Jump to content

Strategy/Wikimedia movement/2017/Sources/Ventures Africa and Wikimedia Dinner on Future of Free Knowledge, Day 1

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Deelname

  1. Ayodeji Rotinwa - This Day
  2. Olaniyan Shola - Wikimedia User Group, Nigeria
  3. Jide Taiwo - The NET Ng / BHM Group
  4. Vanessa Banigo - Guardian Nigeria
  5. Victor Ohai - Producer
  6. Sope Martins - Smooth Fm
  7. Tokini Peterside - Art X Lagos
  8. Olatunde Isaac – Wikimedia User Group, Nigeria

Team: Jack Rabah, Zach MCcune, Uzodinma Iweala, Edore Nakpodia, Kaaranja Daniel en David Adeleke

Wat zijn de uitdagingen in de wereld van media en kennis in Nigeria?

De discussieronde is ermee begonnen dat de gasten een lijst hebben gemaakt van de uitdagingen waarmee we in de mediawereld in Nigeria tegenwoordig geconfronteerd zijn. De uitdagingen werden dan in categorieën geplaatst.

Categorie: Overheidsbeleid en culturele problemen

Hieronder hebben we staan:

Er is echt geen vrijheid van informatie, er komt ook nog het probleem van censuur bij en dat journalisten voortdurend worden lastig gevallen.

Diefstal van intellectueel eigendom: Hoe goed kan een creatief persoon zijn werk beveiligen, dat hangt samen met een gebrek aan opleiding wat betreft de bescherming van intellectueel eigendom. Bijvoorbeeld: fotografen die hun foto's naar een website zoals die van Getty kunnen uploaden weten dat ze dan geen last meer hebben met juridische problemen. Want als iemand hun afbeeldingen steelt, dan zal Getty de juridische strijd voor hen aangaan.

Eigendom: vanwege de democratische structuur van het internet is het lastiger geworden om eigenaarschap van inhoud, materiaal en ideeën na te trekken.

De juridische omgeving (zwak juridisch stelsel): het juridisch stelsel in Nigeria is zwak. Dat maakt diefstal van intellectueel eigendom mogelijk, of moedigt dat aan, zonder bang te zijn voor negatieve gevolgen of straf.

Misbruik van het respect voor culturele normen: er is te veel respect voor culturele normen. Vanwege de hoge graad van respect die ouderen en mensen met gezag vragen is het niet makkelijk om de status quo in twijfel te trekken, of mensen met gezag uit te dagen wanneer ze het duidelijk verkeerd hebben of slecht geïnformeerd zijn. Er is in het algemeen ook de vrees om kritische vragen te stellen om niet slapende honden wakker te maken. Daardoor komt het dat de bevolking niet zoveel kritisch denkt. Dus is de vraag hoe we dit overwinnen en meningsverschil met respect aanmoedigen?

Categorie: mankracht

Competentie: als gevolg van het lage niveau van opleiding in het land hebben we slecht opgeleide journalisten en mediaprofessionals die vaak niet bekwaam zijn om hun werk effectief te doen.

En vanwege armoede willen de journalisten alleen over iets verslag doen waar ze voor betaald krijgen. Deze betaalde verhalen schotelen ze dan het publiek voor, en er is geen aanleiding om iets origineels en provocerends uit te zoeken. Er is dus geen uitdaging en groei.

Gebrek aan vrijwilligerscultuur: er is een algemeen gebrek aan vrijwilligerscultuur in Nigeria, waar de mensen geen grote interesse hebben in zaken waaraan ze niet direct verdienen.

Categorie: relatie met het publiek

Gedrag van het publiek: het huidige gedrag van het publiek is alles andere dan ideaal. Hoe kunnen we de aandacht pakken van een publiek dat een korte aandachtsboog heeft, dat nauwelijks is geïnteresseerd in inhoud die diepgaande interactie vereist?

Vooroordelen en gebrek aan vertrouwen: de media en de burgermaatschappij in Nigeria zijn sterk aangetast zodat het nieuws geconsumeerd wordt langs de lijnen van wat mensen waarnemen. Het nieuws dat ze consumeren legt dan de weg vast hoe ze de wereld zien. Dat bevestigt hun cognitieve vooringenomenheden meer en meer.

Er zijn ook communicatieve barrières en, als gevolg daarvan, een laag niveau van bewustzijn.

Toegang tot de markt of netwerken: er is geen verbinding tussen hen die inhoud ter beschikking stellen, kennisplatforms en hun doelgroepen. Wat het publiek wil, is vaak heel verschillend van de inhoud die geproduceerd wordt.

Categorie: infrastructuur

Beperkt toegang tot het internet, en langzame verbindingen

Problemen qua logistiek en mobiliteit

gebrek aan electriciteit

uitrusting

Gebrek aan informatie uit archieven of betrouwbare data

Slecht datamanagement

Categorie: financiering

Omdat er een gebrek aan fondsen is hebben de journalisten niet zoveel kracht om over iets te schrijven. Beperkte financiering beperkt de mogelijkheid voor journalisten om verhalen te onderzoeken en te rechercheren. Hoe groter de basis aan fondsen, des te meer kracht hebben journalisten om zeker van zichzelf te zijn en hun professionele integriteit te bewaren.

Maar fondsen uit een externe bron (bijv. van private organisaties) kunnen ook tot belangenverstrengelingen leiden. Als een uitgever of journalist het gevoel heeft iets aan de organisatie schuldig te zijn kan dat tot censuur leiden met betrekking tot wat de nieuwsplatform wil onderzoeken.

Hoe ziet de ideale mediaruimte er uit? (Breakout session)

We hebben ons opgedeeld in drie groepen. Van iedere groep werd verwacht te discussiëren en ideeën voor te dragen hoe de media in een ideale wereld er uit zou zien.

Groep 1

In een ideale wereld:

  • Journalisten reizen vaker door het land, leren meer culturen kennen en begrijpen verschillende stemmen. Zij kunnen deze beleving gebruiken om vooroordelen over bepaalde onderwerpen te beïnvloeden.
  • Een Uber voor creatievelingen oprichten, een gemeenschap van de zeer ervarene maar ook van de nieuweling, de opgeleidde en de onopgeleidde, de schrijver, de filmmens tot aan de fotograaf. Een plek waar mensen training kunnen krijgen, waar ze het professionalisme en de vaardigheden kunnen standardiseren, een standaardinkomen kunnen verdienen en ideeën uitwisselen.
  • Een transparante beoordeling van mediabedrijven.
  • Er is beleid om journalisten te beschermen. Beleid en het recht dat de rechtsstaat beschermt, moet in lekentaal opgeschreven zijn zodat het makkelijk kan worden begrepen.
  • Jonge mensen zijn betrokken in de nieuwscyclus en kunnen een mentor krijgen.
  • Meer mensen zijn zich bewust van de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen.

Gratis internet voor iedereen.

Groep 2

Het onderwerp voor de ideeën van deze groep was 'onbeperkte cultuur'.

  • Vermiste cultuurarchieven herstellen en ze toegankelijk maken.
  • Geef de mensen onbeperkt en onbelemmerd toegang tot het internet.
  • Moedig algehele deelname in de media aan.
  • De media moeten responsiever worden. De ervaringen van de bevolking moeten een echo krijgen en gereflecteerd worden om sociale verschillen te overkomen.

Groep 3

  • Gratis Wi-Fi in openbare plekken zoals treinstations, universiteitsbibliotheken, bushaltes. Het gratis Wi-Fi wordt betaald door public-private partnerships en is gebaseerd op duurzame energie.
  • Crowdfunding voor bepaalde verhalen om daarop gemeenschappen op te richten en ervoor te zorgen dat de journalist rekenschap verplicht is tegenover het volk.
  • Verplicht techniektraining als een basis voor online learning. In plaats van verplichte workshops waar jonge mensen vaardigheden moeten leren, zou men aan hen moeten leren hoe je computers en het internet gebruikt. Op die manier kunnen ze online over alles verder leren vanuit zichzelf.
  • Er moet een informatie-autoriteit komen. Dat zou een organisatie zijn die nieuwsplatforms en de authenticiteit van hun verhalen maandelijks beoordeeld. Als er zo'n organisatie bestaat dan kunnen platforms met nepnieuws snel gemeld en geïdentificeerd worden.

Conclusie

De mediadiscussies waren eerder technisch met een grote focus op de kwaliteit van kennis: hoe kennis wordt geproduceerd, hoe ze verspreid wordt en hoe het publiek erop kan reageren. Een belangrijke factor is dat de kwaliteit van en de toegang tot kennis niet mogen worden gecompromitteerd; ze zijn essentieel om vooruitgang in de media te maken, en daarop kan men reageren met een community van creatievelingen, bewustzijn, het juiste beleid en natuurlijk toegang tot het internet enz.