responsibilități

Responsabilitățile Fundației includ, dar nu se limitează la:

  • Operarea proiectelor Wikimedia, care includ găzduirea, dezvoltarea și întreținerea software-ului de bază; stabilirea condițiilor de utilizare și a altor politici generale la nivelul întregii mișcări; derularea campaniilor de strângere de fonduri; orice alte acțiuni pentru a se asigura că proiectele sunt disponibile și aliniate la misiune; și respectarea și sprijinirea autonomiei comunității și a nevoilor părților interesate,
  • Sprijinirea activităților programatice ale mișcării,
  • Obligațiile legale, inclusiv administrarea mărcii, furnizarea de politici care să permită desfășurarea proiectelor, respectarea legislației, abordarea amenințărilor legale și sporirea siguranței voluntarilor.

Note

  1. Se va schimba în'este' după asumare
  2. Înainte de începerea și perioada de tranziție a Consiliului Global, Structurile Mișcării Wikimedia sunt recunoscute de către Consiliul de Administrație al Fundației Wikimedia.
  3. În cadrul acestei Carte, huburile lingvistice sunt considerate ca fiind o formă de hub tematic.
  4. În conformitate cu revizuirile juridice pe care Carta le-a primit în 2023, Consiliul Global nu va fi inițial înființat ca entitate juridică.
  5. "Strategia" include proiectele majore de schimbare a brandului Wikimedia.
  6. Prin menținerea recomandărilor Strategiei Mișcării în centrul discuțiilor CG legate de planificarea și prioritizarea inițiativelor strategice, alocarea resurselor și luarea deciziilor generale.
  7. În acest context, "administrare" se referă la gestionarea și supravegherea aspectelor operaționale ale Mișcării Wikimedia. Aceasta implică stabilirea și implementarea de procese, politici și proceduri pentru a asigura funcționarea eficientă a comunităților, afiliaților și hub-urilor Wikimedia.
  8. Consiliul Global este responsabil pentru stabilirea și gestionarea proceselor de sprijinire a rezolvării conflictelor între diferite organizații ale Mișcării Wikimedia, inclusiv afiliați și hub-uri,
  9. Deciziile tehnologice vor fi luate de către entitățile dedicate în primul rând furnizării de produse și servicii tehnologice, împreună cu organismul corespunzător al mișcării conduse de comunitate, asociat cu Consiliul Global.
  10. Consiliul Global stabilește toate aspectele legate de aceste responsabilități, în coordonare cu Fundația Wikimedia. Astfel de responsabilități pot include i) stabilirea politicilor, strategiei și standardelor de diseminare a fondurilor pentru mișcare, ii) stabilirea alocărilor de fonduri regionale, tematice și de altă natură, iii) stabilirea obiectivelor și a parametrilor la nivelul întregii mișcări și iv) revizuirea rezultatelor programatice globale, printre altele stabilite de Consiliul Global.
  11. oricare adică au trecut prin selecție, alegere sau numire.
  12. Board-ul CG este organismul însărcinat să se asigure că procesele din cadrul CG se desfășoară în conformitate cu planurile și termenele stabilite; se coordonează cu alții acolo unde și când este necesar, gestionează o imagine de ansamblu a funcționării CG etc.
  13. oricare mandat prin selecție, alegere sau numire.
  14. oricare adică au trecut prin selecție, alegere sau numire.
  15. Personalul va sprijini membrii GCA în nevoia lor de a participa activ la CG. Acest lucru include, dar nu se limitează la, sprijinirea traducerilor și oferirea de sprijin pentru accesibilitatea fizică a locurilor de întâlnire.