Védjegyekkel kapcsolatos viták

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Trademark practices discussion and the translation is 100% complete.

A Wikimédia védjegyek a Wikimédia mozgalom projektjeinek magas minőségét, tisztességességét és nyitottságát jelzik, és megakadályozzák a megtévesztő, káros és félrevezető tevékenységeket, amelyek árthatnak küldetésünknek. A Wikimédia Alapítvány ügyvivőként jár el az önkéntesek közösségének nevében, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy a védjegyek által képviselt hírnevet felépítsék. Jogilag felelősek vagyunk a védjegyjogok fenntartásáért és védelméért a szabályzatunk és gyakorlatunk révén. Emellett szeretnénk a lehető legkönnyebbé tenni a közösség tagjai számára a védjegyek használatát küldetésünk elősegítése érdekében.

Szeretnénk megvitatni védjegypolitikánk és -gyakorlatunk frissítését. Szeretnénk hallani a véleményedet arról, hogy hogyan kellene használnunk védjegyeinket a közösségi tagok, mozgalmi szervezetek és harmadik felek számára. Terveink szerint a következő néhány hónapban összegyűjtjük visszajelzéseiteket, majd a visszajelzések alapján elkészítjük a védjegyekre vonatkozó irányelvek felülvizsgálatának tervezetét, és ezután közösségi konzultációt szervezünk erről a tervezetről, ahogyan azt a Használati feltételek esetében is tettük.

Itt felvázolunk néhány gyakorlatot, melyek szerintünk viszonylag jól működnek. Ezután néhány gondolkodtató szempont következik. Végül felsorolunk néhány specifikus kérdést, hogy megnyissuk a beszélgetést. Ha nem szeretnéd mindezt elolvasni, akkor egyenesen a a vitalapra is ugorhatsz, és csak a hozzászólásaidat küldheted el.

Amit ma szerintünk jól csinálnak

A védjegyjog egyik fő célja a felhasználók védelme, hogy tudják, hogy bizonyos minőségi és integritási színvonalat várhatnak el.[1] Védjegyeink megkönnyítik a valódi Wikimédia-projektek és -szócikkek, valamint a küldetésorientált mozgalmi tevékenységek azonosítását. Vannak pozitív dolgok a védjegyekkel kapcsolatos gyakorlatunkban és a szabályzatban, melyeket szeretnénk megtartani és továbbfejleszteni. Például:

 • Szabályzatunk felkarolja a közösségi önkéntesek munkáját és kreativitását, megengedve nekik, hogy sok helyzetben engedélykérés nélkül használják a Wikimédia védjegyeket. A fejezetek például may a legtöbb napi tevékenység során használhatják a védjegyeket. Tájékoztathatják a mozgalommal való kapcsolatukat, és használhatják a védjegyeket marketingcélokra, valamint adományok és támogatások gyűjtésére. A felhasználók may linkelhetnek közvetlenül a Wikimédia weboldalaira a védjegyeinkből létrehozott bannerek és gombok használatával. A közösségi tagok szabadon elhelyezhetik a védjegyeket ruhákon, asztali háttérképeken, sőt süteményeken (igen!, még süteményeken is), melyeket megoszthatnak barátaikkal, amíg ezt ingyen teszik.
 • Liberálisak vagyunk a küldetésünket támogató védjegyhasználatok engedélyezésében. Arra törekszünk, hogy gyorsan és szakszerűen jóváhagyjuk a védjegyeink használatára vonatkozó egyedi közösségi kérelmeket.[2] 2010 februárja óta az összes kérelemnek csak körülbelül 10%-a érkezett közösségi tagoktól vagy mozgalmi szervezetektől. Öt közösségi kérésből körülbelül négyet hagytunk jóvá; a ritka elutasítás a küldetésünkkel nem összeegyeztethető felhasználás miatt történt (lásd az alábbi példát). Úgy véljük, hogy a közösségi tagoktól érkező kérelmek alacsony aránya nagyrészt annak köszönhető, hogy a közösségi felhasználások széles skálája nem igényel külön engedélyt a védjegyekre vonatkozó szabályzatunk szerint.
Példák a jóváhagyott felhasználásokra:
 • Bokor József-díj alapítása
 • Online fotópályázat: Wiki Loves Public Art
 • A Wikipedia Club Pune által szervezett konferencia
 • Wikimedia Conference Japan 2013 rendezvény, amelynek házigazdája a tokiói Wikimédiás Társaság volt
 • A Szabad és Nyílt Forráskódú Szoftverek (FOSS) nepáli közösség által szervezett Szoftverszabadság Napja rendezvény.
 • Wiki Loves Monuments Románia 2012 rendezvénye
 • Kérelem egy privát domain név megvásárlására a "Wikipédia" szóval, hogy kapcsolatba léphessenek a Wikipédia önkénteseivel (el lett utasítva, mert a feladó személyazonossága és hovatartozása összetéveszthető lehet)
 • A harmadik felekkel történő védjegylicencelés megerősíti a küldetés értékeit. Amikor a mozgalomhoz nem kötődő felek a védjegyeinket szeretnék használni, például egy filmstúdió egy Wikipédia-szócikknek egy filmben való elhelyezése céljából, belső folyamat biztosítja, hogy a kért felhasználás összhangban legyen küldetésünk értékeivel. Védjegyeinket részletes védjegymegállapodások megtárgyalásával, megszövegezésével és végrehajtásával védjük, hogy biztosítsuk a megfelelő használatot és a közösségi önkéntesek által felépített hírnév védelmét.
 • Küzdünk a védjegyeinkkel való visszaélés ellen. A közösség tagjai évente több mint 100 bejelentést küldenek számunkra a védjegyek csalárd vagy egyéb nem megfelelő célú megsértéséről. [3] A szakértők, mint például a MarkMonitor, felmérik az internetet, és figyelmeztetnek bennünket az ilyen visszaélésekre. Emellett külső jogi tanácsadókat is alkalmazunk, hogy segítsenek megvédeni védjegyportfóliónkat világszerte. A jogi csapatunk erőforrásaink korlátain belül üldözi a védjegyeinkkel való visszaéléseket, hogy a Wikimédia-logók továbbra is megkülönböztethetően a Wikimédia közösséghez kapcsolódjanak. Gondos és érzékeny értékelés után felszólító leveleket küldünk, melyek általában eredményesek. Azokban a néhány esetben, amelyeket más eszközökkel nem lehet megoldani, fontolóra vesszük, hogy peres úton védjük meg a védjegyeinket. Minden olyan ügyet megnyertünk a cybersquatterek ellen, akik megpróbálták a védjegyünket személyes vagy kereskedelmi célokra felhasználni.
 • Védjegyeink lajstromozása támogatja nemzetközi közösségünket. Márkánk globális. Közösségünk minden tagjának támogatása érdekében nemzetközi bejegyzési stratégiát követtünk, és a különböző védjegyeink bejegyeztetésére világszerte pénzeszközöket különítettünk el.[4] Az amerikai védjegybejegyzés lehetővé tette számunkra, hogy visszaszerezzük a @Wikinews Twitter-fiókot, amit a Wikihírek közösség tagjai most már naponta frissítenek. Mivel kezdetben nem jegyeztettük be védjegyeinket nemzetközi szinten, kénytelenek voltunk ellenállni, amikor mások megpróbálták bejegyeztetni a Wikipédia gömböt Ausztráliában és Brazíliában, ami megakadályozhatta volna, hogy a közösség használja a védjegyet ezekben a jogrendszerekben. A nemzetközi lajstromozás segít elkerülni a költséges felszólalásokat, és megakadályozza, hogy mások jogtalanul megpróbálják a védjegyünket a sajátjuknak tekinteni. A lajstromozásokkal kapcsolatos stratégiai megközelítésünkben a mozgalom által leggyakrabban használt védjegyekre helyezzük a hangsúlyt.

Néhány gondolat a védjegypolitikánk és -gyakorlatunk frissítése során

Mindent megteszünk, hogy a közösségi értékeknek és a jogi paramétereknek megfelelően védjük és kezeljük a védjegyeket. Ennek ellenére úgy érezzük, hogy javíthatunk a szabályzatunkon, és frissíthetünk néhány gyakorlatot, hogy még inkább megfeleljen a közösségi igényeknek és értékeknek.

Örömmel fogadunk minden észrevételt, és arra bátorítunk, hogy az általad legjobbnak vélt módon adj visszajelzést. Szeretnénk azonban megosztani néhány olyan kérdést, amelyet mérlegelünk:

 • Közösségi értékeinknek kell vezérelniük minden új védjegypolitikát. A Wikimédia márkát támogató jó hírnevet egy erős, befogadó, önfenntartó önkéntes közösség hozta létre. Célunk egy olyan védjegypolitika, amely támogatja védjegyeink közösségi használatát küldetésünk értékeivel összhangban, és megakadályozza a küldetésünket nem támogató harmadik fél általi használatot.[5]
A jelenlegi védjegyplolitikánt igyekszik egyensúlyt teremteni annak biztosítása érdekében, hogy védjegyeink továbbra is megbízhatóan jelezzék az ingyenes, semleges és magas színvonalú tartalmakat, valamint annak érdekében, hogy a közösségünk tagjai, a mozgalmi szervezetek és mások, akikkel együttműködünk, megbízhatóan kommunikálhassák a velünk való kapcsolatukat. 2009-ben a WMF kuratóriuma a következő irányelvet adta a jelenlegi védjegypolitika megfogalmazásához, amelynek véleményünk szerint minden új változatra vonatkoznia kell:
A Wikimédia Alapítvány elkötelezett amellett, hogy küldetésünket a Wikimédia-csoportok, közösségi tagok és szervezeti partnerek széles hálózatán keresztül tegye lehetővé, akik mindannyian jobban elérhetik céljaikat, ha azonosulnak a Wikimédia közösséggel. Ezen törekvéseknek köszönhetően a névhez és a védjegyekhez nagy érték és jó hírnév társul. A védjegyjog az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is megköveteli, hogy a védjegy jogosultja pozitív lépéseket tegyen a védjegy sértetlenségének védelme érdekében. A nyitottság és a közösség felhatalmazása iránti elkötelezettségünk miatt azonban ezt úgy kívánjuk megtenni, hogy a szervezetek és a közösség tagjai továbbra is azonosíthassák magukat a Wikimédia védjegyekkel anélkül, hogy feleslegesen korlátoznánk őket.
 • A védjegyjogokat meg kell védeni a visszaélések elleni küzdelem érdekében. Mint említettük, számos bejelentést kapunk védjegyeinkkel való visszaélésről. Védjegyeinkkel visszaéltek már reklámokkal telerakott Wikipédia-szerű oldalak létrehozására, hamis felmérések elősegítésére, termékek kereskedelmi célú támogatására vagy reklámozására, adathalász csalások révén történő csalásra, valamint a látogatókat összezavaró hamis Wikipédia-oldalak létrehozására.[6] A visszaélések nem túl pozitív sajtóvisszhangot eredményezhetnek, mint például ez a cikk, amely szerint "[a] kiberbűnözés új, fájdalommentes megközelítésében az e-mail spammerek a Wikipédia azonnali márkaismertségével játszanak, hogy eladjanak néhány azonnal felismerhető márkát - Viagra, Lipitor, Celebrex - a sajátjukból".
Védjegyjogok nélkül nem tudnánk harcolni a visszaélések ellen.[7] Nem tudtuk visszaszerezni a Wikimédiához illő domainneveket, melyeket cybersquatterek loptak el. Ha egyszerűen elutasítjuk azt a gondolatot, hogy meg kell védenünk a védjegyeinket, a Wikimédia-projektek különleges értékei és hírneve elhomályosulna a közösségünkön kívüliek számára. Ezt szem előtt kell tartanunk, amikor az értékeinkkel összhangban lévő új védjegypolitikán és -gyakorlaton gondolkodunk.
 • "A szabályzatban és a gyakorlatban el kell kerülni a csupasz licencelést". A védjegyeinkkel való visszaélések elkerülése érdekében meg kell őriznünk védjegyjogainkat, ami megköveteli, hogy ellenőrizzük a védjegyhasználat minőségét, amikor engedélyezzük másoknak a védjegyeink használatát. A bíróságok megállapították, hogy a minőségellenőrzés hiánya - az úgynevezett "csupasz licencelés" - a védjegyjogok elvesztéséhez vezethet.[8]
Védjegypolitikánknak és -gyakorlatunknak szembe kell néznie ezzel a kockázattal. Védjegyeink védelme érdekében fontos fenntartani azt a minőségi szintet, melyet a közösség keményen kidolgozott, különösen akkor, ha a védjegyeket harmadik félnek adjuk licencbe. Ez magában foglalja annak biztosítását, hogy a védjegyhasználati engedély minőségellenőrzési megbízásokat tartalmazzon, megkövetelje a minőség következetes fenntartását, lehetővé tegye a minőség felügyeletét ellenőrzések és közösségi jelentések révén, és biztosítsa az engedély megszüntetésének lehetőségét, ha a használat nem felel meg a minőségi előírásoknak.[9] Míg a közösség tagjai segítenek biztosítani, hogy védjegyeink használata a közösségen belül összhangban legyen küldetésünkkel, bizonyos harmadik felek általi felhasználások további éberséget és ellenőrzést igényelhetnek. Mindez költséges és erőforrás-igényes lehet. Ezen védelmi intézkedések nélkül azonban azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük a védjegyeket azok számára, akik nem követik vagy nem értik meg közösségi elveinket.
 • A meglévő védjegypolitika javítható. Íme néhány lehetséges módosítás:
 • Közérthetőbb bemutatás egyszerű, lefordítható angol nyelven, kevesebb jogi nyelvezettel.
 • Egy könnyen érthető összefoglaló doboz, hasonlóan a felhasználási feltételek előttihez.
 • Tisztázás, hogy mikor van szükség előzetes engedélyre, és hogy a közösség tagjai hogyan szerezhetik meg azt könnyedén.
 • Egyszerű lista a közösségünknek szóló "megengedhető" és "nem megengedhető" dolgokról.
 • Rövid és következetes magyarázó példák.
 • Specifikus útmutatás (1) a különböző mozgalmi egységeknek (tagozatok, tematikus szervezetek, mozgalmi partnerek és felhasználói csoportok); (2) a közösségi tagoknak; és (3) harmadik feleknek, beleértve a kereskedelmi feleket is.
 • A védjegypolitika és a GYIK közötti összhang.[10]
Miközben tisztában vagyunk azzal, hogy a globális környezetben egyedi közösségi igényeink lehetnek, van néhány irányelv, melyhez útmutatást és ötleteket kereshetünk:
Reméljük, hogy tudatok majd velünk, ha további hasonlóan gondolkodó forrásokról hallasz.
 • A megkülönböztető közösségi logók fontosak és hasznosak a mozgalmunk számára. Követtük és részt vettünk a Meta oldalon használt megbeszélés védjegybejegyzéséről szóló közösségi logó vitában. Bár jobban kellett volna kommunikálnunk ebben a kérdésben, azért regisztráltattuk ezt a logót, mert a regisztráció révén megakadályozhatjuk a védjegy nem közösségi, nem küldetésorientált használatát.[11] A közösségi logó is olyan színek és szimbólumok kombinációját használja, melyek erősen kapcsolódnak más bejegyzett Wikimédia-jelekhez. A közösségi logó bejegyzésének elméletileg a fő védjegyek elvesztését vagy felhígulását eredményezheti. Ennek ellenére a védjegybejegyzés nem zárja ki, hogy a közösség széles körben használja a védjegyeket, amennyiben ez a használat a missziónk érdekében történik. Várjuk a közösség véleményét arról, hogy milyen védjegyhasználatokat érdemes és nem érdemes engedélyezni ezzel a közösségi védjeggyel.
Felismerve, hogy ez egy közösségi döntés, nyitottak vagyunk arra, hogy a közösség olyan új logót javasoljon, amely nem olyan könnyen azonosítható a meglévő védjegyeinkkel, de mégis jelzi a Wikimédia mozgalomhoz való tartozást. Ennek egyik példája a Red Hat védjegyek és a szabadabban engedélyezett Fedora védjegy közötti különbségtétel. Amennyiben a közösség megfelelőnek tartana egy ilyen logót, az Alapítvány hajlandó lenne erőforrásokat fordítani erre az igényre. Ez a logó képviselhetné a közösségi értékeket, de - a védjegyekre vonatkozó irányelvek szerint - a közösség bármely tagja használhatná a projektekkel kapcsolatos minden célra, a WMF engedélye vagy ellenőrzése nélkül. Azzal a tudattal adnánk ki, hogy a korlátozások és a felügyelet hiánya miatt idővel elveszíthetjük a védjegyhez való jogunkat. Ez azonban súrlódásmentes megközelítést biztosítana a használatához az Alapítvány előzetes jóváhagyása nélkül.
 • A súrlódások minimalizálása kritikus fontosságú a nagyszabású projekteknél. A nyílt forráskód világában olyan megoldásokat kell találnunk, melyek a nagyszabású projekteket szükségtelen adminisztratív vagy jogi akadályok bevezetése nélkül mozdítják előre. Majdnem minden GLAM-projekt esetében egyszerű egyszeri védjegyjóváhagyást tudunk biztosítani, mivel a projektek száma kezelhető. Néhány projekt azonban nehezen bővíthető, mint például a védjegyeink QR-kódokon való tervezett használata, ami elképzelhető, hogy több száz város és múzeum bevonásával valósul meg. Amikor védjegyeinket QR-kódokkal együtt használják, a védjegymegállapodás egy harmadik féllel (múzeum vagy város) jön létre, ami külön tárgyalásos védjegyhasználati engedélyt és egy nem közösségi harmadik felet igényel a védjegyhasználat hatékony ellenőrzéséhez és érvényesítéséhez. Tekintettel a potenciálisan érintett múzeumok és városok számára, ez nagy mennyiségű védjegylicencet igényelhet. Ezt az engedélyezési funkciót központosítani kell, hogy elkerüljük a költséges hibákat (lásd alább).
Néhány múzeumban sikeresen lett alkalmazva a "Wikipédia" egyszerű szöveges jelölésünket QR-kódokkal összefüggésben, ami nem igényel eseti jóváhagyást. A védjegyeinket használó QR-kód-projekteket is jóváhagyhatjuk, ha azok az érintett intézmények vagy más uralkodó tényezők miatt különösen nagy közösségi támogatással rendelkeznek, például a GLAM támogatásával. Az ilyen nagyszabású projektekre egy megkülönböztető közösségi védjegy egy másik válasz lehet. Olyan méretezhető megoldásokat kell találnunk, mint például a múzeumok által használt egyszerű szöveges védjegyünk használata, vagy egy megkülönböztető közösségi logó az ilyen típusú projektek napi működéséhez.
 • Védjegygyakorlatainkat úgy kell kialakítani, hogy minimalizáljuk a védjegyek engedélyezése során elkövetett költséges hibákat. A védjegyfenntartás összetett dolog. Meglepően könnyű a védjegyjogok végleges elvesztése a védjegylicencelés kezelésében elkövetett hibák miatt. Ezért problémás az engedélyezési feltételek kidolgozásának decentralizálása. Miközben fontos a súrlódásmentes megoldások megtalálása, olyan összehangolt és hatékony megközelítést is biztosítani kell, ami nem veszíti el a közösségi tagok által felépített védjegyeket.
 • "A pénzügyi és egyéb összeférhetetlenségeket be kell jelenteni". Egyes önkénteseink olyan intézményekkel is kapcsolatban állhatnak, melyek használni kívánják védjegyeinket. Ők mindenféle módon és mértékben jelen lehetnek, például rezidens wikipédisták, múzeumi képviselőként dolgozó közösségi tagok vagy olyan tanácsadók, akik turisztikai és missziós céllal igyekeznek népszerűsíteni bizonyos városokat és településeket. Jelenleg nem hisszük, hogy egységes megközelítésre lenne szükség, azon kívül, hogy aláhúzzuk, hogy a közösségi tagoknak declare pénzügyi érdekeltségeiket és egyéb potenciális összeférhetetlenségeiket a védjegybejelentéseikben be kell jelenteniük. Ha potenciális összeférhetetlenség áll fenn, a jóváhagyáshoz további támogatást is kérhetünk, például a közösség támogatásának és a küldetés céljaival való összhangnak a bizonyítását. Úgy véljük, hogy a védjegypolitikának tükröznie kell ezt a nézetet, de kíváncsiak vagyunk a közösség álláspontjára a kérdésben.
 • A védjegyhasználat a mozgalmi szervezetek és csoportok nevében különleges megfontolásokat vet fel. A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy folyamatban van egy vita védjegyeinknek a tematikus szervezetek és felhasználói csoportok nevében történő használatáról. Geoff gondolatait itt, itt és itt találod. A Társszervezeti Bizottság a jogi csapattal együtt dolgozik ezen a ponton, és ezek a szempontok alapján kialakított egy folyamatot a felhasználói csoportok elnevezésére.
 • Védjegyünk nem használható olyan munkák képviseletére, melyek nem a mozgalmi szervezetek ellenőrzése alatt állnak. Egy egyesület számára engedélyezett védjegy potenciálisan felhasználható egy nem kapcsolódó szervezet munkájának képviseletére. Irányelvünknek világosan ki kell fejeznie, hogy a mozgalmi szervezetek nem használhatják védjegyeinket olyan tevékenységek képviseletére, melyeknek nem ők a házigazdái vagy nem ők ellenőrzik, mivel ez potenciálisan félreértést okozhat, és a védjegyeink félreértelmezéséhez vezethet.
 • A logó újratervezése egy lehetséges jövőbeli projekt. Néhányan felvetették, hogy nem minden logónk figyelemfelkeltő vagy emlékezetes, és hogy tesztelnünk kellene a márka láthatóságát, valamint tanulmányoznunk kellene a hatást és a fontosságot. Jelenlegi védjegystratégiánk a Wikimédia meglévő védjegyein alapul, a közösség által leginkább használtakra összpontosítva. Szeretnénk tudni, hogy a közösség érdekelt-e abban, hogy a márkánkat és a logókat részben vagy teljes egészében megváltoztassuk. Ha ezen az úton haladunk, a következő tervezési ciklusban jelentős költségvetési előirányzatokat kell kérnünk a védjegyek tanulmányozásának és létrehozásának támogatására, valamint globális bejegyzésükre.

Elég a beszédből ... szívesen meghallgatnánk az észrevételeket és aggodalmakat az új, frissített védjegypolitikával és protokollal kapcsolatban

Megosztottuk gondolatainkat, és szeretnénk hallani a tiédet is. Íme néhány kérdés a beszélgetés nyitányaként. Kérjük, válaszolj bármelyikre vagy egyikre sem a a vitalapon.

 • Van-e bármilyen aggodalmad a jelenlegi védjegypolitikával és -gyakorlattal kapcsolatban?
 • Van-e bármilyen javaslatod vagy indítványod az új védjegypolitikával és a jövőbeni gyakorlattal kapcsolatban?
 • Milyen típusú védjegyhasználatot tartanál visszaélésnek, és szeretnéd, ha az Alapítvány segítene megakadályozni?
 • Hogyan tudjuk mozgalmunk értékeit támogatni védjegyeink szabad közösségi használatával, miközben elkerüljük a valódi, csupasz licencelési kockázatokat, a költséges hibákat és a súrlódásokkal teli folyamatot?
 • Mit szólnál egy olyan közösségi logó létrehozásához, amely nem ugyanazokat a színeket és szimbólumokat használja, mint a Wikimédia bevett logói, annak érdekében, hogy lehetőséget adjon a súrlódásmentes használatra a közösségi projektek által és a közösségi projektekkel?

Nyugodtan felvethetsz bármilyen új kérdést vagy problémát a vitalapon - amint tudjuk, hogy te is ezt teszed.

Nagyon köszönöm az időt, a gondolataidat és a tudásodat.

Geoff Brigham, főtanácsadó, Wikimedia Alapítvány
Yana Welinder, jogi tanácsadó, Wikimédia Alapítvány

Jegyzetek

 1. A védjegyekről és a védjegyjogról további háttérinformációk itt találhatóak:
  *United States trademark law
  *http://www.uspto.gov/trademarks/basics/BasicFacts.pdf
  *http://www.iphandbook.org/handbook/ch04/p03/
  *http://cyber.law.harvard.edu/metaschool/fisher/domain/tm.htm
 2. A jóváhagyási folyamat viszonylag rövid, gyakran 15 munkanapon belül lezajlik. Bár ez az iparági normákon belül van, előfordulnak kivételek, és mindig keressük a módját annak, hogyan gyorsíthatnánk fel a folyamatot.
 3. Michelle Paulson írt egy cikket, amely érinti ezt a kérdést a licenceléssel összefüggésben.
 4. Például a Python közösség - amely a népszerű, széles körben használt programozási nyelvet tartja fenn - a védjegy elvesztését kockáztatta az Egyesült Királyságban, mert nem regisztráltatta magát. Hasonlóképpen, amikor a Linux még csak fellendülőben volt, egy független harmadik fél a Linux International előtt lajstromozta a védjegyet, ami jogi problémákat okozott számukra.
 5. Az erőforrás-korlátokon belül a védjegypolitikán kívül meg kell fontolnunk a partnerség és a közösségi kapcsolatépítés fejlesztését is, hogy biztosítsuk, hogy a védjegyekkel kapcsolatos protokolljainkban a közösségünk igényeit szolgáljuk ki.
 6. Például egy hamis oldalt arra használtak, hogy egy Wikipédia-szócikket utánozzanak, de az egy erősen megkérdőjelezhető cég reklámja volt; egy másik esetben egy hamis oldalt használtak, hogy úgy nézzen ki, mint egy Wikipédia-szócikk, amely a rulettben való nyerés módszerét kínálta, megkérdőjelezhető oldalakra mutató linkekkel.
 7. A visszaélések egy része bűncselekményi csalás is, de a védjegyjogok megtartásával anélkül is felléphetünk az olvasók védelmében, hogy előbb a büntető igazságszolgáltatást kelljen meggyőznünk.
 8. "[Ha] a licenciaadó nem gyakorol megfelelő minőségellenőrzést a licencvevő felett, "a bíróság megállapíthatja, hogy a védjegyjogosult lemondott a védjegyről, és ebben az esetben a jogosult nem érvényesítheti a védjegyhez fűződő jogait.'" Barcamerica Intern. USA Trust v. Tyfield Importers, Inc., 289 F.3d 589, 596 (9th Cir. 2002) (idézve Moore Business Forms, Inc. v. Ryu, 960 F.2d 486, 489 (5th Cir. 1992)).
 9. Lásd pl. Christopher Dolan, IP: The Bare Facts on Naked Licensing (2011. szeptember 6.).
 10. A jelenlegi szabályzat például ellentmondásos útmutatást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mikor lehet pólókat ellenszolgáltatás fejében értékesíteni (vö. szakasz az árucikkekről és GYIK), illetve nem magyarázza el egyértelműen, hogyan vonatkozik a szabályzat a szervezetekre, tematikus szervezetekre (valamint más mozgalmi csoportok típusaira, például felhasználói csoportokra és tematikus szervezetekre).
 11. A képek szabad szerzői jogi licenc alatt állhatnak, vagy lehetnek közkincsek, de a védjegyjog hatálya alá tartoznak, ha egy áru vagy szolgáltatás ábrázolására használják őket. A védjegyjog és a szerzői jog különböző célokat szolgál. Míg a szerzői jog az eredeti kifejezőműveket védi, addig a védjegyek arra szolgálnak, hogy a felhasználókat tájékoztassák az egyes áruk vagy szolgáltatások forrásáról. Az eredeti mű lehet közkincs vagy szabad szerzői jogi licenc alatt álló mű, de ettől még szolgálhat a forrás megjelölésére. Így ugyanaz az eredeti mű, melyet a felhasználók a szerzői jog alapján szabadon használhatnak, még mindig a védjegyjog korlátozása alá tartozhat. További információért lásd eme linket.