Jump to content

Thesswiki/sq

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Thesswiki and the translation is 50% complete.
Outdated translations are marked like this.

thesswiki është një projekt i WikiTown / Qyteti që ka për qëllim të dixhitalizojë historinë dhe kulturën e qytetit të Thessaloniki nga vetë qytetarët duke përdorur enciklopedinë më të shquar në internet në botë, Wikipedia, ndërsa nderlidhen shënimet digjitale në peizazhin urban. Thesswiki është një veprim/aksion i cyber-fizikës, e cila ka për qëllim të ketë ndikim në kulturë, arsim, turizëm dhe e-qeveri. Projekti thesswiki është një aktivitet experiential arsimore dhe kulturore në integrimin e qasjes së lirë dhe të lehtë të njohurisë në jetën e përditshme të qytetarëve dhe përdorimit të wikit në hapësirën dhe kulturën publike. Aktivitetet specifike që kanë të bëjnë me dimensionin e arsimit të projektit përfshijnëː seminare trajnuese për Wikipedia, Wikipedianë mbledhur nga e gjithë bota (wiki-kampet), Webinars, seminare, etj.

Thessaloniki: Qyteti i Wikipedia-s

Thessaloniki's multinationalism: The New Mosque was built by Italian architect Vitaliano Poselli in 1902 for the city's Donmeh community, Jewish converts to Islam.
Thessaloniki 1917: a soldier from Indochina, a Frenchman, a Senegalese, an Englishman, a Russian, an Italian, a Serb, a Greek, and an Indian.

Projekti do të fillojë me hapjen e përmbajtjes aktuale në dispozicion që ndodhet në galeritë, muzetë, bibliotekat dhe arkivat (glam-organizatave) në Selanik për të mbuluar faqet "e famshme"(notable), ngjarjet historike, monumentet, njerëzit dhe artistët në sa më shumë gjuhë të jetë e mundur. Thesalonikasve nga e gjithë bota (përfshirë nacionaliteteve të cilët kanë pasur marrëdhënie të rëndësishme historike me qytetin, të tilla si Bullgaria, Turqia, Armenia, Rusia, Hebrenjtë Anglia, Franca, Ukraina, Gjeorgjia, etj) do të ftohen për të forcuar këto të entitete, ndërsa barcodes speciale, të quajtur kodet QR, do të jetë ngritur në anët e ndërtesave apo monumenteve, në mënyrë që të lejojë përdoruesit me smartphones, duke e fokusuar, veçanërisht për turistët dhe vizitorët, që ta skanonojnë dhe në çast të aksesojnë në Wikipedia entitet e jetës në Selanik në gjuhën e tyre amtare.

Projekti është i ngjashëm me MonmouthpediA, GibraltarpediA, Freopedia dhe projekte të tjera wikitown në mbarë botën, të cilat janë të mbështetura dhe të miratuar nga Fondacioni Wikimedia, duke rezultuar në zgjerimin e ndjeshëm të përdorimit dhe ndikimit të Wikipedias.

Kush e mbështet projektin?

Projekti është propozuar nga Wikimedia Community User Group Greece dhe është mbështetur në mënyrë aktive nga Bashkia e Selanikut dhe vetë Yiannis Boutaris ,votuar si kryetarit më i mirë. I 8-ti në botë me rank votash, nga "City Mayors Foundation" (2015)(i pavarur).

Dimitria Festival 2015

The project will be officially announced at the opening ceremony of Demetria Festival 2015, the most prominent annual cultural festival taking place in Thessaloniki in September 2015. During the one-month duration of the festival, the first QR codes will be mounted on monuments and street signage, and specific activities interlinked to the Festival will be implemented, including Wikipedia training workshops, an international wiki-camp, open discussions and seminars.  All the actions will be implemented in cooperation with informal or voluntary groups and will be coordinated by PostScriptum and the Wikimedia Community User Group Greece.

Qëndrueshmëria e veprimit

Thesswiki është projektuar si një projekt në vazhdim e sipër dhe ka për qëllim që të përfshijnë aktivitete të shumta gjatë viteve 2016 dhe 2017, duke kontribuar në mënyrë efektive për pasurimin cilësor dhe sasior të Wikipedias, duke zgjeruar dukshmërinë dhe ndikimin e Wikipedia në popullatën lokale, si dhe turistë ndërkombëtarë , vizitorët dhe grupet e përdoruesve wikipedia. Aktivitetet do të jenë të projektuar dhe zbatuar nga të gjithë aktorët e projektit rreshtuar kryesisht në e-qeveri dhe strategjive "të zgjuar" komunale.

Artikuj për tu zgjeruar

Lista e mëposhtme (jo e plotë) janë artikuj që ne do të dëshironim të zgjerohej dhe të përkthehej në sa më shumë gjuhë, pasi ata do të lidhen nëpërmjet kodin QR me objektet dhe monumentet.

Një edit-a-thon në 18 Qershor do të përpiqet të krijojë cungje dhe të zgjerojë artikujt në Wikipedian në Greqisht, Anglisht dhe Frëngjisht.

Table

Color Meaning
green new articles created after Thesswiki start (2015-06-11)
grey old articles
WD el en fr tr bg ru sr he eo de uk mk sq hy
Q20830610 Βελλίδειο Йоанис Велидис (конгресен център) ru:Конференц-центр имени Иоанн Вэлидис
Q20653003 Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου uk:Статуя Александра Великого (Салоніки)
Q18692021 Γλυπτό ΔΕΘ Sculpture Cor-ten Skulptaĵo Cor-ten
Q20732492 Ομπρέλες (γλυπτό Ζογγολόπουλου) Zongolopoulos Şemsiyeleri uk:Парасолі (скульптура Зонґолопулоса)
Q6936124 Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Municipal Art Gallery Selanik Belediye Sanat Galerisi Солунска общинска художествена галерия Муниципальная картинная галерея Салоник Municipa Arta Galerio (Tesaloniko) hy:Քաղաքային պատկերասրահ (Սալոնիկ)
Q20747219 Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης Thessaloniki History Centre Солунски исторически център Historia Centro de Tesaloniko
Q20850965 Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Q12878304 Ιωάννης Βελλίδης Йоанис Велидис
Q16977248 Λαδάδικα Ladadika Лададика Лададика Лададика
Q2632945 Ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης History of the Jews in Thessaloniki Histoire des Juifs à Salonique Selanik'teki Yahudilerin tarihi יהדות סלוניקי Historio de Judoj en Tesaloniko Историја на Евреите во Солун
Q1504607 Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης Church of Saint Panteleimon Свети Пантелеймон Церковь Святого Пантелеимона Kirche des Heiligen Pandeleimon (Thessaloniki) Храм святого Пантелеймона (Салоніки)
Q20083845 Βίλλα Αλλατίνι Villa Allatini Вила Алатини Вила Алатини
Q20551811 Συναγωγή Μοναστηριωτών Синагога на битолчаните
Q20850967 Μονή Λαζαριστών Лазаристки манастир (Солун)
Q20646095 Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Q962846 Μονή Βλατάδων Monastère des Vlatades Влатадон Манастир Влатадон Vlatades-Kloster
Q21011496 συλλογή Κωστάκη Збирка „Костаки“
συλλογή Ιόλα
συλλογή Αλέξανδρου και Δωροθέας Ξύδη
συλλογή Τέλλογλου Teloglion Stiftung für Kunst
Q4796835 Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Art Gallery of the Society for Macedonian Studies
Athens Video dance
Q488074 Σωματικό θέατρο Corporeal mime Mime corporel dramatique
Q16062061 Κωνσταντίνος Ρήγος - χοροθέατρο Οκτάνα
Q4851093 Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Θεσσαλονίκης Balkan Wars Museum Balkan Savaşları Müzesi (Selanik) Музей на Балканските войни (Топчиево) Музей Балканских войн Muzeo de Balkanaj Militoj
Q1558160 Βουλγαρικό Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης Bulgarian Men's High School of Thessaloniki Солунска българска мъжка гимназия Солунская болгарская мужская гимназия Солунска бугарска мушка гимназија Св. Кирил и Методиј Солунська болгарська чоловіча гімназія Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“
WD el en fr tr bg ru sr he eo de uk mk sq hy
Q16327180 Δημήτρια Димитрия
Q12875325 Γιώργος Ζογγολόπουλος Georges Zongolopoulos Йоргос Зонголопулос Зонголопулос, Йоргос
Q16328059 Σάκης Παπαδημητρίου
Q16168502 Γιώργος Χριστιανάκης
Q7783471 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Concert Hall Selanik Konser Salonu Концертна зала (Солун) Дворец музыки (Салоники) Koncerta Halo de Tesaloniko Концертна сала Солун hy:Սալոնիկի համերգասրահ
Q12294165 Μπεζεστένι Θεσσαλονίκης Selanik Bedesteni Солунски безистен Bezesteni (Thessaloniki)
Q3891634 Ανάκτορα του Γαλέριου
Q753756 Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης Atatürk Museum Atatürk Evi Müzesi Музей „Ататюрк“ (Солун) Atatürk Muzeo (Tesaloniko) Atatürk-Haus (Thessaloniki)
Q16330288 Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Q2658285 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Archaeological Museum of Thessaloniki Musée archéologique de Thessalonique Selanik Arkeoloji Müzesi Солунски археологически музей Археологічний музей Салонік
Q730019 Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης Hagios Demetrios Hagios Demetrios (Thessalonique) Aya Dimitri Kilisesi (Selanik) Свети Димитър (Солун) Базилика Святого Димитрия Crkva Svetog Dimitrija (Solun) כנסיית האגיוס דמטריוס Hagios Demetrios Базиліка святого Дмитрія Црква Свети Димитрија (Солун)
Q3563158 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Museum of Byzantine Culture Musée de la culture byzantine Bizans Kültürü Müzesi Музей на византийската култура Музей византийской культуры Muzeo de Bizanca Kulturo Thessaloniki Museum für Byzantinische Kultur Музей візантійської культури Музеј на византиската култура
Q643773 Κέντρο Ιστορικής Διαδρομής Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης Jewish Museum of Thessaloniki Selanik Yahudi Müzesi Солунски еврейски музей Еврейский музей (Салоники) המוזיאון היהודי של סלוניקי Jüdisches Museum Thessaloniki Єврейський музей в Салоніках
Q7968493 Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης War Museum of Thessaloniki Musée de la guerre de Thessalonique Солунски военен музей Военный музей Салоник Milita muzeo de Tesaloniko Kriegs Museum Thessaloniki
Q3052315 Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ Zeitenlik Zeitenlik Зейтинлик Союзные кладбища Зейтенлик Српско војничко гробље на Зејтинлику
Q1954602 Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης Museum for the Macedonian Struggle Musée de la lutte pour la libération de la Macédoine Музей на македонската борба (Солун) Музей борьбы за Македонию Museum des Makedonischen Kampfes (Thessaloniki) Музей боротьби за Македонію
Q247518 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης State Museum of Contemporary Art Държавен музей на съвременното изкуство Staatliches Museum für Zeitgenössische Kunst (Thessaloniki) Државен музеј на современата уметност (Солун)
Q1584841 Ροτόντα Rotunda of Galerius Sultan Hortaç Camii Свети Георги קשת גלריוס והרוטונדה Rotunda (Thessaloniki)
Q20089958 Βίλλα Μορντώχ Вила Мордох Villa Mordoch
Q15711710 Αγορά Μοδιάνο Modiano Market Пазар Модиано Modiano Markt
Q12297917 Χαμζά Μπέη Τζαμί Hamza Bey Mosque Hamza Bey Camii Хамза бей джамия
Q667472 Πλατεία Αριστοτέλους Aristotelous Square Аристотел (площад) Площа Аристотеля Плоштад Аристотел (Солун) Sheshi Aristotel
Q1572213 Επταπύργιο Heptapyrgion Еди куле Едикуле (Салоники) Heptapyrgion
Q7963249 Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης Walls of Thessaloniki Selanik Surları Солунски стени Солунски ѕидини
Q5004690 Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης Byzantine Bath Bains byzantins de Thessalonique Bizans Hamamı Византийска баня (Солун)
Q12271333 Αλατζά Ιμαρέτ Alaca Imaret Mosque Alaca İmaret Camii Аладжа имарет Аладжа Имарет (Салоники) Alaca Imaret uk:Аладжа Імарет (Салоніки)
Q3556658 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Macedonian Museum of Contemporary Art Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi Македонски музей на съвременното изкуство Македонский музей современного искусства Makedonisches Museum für zeitgenössische Kunst Մակեդոնիայի ժամանակակից արվեստի թանգարան
Q2331186 Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Museum of Photography Солунски фотографски музей Museum für Fotografie (Thessaloniki) Салонікський музей фотографії
Q3563137 Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης Folk Art and Ethnological Museum of Macedonia and Thrace Фолклорен и етноложки музей на Македония-Тракия Volkskundliches und Ethnologisches Museum von Makedonien und Thrakien in Thessaloniki
Q7697790 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Teloglion Foundation of Art Teloglion Fondaĵo pri Arto
Q4333880 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης Thessaloniki Olympic Museum Олимпийски музей (Солун) Thessaloniki Olympisches Museum
d: Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Q21197382 Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Q20668827 Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας Makedonya Tarih Arşivi Историски архив на Македонија (Солун)
Q5193203 ΜΙΕΤ - Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Selanik Kültür Merkezi Солунски културен център на Националната банка на Гърция
Q16932289 Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης Roman Forum (Thessaloniki) Римски форум (Солун) Римски форум (Солун)
Q20970646 Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης Солунски кралски театър Кралски театар (Солун)
Q550576 Λευκός Πύργος White Tower of Thessaloniki Tour blanche (Thessalonique) Beyaz Kule Бяла кула Белая башня (Салоники) Бела кула המגדל הלבן (סלוניקי) Weißer Turm (Thessaloniki) Біла вежа (Салоніки)
Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ