Jump to content

Discussie over handelsmerkengebruik

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Trademark practices discussion and the translation is 100% complete.

De handelsmerken van Wikimedia duiden op de hoge kwaliteit, integriteit en openheid van de projecten van de Wikimedia-beweging en voorkomen bedrieglijke, schadelijke en verwarrende activiteiten die onze missie kunnen schaden. De Wikimedia Foundation treedt op als rentmeester namens de gemeenschap van vrijwilligers die elke dag werken aan het opbouwen van de reputatie die de merken vertegenwoordigen. Wij zijn wettelijk verantwoordelijk voor het handhaven en beschermen van de handelsmerkenrechten door middel van ons beleid en onze praktijk. We willen het ook zo gemakkelijk mogelijk maken voor leden van de gemeenschap om de merken te gebruiken om onze missie te bevorderen.

We willen het hebben over het updaten van ons merkenbeleid en onze merkenpraktijk. We zouden graag uw mening willen over hoe we onze handelsmerken moeten gebruiken voor leden van de gemeenschap, bewegingsorganisaties en derden. Ons plan is om de komende maanden uw feedback te verzamelen, een conceptherziening van het handelsmerkenbeleid voor te bereiden op basis van die feedback en vervolgens deel te nemen aan een gemeenschapsraadpleging over dat conceptbeleid, zoals we hebben gedaan voor de Gebruiksvoorwaarden.

Hier schetsen we enkele praktijken waarvan we denken dat ze relatief goed gaan. Daarna geven we enkele overwegingen ter reflectie. Tot slot zetten we een paar specifieke vragen op een rij om het gesprek te openen. Als u dit allemaal niet wilt lezen, kunt u direct naar de overlegpagina gaan en ons gewoon uw commentaar geven.

Wat we denken dat er vandaag goed wordt gedaan

Een belangrijk doel van het merkenrecht is om gebruikers te beschermen en hen te laten weten dat ze een bepaalde standaard van kwaliteit en integriteit mogen verwachten.[1] Onze handelsmerken maken het gemakkelijker voor mensen om echte Wikimedia-projecten en -artikelen te identificeren, evenals missiegerichte bewegingsactiviteiten. Er zijn positieve dingen aan onze merkenpraktijk en beleid die we graag willen behouden en verbeteren. Bijvoorbeeld:

 • Ons beleid omarmt het werk en de creativiteit van vrijwilligers uit de gemeenschap, waardoor ze in veel situaties Wikimedia-merken kunnen gebruiken zonder toestemming te vragen. Verenigingen, bijvoorbeeld, mogen de merken gebruiken in de meeste dagelijkse activiteiten. Ze kunnen hun associatie met de beweging communiceren en de merken gebruiken voor marketing en het werven van donaties en subsidies. Gebruikers kunnen rechtstreeks linken naar Wikimedia-websites door gebruik te maken van banners en knoppen die zijn gemaakt op basis van onze handelsmerken. Leden van de gemeenschap mogen de merken gebruiken op kleding, bureaubladachtergronden en zelfs op taarten (ja!, zelfs op taarten), die ze mogen delen met vrienden zolang ze het gratis doen.
 • We zijn liberaal in het goedkeuren van het gebruik van handelsmerken die onze missie ondersteunen. We streven ernaar om specifieke, eenmalige verzoeken van de gemeenschap voor het gebruik van onze handelsmerken snel en professioneel goed te keuren.[2] Sinds februari 2010 is slechts ongeveer 10% van alle verzoeken afkomstig van gemeenschapsleden of bewegingsinstellingen. We hebben ongeveer 4 van de 5 gemeenschapsverzoeken goedgekeurd; de zeldzame weigering was gegeven als reactie op gebruik die niet in overeenstemming is met onze missie (zie voorbeeld hieronder). Wij geloven dat het lage percentage van verzoeken van gemeenschapsleden grotendeels te wijten is aan het brede scala aan gemeenschapsgebruik die geen speciale toestemming vereisen onder ons handelsmerkenbeleid.
Een voorbeeld van goedgekeurd gebruik:
 • Maken van Bokor Jozsefprijs
 • Online fotowedstrijd Wiki Loves Public Art
 • Een conferentie georganiseerd door Wikipedia Club Pune
 • Wikimedia Conferentie Japan 2013 evenement georganiseerd door de Wikimedia Society of Tokyo
 • Software Freedom Day evenement georganiseerd door de Free and Open Source Software (FOSS) Nepal Community
 • Wiki Loves Monuments Roemenië 2012
De weigering:
 • Een verzoek om een privé domeinnaam met het woord "Wikipedia" te kopen om contact op te nemen met Wikipedia-vrijwilligers (het werd geweigerd vanwege het potentieel voor verwarring over de identiteit en de affiliatie van de aanvrager)
 • Onze merklicenties met derden versterken de waarden van de missie. Wanneer partijen die geen banden hebben met de beweging onze handelsmerken willen gebruiken, zoals een filmstudio voor het plaatsen van een Wikipedia-artikel in een film, hebben we een intern proces om ervoor te zorgen dat het gevraagde gebruik in overeenstemming is met onze missiewaarden. We beschermen onze handelsmerken door te onderhandelen, gedetailleerde handelsmerkenovereenkomsten op te stellen en uit te voeren om te zorgen voor een correct gebruik en bescherming van de reputatie die vrijwilligers uit de gemeenschap hebben opgebouwd.
 • Wij bestrijden misbruik van onze merken. Elk jaar sturen leden van de community ons meer dan 100 meldingen van handelsmerkenschendingen voor frauduleuze of andere ongepaste doeleinden. [3] Experts, zoals MarkMonitor, onderzoeken het web en waarschuwen ons voor zulk misbruik. We hebben ook buitenlandse juridische adviseurs in dienst om onze handelsmerkenportefeuille wereldwijd te beschermen. Binnen onze bronbegrenzingen, ons juridisch team volgt misbruik van onze merken om ervoor te zorgen dat de Wikimedia-logo's onderscheidend verbonden blijven met de Wikimedia-gemeenschap. Na een zorgvuldige en gevoelige evaluatie sturen wij stop-en-ophouden-brieven uit, die meestal effectief zijn. In de weinige gevallen die niet anders kunnen worden opgelost, overwegen wij rechtszaken om ons merk te beschermen. We hebben alle zaken gewonnen tegen domeinkapers die ons merk hebben gebruikt voor hun persoonlijke of commerciële doeleinden.
 • Het registreren van onze merken ondersteunt onze internationale gemeenschap. Ons merk is wereldwijd. Om al onze communityleden te ondersteunen, hebben we een internationale registratiestrategie gevolgd, waarbij fondsen zijn toegewezen om onze verschillende handelsmerken over de hele wereld te registreren.[4] Door het registreren van een handelsmerk in de VS konden we het Twitter-account van @Wikinews herstellen, dat nu dagelijks wordt bijgewerkt door leden van de Wikinews-gemeenschap. Omdat we in eerste instantie niet ons handelsmerk internationaal hadden geregistreerd, moesten we ons verzetten toen anderen de Wikipedia-puzzelstukje in Australië en Brazilië probeerden te registreren, wat de gemeenschap zou kunnen hebben beletten het merk in die jurisdicties te gebruiken. Internationale registratie helpt kostbare tegenstand te voorkomen en voorkomt dat anderen ons merk op hun eigen manier proberen in te pikken. In onze strategische aanpak van de registratie leggen wij de nadruk op de meest gebruikte merken van de beweging.

Enkele overwegingen ter reflectie over het beleid en de praktijk

We doen ons best om de merken te beschermen en te beheren volgens de waarden van de gemeenschap en wettelijke parameters. Dat gezegd hebbende, zijn we van mening dat we ons beleid kunnen verbeteren en sommige praktijken kunnen bijwerken om nog meer in overeenstemming te zijn met de behoeften en waarden van de gemeenschap.

We verwelkomen alle opmerkingen en moedigen u aan om feedback te geven zoals u dat het beste vindt. We willen echter graag enkele van de kwesties delen die we in overweging nemen:

 • Onze gemeenschapswaarden moeten leidend zijn voor elk nieuw handelsmerkbeleid. De goodwill die het merk Wikimedia ondersteunt, is gecreëerd door een sterke, gastvrije, zelfcontrolerende vrijwilligersgemeenschap. Ons doel is om een handelsmerkenbeleid te hebben dat het gebruik van onze handelsmerken door de gemeenschap ondersteunt in overeenstemming met onze missiewaarden en dat gebruik door derden voorkomt als dat onze missie niet ondersteunt.[5]

Ons huidig handelsmerkenbeleid probeert een evenwicht te vinden tussen de noodzaak om ervoor te zorgen dat onze handelsmerken betrouwbare indicatoren blijven van vrije, neutrale en hoogwaardige inhoud en de wens om onze communityleden, movementorganisaties en anderen met wie we samenwerken te verwelkomen om op betrouwbare wijze hun relatie met ons te communiceren. In 2009 heeft het bestuur van de WMF de volgende richtlijnen gegeven voor het opstellen van het huidige handelsmerkenbeleid, waarvan wij vinden dat het van toepassing zou moeten zijn op elke nieuwe versie:

De Wikimedia Foundation zet zich in om onze missie mogelijk te maken door middel van een breed netwerk van verenigingen, leden van de gemeenschap en organisatorische partners die allemaal in staat zijn om hun doelen beter te bereiken door zich te identificeren met de Wikimedia-gemeenschap. Door deze inspanningen is er een grote hoeveelheid waarde en goodwill verbonden aan de naam en merken. Het merkenrecht in de Verenigde Staten en internationaal vereist dat de houder van een merk positieve stappen onderneemt om de integriteit van het merk te beschermen. Vanwege onze toewijding aan openheid en empowerment van de gemeenschap, willen we dit echter doen op een manier die afdelingen en leden van de gemeenschap in staat stelt zich te blijven identificeren met Wikimedia-merken zonder onnodig beperkend te zijn.
 • Merkrechten moeten behouden blijven om misbruik tegen te gaan. Zoals opgemerkt, ontvangen we talloze meldingen van misbruik van onze merken. Onze merken zijn misbruikt om Wikipedia-achtige sites te maken die zijn volgeplakt met advertenties, om valse enquêtes mogelijk te maken, om producten commercieel te onderschrijven of te promoten, om fraude te plegen door middel van phishing-zwendel en om valse Wikipedia-pagina's te maken die bezoekers in verwarring brengen.[6] Misbruik kan leiden tot minder dan positieve pers, zoals dit artikel waarin staat dat "een nieuwe pijnloze aanpak van cybercriminaliteit, e-mail spammers spelen op de instant merkherkenning van Wikipedia om enkele onmiddellijk herkenbare eigen merken te verkopen - Viagra, Lipitor, Celebrex".
Zonder handelsmerkenrechten zouden we misbruiken niet kunnen bestrijden.[7] We konden geen Wikimedia-geschikte domeinnamen terugvorderen die door domeinkapers waren gestolen. Als we simpelweg het idee verwerpen dat we onze handelsmerken moeten beschermen, zouden de speciale waarden en reputatie van Wikimedia-projecten worden verduisterd voor mensen buiten onze gemeenschap. We moeten dit in gedachten houden als we nadenken over een nieuw handelsmerkenbeleid en een nieuwe handelsmerkenpraktijk die in overeenstemming zijn met onze waarden.
 • Naakte licenties moeten worden vermeden in beleid en praktijk. Om misbruik van onze merken te voorkomen, moeten we onze handelsmerkenrechten behouden, wat vereist dat we de kwaliteit van het gebruik van handelsmerken controleren wanneer we anderen toestaan onze merken te gebruiken. Rechtbanken hebben vastgesteld dat het gebrek aan kwaliteitscontrole - de zogenaamde "naakte licentie" - kan leiden tot het verlies van handelsmerkenrechten.[8]
Ons handelsmerkenbeleid en onze handelsmerkenpraktijk moeten dit risico direct aanpakken. Om onze handelsmerken te beschermen, is het belangrijk om het kwaliteitsniveau te handhaven waar de gemeenschap hard aan heeft gewerkt, vooral wanneer de merken in licentie worden gegeven aan derden. Dit houdt onder meer in dat ervoor moet worden gezorgd dat de handelsmerkenlicentie kwaliteitscontrolemandaten bevat, dat consistent kwaliteitsbehoud vereist is, dat kwaliteitsbewaking mogelijk is door middel van inspecties en gemeenschapsrapportage, en dat de licentie kan worden beëindigd als het gebruik niet aan de kwaliteitsnormen voldoet.[9] Hoewel de gemeenschap leden helpen ervoor te zorgen dat het gebruik van onze merken binnen de gemeenschap in overeenstemming is met onze missie, kan bepaald gebruik van derden extra waakzaamheid en controle vereisen. Dit alles kan duur en hulpbronnenintensief zijn. Zonder deze beschermende maatregelen lopen we echter het risico de merken te verliezen aan degenen die onze gemeenschapsbeginselen niet volgen of begrijpen.
 • Het bestaande merkenbeleid kan worden verbeterd. Hier zijn enkele mogelijke wijzigingen:
 • Eenvoudigere presentatie in duidelijk, vertaalbaar Engels met minder juridisch jargon.
 • Een gemakkelijk te begrijpen vak samenvatting, vergelijkbaar met het vak dat voorafgaat aan de Gebruiksvoorwaarden.
 • Verduidelijking van wanneer voorafgaande toestemming nodig is en hoe leden van de gemeenschap deze gemakkelijk kunnen verkrijgen.
 • Eenvoudige lijst met "do's" en "don'ts" voor onze community.
 • Korte en consistente verklarende voorbeelden.
 • Specifieke richtlijnen voor (1) de verschillende bewegingsentiteiten (verenigingen, thematische organisaties, bewegingspartners en gebruikersgroepen); (2) leden van de gemeenschap; en (3) derden, waaronder commerciële partijen.
 • Consistentie tussen het merkenbeleid en de Veelgestelde vragen.[10]
Hoewel we ons realiseren dat we unieke behoeften van de gemeenschap hebben in een mondiale omgeving, zijn er een paar beleidsmaatregelen waarvoor we begeleiding en ideeën kunnen zoeken:
We hopen dat u het ons laat weten als u op de hoogte bent van andere gelijkgestemde bronnen.
 • Onderscheidende community-logo's zijn belangrijk en nuttig voor onze beweging. We hebben de discussie over de merkregistratie van het community-logo dat op de Meta-pagina wordt gebruikt, gevolgd en eraan deelgenomen. Hoewel we beter hadden moeten communiceren over deze kwestie, hebben we dit logo geregistreerd omdat registratie ons in staat stelt om niet-communautair, niet-missiegericht gebruik van het merk te voorkomen.[11] Het logo van de gemeenschap heeft ook een combinatie van kleuren en symbolen die sterk geassocieerd zijn met andere geregistreerde Wikimedia-merken. Het niet registreren van dit logo kan in theorie leiden tot verlies of verwatering van onze hoofdmerken. Dat gezegd hebbende, sluit merkregistratie de gemeenschap niet uit om de merken op grote schaal te gebruiken, zolang dat gebruik ter bevordering is van onze missie. We vragen input van de gemeenschap over welke vormen van gebruik van handelsmerken wel en niet moeten worden toegestaan met dit gemeenschapsmerk.
In het besef dat dit een beslissing van de gemeenschap is, staan we open voor de gemeenschap die een nieuw logo voorstelt dat niet zo gemakkelijk te identificeren is met onze bestaande handelsmerken, maar toch verwantschap toont met de Wikimedia-beweging. Een voorbeeld hiervan is het onderscheid tussen de merken Red Hat en het merk [Fedora] met een meer permissief gelicentieerd [1]. Als de gemeenschap van mening was dat zo'n logo gepast was, zou de Foundation bereid zijn om middelen in te zetten voor die inspanning. Dit logo kan de waarden van de gemeenschap vertegenwoordigen, maar kan - volgens het handelsmerkenbeleid - door elk lid van de gemeenschap worden gebruikt voor elk doel dat verband houdt met de projecten zonder enige toestemming of controle door WMF. Het zou worden uitgegeven met dien verstande dat we, door geen beperkingen of toezicht te hebben, uiteindelijk ons recht op dat merk kunnen verliezen. Het zou echter een wrijvingsloze benadering van het gebruik ervan bieden zonder voorafgaande goedkeuring van de Foundation.
 • Het minimaliseren van wrijving is van cruciaal belang voor grootschalige projecten. In de open source-wereld moeten we oplossingen vinden die grootschalige projecten vooruit helpen zonder onnodige administratieve of juridische obstakels op te werpen. Voor bijna alle GLAM-projecten zijn we in staat om eenvoudige eenmalige merkgoedkeuringen te geven vanwege hun beheersbare aantallen. Maar sommige projecten zijn moeilijk op te schalen, zoals het geplande gebruik van onze merken op QR-codes, mogelijk met honderden steden en musea. Wanneer onze handelsmerken worden gebruikt in combinatie met QR-codes, is de handelsmerkenovereenkomst met een derde partij (museum of stad), waarvoor een afzonderlijke onderhandelde handelsmerkenlicentie en een niet-communautaire derde partij nodig zijn om het gebruik van het handelsmerk effectief te controleren en af te dwingen. Gezien het aantal musea en steden dat er mogelijk bij betrokken is, kan er een groot aantal merklicenties voor nodig zijn. We moeten deze licentiefunctie centraliseren om kostbare fouten te voorkomen (zie hieronder).
Bij een aantal musea hebben we een succesvol gebruik gezien van ons platte tekstmerk "Wikipedia" in de context van QR-codes waarvoor geen goedkeuring per geval vereist is. We zouden ook QR-codeprojecten kunnen goedkeuren die onze handelsmerken gebruiken, wanneer ze een bijzonder hoge steun van de gemeenschap hebben, zoals GLAM-ondersteuning, vanwege de betrokken instellingen of andere heersende factoren. Een onderscheidend gemeenschapsmerk voor specifieke projecten kan een ander antwoord zijn op deze grootschalige projecten. We moeten schaalbare oplossingen vinden, zoals het gebruik van ons handelsmerk in platte tekst door de musea of een onderscheidend community-logo voor de dagelijkse werking van dit soort projecten.
 • Onze handelsmerkenpraktijken moeten zo worden opgezet dat kostbare fouten in merklicenties tot een minimum worden beperkt. Het onderhoud van handelsmerken is complex. Het is verrassend eenvoudig om merkrechten permanent te verliezen door fouten in het beheer van merklicenties. Daarom is het problematisch om het opstellen van licentieovereenkomsten te decentraliseren. Hoewel het vinden van frictieloze oplossingen belangrijk is, moeten we ook zorgen voor een gecoördineerde en efficiënte aanpak die de handelsmerken die leden van de gemeenschap hebben opgebouwd, niet verliest.
 • Financiële en andere belangenconflicten moeten worden gemeld. Sommige van onze vrijwilligers kunnen ook verbonden zijn aan instellingen die onze handelsmerken willen gebruiken. Ze zijn er in alle soorten en maten, zoals Wikipedianen in Residence, leden van de gemeenschap die werken als museumvertegenwoordigers en consultants die bepaalde dorpen en steden willen promoten voor zowel toeristische als missiegerelateerde doeleinden. We zijn momenteel niet van mening dat er een uniforme aanpak moet zijn, behalve om te onderstrepen dat leden van de gemeenschap hun financiële belangen en andere potentiële belangenconflicten moeten aangeven in hun handelsmerkenaanvraag. Wanneer er sprake is van een potentieel belangenconflict, kunnen we ook om aanvullende ondersteuning vragen voor goedkeuring, zoals bewijs van steun van de gemeenschap en consistentie met missiedoelen. Wij zijn van mening dat het merkenbeleid deze visie moet weerspiegelen, maar zijn geïnteresseerd in het perspectief van de gemeenschap op de kwestie.
 • Het gebruik van handelsmerken in namen van bewegingsorganisaties en groepen roept speciale overwegingen op. Voor de volledigheid merken we op dat er een discussie gaande is over het gebruik van onze merken in de namen van thematische organisaties en gebruikersgroepen. U kunt Geoff's gedachten hier, hier en hier vinden. De Affiliatiecommissie werkt op dit punt samen met het juridische team en heeft een proces opgezet voor het benoemen van gebruikersgroepen op basis van deze overwegingen.
 • Ons handelsmerk mag niet worden gebruikt om werk weer te geven dat niet wordt gecontroleerd door bewegingsorganisaties. Een handelsmerk dat in licentie is gegeven aan een vereniging, kan mogelijk worden gebruikt om het werk van een niet-gelieerde organisatie te vertegenwoordigen. Ons beleid moet duidelijk zijn dat bewegingsorganisaties onze handelsmerken niet mogen gebruiken om activiteiten te vertegenwoordigen die ze niet hosten of beheren, omdat dit mogelijk verwarring veroorzaakt en kan leiden tot een verkeerde voorstelling van onze handelsmerken.
 • Logo herontwerp is een mogelijk toekomstig project. Sommigen hebben gesuggereerd dat niet al onze logo's in het oog springen of gedenkwaardig zijn, en dat we de zichtbaarheid van het merk moeten testen en de impact en prioriteit moeten bestuderen. Onze huidige handelsmerkenstrategie is gebaseerd op de bestaande merken van Wikimedia, met een focus op de merken die het meest worden gebruikt door de gemeenschap. We willen graag weten of de gemeenschap geïnteresseerd is in het gedeeltelijk of volledig veranderen van ons merk en onze logo's. Als we die weg inslaan, zullen we in de volgende planningscyclus aanzienlijke begrotingstoewijzingen moeten aanvragen om de studie en de creatie van de merken te ondersteunen en ze wereldwijd te registreren.

We horen graag uw opmerkingen en zorgen over een nieuw bijgewerkt handelsmerkenbeleid en protocol

We hebben onze gedachten gedeeld en horen graag de uwe. Hier zijn enkele vragen om het gesprek te openen. Voel u vrij om op een of geen van deze te reageren op de overlegpagina.

 • Maakt u zich zorgen over het huidige merkenbeleid en de huidige merkenpraktijk?
 • Heeft u voorstellen of suggesties voor het nieuwe merkenbeleid en de toekomstige praktijk?
 • Welke vormen van gebruik van onze handelsmerken beschouwt u als misbruik en wilt u dat de Foundation helpt voorkomen?
 • Hoe bevorderen we onze bewegingswaarden met vrij gebruik van onze handelsmerken in de gemeenschap, terwijl we echte naakte licentierisico's, kostbare fouten en wrijvingsvolle processen vermijden?
 • Wat vind u van het nastreven van een gemeenschapslogo dat niet dezelfde kleuren en symbolen deelt met gevestigde Wikimedia-logo's, om wrijvingsloos gebruik door en met gemeenschapsprojecten mogelijk te maken?

U moet u ook vrij voelen - zoals we weten dat u zich voelt - om nieuwe problemen of zorgen op de overlegpagina aan de orde te stellen.

Bedankt voor uw tijd, nadenken en wijsheid.

Geoff Brigham, General Counsel, Wikimedia Foundation
Yana Welinder, Legal Counsel, Wikimedia Foundation

Referenties

 1. Meer informatie over merken en handelsmerkenregels vindt u hier:
  *United States trademark law
  *http://www.uspto.gov/trademarks/basics/BasicFacts.pdf
  *http://www.iphandbook.org/handbook/ch04/p03/
  *http://cyber.law.harvard.edu/metaschool/fisher/domain/tm.htm
 2. De doorlooptijd van het goedkeuringsproces is relatief kort, vaak binnen 15 werkdagen. Hoewel dit goed binnen de industrie-normen ligt, ervaren wij uitzonderingen op deze regel en zijn wij altijd op zoek naar manieren om het proces te versnellen.
 3. Michelle Paulson schreef een stuk dat dit onderwerp raakt in het kader van het verlenen van licenties.
 4. Zo loopt de Python-gemeenschap - die de populaire, veelgebruikte programmeertaal onderhoudt - het risico om in het Verenigd Koninkrijk haar naam te verliezen vanwege een mislukte registratie. Ook toen Linux nog op het hoogtepunt was, registreerde een niet-verwante derde het merk voor Linux International, waardoor er juridische problemen voor hen ontstonden.
 5. Binnen de beperkingen van de middelen moeten we, naast het handelsmerkenbeleid, ook overwegen onze partnerschap en de gemeenschap te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat we in onze handelsmerkenprotocollen de behoeften van onze gemeenschap dienen.
 6. Bijvoorbeeld, een neppagina werd gebruikt om een Wikipedia-artikel na te bootsen, maar het was een advertentie voor een zeer twijfelachtig bedrijf; in een ander geval werd een neppagine gebruikt om eruit te zien als een Wikipedia-artikel dat een methode bood om te winnen bij Roulette met links naar twijfelachtige sites.
 7. Een deel van het misbruik is ook criminele fraude, maar door onze merkrechten te behouden, kunnen we optreden om lezers te beschermen zonder eerst het strafrechtelijk systeem te hoeven overtuigen.
 8. "Wanneer een licentiegever er niet in slaagt voldoende kwaliteitscontrole uit te oefenen op de licentiehouder, 'kan een rechtbank oordelen dat de eigenaar van het handelsmerk afstand heeft gedaan van het handelsmerk, in welk geval de eigenaar zou worden verhinderd om rechten op het handelsmerk te doen gelden.'" Barcamerica Intern. USA Trust v. Tyfield Importers, Inc., 289 F.3d 589, 596 (9e Cir. 2002) (citaat Moore Business Forms, Inc. v. Ryu, 960 F.2d 486, 489 (5e Cir. 1992)).
 9. Zie bijvoorbeeld Christopher Dolan, IP: The Bare Facts on Naked Licensing (6 september 2011).
 10. Het huidige beleid bevat bijvoorbeeld tegenstrijdige richtlijnen over wanneer T-shirts tegen vergoeding mogen worden verkocht (vergelijk de sectie over merchandise en veelgestelde vragen), en legt niet duidelijk uit hoe het beleid van toepassing is op verenigingen, thematische organisaties (evenals andere soorten groepen, zoals gebruikersgroepen).
 11. Afbeeldingen kunnen onder een gratis auteursrechtlicentie vallen, of zich in het publieke domein bevinden, maar nog steeds onderworpen zijn aan het handelsmerkenrecht als ze worden gebruikt om een goed of dienst te vertegenwoordigen. Merkenrecht en auteursrecht dienen verschillende doelen. Terwijl het auteursrecht originele werken van expressie beschermt, worden handelsmerken gebruikt om gebruikers te informeren over de bron van bepaalde goederen of diensten. Een werk van originele expressie kan zich in het publieke domein bevinden of onder een vrije auteursrechtlicentie vallen, maar kan nog steeds dienen als bronindicator. Hetzelfde werk van originele expressie dat gebruikers op grond van het auteursrecht vrij kunnen gebruiken, kan dus nog steeds onderworpen zijn aan beperkingen op het gebied van het merkenrecht. Meer informatie