Тесвики

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Thesswiki and the translation is 100% complete.

тесвики (thesswiki) е проект за викиград кој има за цел да им овозможи на жителите на Солун да ја дигитализираат историјата и културата на градот, користејќи ја Википедија како најзначајната семрежна енциклопедија во светот, притоа поврзувајќи ги дигиталните содржини во градскиот простор. „тесвики“ е киберфизички проект, со намера да влијае врз културата, образованието, туризмот и е-управувањето. Ова е искуствена културно-образовна активност, давајќи можност за слободен и лесен пристап до сознанија за секојдневието на граѓаните и употребата на викија во јавниот простор и градската култура. Поединечните активности кои се однесуваат на образовната димензија на проектот се: семинари за обука за работа на Википедија, википедијански собири од меѓународен карактер (викикампови), семрежни семинари, работилници и тн.

Заинтересираните учесници за пишување на статии на македонски треба да ја користат посебната страница „Википедија:ВикиПроект Тесвики“ на македонската Википедија. Напишаните наслови потоа ќе бидат префрлени и во овдешната евиденција.

Солун: Википедиски град

Мултинационалноста на Солун: Новата џамија е изградена од италијанскиот архитект Виталијано Позели во 1902 г. за еврејската заедница преобратена во ислам („донме“).
Солун 1917: војници од Индокина, Франција, Сенегал, Англија, Италија, Србија, Грција и Индија.

Проектот ќе започне со отворање на содржините што тековно се наоѓа во галериите, музеите, библиотеките и архивите (ГБАМ) во Солун, а со цел да ги покриеме значајните зданија и места, настани, споменици, личности и творци на што повеќе јазици. Се покануваат солунците од целиот свет (вклучувајќи ги народите со важна историска поврзаност со градот, како што се Македонците, Бугарите, Турците, Ерменците, Русите, Евреите, Англичаните, Французите, Украинците, Грузијците и др.) да учествуваат во зајакнувањето на овие содржини. Истите ќе бидат достапни преку QR-кодови на таблички поставени на зданијата и спомениците, кои посетителите од тие и други земји ќе можат да ги отчитаат со паметни телефони и веднаш да добијат најтековни статии за сите аспекти од животот во Солун на нивниот мајчин јазик.

Проектот е сличен на Монмаутпедија, Гибралтарпедија, Фреопедија и други проекти за викиградови ширум светот, кои ја имаат поддршката од фондацијата Викимедија, а чиј исхоид е значаен пораст во употребата и влијанието на Википедија. Проектот „тесвики“ е прв и најголем меѓународен подвиг од овој вид на Википедија, земајќи ја предвид големината и историјата на градот, како и првиот ГБАМ-википроект во Грција. Солун е идеален град за еден веков проект поради неговата мултикултурност, како во минатото така и денес, но и поради големиот удел на младо население и голем број на доброволечки организации од областа на ГБАМ (т.е. поврзани со галерии, библиотеки, архиви и музеи).

Кој го поддржува проектот?

Проектот се одвива под надзор на градската управа на Солун, а координинативна улога има „ПостСкриптум“ (PostScriptum) — најзначајната организација за дигитално советување за културни (ГБАМ) организации. Се заснова на предлогот на Корисничката група на Викимедијанци во Грција, а со поддршка д градоначалникот Јанис Бутарис, прогласен за осми најдобар градоначалник во светот од Фондацијата на градоначалници во 2015 г. Проектот ќе се изведе во соработка со Друштвото за слободен и отворен код (GFOSS), доброволечки организации (преку 2.000 доброволци-учесници на настанот „Солун — младинска престолнина“ во 2014 г.) и платформи, како и високообразовни установи и сите поважни музеи, библиотеки и архиви во градот. Сите чинители веќе се навлезени во разговори и соработка, и планираат спроведување на конкретни чекори. Откако ќе се доврши работата на проектот, ќе се и Викимедиините ограноци и кориснички групи од соседството и пошироко, со цел да се прошири досегот на проектот.

Фестивал „Димитрија 2015“

Проектот ќе биде објавен свеченото отворање на фестивалот „Димитрија 2015“ во септември, кој е најважниот годишен културен настан во Солун. За време на овој едномесечен фестивал ќе бидат поставени првите таблички со QR-кодови и улични знаци, ќе се спроведат поединечни активности поврзани со фестивалот, вклучувајќи ја обуката за Википедија, меѓународен викикамп, отворени дискусии и семинари. Сите тие се спроведуваат во соработка со неформални или доброволечки групи, а ќе бидат под раководство на „ПостСкриптум“ и Корисничката група на викимедијанци во Грција.

Одржливост на проектот

Проектот „тесвики“ е замислен како постојан и долготраен проект, со намера да опфати бројни активности во 2016 и 2017 г., придонесувајќи кон квалитетот и квантитетот на Википедија, да ја зголеми видливоста и влијанието на Википедија кај месното население, туристите, посетителите и корисничките групи од странство. Последователните активности ќе ги осмислат и остварат сите чинители, претежно во склад со општинските стратегии за е-управување и изградбата на „паметен град“.

Статии од интерес

Следниов (нецелосен) список ги опфаќа статиите кои би сакале да се прошират и преведат на што повеќе јазици, бидејќи кон нив ќе водат QR-кодовите на табличките поставени на зданијата и спомениците.

На 18 јуни се одржа уредувачки маратон, во обид да се создадат никулци и да ги прошириме статиите на Википедија на грчки, англиски и француски.

Табела

Боја Значење
зелена создадени по отпочнувањето на проектот (2015-06-11)
сива стари статии
WD el en fr tr bg ru sr he eo de uk mk sq hy
Q20830610 Βελλίδειο Йоанис Велидис (конгресен център) ru:Конференц-центр имени Иоанн Вэлидис
Q20653003 Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου uk:Статуя Александра Великого (Салоніки)
Q18692021 Γλυπτό ΔΕΘ Sculpture Cor-ten Skulptaĵo Cor-ten
Q20732492 Ομπρέλες (γλυπτό Ζογγολόπουλου) Zongolopoulos Şemsiyeleri uk:Парасолі (скульптура Зонґолопулоса)
Q6936124 Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Municipal Art Gallery Selanik Belediye Sanat Galerisi Солунска общинска художествена галерия Муниципальная картинная галерея Салоник Municipa Arta Galerio (Tesaloniko) hy:Քաղաքային պատկերասրահ (Սալոնիկ)
Q20747219 Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης Thessaloniki History Centre Солунски исторически център Historia Centro de Tesaloniko
Q20850965 Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Q12878304 Ιωάννης Βελλίδης Йоанис Велидис
Q16977248 Λαδάδικα Ladadika Лададика Лададика Лададика
Q2632945 Ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης History of the Jews in Thessaloniki Histoire des Juifs à Salonique Selanik'teki Yahudilerin tarihi יהדות סלוניקי Historio de Judoj en Tesaloniko Историја на Евреите во Солун
Q1504607 Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης Church of Saint Panteleimon Свети Пантелеймон Церковь Святого Пантелеимона Kirche des Heiligen Pandeleimon (Thessaloniki) Храм святого Пантелеймона (Салоніки)
Q20083845 Βίλλα Αλλατίνι Villa Allatini Вила Алатини Вила Алатини
Q20551811 Συναγωγή Μοναστηριωτών Синагога на битолчаните
Q20850967 Μονή Λαζαριστών Лазаристки манастир (Солун)
Q20646095 Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Q962846 Μονή Βλατάδων Monastère des Vlatades Влатадон Манастир Влатадон Vlatades-Kloster
Q21011496 συλλογή Κωστάκη Збирка „Костаки“
συλλογή Ιόλα
συλλογή Αλέξανδρου και Δωροθέας Ξύδη
συλλογή Τέλλογλου Teloglion Stiftung für Kunst
Q4796835 Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Art Gallery of the Society for Macedonian Studies
Athens Video dance
Q488074 Σωματικό θέατρο Corporeal mime Mime corporel dramatique
Q16062061 Κωνσταντίνος Ρήγος - χοροθέατρο Οκτάνα
Q4851093 Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Θεσσαλονίκης Balkan Wars Museum Balkan Savaşları Müzesi (Selanik) Музей на Балканските войни (Топчиево) Музей Балканских войн Muzeo de Balkanaj Militoj
Q1558160 Βουλγαρικό Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης Bulgarian Men's High School of Thessaloniki Солунска българска мъжка гимназия Солунская болгарская мужская гимназия Солунска бугарска мушка гимназија Св. Кирил и Методиј Солунська болгарська чоловіча гімназія Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“
WD el en fr tr bg ru sr he eo de uk mk sq hy
Q16327180 Δημήτρια Димитрия
Q12875325 Γιώργος Ζογγολόπουλος Georges Zongolopoulos Йоргос Зонголопулос Зонголопулос, Йоргос
Q16328059 Σάκης Παπαδημητρίου
Q16168502 Γιώργος Χριστιανάκης
Q7783471 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Concert Hall Selanik Konser Salonu Концертна зала (Солун) Дворец музыки (Салоники) Koncerta Halo de Tesaloniko Концертна сала Солун hy:Սալոնիկի համերգասրահ
Q12294165 Μπεζεστένι Θεσσαλονίκης Selanik Bedesteni Солунски безистен Bezesteni (Thessaloniki)
Q3891634 Ανάκτορα του Γαλέριου
Q753756 Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης Atatürk Museum Atatürk Evi Müzesi Музей „Ататюрк“ (Солун) Atatürk Muzeo (Tesaloniko) Atatürk-Haus (Thessaloniki)
Q16330288 Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Q2658285 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Archaeological Museum of Thessaloniki Musée archéologique de Thessalonique Selanik Arkeoloji Müzesi Солунски археологически музей Археологічний музей Салонік
Q730019 Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης Hagios Demetrios Hagios Demetrios (Thessalonique) Aya Dimitri Kilisesi (Selanik) Свети Димитър (Солун) Базилика Святого Димитрия Crkva Svetog Dimitrija (Solun) כנסיית האגיוס דמטריוס Hagios Demetrios Базиліка святого Дмитрія Црква Свети Димитрија (Солун)
Q3563158 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Museum of Byzantine Culture Musée de la culture byzantine Bizans Kültürü Müzesi Музей на византийската култура Музей византийской культуры Muzeo de Bizanca Kulturo Thessaloniki Museum für Byzantinische Kultur Музей візантійської культури Музеј на византиската култура
Q643773 Κέντρο Ιστορικής Διαδρομής Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης Jewish Museum of Thessaloniki Selanik Yahudi Müzesi Солунски еврейски музей Еврейский музей (Салоники) המוזיאון היהודי של סלוניקי Jüdisches Museum Thessaloniki Єврейський музей в Салоніках
Q7968493 Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης War Museum of Thessaloniki Musée de la guerre de Thessalonique Солунски военен музей Военный музей Салоник Milita muzeo de Tesaloniko Kriegs Museum Thessaloniki
Q3052315 Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ Zeitenlik Zeitenlik Зейтинлик Союзные кладбища Зейтенлик Српско војничко гробље на Зејтинлику
Q1954602 Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης Museum for the Macedonian Struggle Musée de la lutte pour la libération de la Macédoine Музей на македонската борба (Солун) Музей борьбы за Македонию Museum des Makedonischen Kampfes (Thessaloniki) Музей боротьби за Македонію
Q247518 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης State Museum of Contemporary Art Държавен музей на съвременното изкуство Staatliches Museum für Zeitgenössische Kunst (Thessaloniki) Државен музеј на современата уметност (Солун)
Q1584841 Ροτόντα Rotunda of Galerius Sultan Hortaç Camii Свети Георги קשת גלריוס והרוטונדה Rotunda (Thessaloniki)
Q20089958 Βίλλα Μορντώχ Вила Мордох Villa Mordoch
Q15711710 Αγορά Μοδιάνο Modiano Market Пазар Модиано Modiano Markt
Q12297917 Χαμζά Μπέη Τζαμί Hamza Bey Mosque Hamza Bey Camii Хамза бей джамия
Q667472 Πλατεία Αριστοτέλους Aristotelous Square Аристотел (площад) Площа Аристотеля Плоштад Аристотел (Солун) Sheshi Aristotel
Q1572213 Επταπύργιο Heptapyrgion Еди куле Едикуле (Салоники) Heptapyrgion
Q7963249 Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης Walls of Thessaloniki Selanik Surları Солунски стени Солунски ѕидини
Q5004690 Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης Byzantine Bath Bains byzantins de Thessalonique Bizans Hamamı Византийска баня (Солун)
Q12271333 Αλατζά Ιμαρέτ Alaca Imaret Mosque Alaca İmaret Camii Аладжа имарет Аладжа Имарет (Салоники) Alaca Imaret uk:Аладжа Імарет (Салоніки)
Q3556658 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Macedonian Museum of Contemporary Art Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi Македонски музей на съвременното изкуство Македонский музей современного искусства Makedonisches Museum für zeitgenössische Kunst Մակեդոնիայի ժամանակակից արվեստի թանգարան
Q2331186 Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Museum of Photography Солунски фотографски музей Museum für Fotografie (Thessaloniki) Салонікський музей фотографії
Q3563137 Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης Folk Art and Ethnological Museum of Macedonia and Thrace Фолклорен и етноложки музей на Македония-Тракия Volkskundliches und Ethnologisches Museum von Makedonien und Thrakien in Thessaloniki
Q7697790 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Teloglion Foundation of Art Teloglion Fondaĵo pri Arto
Q4333880 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης Thessaloniki Olympic Museum Олимпийски музей (Солун) Thessaloniki Olympisches Museum
d: Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Q21197382 Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Q20668827 Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας Makedonya Tarih Arşivi Историски архив на Македонија (Солун)
Q5193203 ΜΙΕΤ - Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Selanik Kültür Merkezi Солунски културен център на Националната банка на Гърция
Q16932289 Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης Roman Forum (Thessaloniki) Римски форум (Солун) Римски форум (Солун)
Q20970646 Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης Солунски кралски театър Кралски театар (Солун)
Q550576 Λευκός Πύργος White Tower of Thessaloniki Tour blanche (Thessalonique) Beyaz Kule Бяла кула Белая башня (Салоники) Бела кула המגדל הלבן (סלוניקי) Weißer Turm (Thessaloniki) Біла вежа (Салоніки)
Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ