Jump to content

Стюарди/Избори 2016/Упътвания

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Stewards/Elections 2016/Guidelines and the translation is 100% complete.
Тази страница насочва потребителите, интересуващи се как да гласуват или да кандидатстват в изборите за стюарди . Моля, прочетете съответния раздел по-долу.

Избиратели

Преди да гласувате, трябва да:

  • имате сметка;
  • не използвате сметката предимно за автоматизирани (бот) задачи;
  • сте направили най-малко 600 глобални редакции (във всички уикита на Уикимедия) преди 1 ноември 2015 г.;
  • сте направили най-малко 50 глобални редакции (във всички уикита на Уикимедия) между 1 август 2015 и 31 януари 2016 г.

(Можете автоматично да проверите дали отговаряте на горепосочените изисквания.)

Можете да гласувате с "да", "не" или "неопределено", по един път за всеки от кандидатите. После е разрешено да промените гласа си, ако това е необходимо.

За да гласувате, прегледайте страницата за гласуване на кандидата чрез кликване върху връзката от изявлението на страницата или върху която и да е от опциите да/не/въздържал се от главната страница на портала. От там, точно под изявлението на кандидата се намира бутон "гласуване" - кликнете, направете избора си, въведете незадължителна обосновка и гласувайте. Вашият глас ще бъде добавен веднага, а след това ще бъде проверено дали отговаряте на условията.

Всеки потребител е свободен да коментира едновременно протичащите потвърждения на стюардите на Stewards/Confirm/2016.

Преводачи

Моля, вижте координационния портал за избор на стюарди за повече подробности.

Предложения към участниците

  • Можете да задавате въпроси на кандидатите на Стюарди/Избори 2016/Въпроси. Моля, задавайте не повече от два съответни въпроса на кандидат, и по възможност се опитайте те да бъдат максимално кратки.
  • Можете да добавите кратка (най-много ред или два) обосновка на гласуването си. Дългите дискусии (реакция на чуждо гласуване) могат да бъдат преместени на беседата с добавена бележка, така че и другите участници да знаят къде да ги търсят.
  • Тъй като някои потребители са отменили от настройките си CentralNotice, може също така да уведомявате други потребители, които биха проявили интерес да участват в гласуването.

Кандидати

Предварителни изисквания

Моля, прочетете внимателно целия текст по-долу, преди да предложите своята кандидатура. Ако не отговаряте на следните предварителни изисквания, автоматично ще бъдете дисквалифицирани.

Преди да кандидатствате за стюард, Вие сте длъжни да:

  • сте съгласни да съблюдавате политиките, уреждащи действията на стюардите, проверяващите (чекюзърите), ревизорите и Политиката на поверителност;
  • имате потребителска сметка в поне един публичен проект на Фондация Уикимедия, където сте били активни в продължение на не по-малко от шест месеца;
  • притежавате или да сте притежавали права на администратор в поне един публичен проект на Фондация Уикимедия за период от не по-малко от три месеца.

(Можете автоматично да проверите дали отговаряте на горепосочените изисквания.)

Също така, тъй като работата на стюарда може да доведе до правни последици (вижте политиките за проверяващи и ревизори), Вие трябва:

За предпочитане е стюардите да владеят няколко езика, тъй като работата им често включва проекти на различен език, но това не е задължително изискване. Те трябва също така да бъдат на разположение достатъчно често. Политиката за стюарди налага ограничения; например за да се избегне конфликт на интереси, стюардите не могат да използват достъпа си до проекти, в които са активни; те трябва да следят и помагат на страниците за заявки към стюардите. Те също могат да се присъединят към IRC-канала #wikimedia-stewardsуебчат на freenode, за да отговарят на заявки.

Достъпът на неактивните стюарди ще бъде отнет.

Подписване на споразумение за поверителност