Jump to content

Projektjeink

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Our projects and the translation is 94% complete.

A projektjeink alkotják a Wikimédia mozgalom szívét. A Wikimédia Alapítvány minden fontosabb projektjét a MediaWiki szoftver segítségével a világ minden tájáról származó felhasználók közösen fejlesztik. Minden egyes hozzájárulás a szabad Creative Commons licenc alatt áll, ami azt jelenti, hogy a projekt bármely tartalma szabadon felhasználható, szerkeszthető, másolható és terjeszthető a licenc feltételeinek megfelelően. Elérhető a Wikimédia projektek teljes listája.

Megjegyzés: habár más oldalak a MediaWiki szoftvert használják (ami gyakran hasonló megjelenést kölcsönöz nekik), vagy a nevükben szerepel a "Wiki-" vagy a "-pedia", csak az itt felsorolt projektek tartoznak a Wikimédia Alapítványhoz.

Wikipédia

A Wikipédia egy olyan projekt, melynek célja, hogy a világ minden nyelvén ingyenes enciklopédiát hozzon létre. Gyakorlatilag bárki, aki rendelkezik internettel, szabadon közreműködhet semleges, hivatkozásokkal ellátott információkkal.

A Wikipédia 2001 januárjában indult, és jelenleg több mint 40 millió cikket kínál 293 nyelven. A legnagyobb Wikipédia angol nyelvű, több mint hatmillió szócikkel; ezt követi a többi nagy nyelv, mint a svéd, német, holland, francia, orosz, olasz, spanyol, lengyel, vietnámi, japán, portugál és kínai változat, amelyek mindegyike meghaladja a 800 000 szócikket. Ezenkívül több mint 50 további nyelvi kiadás tartalmaz legalább 100 000+ cikket, és több mint 220 további nyelv tartalmaz legalább 1 000+ cikket.

Wikiszótár

A Wikiszótár egy olyan projekt, amelynek célja egy többnyelvű, minden nyelven elérhető ingyenes szótár létrehozása. Ez azt jelenti, hogy minden egyes projekt egy adott nyelven próbálja meghatározni az összes nyelv összes szavát. Valójában a projekt célja, hogy sokkal szélesebb körű legyen, mint egy tipikus szótár, beleértve a szókapcsolatokat, rímeket, fordításokat, hangos kiejtést, etimológiákat és idézeteket. A projekt 2002 decemberében indult, és 2016 júniusában már több mint 170 nyelven, összesen mintegy 25 000 000 bejegyzéssel áll rendelkezésre. A legnagyobb nyelvi kiadás az angol, 4 733 000 bejegyzéssel. Ezután a madagaszkári, a francia, a szerbhorvát, a spanyol, a kínai, az orosz és a litván következik. Mind a hét nyelv több mint 600 000 bejegyzéssel rendelkezik, míg további 41 nyelv egyenként meghaladja a 100 000 bejegyzést. Összesen 116 nyelv rendelkezik legalább 1 000 bejegyzéssel.

A Wikiszótár a Wikimédia Commons-szal együttműködve dolgozik. Számos hangfájl került feltöltésre a Commonsra, hogy a Wikiszótár és más projektek számára kiejtési példákat szolgáltasson.

Wikidézet

A Wikidézet híres emberektől, könyvekből, beszédekből, filmekből vagy bármilyen intellektuálisan érdekes anyagból származó idézetek tárháza. Közmondások, mondókák vagy szlogenek is szerepelnek a Wikidézetben. A projekt 2003 júliusában indult.

2016 novemberében 89 Wikidézet nyelvi projektben mintegy 183 000 bejegyzés található, 10 Wikidézet nyelvű projektben pedig több mint 5000 bejegyzés szerepel.

Wikikönyvek

A Wikikönyvek célja, hogy ingyenes e-könyvek gyűjteményét hozza létre, beleértve tankönyveket, nyelvi tananyagokat, kézikönyveket és jegyzetekkel ellátott, közkincsnek számító könyveket. Célja, hogy segítse mind a diákok, mind a középiskolai és egyetemi tanárok (ön)oktatását.

2016 júniusában a legnagyobb Wikikönyvek angol nyelvű, mintegy 54 000 modullal, több mint 2800 fejlődő könyvből származó 54 000 modullal. A német, a magyar és a francia követi, mindegyik több mint 15 000 modullal. A projekt 2003 júliusában indult, és jelenleg legalább 229 000 modult tartalmaz legalább 5000 fejlesztő könyvből, több mint 120 nyelven.

Wikibooks also hosts Wikijunior, with content intended for children.

Wikiforrás

A Wikiforrás egy 2003 novemberében indult többnyelvű projekt, amely szabad és nyílt tartalmú szövegek gyűjteményét archiválja. Nemcsak a klasszikusok, törvények és más szabad művek hipertextként való tárolására kiváló formátum, hanem e szövegek fordításának alapjául is szolgál. Kezdetben a forrásszövegek minden nyelven (a héber kivételével) egy wikiben szerepeltek. A Wikiforrásnak azonban ma már több kiadása is van számos különböző nyelven.

2016 júniusában a Wikiforrás összesen 2 900 000 forrásszöveget tartalmaz. A legnagyobb az angol nyelvű Wikiforrás, amelynek több mint 579 000 alkotása van. Aztán a lengyel, a német, az orosz, a francia, a héber és a kínai, amelyek mindegyike több mint 120 000 forrásszöveget tartalmaz.

Wikifajok

A Wikifajok egy nyílt, wiki alapú projekt, melynek célja egy központi, szélesebb körű fajadatbázis létrehozása a taxonómia számára. Az Animalia, Plantae, Fungi, Bacteria, Archaea, Protista és minden más életforma élő és fosszilis képviselőit tartalmazza. A 2004. szeptember 14-én indult Wikfajok kifejezetten a tudományos felhasználók igényeit célozza, és 2016 júliusában több mint 480 000 bejegyzéssel rendelkezik. Vannak tervek arra vonatkozóan, hogy a Wikfajok együttműködjön az Élet Enciklopédiája projekttel, amint az utóbbi jobban beindul.

Wikihírek

A Wikihírek projekt 2004 decemberében indult azzal a céllal, hogy a legkülönbözőbb témákról tudósítson. A világ minden tájáról érkező hozzászólók közösen írják a hírcikkeket. A beszámolók az eredeti tudósításoktól és interjúktól a külső forrásokból származó hírek összefoglalójáig terjednek. Minden jelentésnek semleges nézőpontból kell íródnia.

Más Wikimédia-projektekkel ellentétben a Wikihírek a Creative Commons Attribution 2.5 és nem a Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 licenc alatt áll.

A Wikihírek jelenleg két célt tűzött ki maga elé: egyrészt ingyenes tartalmi alternatívát nyújtani a kereskedelmi híroldalakkal szemben, másrészt biztosítani, hogy a cikkek tényellenőrzésen és alapos felülvizsgálaton essenek át.

Wikiegyetem

A Wikiegyetem egy olyan projekt, mely a tananyagok és a tanulóközösségek, valamint a kutatás számára készült. Wikimédia-projektként ("béta" fázisban) 2006. augusztus 15-én jött létre az angol és a német Wikiegyetemmel, illetve a többnyelvű koordinációs központtal. Annak ellenére, amit a neve sugall, a Wikiegyetem nem korlátozódik az egyetemi (vagy felsőoktatási) szintű anyagokra, hanem nyitott minden tanulási szint anyagai és közösségei számára. A tanulási tevékenységeket és közösségeket elősegítő módját még csak most vizsgálják, de a "tanulás a cselekvés által", vagy "tapasztalati tanulás" modellje áll a középpontban.

2016 júniusában 16 nyelven összesen több mint 85 300 tanulási forrásra vonatkozó bejegyzés található. A német nyelvű változat további 31 600, az angol és a francia nyelvű pedig több mint 10 000 bejegyzést tartalmaz.

Wikivoyage

A Wikivoyage célja, hogy létrehozza a világ legnagyobb ingyenes, teljes és naprakész világméretű útikönyvét. A Wikivoyage 2013 januárjában indult, és önkéntesek írják, ugyanabban a tudásmegosztási szellemben, mely az utazást olyan élvezetessé teszi. A projekt 2006 decemberében indult a Wikitravel nevű oldal német nyelvű részeként, és béta verzióban csatlakozott a Wikimédia Alapítvány projektcsaládjához, 80 000 cikkel, hét nyelven. A Wikivoyage ma már 21 nyelven érhető el.

Wikimédia Commons

A Wikimédia Commons 2004 szeptemberében indult azzal a céllal, hogy az ingyenes fényképek, diagramok, térképek, videók, animációk, zenék, hangok, beszélt szövegek és más ingyenes médiatartalmak központi tárháza legyen. Ez egy többnyelvű projekt több tucat nyelven beszélő közreműködőkkel, amely az összes Wikimédia-projekt központi adattáraként szolgál.

A projekt gyorsan növekszik. 2012 decemberében elérte a tizenötmillió multimédiás fájlt, 2016 januárjában pedig átlépte a 30 milliót. A Wikimédia Commons a 2005-ös Prix Ars Electronica díjátadón a Digitális Közösségért kitüntető címet kapta.

A projekt három, a közösség által irányított mechanizmussal rendelkezik a minőségi hozzájárulások kiemelésére: A Nap képe, amely a legjobbakat ismeri el, és Minőségi képek, amely a Wikimédia-szerkesztők jól megkomponált alkotásait ismeri el. 2006 óta fut egy Az év képe verseny, amely a szélesebb Wikimédia-közösséget is meghívja, hogy vegyen részt az inspiráló szabad tartalmú képek elismerésében. Két oldal, az Ismerd meg fotósainkat és az Ismerd meg illusztrátorainkat bemutatja azon magasan képzett alkotók egy részét, akik úgy döntöttek, hogy a szabad tartalom licenceit használják, és munkájukat a Wikimédia Commonsnak ajánlják fel.

Wikidata

A Wikidata 2012 októberében indult, és célja egy olyan ingyenes tudásbázis létrehozása a világról, melyet emberek és gépek egyaránt olvashatnak és szerkeszthetnek. A Wikidata a Wikimédia projektek összes nyelvén kínál adatokat, és lehetővé teszi az adatok központi elérését, hasonlóan a Wikimédia Commons-hoz, amely a multimédia fájlok esetében működik.

A Wikidatában elérhető adatok a Creative Commons CC0 License licenc alatt állnak, hogy harmadik fél felhasználói szabadon, korlátozások nélkül újra felhasználhassák a rendelkezésre álló adatokat, ellentétben más Wikimédia projektekkel.

Wikifunkciók

Wikifunctions was launched in August 2023 and stores programming functions which can be used for applications such as Abstract Wikipedia.

MediaWiki

A MediaWiki nyílt forráskódú közösség számos szoftverprojektet tart fenn. A MediaWiki motort az összes Wikimédia projekt és sok más oldal használja. Az alapfunkciókat bővítmények, testreszabások és mobil alkalmazások segítségével lehet bővíteni. A fejlesztők a MediaWiki API alkalmazással olyan alkalmazásokat készíthetnek, melyek interakcióba lépnek az olyan oldalakkal, mint a Wikipédia. A MediaWiki fogadja a technikai önkénteseket a fejlesztéshez, teszteléshez, rendszeradminisztrációhoz, dokumentációhoz, tervezéshez és promócióhoz.

Meta-Wiki

A Meta-Wiki egy olyan projekt, melyet különböző koordinációs és szervezési feladatok központi csomópontjaként használnak, például több wikit érintő megbeszélésekhez vagy közelgő események tervezéséhez. Sokféle célra használják, a wiki filozófia dokumentálásától kezdve a támogatási pályázatok benyújtásáig. A Meta egyéb figyelemre méltó felhasználásai közé tartozik az "Új nyelvek iránti kérelmek" és az intéző tevékenység nyilvános központja, valamint néhány alapítványgyűjtéssel kapcsolatos megbeszélés. A Wikidatához és a Commonshoz hasonlóan célja, hogy többnyelvű legyen.

Wikimedia Incubator

A Wikimédia Inkubátor az új wikik fejlesztésére használt wiki. Más szóval, ez az a hely, ahol a Wikimédia tartalmi projektek (Wikipédia, Wikikönyvtár stb.) új kiadásai készülnek, mielőtt "élesben" egy aldomainre, például az en.wikipedia.org vagy a fr.wikipedia.org aldomainre kerülnének. Minden itt létrehozott wikit "teszt-wikinek" neveznek, és a projektcsalád kódja (például "Wp" a Wikipédiánál) és az ISO 639 kód azonosítja. Például a Votic Wikipédiát Wp/vot néven inkubálják. Megjegyzendő, hogy a Wikiforrás és a Wikiegyetem külön "inkubátorokkal" rendelkezik, www.wikisource.org és Beta Wikiversity néven. A Meta, a Commons és a Wikidata mintájára arra törekszik, hogy irányelveit sok nyelvre lefordítsák.

Wikimédia Felhőszolgáltatások

A Wikimédia Felhőszolgáltatások (WMCS) egy rugalmas számítástechnikai ökoszisztéma, mely OpenStack, GridEngine és Kubernetes alapokon nyugszik. A projekt lehetővé teszi a technikai hozzájárulást a Wikimédia szoftvervilágához. A WMCS projekt termékeit és erőforrásait bárki használhatja, aki kapcsolatban áll a Wikimédia mozgalommal. A WMCS erőforrások támogatását és adminisztrációját egy Wikimédia Alapítványi csapat és a Wikimédia mozgalom önkéntesei biztosítják. A Wikitech a Wikimédia infrastruktúrájának belső technikai dokumentációját tartalmazó oldal, amely a Wikimédia Felhőszolgáltatások projekthez kapcsolódik.