Jump to content

Thesswiki

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Thesswiki and the translation is 100% complete.

To thesswiki είναι ένα εγχείρημα WikiTown/City που στοχεύει στην ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο, της Wikipedia, και παράλληλα στη διασύνδεσή των ηλεκτρονικών λημμάτων με τον αστικό ιστό. Είναι μία δράση διασύνδεσης του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου και έχει προεκτάσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουριστικής προβολής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Το thesswiki είναι μια πειραματική εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα για την ενσωμάτωση της δωρεάν και εύκολης πρόσβασης στη γνώση στην καθημερινή εμπειρία των ανθρώπων και τη χρήση των wikis στο δημόσιο χώρο και τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο της δράσης, θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικά σεμινάρια συγγραφής λημμάτων, συνάθροιση βικιπαιδιστών από όλο τον κόσμο (wiki-camp), webinars, workshops κ.ά.

Θεσσαλονίκη: WikipediaCity

Η πολυεθνικότητα της Θεσσαλονίκης: Το Γενί Τζαμί χτίστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποσέλλι το 1902 για την Ντονμέ κοινότητα της πόλης, Εβραίους προσήλυτους στο Ισλάμ.
Θεσσαλονίκη 1917: ένας στρατιώτης από την Ινδοκίνα, ένας Γάλλος, ένας Σενεγαλέζος, ένα Άγγλος, ένας Ρώσος, ένας Ιταλός, ένας Σέρβος, ένας Έλληνας, και ένας Ινδός.

Το project έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση ανοιχτού περιεχομένου που θα προέλθει από τα ίδια τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία της Θεσσαλονίκης με στόχο να καλύψει αξιοσημείωτες τοποθεσίες, ιστορικά γεγονότα, μνημεία, πρόσωπα και καλλιτέχνες σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες. Οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς του Κόσμου (εθνικότητες που έχουν/ είχαν πρόσφατα ιστορική σχέση με την πόλη, όπως Βούλγαροι, Τούρκοι, Αρμένιοι, Ρώσοι, Εβραίοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί κλπ) θα κληθούν να ενισχύσουν τα λήμματα, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθούν ειδικά κεραμικά πλακίδια με barcodes (QR) σε μνημεία και ιστορικά σημεία σε ολόκληρη την πόλη, επιτρέποντας στους χρήστες smartphones και ιδιαίτερα σε επισκέπτες και τουρίστες της πόλης να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορία σχετική με όλες τις πτυχές της ζωής στη Θεσσαλονίκη στη γλώσσα τους.

Το project είναι αντίστοιχο με το MonmouthpediA, GibraltarpediA, Freopedia και άλλων πόλεων γύρω από τον κόσμο, οι οποίες είχαν την υποστήριξη του Wikimedia Foundation και τα αποτελέσματα των οποίων ανέδειξαν ουσιαστικά τη χρήση της Wikipedia. To thesswiki είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προσπάθεια διεθνώς ένταξης μιας πόλης αντίστοιχου μεγέθους στη Wikipedia και αποτελεί πρώτο έργο GLAM-wiki στην Ελλάδα.

Ποιοί συμμετέχουν στο εγχείρημα;

Tο Thesswiki project είναι μια δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των φετινών επετειακών Δημητρίων, την πρωτοβουλία της οποίας είχε το Wikimedia Community User Group Greece σε συνεργασία με την εταιρεία PostScriptum και την οποία στήριξε η ΕΕΛ/ΛΑΚ, και αγκάλιασαν κοινότητες της πόλης, εθνικές και διεθνείς. Το συντονισμό της δράσης είχε η εταιρεία PostScriptum.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ιδανική περίπτωση για την δράση αυτή καθώς η πολυπολιτισμικότητα της τόσο χθες όσο και σήμερα είναι έκδηλη αλλά και οι ποσοστό νέων της πόλης (και πιθανών λημματογράφων) είναι υψηλό και με έντονη εθελοντική διάθεση.

Δημήτρια 2015

Το εγχείρημα θα ανακοινωθεί επισήμως στην τελετή έναρξης των Δημητρίων 2015, ενώ επιπλέον θα σχεδιαστούν προς υλοποίηση δραστηριότητες που εντάσσονται στο χρονικό και θεματικό πλαίσιο των Δημητρίων, όπως για παράδειγμα λήμματα σχετικά με τις παραστάσεις ή τις μορφές τέχνης που θα παρουσιαστούν, λήμματα σχετικά με τους χώρους που συμμετέχουν στο φεστιβάλ κ.λπ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των Δημητρίων μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις σεμιναριακού ή ενημερωτικού χαρακτήρα, με στόχο την εκπαίδευση πιθανών λημματογράφων και τη φιλοξενία βικιπαιδιστών από όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν, να ενδυναμώσουν και να προβάλουν το εγχείρημα. Οι δράσεις αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με άτυπες ή εθελοντικές ομάδες και θα συντονιστούν από την Wikimedia Community User Group Greece.

Η βιωσιμότητα της δράσης

Η συνέχεια της δράσης αποτελεί ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο επιτυχίας του συνολικού εγχειρήματος. Απώτερος στόχος και φιλοδοξία είναι η συνέχεια της δράσης καθ’όλη τη διάρκεια του έτους με δραστηριότητες που θα ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο του “thesswiki  project” και θα συνεισφέρουν στον ποιοτικό και ποσοτικό εμπλουτισμό των λημμάτων, στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού και στη διεύρυνση της ελληνικής κοινότητας βικιπαιδιστών. Οι δραστηριότητες αυτές θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα είναι εφικτή η ένταξη νέων δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστούν εθελοντικά από την ίδια την κοινότητα ή τις άτυπες ομάδες νέων της πόλης. Το πρώτο χρονικό ορόσημο τοποθετείται στα Δημήτρια 2016, οπότε και θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα και θα αναδειχθεί η συνεισφορά της δράσης στον πολιτιστικό εμπλουτισμό της πόλης.

Λήμματα ενδιαφέροντος

Η ακόλουθη (ατελής) λίστα είναι λήμματα που θα θέλαμε να βελτιωθούν και μεταφραστούν σε όσο το δυνατό περισσότερες γλώσσες, καθώς θα συνδεθούν μέσω των πλακιδίων με QR-codes στα κτίρια και μνημεία.

Ένα editathon στις 18 Ιουνίου θα προσπαθήσει να δημιουργήσει stubs και να επεκτείνει λήμματα στην ελληνική, αγγλική και γαλλική Βικιπαίδεια.

Πίνακας

Χρώμα Νόημα
πράσινο νέα λήμματα που δημιουργήθηκαν αφού ξεκίνησε το Thesswiki (2015-06-11)
γκρίζο παλαιά λήμματα
WD el en fr tr bg ru sr he eo de uk mk sq hy
Q20830610 Βελλίδειο Йоанис Велидис (конгресен център) ru:Конференц-центр имени Иоанн Вэлидис
Q20653003 Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου uk:Статуя Александра Великого (Салоніки)
Q18692021 Γλυπτό ΔΕΘ Sculpture Cor-ten Skulptaĵo Cor-ten
Q20732492 Ομπρέλες (γλυπτό Ζογγολόπουλου) Zongolopoulos Şemsiyeleri uk:Парасолі (скульптура Зонґолопулоса)
Q6936124 Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Municipal Art Gallery Selanik Belediye Sanat Galerisi Солунска общинска художествена галерия Муниципальная картинная галерея Салоник Municipa Arta Galerio (Tesaloniko) hy:Քաղաքային պատկերասրահ (Սալոնիկ)
Q20747219 Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης Thessaloniki History Centre Солунски исторически център Historia Centro de Tesaloniko
Q20850965 Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Q12878304 Ιωάννης Βελλίδης Йоанис Велидис
Q16977248 Λαδάδικα Ladadika Лададика Лададика Лададика
Q2632945 Ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης History of the Jews in Thessaloniki Histoire des Juifs à Salonique Selanik'teki Yahudilerin tarihi יהדות סלוניקי Historio de Judoj en Tesaloniko Историја на Евреите во Солун
Q1504607 Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης Church of Saint Panteleimon Свети Пантелеймон Церковь Святого Пантелеимона Kirche des Heiligen Pandeleimon (Thessaloniki) Храм святого Пантелеймона (Салоніки)
Q20083845 Βίλλα Αλλατίνι Villa Allatini Вила Алатини Вила Алатини
Q20551811 Συναγωγή Μοναστηριωτών Синагога на битолчаните
Q20850967 Μονή Λαζαριστών Лазаристки манастир (Солун)
Q20646095 Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Q962846 Μονή Βλατάδων Monastère des Vlatades Влатадон Манастир Влатадон Vlatades-Kloster
Q21011496 συλλογή Κωστάκη Збирка „Костаки“
συλλογή Ιόλα
συλλογή Αλέξανδρου και Δωροθέας Ξύδη
συλλογή Τέλλογλου Teloglion Stiftung für Kunst
Q4796835 Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Art Gallery of the Society for Macedonian Studies
Athens Video dance
Q488074 Σωματικό θέατρο Corporeal mime Mime corporel dramatique
Q16062061 Κωνσταντίνος Ρήγος - χοροθέατρο Οκτάνα
Q4851093 Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Θεσσαλονίκης Balkan Wars Museum Balkan Savaşları Müzesi (Selanik) Музей на Балканските войни (Топчиево) Музей Балканских войн Muzeo de Balkanaj Militoj
Q1558160 Βουλγαρικό Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης Bulgarian Men's High School of Thessaloniki Солунска българска мъжка гимназия Солунская болгарская мужская гимназия Солунска бугарска мушка гимназија Св. Кирил и Методиј Солунська болгарська чоловіча гімназія Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“
WD el en fr tr bg ru sr he eo de uk mk sq hy
Q16327180 Δημήτρια Димитрия
Q12875325 Γιώργος Ζογγολόπουλος Georges Zongolopoulos Йоргос Зонголопулос Зонголопулос, Йоргос
Q16328059 Σάκης Παπαδημητρίου
Q16168502 Γιώργος Χριστιανάκης
Q7783471 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Concert Hall Selanik Konser Salonu Концертна зала (Солун) Дворец музыки (Салоники) Koncerta Halo de Tesaloniko Концертна сала Солун hy:Սալոնիկի համերգասրահ
Q12294165 Μπεζεστένι Θεσσαλονίκης Selanik Bedesteni Солунски безистен Bezesteni (Thessaloniki)
Q3891634 Ανάκτορα του Γαλέριου
Q753756 Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης Atatürk Museum Atatürk Evi Müzesi Музей „Ататюрк“ (Солун) Atatürk Muzeo (Tesaloniko) Atatürk-Haus (Thessaloniki)
Q16330288 Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Q2658285 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Archaeological Museum of Thessaloniki Musée archéologique de Thessalonique Selanik Arkeoloji Müzesi Солунски археологически музей Археологічний музей Салонік
Q730019 Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης Hagios Demetrios Hagios Demetrios (Thessalonique) Aya Dimitri Kilisesi (Selanik) Свети Димитър (Солун) Базилика Святого Димитрия Crkva Svetog Dimitrija (Solun) כנסיית האגיוס דמטריוס Hagios Demetrios Базиліка святого Дмитрія Црква Свети Димитрија (Солун)
Q3563158 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Museum of Byzantine Culture Musée de la culture byzantine Bizans Kültürü Müzesi Музей на византийската култура Музей византийской культуры Muzeo de Bizanca Kulturo Thessaloniki Museum für Byzantinische Kultur Музей візантійської культури Музеј на византиската култура
Q643773 Κέντρο Ιστορικής Διαδρομής Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης Jewish Museum of Thessaloniki Selanik Yahudi Müzesi Солунски еврейски музей Еврейский музей (Салоники) המוזיאון היהודי של סלוניקי Jüdisches Museum Thessaloniki Єврейський музей в Салоніках
Q7968493 Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης War Museum of Thessaloniki Musée de la guerre de Thessalonique Солунски военен музей Военный музей Салоник Milita muzeo de Tesaloniko Kriegs Museum Thessaloniki
Q3052315 Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ Zeitenlik Zeitenlik Зейтинлик Союзные кладбища Зейтенлик Српско војничко гробље на Зејтинлику
Q1954602 Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης Museum for the Macedonian Struggle Musée de la lutte pour la libération de la Macédoine Музей на македонската борба (Солун) Музей борьбы за Македонию Museum des Makedonischen Kampfes (Thessaloniki) Музей боротьби за Македонію
Q247518 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης State Museum of Contemporary Art Държавен музей на съвременното изкуство Staatliches Museum für Zeitgenössische Kunst (Thessaloniki) Државен музеј на современата уметност (Солун)
Q1584841 Ροτόντα Rotunda of Galerius Sultan Hortaç Camii Свети Георги קשת גלריוס והרוטונדה Rotunda (Thessaloniki)
Q20089958 Βίλλα Μορντώχ Вила Мордох Villa Mordoch
Q15711710 Αγορά Μοδιάνο Modiano Market Пазар Модиано Modiano Markt
Q12297917 Χαμζά Μπέη Τζαμί Hamza Bey Mosque Hamza Bey Camii Хамза бей джамия
Q667472 Πλατεία Αριστοτέλους Aristotelous Square Аристотел (площад) Площа Аристотеля Плоштад Аристотел (Солун) Sheshi Aristotel
Q1572213 Επταπύργιο Heptapyrgion Еди куле Едикуле (Салоники) Heptapyrgion
Q7963249 Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης Walls of Thessaloniki Selanik Surları Солунски стени Солунски ѕидини
Q5004690 Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης Byzantine Bath Bains byzantins de Thessalonique Bizans Hamamı Византийска баня (Солун)
Q12271333 Αλατζά Ιμαρέτ Alaca Imaret Mosque Alaca İmaret Camii Аладжа имарет Аладжа Имарет (Салоники) Alaca Imaret uk:Аладжа Імарет (Салоніки)
Q3556658 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Macedonian Museum of Contemporary Art Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi Македонски музей на съвременното изкуство Македонский музей современного искусства Makedonisches Museum für zeitgenössische Kunst Մակեդոնիայի ժամանակակից արվեստի թանգարան
Q2331186 Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Museum of Photography Солунски фотографски музей Museum für Fotografie (Thessaloniki) Салонікський музей фотографії
Q3563137 Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης Folk Art and Ethnological Museum of Macedonia and Thrace Фолклорен и етноложки музей на Македония-Тракия Volkskundliches und Ethnologisches Museum von Makedonien und Thrakien in Thessaloniki
Q7697790 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Teloglion Foundation of Art Teloglion Fondaĵo pri Arto
Q4333880 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης Thessaloniki Olympic Museum Олимпийски музей (Солун) Thessaloniki Olympisches Museum
d: Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Q21197382 Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Q20668827 Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας Makedonya Tarih Arşivi Историски архив на Македонија (Солун)
Q5193203 ΜΙΕΤ - Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Selanik Kültür Merkezi Солунски културен център на Националната банка на Гърция
Q16932289 Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης Roman Forum (Thessaloniki) Римски форум (Солун) Римски форум (Солун)
Q20970646 Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης Солунски кралски театър Кралски театар (Солун)
Q550576 Λευκός Πύργος White Tower of Thessaloniki Tour blanche (Thessalonique) Beyaz Kule Бяла кула Белая башня (Салоники) Бела кула המגדל הלבן (סלוניקי) Weißer Turm (Thessaloniki) Біла вежа (Салоніки)
Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ